Reklama

 





Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1149 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 77  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: ned 12.10.2014 13:47 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 25.11.2008
Příspěvky: 834
Bydliště: Dobruška
Zadej tam co chceš (klidně průměr 5mm). Až to předělám pro stroj na kterém dělám já, tak si přepočítá poloměry daných nástrojů sám. A je jedno jaký použiju, pokud to projde radiusama na obrobku.


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: ned 12.10.2014 18:28 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.2.2011
Příspěvky: 634
Bydliště: Slavkov u Brna
Obrázky: 0
Při otevření té tvojí gondoly v CAM, se objevil problém, s kterým už jsem se několikrát setkal, při ukládání výkresu třeba z Rhina, nebo nějakého jiného kreslícího programu do DXF, to někdy neproběhne korektně, a výsledek v CAM se mám zobrazí takto. ( Někdy se podobný útvar i ukáže v nosové části, při stahnutí profilu žebra z programu Profili Pro.) Je to na fotce, sice ne moc kvalitní ale poznat se to dá, není zobrazený plynulý oblouk, ale je rozsekany na úsečky a ještě v obrácené orientaci. Takže tak jak je ten výkres zobrazený v CAM se dráha nástroj pohybuje ne zcela korektně, možná že by stačilo zadat G64 P0.05 a možná že by to pomohlo, a možná že ne, odsimulovat to s tím G64 P0.05 bohužel nejde.


Přílohy:
PA120176.JPG
PA120176.JPG [ 51.56 KiB | Zobrazeno 915 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: ned 12.10.2014 19:02 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 25.11.2008
Příspěvky: 834
Bydliště: Dobruška
Ano, je to z Rhina. A přiznávám se, že to neumím udělat jinak. Prostě neumím anglicky a všechno podobné mi dělá velké problémy. Nevím jak na to. :(


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: pon 13.10.2014 13:13 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 29.12.2006
Příspěvky: 668
Bydliště: Českolipsko
Ale Rhino má přeci CZ lokalizaci.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: pon 13.10.2014 13:25 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 17623
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Rosta2 píše:
...

zkus prosím tohle - je to export toho co kolega nalinkoval; vtáhnul jsem to do Corelu12 a vyexportoval do dxf formát ACAD2000.
Příloha:
gondola.dxf [32.41 KiB]
25 krát

_________________
Aby mne mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: pon 13.10.2014 14:37 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 25.11.2008
Příspěvky: 834
Bydliště: Dobruška
Curtiss píše:
Ale Rhino má přeci CZ lokalizaci.

Novější jo, ale ne Rhino2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: pon 13.10.2014 17:08 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.2.2011
Příspěvky: 634
Bydliště: Slavkov u Brna
Obrázky: 0
zkus prosím tohle - je to export toho co kolega nalinkoval; vtáhnul jsem to do Corelu12 a vyexportoval do dxf formát ACAD2000.
Příloha:
gondola.dxf


Zobrazuje se to sice o něco lépe, ale pořád to není to, co to má být. Tady by asi pomohlo, otevřít to v RhinoCam a v tom udělat i ten G-kod. Kolega co RhinoCam používá bude doma až o víkendu, takže pokud do té doby se někdo ochotný nenajde, tak by to asi udělal on.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: pon 13.10.2014 18:51 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 17623
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Rosta2 píše:
... pořád to není to, co to má být. ....

Hm, já bych podle toho uspokojivě frézoval, tohle mi chodí domů běžně...
Hladký křivky řízený koncovýma vektorama stejně exportuju do HPGL s požadovanou maximální odchylkou lomené čáry (obvykle dávám 0,1mm) a výsledek je pak takový... stejný...
Co se ti na tom konkrétně nelíbí?

_________________
Aby mne mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: pon 13.10.2014 20:43 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 9215
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
No tolerance 0.1mm na malých rádiusech už musí být dost patrná. V Rhinu je to hladká křivka, nebo už je to jako polyline? Pokud je to polyline, je potřeba z toho udělat křivku. Momentálně ale nepomůžu, protože jsem do konce týdne mimo velký PC.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: pon 13.10.2014 21:01 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 17623
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Lark píše:
No tolerance 0.1mm na malých rádiusech už musí být dost patrná. ....

Ono hodně záleží na použití, žebro z topolovky nebo jiné kusy letadel to snesou. Píšu "obvykle" :-)
To původní dwg je úplně stejně "rozlámané", když to zobrazím v Corelu, není to ani moc znát (ten čtvereček je 1x1mm) :
náhled:
Příloha:
gongola1.jpg
gongola1.jpg [ 49.43 KiB | Zobrazeno 666 krát ]

zvýrazněné body lomení:
Příloha:
gongola2.jpg
gongola2.jpg [ 49.62 KiB | Zobrazeno 666 krát ]

_________________
Aby mne mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: pon 13.10.2014 21:18 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 25.11.2008
Příspěvky: 834
Bydliště: Dobruška
Je to půl-žebro naca0011 z profilli2 dlouhé 100mm. Myslel jsem, že přechody budou plynulejší než 0,1 mm. A taky že převod takových dat do G-kódu jednodužší. 8O


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: pon 13.10.2014 21:24 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 25.11.2008
Příspěvky: 834
Bydliště: Dobruška
Zrovna na to žebro koukám v Rhinu, při velkém zvětšení. A opravdu jsou to rovné plošky dlouhé cca přez desetinu mm. 8O :o
Získal jsem ho převodem dat z Profili2, do DXF.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: pon 13.10.2014 21:33 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 9215
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
to jyrry: Jistě že pro tyhle účely to asi většinou stačí. Ale přesto s hladkou křivkou se líp dělá, hlavně pokud potřebuješ měnit velikost, nebo dělat paralelní křivky, nebo jí upravovat. Taky je lepší pokud ta křivka má "nulovou sílu čáry". Nevím pak to funguje v Corelu, ale CADy tak pracujou.

to Golfista: Převod do G-kódu se musí většinou dělat postprocesorem pro řídicí systém konkrétního stroje. Třeba Fidia ale umí schroupat G-kód s nulovým průměrem nástroje, ale G-kód nemusí být, a ani není pro všechny systémy totožný.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: pon 13.10.2014 21:42 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 25.11.2008
Příspěvky: 834
Bydliště: Dobruška
Jasně. Mě jde o to, abych nemusel celou dráhu frézování toho profilu psát ručně. Určitě si umíš představit co to obnáší. A nemám to jak převézt. Netušil jsem ale, že to bude takový problém. Zajímá mě to i z hlediska řešení podobných situací v budoucnu. Tohle můžu frézovat i po desetinových skocích. Nebude to nejspíš vidět.
Začíná mě trápit ale frézování radiusu v náběžce. Potřeboval bych tam frézu průměru 2,5mm dlouhou 30mm. A to je docela šílené.
Jinak dělám na Sinumeriku.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: pon 13.10.2014 21:54 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 17623
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Lark píše:
... Nevím jak to funguje v Corelu ...

Takhle (čtvereček je zase 1x1mm):
Příloha:
gondola3.jpg
gondola3.jpg [ 51.81 KiB | Zobrazeno 658 krát ]

Asi tucet bodů jsem smáznul a jsou nahrazené křivkou s řídícími vektory v koncových bodech. Ten pravý jsem úmyslně vychýlil z původního směru aby to bylo lépe vidět. Pokud překresluji třeba žebra z plánu, obvykle stačí 4-6 řídících bodů aby křivky dostatečně těsně kopírovaly tvar profilu. On ten Corel není žádné ořezávátko-malovátko :-)

_________________
Aby mne mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1149 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 77  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz