Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1149 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: čtv 22.03.2018 12:09 
Mazák
Mazák

Registrován: 30.8.2011
Příspěvky: 5361
Bydliště: Plzeň, CZ
Obrázky: 0
Nema 23 by mela zvladnou pomerne velkou zatez. Mas dobre promazana loziska ? Neni mozne ze se ti pri vetsi rychlosti pridiraj loziska nebo ty kulickovy srouby ?

Kdyby ti to delalo jen pri velkych mikrosteppech tak si to vysvetlit dovedu, vetsina sw v arduinu se pohybuje nekde kolem 10 tisic steppu za sekundu (zalezi i na dalsich vecech) takze pri velkym micro stepu je nekde kolem 3000mm/minutu limit ze nestiha procak.

Ovsem je otazka jak moc je ten sw co tam je blbej. Fakt je ten ze pri tedle rychlosti uz musi steppovat pomerne dost a je mozne ze grbl ti pomuze. Ale rozhodne bych se pri testech drzel steppingu 1:1 tj, 200 kroku na otacku. Motory maj pri tom nejvetsi moment a procak musi nejmin makat

_________________
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: čtv 22.03.2018 12:56 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 25.6.2009
Příspěvky: 136
Bydliště: Berouna
Mám obdobný problém s vynecháváním kroků. Řadiči karty nemají možnost rozdělit krok na mikrostepy. Co jsem zkoušel, tak nejvíc mi pomohlo snížení akcelerace.
V současné době mám maximální rychlost někde mezi 1000 až 1500mm/min.presne nevím. Problém se strátou kroků zmizel když jsem dal rozběh a doběh na 50, chyba byla pokud mám 250 (z hlavy nevím jednotky). Používám Mach. Problém je že ale při nízkých rozbězích/dobězích pak nástroj přesně nekopíruje požadovanou dráhu. Což je ale asi problém Machu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: čtv 22.03.2018 13:54 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 17613
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Jindra_S píše:
... driver TB6560 MD430 single axis driver 3A + 24 V ...

Ty TB6560 jsem opustil už před lety, jsou už snad i nevyráběné a co vím tak kolega je má na CNC řezačce polyše a nic moc. Rozjížděl jsem frézku s A3988.
Teď používám TB6600, s těmi jsem to mohl i zrychlit. Zdroj 28V ale chci jít na 32-36V.

_________________
Aby mne mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: čtv 22.03.2018 16:53 
Mazák
Mazák

Registrován: 30.8.2011
Příspěvky: 5361
Bydliště: Plzeň, CZ
Obrázky: 0
mam vyhodu ze mam jen NEMA 17 takze me staci proud 1.5A (mam dva motory na kazdou osu) takze pouzivam DRV8825 na 36V. Akorat jsem musel dat na krabicku 120mm ventilator z PCcka (stacil by i mensi ale je tichej tak ze ani nevim ze bezi :-D ) :-D

_________________
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: čtv 22.03.2018 17:58 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 31.7.2009
Příspěvky: 1319
Bydliště: Sviadnov (Frýdek-Místek)
jyrry píše:
Ty TB6560 jsem opustil už před lety, jsou už snad i nevyráběné a co vím tak kolega je má na CNC řezačce polyše a nic moc. Rozjížděl jsem frézku s A3988.
Teď používám TB6600, s těmi jsem to mohl i zrychlit. Zdroj 28V ale chci jít na 32-36V.


BTW tak jsem něco pročetl a vypadá to, že tyhle 6600 budou lepší, nicméně se dělají i jako klony - originály nemají více krokování než 1/16.
Viz např. tady https://forum.strojirenstvi.cz/viewtopic.php?f=106&t=19230

Hmm, originál by měl mít 5A - čert pak ví, co jsou to za drivery v tom odkazu, co jsi poslal - jsou to polooriginály? :)

Každopádně asi objednám 2 na testy a uvidíme.

_________________
-


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: čtv 22.03.2018 18:54 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.4.2010
Příspěvky: 6463
Bydliště: Nový Bydžov
Obrázky: 14
Amper píše:
takze pouzivam DRV8825 na 36V. Akorat jsem musel dat na krabicku 120mm ventilator z PCcka (stacil by i mensi ale je tichej tak ze ani nevim ze bezi :-D ) :-D

I na 26V MPCNC chodí jak má. A ventilátoru netřeba, jen jsem dal chladiče asi 4x vyšší žebra, než co dávaj originál. :wink:


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: čtv 22.03.2018 19:02 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 17613
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Jindra_S píše:
... čert pak ví, co jsou to za drivery v tom odkazu, co jsi poslal - jsou to polooriginály? ...

No, třeba jsou, třeba nejsou ale už to zažilo třeba 3 týdny frézování 3-4 hodiny (odpoledne) denně. Takže fungujou.

_________________
Aby mne mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: čtv 22.03.2018 23:57 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 16.11.2003
Příspěvky: 604
Mam dotaz jak nastavit v Estlcamu přejezd nad materialem 3mm? Děkuji

_________________
zbek

EPA Kombat


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: pát 23.03.2018 6:45 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 31.7.2009
Příspěvky: 1319
Bydliště: Sviadnov (Frýdek-Místek)
zbek píše:
Mam dotaz jak nastavit v Estlcamu přejezd nad materialem 3mm? Děkuji


Nastavil bych Z souřadnici na 0 v požadované výšce 3 mm na materiálem a pak pro jednotlivé operace zadal, že materiál se má frézovat od 3 mm (Start level), nikoliv od defaultní 0.

_________________
-


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: pát 23.03.2018 12:17 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 9.3.2010
Příspěvky: 417
Bydliště: Mýtna LC
Mám otázku na zamyslenie. Nerozmýšľal niekto nad tým že keď sa frézuje napr. 3mm preglejka kukuricou napr 1mm s dĺžkou ostria 6mm naprogramovať frézovanie tak že by fréza išla po obvode dielov ako keby po vlnách plynule v osi Z hore dolu 1mm? bolo by to z hľadiska čistenia ostria asi dobré riešenie, alebo nie? Poznám jeden spôsob ako to spraviť a asi to doma vyskúšam.


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: pát 23.03.2018 12:36 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 31.7.2009
Příspěvky: 1319
Bydliště: Sviadnov (Frýdek-Místek)
StanleyP píše:
Mám otázku na zamyslenie. Nerozmýšľal niekto nad tým že keď sa frézuje napr. 3mm preglejka kukuricou napr 1mm s dĺžkou ostria 6mm naprogramovať frézovanie tak že by fréza išla po obvode dielov ako keby po vlnách plynule v osi Z hore dolu 1mm? bolo by to z hľadiska čistenia ostria asi dobré riešenie, alebo nie? Poznám jeden spôsob ako to spraviť a asi to doma vyskúšam.


Není to "Trochoild oscilation" v ESTLCAMu ?


Přílohy:
Poznámka: Trochoild oscilation
Oscilace.jpg
Oscilace.jpg [ 47.39 KiB | Zobrazeno 484 krát ]

_________________
-
Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: pát 23.03.2018 12:50 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 9.3.2010
Příspěvky: 417
Bydliště: Mýtna LC
Tak to vypadá. ja nemám estlcam tak som nevedel ani ako sa to volá. V Aspire ak nenájdem takú funkciu to chcem skúsit tak že položím na 2d krivky zvlnenú 3D plochu a premietnem krivky na ňu. Tým pádom vygenerujem takú zvlnenú dráhu nástroja.


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: pát 23.03.2018 13:16 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 31.7.2009
Příspěvky: 1319
Bydliště: Sviadnov (Frýdek-Místek)
Dal jsem to tu právě kvůli tomu pojmu + obrázku. Je možné, že to v tvém softu bude mít podobné jméno.

_________________
-


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: pát 23.03.2018 14:31 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 9.3.2010
Příspěvky: 417
Bydliště: Mýtna LC
no čítal som trochu o tom trochoidálnom frézovaní. A nie som si istý či je to to čo som myslel. to trochoidálne opracovanie je pohyb nástroja po malých kružniciach alebo lepšie povedané špirále. Myslel som toto:
Frézuješ obvod obdĺžnika kde nástroj aby vyfrézoval hrany obdĺžnika ide v rovine xy po obvode obdĺžnika ale pri tom počas dopredného pohybu po obvode obdĺznika osciluje v osi Z hore dolu akoby išiel po vlnách.


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: pát 23.03.2018 18:33 
Mazák
Mazák

Registrován: 30.8.2011
Příspěvky: 5361
Bydliště: Plzeň, CZ
Obrázky: 0
tak jsem se rozhodl ze vyzkousim odtah od frezky pomoci 12cm vetraku. Mam jeden na 220V a jeden 12V. Ten 220V jsem zkousel s redukci z papiru a v pohode to veme bordel i z plochy pres 2m hadici.

Takze si rikam ze pokud bude bordel zvednuty frezkou tak by to mohlo stacit. Minimalne pro to aby bral uplne nejjemnejsi prach. Doufam ze malej cyklon co bude na ceste to zasadne nezmrsi (bude kratsi hadice tak by to mohlo byt cca na stejno). Kolem frezy bude boticka s kartacem takze uvidime

Cilem je redukce hluku, vysavac v silencer boxu dost trpi a ikdyz ho stahnu tak hreje. Dam vedet az to vyzkousim v provozu :-)

_________________
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1149 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz