Reklama

 





Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 996 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 62, 63, 64, 65, 66, 67  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: pát 28.04.2017 21:03 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 9.3.2010
Příspěvky: 348
Bydliště: Mýtna LC
Vo vnútri je takéto dačo.Je tam fotka driverov(piata v poradi), ale ja mám 3 osú:
http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=75&t=20655
Ale zdá sa mi ajtak ze sa s tym nic neda robit. Skusil som prehodit aj krokace medzi Z a Y a to iste. takze ziadna mechanicka chyba iba asi nieco s nastavenim frekvencie alebo coho.

_________________
http://www.rcalbum.cz/profil/StanleyP


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: pát 28.04.2017 23:23 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 15877
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Jaké máš mikrokroky? Ten tvůj zvuk neznám, používám plný krok...

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: sob 29.04.2017 6:46 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 9.3.2010
Příspěvky: 348
Bydliště: Mýtna LC
rozobral som tú čiernu skrinku a je tam na všetkych driveroch pulse/rev 1600. to znamená že ak má motor krok 1,8st x 200= 1 otáčka tak je mikrokrok 1/8 ?
Ešte je tam možnosť pulse rev. 200, 400, 3200
Prúd je nastavený na: peak 3,5A a RMS 1,8A čo je maximum čo umožňujú drivery.
Ešte je tam z možnosti full current/half current zapnutá možnosť half current.

Ale ak mám pravdu povedať tak by som sa najradšej do toho vŕtal asi čo najmenej :D

Steps per mám nastavené na 320 na všetkých osiach. resp. na x osi je to po kalibrácii 320 a nejaké drobné.

_________________
http://www.rcalbum.cz/profil/StanleyP


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: sob 29.04.2017 9:40 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 15877
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Mikrokrokování se mi neosvědčilo, už ale nepamatuji průběh pokusů, jen vím že to nepoužívám. Ale ty máš šrouby 5mm na otáčku, tam to už zapotřebí je (já mám metrické závitovky...).
Ne vždy vyhoví nastavený vyšší proud, hledal jsem optimum a stálo to nějakou dobu pokusů.

Ale pokud ti to jede a nechce se ti v tom vrtat, nech to.

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: sob 29.04.2017 9:42 
Mazák
Mazák

Registrován: 1.1.2008
Příspěvky: 2253
Bydliště: Ban.Bystrica
Moj problem s povodnou elektronikou, preberali sme to tu, najprv zhorela riadiaca doska, vymenil mi ju ,potom v zastavovani stroja pri zapnuti frezovacieho motora Kress, maly proxon isiel, dal som to na inu fazu, potom teplotna zavislost, potom sa mi nerozbehol jeden motor, myslel som ze je nejako vyoseny, zdalo sa mi , ze naprazdno nejako drie. Kupil som novy, nepomohlo. Vymenil som celu elektroniku za H5 , motory som nemenil. Stare problemy sa stratili, pribudli nove. Pocas frezovania to zacalo skakat, proste sa z nicoh nic posunula freza cca o 1 cm bokom. Problemom bolo, ze som nechal povodne motory cca polovicneho vykonu ako boli dodane k sade a boli do nich nastavene velke prudy na doske, nastavil som na 50%. Zacalo to miznut. Potom som este vymenil klavesni u PS2 , dal som usb. Odvtedy mi to neurobilo ziaden problem. U teba moze byt prolem aj s driwerom . Mas kazdy solo ja by som nemenil len motor ale prepojit driwery, ak si trufas. Ak sa to zmeni do druhej osi , tak je to driwerom. V motore nema co byt, to by musel len nejako pridierat, ale to by sa prejavovalo na kazdej otacke motora a nie len v urcitej casti frezovania.
A poznamka v dlhsej osi mas jeden a ci dva motory?
Ten prud mas nastaveny na 100 terc.? Ak sa ti da, daj na vsetky motory 75 perc. Moze byt , ze zdroj nevladze.

Odoslané z P00C a podpis odstránim


Naposledy upravil jozefbb dne pon 01.05.2017 9:00, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: sob 29.04.2017 19:04 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 9.3.2010
Příspěvky: 348
Bydliště: Mýtna LC
niečo som poskúšal ale bez zmeny. skúsil som znížiť prúdy a aj meniť mikrostep. Keď je nastavený mikrostep 3200 tak to ide pekne jemne (zvuk je taký jemný) ale tie rezonancie ostali aj keĎ v menšej miere. Potom som prepol ešte kernel speed zo 45 na 35 tis. čo je to vlastne kernel speed? Veci okolo krokov na otáčku som pochopil ale toto zatial neviem. Dočítal som sa že je tam nejaká závislosť na rýchloposuve a výkone PC (Mám 3,2Ghz procesor a 2gb ram). Ale asi sa nakoniec na to vykašlem a dám to na pôvodné hodnoty :)

Jozef na y osi mám 1 krokový motor

_________________
http://www.rcalbum.cz/profil/StanleyP


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: úte 22.08.2017 6:26 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 15877
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Stala se mi nedávno taková příhoda. Vyhořel mi poslední NEMA17 na Z ose. Dal jsem NEMA23 a bylo to takové divné, driver taky poslední s TB6560. Nasadil jsem třetí driver s TB6600 (už byly na X a Y). Lepší ale hřálo se to dál tak že zkusím snížit proud z 3,5A na 2,5A. A ejhle, jezdí to a můžu dokonce jezdit rychleji, tak jsem to nastavil stejně na všech osách a už se jen divím a kochám :-)
Tak to vidím že i u proudu platí ono kuchyňské "přiměřeně, přiměřeně..." :mrgreen:

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: úte 22.08.2017 19:29 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 18.1.2010
Příspěvky: 939
Bydliště: PN - SK
Pouzivate niekto mach3? Potreboval by som radu ohladne nejakych nastaveni...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: stř 23.08.2017 9:49 
Mazák
Mazák

Registrován: 30.8.2011
Příspěvky: 4603
Bydliště: Plzeň, CZ
Obrázky: 0
provozujete nekdo CNCcko v bedne ? Jde me hlavne o eliminaci hluku. I kdyz pouzivam brushless spindle tak to proste nejaky ten kraval dela.

_________________
210,280X8,480 Hexa, 3.4m Go-3, EDF Goshawk, Huricane XL, EPP Spartan, SkySurfX8, SE.5 pred opravou


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: stř 23.08.2017 12:29 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 15877
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Radku, základ jsou slušná ložiska a "polopružné" - netuhé - spojení motoru s vřetenem - moje poznatky.
Řvalo mi to jako kráva, pak po přeložiskování vřetena a výměně motoru to výrazně ztichlo, další ztišení přinesla netuhá spojka mezi motorem a hřídelí vřetena - FESTO modrá hadička... Teď při frézování 3+3mm topolu jedu na cca 10.000 ot/min. a při tom se dá poslouchat i mluvené slovo bez sluchátek. Tvrdší dříví ale pak už sluchátka vyžaduje... :|

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: stř 23.08.2017 12:40 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.4.2010
Příspěvky: 5349
Bydliště: Nový Bydžov
Obrázky: 14
Mý dva kámoši dělali vloni v práci specializovaný CNC na frézování otvorů do plastových krabic Bopla a podobnejch. Není to ale router ale pořádná masivní mašina na kolejnicích a vyžíhaným svařenci z U profilů mimimálně 100 x 50 mm a říkali něco o vylití plastbetonem. Základna tak 1200 x 1000 výška 800 mm. Letos to dávali do bedny, ale né kvůli hluku ale kvůli odletujícímu bordelu. V chodu jsem to viděl jen mimo bednu. Můžu se tam stavit a dohodnout až budou něco drbat tak hlukoměrem změřit otevřenou a zavřenou bednu. Systém mají jako je na profi soustruhách, jedna pevná bočnice a záda, bouda a druhá bočnice odjede po kolejích do boku.
Jirka


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: stř 23.08.2017 12:43 
Mazák
Mazák

Registrován: 30.8.2011
Příspěvky: 4603
Bydliště: Plzeň, CZ
Obrázky: 0
loziska mam z tobexu a myslim ze s kvalitou nebude problem. V okamziku kdy stridak je zahraty na uroven "udrzim ruku ale teple to je" po 1.5 hodine frezovani do bukove preklizky (jedu pomalu) je trubka v ktere jsou loziska na urovni pokojove teploty. Kdyz tam byly slupky tak trubka hrala. Ted mam vreteno komplet bez chlazeni, vykon motoru nekde kolem 200W. Spojka je hlinikova pruzna.

Bez zaberu je to uplne v pohode. Ten hluk je primarne od materialu , kdyz do nej zajede frezka a treba i rezonuje a jedine reseni by byl vakuovy stul - kdyz stojim u stroje tak sluchatka nepotrebuju a jedny dvere to sundaj na relativne pohodu, pres patro a druhe dvere uz nic neni slyset. Ale sedim v druhe mistnosti a potrebuju obcas telefonovat bez toho aby se lidi divili co se me tu deje :-)

Tak si rikam ze by bylo lepsi zavrit masinu do krabice, mam tu nejake zbytky komurkace.

_________________
210,280X8,480 Hexa, 3.4m Go-3, EDF Goshawk, Huricane XL, EPP Spartan, SkySurfX8, SE.5 pred opravou


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: stř 23.08.2017 15:03 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 15877
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Tak to jooo... :-)
Soused v panelaku nade mnou ma nc (plasty, umele drevo a pod.) doma, na vodnim lozi (nejaky vak ci co) a prekryva to odhlucnenym bednoidnim poklopem. I o pulnoci jsou jen velmi slabe slyset pohony, vreteno/material snad vubec. Prosel serii pokusu, obkladu vejconosnyma platama a tak... :mrgreen:

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: čtv 24.08.2017 20:05 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 15877
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Takhle mi to řve na "plnej knedlík" :?


Návod jak vložit video do příspěvku na RCMANIA.cz

V překližce 10mm se nedostanu nad 80W příkonu.

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: pát 25.08.2017 9:32 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 9.3.2010
Příspěvky: 348
Bydliště: Mýtna LC
berieš desiatku na 1x? Ja dávam kvôli odtláčaniu frézy 4 zábery s frézou 1,5mm dvojbritou. Neodtláča ti relatívne dlhú a tenkú frézu (kolmosť rezu) ?

_________________
http://www.rcalbum.cz/profil/StanleyP


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 996 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 62, 63, 64, 65, 66, 67  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz