Reklama

 





Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 59 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: čtv 19.09.2013 20:24 
Mazák
Mazák

Registrován: 27.9.2012
Příspěvky: 1258
Otevřu MACH 2 a dám Load G-code,pak si to odsimuluji v Tooth Past a pak už si nasadím sluchátka a kochám se.
Včera sem řezal žebra na Šohaje.
Hele,měl sem docela problémy s MACHEM,nestíhal kompl a neřezalo to kruhy,prostě sem si zoufal,až Pentium4 pomohlo.


Nahoru
 Profil  
 
 
PříspěvekNapsal: čtv 19.09.2013 20:48 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 20.5.2007
Příspěvky: 479
Bydliště: Žďár nad Sázavou
Tady se to nějak kroutí jiným směrem :wink:. Vlákno je věnováno CNC řezačce horkým drátem - tedy Polystyrenu a podobným hmotám. Ne CNC frézování .... Na všeobecné CNC obrábění jsou tu jiná vlákna.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 19.09.2013 20:59 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 11.10.2008
Příspěvky: 155
Bydliště: Bechyně
to Jas gripen: no možná se pletu, ale jak máš dělaný ty hlavní pojezdy? na jednej straně je pojezdová tyč, uprostřed je pojezdový šroub a nadruhej straně je jen ložisko, který jede po hliníkovým (přijde mi, že tam máš hliník) profilu?? já osobně bych tedy dal to ložisko směrem dovnitř, až napneš ten řezací drát, tak aby se to o něj opíralo, takhle bude nejspíš viset ve vzduchu a bude se to opírat o pojezdovou a závitovou tyč... ale nevím, jen postřeh a třeba se mýlím, řezačku teprv připravuju, teď pracuju na fréze... mlike


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 19.09.2013 21:08 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 11.10.2008
Příspěvky: 155
Bydliště: Bechyně
u pana Maczaka ses asi špatně díval, koukni kam má orientovaný pojezdový ložiska a pojezdovou tyč...http://maczaka.webz.cz/soubory_rezacka/cela_rezacka.jpg


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 19.09.2013 21:25 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 5.12.2007
Příspěvky: 625
Bydliště: Vsetín
http://maczaka.webz.cz/soubory_rezacka/cela_rezacka.jpg
a na tom odkazu je vidět, že drát není napnutý mezi osami, ale použil rám - takže nic netlačí osy k sobě. Drát je jen zavěšený.

_________________
EPA combat, T-REX 600N, HK500GT


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: čtv 19.09.2013 21:32 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 20.5.2007
Příspěvky: 479
Bydliště: Žďár nad Sázavou
Jas gripen - zajímaly by mne alespoň přibližné náklady na stavbu (bez software) tak, jak je vidět na obrázku v prvním příspěvku. Předpokládám, že všechny komponenty jsou kupované. Já mám propočet u sebe cca. 9.500,-Kč (elktronika+část mechaniky - vodící tyče v páru pro všechny 4 osy) s tím, že vozíky samotné budou "samovýroba". Těď však zvažuji "plechařinu" od pana Maczaka ... O něm jsem ani nevěděl. Motory mám namyšlené NEMA23 (raději předimenzovávám) a řízení na jedné desce s chipsetem TOSHIBA TB6560AHQ. Vše (i mechanické díly) z http://www.cnc.inshop.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 19.09.2013 21:35 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 20.5.2007
Příspěvky: 479
Bydliště: Žďár nad Sázavou
flubber - nevím, nechci se přít, ale myslím že mlike má pravdu .... Ať tam rám je, nebo není, na svislou osu drát působit bude. Stejně vám povím, že to je velmi podivná konstrukce. Takhle bych to spíš nedělal (myslím tím ukotvení Kanthalu!), ale ctím práci pana Maczaka!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 19.09.2013 21:43 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 5.12.2007
Příspěvky: 625
Bydliště: Vsetín
Já to tak mám a funguje to bez problému. Na svislých osách V drážky, ve kterých volně chodí drát, který je napnutý v rámu. Osy k sobě nic netlačí, nic se neprohýbá. Podmínkou je, že drát v těch V drážkách chodí volně (v jedné může být napevno, v druhé musí volně chodit - já mám obě na volno).

EDIT: a k tématu, používám GMFC a MM2001 - spokojenost

_________________
EPA combat, T-REX 600N, HK500GT


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: čtv 19.09.2013 22:15 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 4.9.2009
Příspěvky: 174
Ten timer, respektive to, co z něj leze, by chtělo zkontrolovat osciloskopem.

Flubber: Geniální řešení napínání drátu je tady: http://hw2cnc.blogspot.fr/2013/02/conce ... erale.html
žádný rám, nic nikde netáhne.. Vidíš, mohl jsem Ti v neděli ukázat v akci :)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát 20.09.2013 7:15 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 15843
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
ten princip luku je fajn, ale chce to jeste trochu provesene lanko/retizek jako pojistku pri pretrzeni dratu...
Delal jsem 3 roky v model. firme, kde jsem mj. obskakoval 4 NC rezadla, napinani dratu je tam resene veeelikymi luky ze sklotextitu prurez 5x30mm, castecne zdvojeneho (na kvalitni rezy v EPP pri delce dratu az 1200mm je to nutnost, poradne napnout). Jednou pri nejakem ladeni mi drat prdnul za zady a retizek byl zrovna vyhaknuty...
Takze pozor, luk ano, ale pojistit :-)

Jinak drat na ram napruzit nelze, pak by sla rezat jen obdelnikova kridla :-D :-D
Drat musi mit volnost pohybu ve sve ose, bud lezi v tom "V" nebo lepe v pruvlaku (beryliovy nebo chromovy bronz, vrtane kalene kulicky apod.), pri rezu svisle dolu se v tom "V" muze nadzdvihavat (a taky se nadzdvihava, i v polysi, natoz v EPP).

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát 20.09.2013 9:15 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 11.10.2008
Příspěvky: 155
Bydliště: Bechyně
Jyrry nějak jsem nepobral tvou poslední poznámku o napnutí drátu na rám, mohl bys to nějak rozvéct? dík Mlike


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát 20.09.2013 9:53 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 15843
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
To jsem asi blbe pojmenoval. Pruzne (to musi byt v kazdem pripade) upnuti dratu nesmi byt chycene na voziky pojezdu, jinak se napnuti meni (pri nestejnem pohybu vlevo a vpravo) a mimo to namaha se zbytecne mechanika. Kdyz, tak na jeden vozik ale na druhem to musi volne prokluzovat (v ose dratu) - pokazde, kdyz bude drat sikmo vzhledem k osam.

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát 20.09.2013 10:03 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 11.10.2008
Příspěvky: 155
Bydliště: Bechyně
ale ne, napsal jsi to dobře, jenže já v tu dobu ještě skoro spal (včera náročněj sportovní den), takže jsem si spletl pojmy s dojmy (obdélník a lichoběžník :oops: :D ) proto mi to nebylo jasný. samozřejmě, že napevno to může být jen na jednom vozíku, na druhým to musí být volně.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 25.09.2013 17:03 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 3.3.2013
Příspěvky: 17
Blog: Zobrazit blog (2)
Teď jsem zkoušel rozchodit mach 3, něco se mi trochu podařilo, ale nepřišel jsem na to jak nastavit koncové polohy a rozměry stroje... jelikož mach 3 reaguje na jakýkoli pohyb myši, klik na klávesnici nebo cokoli co se děje ve windows, což mě celkem omezuje... chtěl bych se proto zeptat ohledně GMFC, zda máte někdo zkušenosti s tím, jestli je potřeba Timer, při použití GMFC v kombinaci s jiným OS například na Linuxu, nebo již Jirkou zmiňovaném Dosu. Popřípadě nějaké ty rady jak by jste řešili připojení timeru bez značného zásahu do koupené desky...? Děkuji moc.

To Petrovo: Celkové náklady mojí řezačky bez SW mě přišli zhruba na 7000 Kč. (2700 Kč krokové motory, 1400 elektronika, 1200 plechařina, 400 trapézovky, 500 zdroj, plus nějaké ty šrouby a kabeli plechová bedna atd.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 25.09.2013 21:34 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 15843
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
GMFC na win98 nema problem; timer je nutny, v pripade "modre" desky bych jeho signal pripojil rovnou na LPT konektor jeste pred deskou

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 59 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz