Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 40 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Čím modelovat 3D pro tiskárnu a CNC
PříspěvekNapsal: pon 30.03.2015 23:39 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.4.2010
Příspěvky: 5541
Bydliště: Nový Bydžov
Obrázky: 14
Protože tu je pár lidí co modelují výkresy letadel ve 3D CAD, zajímalo by mě co za CAD použít na 3D tisk a ideální by bylo, kdyby zároveň uměl i data pro modelářskou CNC frézku nebo vypalovačku, tedy kompatibilita se Slic3r a s Mach či podobným. O frézování a pálení téměř nic nevím, takže budu rád za každý postřeh.
V 3D jsem úplnej začátečník, sice jsem léta maloval 2D v Autocadu či elektroniku v Orcadu či Eaglu ale co jsem slyšel, návyky z toho jsou spíš na škodu.
Samozřejmě, že na začátku by to chtělo něco free ale nevylučuju, že kdyby se něco osvědčilo, že bych i nekoupil. Jenže na 30 denních verzích se toho moc nevyzkoumá...
Zatím jsem něco zkoušel udělat v OpenSCAD, ten je ale o programování. Na "hranatoidní" věci asi stačí ale už jsem narazil na problémy se srážením hran válcových těles a pod.
V vyloženě grafickým modelování jsem zkoušel 123D Design. Asi dobrý, ale nikde jsem nenašel manuál a videa pro začátečníky na Trubce jsou příšerně rozmazaný a slovnímu doprovodu taky moc nerozumím.
Freecad se mi nepodařilo nainstalovat, chybí v něm proti videu na Trubce veškerý grafický funkce. Zkoušeno 2x na W7
Sketchup se mi nedaří dát dohromady s plugin STL. Asi je dobrej, ale bez STL je mi k ničemu.
No a pak je tu Blender. Ten vypadá moc dobře, ale mám obavu, že z něj nevypadnou data použitelný pro frézu a laser. Jaký typy souborů vlastně potřebuju na frézu a laser?
Je tu prosím někdo, co má zkušenost jak s tiskem, tak frézováním/pálením a hlavně byl by ochoten se podělit o info?
Díky
Jirka


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 
PříspěvekNapsal: úte 31.03.2015 2:20 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 15.7.2008
Příspěvky: 246
Bydliště: Košice
Zdravím,na 3d tlačiareň aj CNC frézu používam Geomagic design elements. Predtým sa to volalo Alibre design personal stálo to okolo 200€. Modeluje sa v tom jednoduchšie ako napríklad v Autodesk Inventor. Teraz majú nejakú verziu Cubify design čo je obdoba toho Alibre design personal. Má to v 3d export .stl a za cenu 149€ to nie je zlá voľba. Odkaz na kúpu poprípade stiahnutie skúšobnej verzie http://cubify.com/en/products/design
Prípadne otázky poprípade ako v tom kresliť rád zodpoviem.

_________________
Phoenix 4.0q, MiniTitan E325SE, Optic 6


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: úte 31.03.2015 4:52 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.6.2011
Příspěvky: 556
Bydliště: Svitavy a okolí
Já používám Autodesk Inventor. Mám k dispozici firemní licenci, takže to doma zneužívám i pro soukromé účely :)
Jenže tuhle licenci taky nebudu mít věčně tak by mě nějaká rozumná alternativa také zajímala.

_________________
Last one alive, lock the door!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 31.03.2015 7:17 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 8033
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
A co třeba Rhinoceros? Pokud máš někoho, kdo na sebe může koupit školní licenci, tak máš plnohodnotný profesionální 3DCAD, včetně importů a exportů z/do různých CADů. STL u v4 jenom export, ale jestli V5 umí i import jsem nenašel. Modelování je ale stejně lepší v solidech, nebo plochách (není problém s dodatečnou editací), a pak vyexportovat do STL.

http://www.3dshop.cz/software/rhinoceros-5-skolni-licence


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 31.03.2015 7:40 
Mazák
Mazák

Registrován: 30.8.2011
Příspěvky: 4720
Bydliště: Plzeň, CZ
Obrázky: 0
Jsem spokojen se Sketchupem. Pouzivam free verzi a nemam problema :-)
Pro STL i DXF jsou import/exportery (free, DXF export standardne je v Pro placene verzi), k disposici je spousta pluginu na ruzne veci (hodne pouzivam treba plugin na beziery)

Neni to parametricky modelar ale vyhodou je ze ma rychlou krivku uceni, navic je pro modelare nadherny tutorial/ucebnice k disposici zde (http://www.mikac.cz/3D-free-cad-sketchup-frame.html) a po tom co to clovek projde je fakt v pohode. Je to vcetne treba par modelarskych dilu, triku pro import profilu, popis jak exportovat atd.....

_________________
210,280X8,480 Hexa, 3.4m Go-3, EDF Goshawk, Huricane XL, EPP Spartan, SkySurfX8, SE.5 pred opravou


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: úte 31.03.2015 8:08 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 8033
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Ještě k tvému poslednímu dotazu. Pro CNC frézku i laser ti stačí DXF. Někdy jsou problémy s verzí formátu DXF, tak pro export do různých verzí je výborný DraftSight, který je free. Stačí si jen jednou ročně obnovit registraci.
http://www.technodat.cz/draftsight


Naposledy upravil Lark dne úte 31.03.2015 8:16, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 31.03.2015 8:13 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 22.3.2005
Příspěvky: 1183
Bydliště: Hlučín, CZ
Taky používám Sketchup, taky free a taky bez problému. Samozřejmě plugin pro STL a taky mám plugin Cleanup, ten používám když naimportuju něco z Thingiverse (z STL) pro další úpravy. Cleanup ten model zredukuje, odstraní zbytečné hrany.
Jedinou nevýhodou (pro mě) Sketchupu je, že import STL probíhá u složitějších objektů zatraceně dlouho, někdy prostě ani nevydržím čekat. Možná málo výkonný počítač.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 31.03.2015 8:29 
Mazák
Mazák

Registrován: 30.8.2011
Příspěvky: 4720
Bydliště: Plzeň, CZ
Obrázky: 0
Pro 3D tisk je super jeste plugin Solid Inspector - ukaze presne na Groupe kde neni objekt solidni/vodotesny a tudiz bude problem s tiskem.

_________________
210,280X8,480 Hexa, 3.4m Go-3, EDF Goshawk, Huricane XL, EPP Spartan, SkySurfX8, SE.5 pred opravou


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: úte 31.03.2015 9:33 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.4.2010
Příspěvky: 5541
Bydliště: Nový Bydžov
Obrázky: 14
Myslíš tím dírky ve vrstvě spodního nebo horního perimetru, třeba v místě napojení k "obrubě" otvoru? Myslel jsem, že za to může Slic3r.
Jirka


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: úte 31.03.2015 9:42 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.12.2006
Příspěvky: 592
Blender je podle mne pro výrobu modelů pro 3D tisk geniální program.
Obsahuje plugin pro 3D tisk (uzavření objektů, kontrola úhlů, a další vychytávky).
Plugin nutno zapnout v předvolbách.
Sketchup jsem používal několik let, ale Blender je o několik tříd výš. Už bych si nedokázal představit návrat.

Pro frézu používám Adobe Illustrator a Cut2D, na 3D frézování MeshCam a opět Blender.

_________________
L.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 31.03.2015 11:26 
Mazák
Mazák

Registrován: 30.8.2011
Příspěvky: 4720
Bydliště: Plzeň, CZ
Obrázky: 0
Vis o nejakem navodu na Blender pro modelare ?

_________________
210,280X8,480 Hexa, 3.4m Go-3, EDF Goshawk, Huricane XL, EPP Spartan, SkySurfX8, SE.5 pred opravou


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: úte 31.03.2015 11:38 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 8033
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Zatím jsem jen zběžně koukal na ten Blender3D a vypadá hodně zajímavě, a protože na NB nic takového nemám, tak ho asi vyzkouším. Jen pár dotazů. Dá se v něm modelovat parametricky? Podporuje import export nějakých profesionálních formátů?

Jinak spousty návodů v češtině (jestli i o modelařině nevím) je tady:
http://www.blender3d.cz/drupal/?q=node


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 31.03.2015 12:41 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.12.2006
Příspěvky: 592
Návod na začátek práce v Blenderu je v češtině zde:
https://www.youtube.com/channel/UC-fRE-fSsQ6EImGHeCc8vkQ

_________________
L.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 31.03.2015 13:09 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 22.3.2007
Příspěvky: 3596
Bydliště: SK Bratislava
No hlavne si treba uvedomit ze na akekolvek rezanie, frezovanie a 3d tlacenie potrebujes G kod, ziadny STL, DXF a podobne. Odporucal by som dat si dokopy naroky ake mas a vytipoval cielove zariadenia a nasiel cestu medzi tvojim potencialnym kresliacim programom a prislusnym G kodom ... napriklad:

ak potrebujes plotrovat (tym sa rozumie aj 2d frezovanie) kludne ti staci corel a export do PLT formatu, rovnako to dokazu aj mnohe ine kresliace programy, tu ale musis vediet ze napriklad u frezy potrebujes nejaku korekciu na geometriu nastroja, co musi bud vediet tvoj program ovladajuci zariadenie (nie kazdy to vie), alebo to musi vediet urobit kresliaci program ... nedavno sme napriklad riesili ako to urobit v Coreli

ak potrebujes frezovat (teraz myslim 3d) zase musis vediet kolko osi mas, budes potrebovat nejaky CAM program ktory ti dovoli interaktivne povodit nastroj podla potreby, tam ti uz nestaci PLT subor, ani DXF a ani 3d formaty ako STL

ak chces tlacit, zase si niekde inde, zase potrebujes 3d G kod, ale uplne iny ako pre frezovanie, zase zalezi na com tlacis, lahka cesta je napriklad export 3d do STL formatu a potom CAM ktory teleso nareze do vrstiev a vytvori prislusny G kod

proste budes musiet ist z opacnej a moze sa stat ze nebudes mat prilis na vyber a priamo ta to dovedie k niecomu specifickemu, konvertovanie je vecsinou dost naprd .. Jyrry asi potvrdi :-P


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 31.03.2015 13:59 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 16175
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
igorb píše:
... Jyrry asi potvrdi :-P

Já jenom frézuju a jenom 2D a jak to tu čtu tak u toho zůstanu :-P

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 40 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz