Reklama

 





Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1205 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 76, 77, 78, 79, 80, 81  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: čtv 07.03.2019 9:54 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 22.3.2007
Příspěvky: 4111
Bydliště: SK Bratislava
jyrry píše:
hm... a co modelové situace:

uprostřed frézování se mi zlomí poslední nástroj 1,2mm a mám už jen 1,4mm - dá se pauznout, vyměnit nástroj, změnit korekce a pokračovat?

uprostřed frézování zjistím že jsem dal blbě korekci (ven/dovnitř) - dá se pauznout, změnit korekce a pokračovat?

mám 4 sestavy opakovaně za sebou na prkno balzy 1050mm, dojde mi 1050mm a mám už jen 950mm - dá se u konce prkna sestavu někde v půlce pozastavit, vyměnit prkno a sestavu dojet na tom novém? Obdobně to je se šířkou (nejsou jen prkna 100mm)

mám sestavu 8-mi dílů, výjimečně chci jen 3 z nich - dají se "vypnout" některé díly a ořezanou sestavu případně vhodně posunout vzhledem k nulám?

mám sestavu 8-mi dílů a během frézování zjistím že je vhodné/nutné změnit pořadí frézování - dá se pozastavit, změnit číslování (ještě nevyfrézovaných dílů) a pokračovat?

atd. atd.

Nebo na to všechno musím znova na PC do CAMu?


Ano :mrgreen:

teda pokial nemas to repetovanie v ovladacom programe, ale veci o ktorych hovoris riesis v CAME ... a ty ho proste mas v step foure, ja ho mam oddelene od ovladaca frezy. Takze ja to urobim tak, ze bud urobim zmenu v cam nastaveniach (nastroj) alebo vyberiem len niektore operacie (vrtanie dier) a sejvnem to ... robim to na oddelenom pocitaci, lebo malovat v bordeli nebudem. Ten pocitac pri freze mam v sieti, tak on ten vysledok vidi. Vidim to aj na obrazovke, takze to mozem odpalit napriklad od polovice, alebo nechat ho robit len od - do ak som bol lenivy vybrat v CAMe len to vrtanie.

Ak tam ten pocitac nemam, ale robim cez kartu, tak s nou bezim nozne.

Takze z tohoto pohladu ten step four vyzera asi vyhodnejsie, ale ked robim zlozite veci ako 3d frezovanie, fakt by som nechcel CAMovat na pocitaci pri freze, tam mi vyhovuje CAD a CAM na jednom stroji a prenesiem Gcod ktory uz potom pri freze nezmenim (zmenim, ak sa mi chce bavit na urovni G codu, co je ale nezmysel u 3D frezovania), ale mozem napriklad nastavit rychlosti pre jednotlive nastroje v zaviskosti od materialu ... napriklad ked zistim ze som dostal lepive alebo chlpate drevo.


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: čtv 07.03.2019 16:32 
Mazák
Mazák

Registrován: 30.8.2011
Příspěvky: 5447
Bydliště: Plzeň, CZ
Obrázky: 0
Estlcam se da pripojit rovnou k masine resp. k jednocipu co je na masine pres USB. Pak se daj delat velmi podobne veci jako u stepfouru.

Ovladaci panel masiny je viditelny napr na prilozenem videu.




Návod jak vložit video do příspěvku na RCMANIA.cz

_________________
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: pát 08.03.2019 10:35 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 18807
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Používáte někdo tohle čínské DC vřeteno?
Příloha:
20190307_200331.jpg
20190307_200331.jpg
[ 85.62 KiB | Zobrazeno 2011 krát ]

Nahoře byl takový jakovětrák a protože byl dost hlučný při vyšších otáčkách, demontoval jsem ho. Horní konec vřetena se ale docela dost hřeje (proto tam mám z boku ten méně hlučný ofuk).
Taky se vám to tak hřeje? Stačilo cca 10 minut na plné točky, frézování 3+3mm topolovka... :?

_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: pát 08.03.2019 10:45 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 22.3.2007
Příspěvky: 4111
Bydliště: SK Bratislava
Nepouzivam, ale nedavno som videl take one co sa da primontovat na 5mm hriadel a je tam kliestina ER11 na 1/8" frezu ... silne premyslam ze by som to nahodil na nejaky 200g BLDC s heli reglerom a nahradil tym klasicne velke vreteno na male frzovanie povedzme 1mm frezou. neskusal si nieco take? Cakam od toho ze by to bolo tiche, lebo velke vreteno robi dost rachot pri viac ako 5000 otackach.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: pát 08.03.2019 11:52 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 18807
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
igorb píše:
... take one co sa da primontovat na 5mm hriadel a je tam kliestina ER11 na 1/8" frezu ... ... neskusal si nieco take? ...

Tak to už mám za sebou... vřeteno potřebuje mít "dlouhé" uložení = ložiska daleko od sebe...

_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: pát 08.03.2019 12:00 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 22.3.2007
Příspěvky: 4111
Bydliště: SK Bratislava
No len ty nalozis 6mm preglejky a valis to 1.6 frezou a velkou rychlostou, to je nieco co by som ja dal uz velkym kresom, ja mam na myli pomale domace frezovanie max 3mm materialu (pena, balza, topol) nizkou rychlostou tak 1mm frezou.

Skor ma zaujimalo ci je to realne, hlavne upevnenie cervikom atd.

mam na mysli toto:
https://www.ebay.com/itm/Motor-shaft-Co ... SwmvpcLFMZ

Ale OK, tak neobezku? ta ma loziska daleko, ale zase mensie.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: pát 08.03.2019 12:50 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 18807
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Topolovka je mekka, jedu ji 1.2mm frezickou a rychlost snizenou z 840mm/min na 720mm/min , zlobi mi osa Y a pri vyssi rychlosti vynecha kroky :-(
Ale ted jedu kartit 3mm, nastroj 1.3mm, 2 zabery, 340mm/min. Chvilema me znervoznuje ze slysim hlavne odsavani a pak osy, vreteno v tom zanika...
Ohledne hlucnosti muzu fakt doporucit.
Jo a inrunner jsem mel taky. Nesedlo mi to. Tohle je zatim nejlepsi.

_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: pát 08.03.2019 13:41 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 22.3.2007
Příspěvky: 4111
Bydliště: SK Bratislava
Ja take veci idem 1mm pri 5000 a 1mm/s vtedy to mam uplne tiche (mam to doma), ale zlozitejsiu vec to robi dlho co mi nevadi lebo to bezi v noci aj hodinu, ale proste nechcem natacat na Kress motohodiny (je tam komutatorovy motor) ked by som to mohol robit pri 10000 BLDC pidimotorcekom a vyssou rychlostou. No uvidime. objednal som to, mozno sa k tomu dokopem.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: pát 08.03.2019 15:50 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 10045
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Píšeš, že se hřeje v horní části, možná by stačilo na tu horní část udělat žebrovaný radiátor.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: pát 08.03.2019 18:16 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 18807
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Hm, tak on se ten motor po cca 20-ti minutách frézování vyřešil sám. Zastavil v řezu (frézička samozřejmě v ... kopru...).
Po rozborce - číňan šetřil na impregnaci, vylezl drát a přešoupal se. Možná jak byl načatý od počátku tak to hřálo.
Jinak je to jen přerostlý Mabušák:


Přílohy:
20190308_134526.jpg
20190308_134526.jpg
[ 112.88 KiB | Zobrazeno 1856 krát ]

20190308_135407.jpg
20190308_135407.jpg
[ 83.9 KiB | Zobrazeno 1856 krát ]


_________________
jyrry.cbcnet.cz
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: pát 08.03.2019 20:08 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 16.11.2003
Příspěvky: 621
igorb píše:
Nepouzivam, ale nedavno som videl take one co sa da primontovat na 5mm hriadel a je tam kliestina ER11 na 1/8" frezu ... silne premyslam ze by som to nahodil na nejaky 200g BLDC s heli reglerom a nahradil tym klasicne velke vreteno na male frzovanie povedzme 1mm frezou. neskusal si nieco take? Cakam od toho ze by to bolo tiche, lebo velke vreteno robi dost rachot pri viac ako 5000 otackach.


ja použivam cca 100g BLDC motor . Kleština ER11 tvoří zaroven i hřidel motoru . Ale ja na tom frezuji extrudak nebo EPP sem tam nějakou překližku .
Motor bere cca do 50W

_________________
zbek

aircombat


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: sob 09.03.2019 0:13 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.4.2010
Příspěvky: 7629
Bydliště: Nový Bydžov ČR
Obrázky: 14
jyrry píše:
Po rozborce - číňan šetřil na impregnaci, vylezl drát a přešoupal se.


A je to aspoň trochu něčím zalakovaný, nebo vůbec nic? :roll: Jestli ne, tak na velkých točkách drát vyleze odstředivou silou a cvakne se o magnet.
Kámošovi se fest hřály ložiska na sklápěcím vřetenu na vnitřní díry na profi brusce na kulato. Na malý otáčky to nebylo moc, ale na velký se vřeteno nedalo udržet v ruce jak bylo horký. Už nevím, jaký tam jsou ložiska, asi kosoůhlý a strašně moc záleželo na jejich vymezení. Já mám ve vřetenu na MPCNC jednořadý japonce a na velkých otáčkách (cca 20000) se to celý taky dost hřeje. Tak jsem na vřeteno udělal žebrovaný chladič do kterýho fouká malej větrák a zároveň chladí regulátor stříďáku, co žene vřeteno. Motor oběžka se kupodivu uchladí sám, má jen sešikmený paprsky těla kterejma trochu žene vzduch do motoru.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: sob 09.03.2019 6:36 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 16.11.2003
Příspěvky: 621
Najit vhodne ložiska do vřetena je trošku ořišek 8O .

_________________
zbek

aircombat


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: sob 09.03.2019 6:50 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 18807
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Koukám že máme stejné zkušenosti s ložiskama :-)
Původní (dělané) vřeteno jsem zkoušel s ložisky z Tobexu, japan i čína a nepřišlo mi to tak rozdílné na hluk ani v životnosti.

Jirko, ten DC motor to má zalakované, ale jen tak slabounce, až nenápadně. Asi jak se to povedlo...
Spojil jsem to (nejspíš je tam o závit míň), točí se to (zatím na 14V 1750 ot), uvidím až to připojím na ten zdroj, dává až 55V.

_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: sob 09.03.2019 9:22 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 10045
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Do profi vřetenech jsem kdysi opravářům ty kroužky do kosoúhlých ložisek brousil a musely být opravdu přesné a jen "lehce táhnout", ale to běhalo v olejové mlze a na každé straně byly 2ks.
To vinutí by to chtělo řádne naimpregnovat, ale pak ten rotor budeš muset vyvážit.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1205 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 76, 77, 78, 79, 80, 81  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz