px




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 66 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: pát 25.01.2013 10:28 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 24.1.2009
Příspěvky: 2425
Bydliště: Praha 4 -Krč, ČR
Vidím, že se debata posunula směrem, který já při své nevzdělanosti nemůžu ani sledovat. Po mnoho let jsem byl projektant u firmy, která stavěla a opravovala chladicí věže všech možných druhů (taky Temelín). Protože ty věže chátrají, musí se po letech opravovat. Výkresy z archivu firmy i investorů jsou samozřejmě (pokud nejde tak o posledních 12 - 15 let) rukou kreslené. Od samého začátku jsme se vyptávali (poskytovatelů programů) na možnost převodu těchto výkresů do Cadu.

_________________
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz


Nahoru
 Profil  
 
 
PříspěvekNapsal: pát 25.01.2013 11:24 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 24.1.2009
Příspěvky: 2425
Bydliště: Praha 4 -Krč, ČR
Tak tohle se mi podařilo. Šlo to přes ten OLE objekt. Jde o naskenovaný obrázek - ukládá se to jako Akrobat. Nemám v úmyslu si vydělávat překreslováním plánků z Modeláře, ale rád bych si vyrobil výkresy historických větroňů, které mám uložené jako naskenované z různých zdrojů. Zatím jsem to dělal tak, že jsem hlavní rozměry nakreslil na prkně, vyšetřil tvary trupových přepážek a pak postupoval systémem "řízni a zkus" (cut and try). Samozřejmě se to nevyplatí, ale Autocad jsem si pořídil k obživě jako projektanta. Jo - a jako obrázek v dwg se mi vložit sem na fórum nepodařilo, musel jsem monitor vyfotit.


Přílohy:
ES 49 sken.dwg [682.72 KiB]
24 krát
P1250007.JPG
P1250007.JPG [ 65.9 KiB | Zobrazeno 1153 krát ]

_________________
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát 25.01.2013 13:09 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 24.1.2009
Příspěvky: 2425
Bydliště: Praha 4 -Krč, ČR
Děkuji všem za rady. Do toho Cadu LT se skenované výkresy vkládat dají, jen je to trochu jiným postupem než u plného Autocadu. Kreslit se do toho dá. Problém je, že každý Autocad je trochu jiný. Já mám 2008 LT a učebnici jsem sehnal jen pro verzi 2006, 2007. Tam jsou taky některé věci jinak.

_________________
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát 25.01.2013 15:43 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 8019
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
jackboy píše:
http://www.youtube.com/watch?v=RujtNTou9YU

V tom videu je krásně vidět, jak vypadají čáry vložené a nazoomované bitmapy. Takže to "obkreslování" do vektorů je opravdu jen na vnější obrysy a zbytek se musí udělat bez ohledu na podklad, aby to k sobě pasovalo. Když budeš zvětšovat obrázek z A4, tak ty čáry už jsou hrozně tlusté a vlastně jen odhaduješ kde je její střed.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát 25.01.2013 17:53 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 24.1.2009
Příspěvky: 2425
Bydliště: Praha 4 -Krč, ČR
Ještě jsem narazil na tohle: Ten obrázek je vložený, ale nedá se zvětšit. Pořád je v původní velikosti. Když jsem zkoušel skenovaný obrázek zvětšit před vložením, tak to sice jde, až na 150%, ale vložení proběhne v původní velikosti. obtahované čáry se dají posouvat a zvětšovat, ale vložený obrázek je pořád stejně veliký. Takže na víc než obtažení hlavních obrysů to asi nebude. Ten obrázek, co je naskenovaný, vznikl obkreslením plánku z FMT na pauzák - perem Rotring 0,18 mm, takže nějaké zvětšení by to sneslo. Dělal jsem to za nejhlubšího socialismu, dávno před nějakými skeny. Někdy koncem 70. let.

_________________
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát 25.01.2013 18:30 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 24.1.2009
Příspěvky: 2425
Bydliště: Praha 4 -Krč, ČR
Dovolil bych si shrnout, co jsem zjistil. Můj zájem je vyrobit dwg z třípohleďáku formátu A4, tedy asi 1:50. Doma můžu naskenovat jen A4 a tu vložit do výkresu dwg a to začít v CADu obkreslovat. To ale není žádná sláva. Jiná káva by byl skenovaný výkres třeba A1 a ten vložený do dwg. Asi by bylo možné si výkres A4 nazvětšovat až třeba na 400%, to nastříhat na A4, po těch A4kách to vložit do dwg. Ale to mi už připadá jako kravina. Jako nejlepší možnost mi připadá si zvětšit výkres tak na 200%, využít hlavní kóty na třípohleďáku (mám na mysli třeba ty výkresy, co jsou v knihách o větroních M. Simonse) a normálně odměřovat a kreslit v Cadu na čistý monitor. Jak jsem už psal, žádné další prachy už do toho vkládat nechci. Mně jako důchodci je pracovní čas levný, peníze drahé.

_________________
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz


Naposledy upravil kocour dne pát 25.01.2013 20:34, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát 25.01.2013 18:36 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 8019
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Dalo by se to ještě obejít tak, že ten plánek obkreslíš tak jak je, a pak teprve zvětšíš na požadované měřítko až hotovou vektorovou kresbu. Problém je ale v tom, že ztratíš zpětnou vazbu na ten podklad.
Zkoušel jsi te DraftSight? Jestli zvládáš AutoCAD, uvidíš, že to rychle zvládneš a nic to nestojí.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát 25.01.2013 18:42 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 24.1.2009
Příspěvky: 2425
Bydliště: Praha 4 -Krč, ČR
Zatím jsem zkoušel jen co jsem napsal, víc asi budu moct napsat tak za měsíc. Děkuji a uvidíme. Pro mně je to všechno problém, co stihneš třeba za minutu, já dělám třeba půl hodiny.

_________________
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob 26.01.2013 8:39 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 24.1.2009
Příspěvky: 2425
Bydliště: Praha 4 -Krč, ČR
Lark píše:
Dalo by se to ještě obejít tak, že ten plánek obkreslíš tak jak je, a pak teprve zvětšíš na požadované měřítko až hotovou vektorovou kresbu. Problém je ale v tom, že ztratíš zpětnou vazbu na ten podklad.
Zkoušel jsi te DraftSight? Jestli zvládáš AutoCAD, uvidíš, že to rychle zvládneš a nic to nestojí.

To obtahování malého skenovaného výkresu jsem dělal. Špatné je to, že ty průsečíky a rohy jsou ve velkém zmenšení nezřetelné a těžko se trefit. Na ten DraftSight jsem se koukal a zatím to nechám být. Pro mě je to dost složité a zatím mám problémy se prokousat Autocadem.

_________________
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob 26.01.2013 11:26 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 8019
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Jestli jsem dobře pochopil, tak jsi ještě v žádném CADu nedělal a AutoCAD je pro tebe první? Pokud je to tak a chápu to správně, že když to obtahuješ, tak máš zvětšení obrazu (zoom) tak, že vidíš celou část, kterou obtahuješ?
Základem práce v každém CADu ale je neustálé zvětšování a zmenšování (ZOOMmování) "výřezu" který vidíš. Jde to velmi rychle, většinou myší, ale v každém CADu to bývá jiné. Třeba v DraftShight při stisknutém kolečku posouváš výřez a otáčením zvětšuješ/zmenšuješ výřez.


Naposledy upravil Lark dne sob 26.01.2013 13:18, celkově upraveno 2

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob 26.01.2013 11:37 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 24.1.2009
Příspěvky: 2425
Bydliště: Praha 4 -Krč, ČR
Ano. Už asi před 15 lety majitel projekční firmy koupil Autocad, myslím 14, ale kreslil na něm mladší kolega. Já to samozřejmě zkoušel, ale dostal jsem se k tomu vzácně (jen 1 licence), pak dlouho nic, až jsem si LT 2008 koupil domů, ale chodit mi to začalo (špatně nahraný program po výměně základní desky) až loni na podzim. Jako jen občas pracující důchodce mám teď čas se v tom hrabat a pár výkresů jsem taky nakreslil, ale v mém věku mi to jde do hlavy hůř. To překreslování do Cadu mě napadlo a zatím mám co trénovat.

_________________
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob 26.01.2013 13:13 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 8019
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Mě bude jednašedesát, ale já se modelováním v 3D živím už víc jak dvacet let, tak to učení jiných CADů mi jde asi snáz :), ale pokud vím tak zrovna ten Autocad má dost krkolomnou obsluhu a i to LT (škoda peněz), i když je ořezané, obsahuje spoustu funkcí které stejně nevyužiješ a budou tě jen mást, a při tom má spoustu omezení, která by si naopak potřeboval. Na to překreslování je ten DraftSight podstatně intuiitivnější a taky nezase.. počítač jako ten moloch AutoCAD. Můžeš je tam mít klidně spolu. Pro začátěk si na youtube prohlédni spousty tutoriálů(postupů), jak se co konstruuje a uvidíš že to je celkem jednoduché a kolikrát vydatnější než manuály.
Tady máš odkaz a držím palce:
http://www.youtube.com/results?search_query=draftsight&oq=Draft&gs_l=youtube.1.6.0l2j0i10j0l4j0i10j0j0i10.44906.48906.0.53406.5.5.0.0.0.0.78.358.5.5.0...0.0...1ac.1.tWpasceDJk4


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob 26.01.2013 14:15 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 24.1.2009
Příspěvky: 2425
Bydliště: Praha 4 -Krč, ČR
Tak jsem se dal do obkreslování skenu v Autocadu LT a docela to šlo - jako podklad pro skutečný výkres v CADu. Musel jsem vypnout režim "Uchop", protože ty průsečíky byly moc blízko, tak jsem se všude neterfil, ale použít se to dá. Zatím u toho Cadu zůstanu, taky proto, že v mé bývalé práci (ve které pořád spolupracuji) mají všichni Autocad.

_________________
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 28.01.2013 7:22 
Mazák
Mazák

Registrován: 5.1.2012
Příspěvky: 1051
Bydliště: Rakovnik
kocour píše:
Dovolil bych si shrnout, co jsem zjistil. Můj zájem je vyrobit dwg z třípohleďáku formátu A4, tedy asi 1:50. Doma můžu naskenovat jen A4 a tu vložit do výkresu dwg a to začít v CADu obkreslovat. To ale není žádná sláva. Jiná káva by byl skenovaný výkres třeba A1 a ten vložený do dwg. Asi by bylo možné si výkres A4 nazvětšovat až třeba na 400%, to nastříhat na A4, po těch A4kách to vložit do dwg. Ale to mi už připadá jako kravina. Jako nejlepší možnost mi připadá si zvětšit výkres tak na 200%, využít hlavní kóty na třípohleďáku (mám na mysli třeba ty výkresy, co jsou v knihách o větroních M. Simonse) a normálně odměřovat a kreslit v Cadu na čistý monitor. Jak jsem už psal, žádné další prachy už do toho vkládat nechci. Mně jako důchodci je pracovní čas levný, peníze drahé.


Naskenovat na A4 skeneru s co největším rozlišením (aspoň 600x600, čím víc tím líp) a uložit jako černobílý tif (CCIT Fax4, CCIT Fax3). Neukládat jako jpg. Pak si spočítat nutné zvětšení mezi skenovaným obrázkem a požadovaným rozpětím (třeba 15,378x) a pak podělit skenované rozlišení tímto zvětšením (600/15,378). To co vyjde zaokrouhlit na celé čísla a tohle nové rozlišení vložit do obrázku (V Irfanview je to přes volbu Obrázek/změna velikosti/ nebo přes volbu Informace o obrázku. Jiné editory budou mít něco ve smyslu image/resize/dpi). Při téhle změně velikosti se na monitoru nic nezmění, ale vlastní obrázek bude při tisku 15,378x větší.
Čáry sice budou 15,378x silnější, ale kostičky se bezpečně neobjeví a při vložení do ACADu bude obrázek správně veliký, jen obkreslovat. A ten tif je nutný alespoň u mne, protože přes jpg je stejný soubor 10 a víckrát větší a PC nebo ACAD ho už nechtí pobrat a čáry jsou bez ostrých hran (rozmazanější).

_________________
Jardah


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 28.01.2013 11:51 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 24.1.2009
Příspěvky: 2425
Bydliště: Praha 4 -Krč, ČR
Díky, vyzkouším. Jen nevím, jestli mů skener (tiskárna HP 2100) má vůbec nastavitelné rozlišení.

_________________
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 66 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Lark a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz