Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 33 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Cnc zapojeni?
PříspěvekNapsal: sob 03.11.2012 0:22 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 7.2.2012
Příspěvky: 80
Bydliště: Poblíž Třebíče / Brno
jyrry píše:
flashturbo píše:
............
Dobra a neco takovehleho by bylo predpokladam lepsi?! A software by na to sel pouzit libovolny ?

Rozhodne to bude mit ponekud jinou tuhost nez ta houpacka a co se tyka softu, ten kdyz ma pohnout o 0,1 v ose X1, tak proste pohne, kdezto u te houpacky musi dopocitat kolik na ten samy jednoduchy pohyb jeden motor namota, kolik druhy odmota a to jeste musi vedet kde zaves dratu zrovna je, aby to bylo ve vysledku spravne a jen v ose X...


Jen pro zajímavost si zkuste představit co všechno musí počítat StepFour při řízení vaší frézky (aby nepřekročil max. zrychlení, aby stihl "dobrzdit do zatáčky", aby frézoval co nejplynuleji v rámci dané tolerance,... ). Protože jsem dělal bakalářku na související téma (http://www.fit.vutbr.cz/study/DP/all.ph ... %ECdick%FD) tak mám trochu představu o té matematice za tím. Naopak řízení zavěšené řezačky mi po matematické stránce přijde jako poměrně jednoduchý úkol.

lubo1 píše:
..... no a pokiaľ drat nestíha páliť a jedno rameno zaberie šikmo hore - potom sa zmení aj výška drátu - os Y.....
Vedenie je vedenie .....


Pokud drát nestíhá pálit tak je někde problém. A byl by to problém i v případě klasické konstrukce, kde by docházelo k prohýbání drátu (uprostřed by byl řez pozadu oproti okrajům).

_________________
MX16s + Duplex | T9x + Frsky @ Open9x
Tricopter | FreeBee | Swift | Sirius
Více na http://nosense.cz


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Cnc zapojeni?
PříspěvekNapsal: sob 03.11.2012 0:34 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 15844
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
nejde o to jak to ten program spocita, goniometricke funkce jeste umim :-) , ale ze musi byt uplne jiny nez ty ktere se bezne pouzivaji, o to jde. Proste ta houpacka pobezi jen a jen s tim jeho softem, nebo si uzivatel musi napsat svuj.
O rezani EPP a XPS neco vim, venoval jsem se tomu v praxi 3 roky, ne jako konicek, ale jako zamestnani. Tu houpacku bych tam tedy nechtel...

Nakonec, mne je tak nejak sumak co si kdo poridi ... :-)

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Cnc zapojeni?
PříspěvekNapsal: sob 03.11.2012 0:59 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 7.2.2012
Příspěvky: 80
Bydliště: Poblíž Třebíče / Brno
Já z polystyrenu nařezal asi jen 10 křídel a to navíc všechno ručně. Proto mě ale ta konstrukce zaujala - šla by totiž s pár úpravami použít moje ruční řezačka a to jen pověšením na pár špagátů.

Pokud nakonec budu tuto řezačku stavět (momentálně se mi nedostává čas), považuji za samozřejmost, že její součástí bude MCU, který si souřadnice sám přepočítá. Právě proto, aby šel použít standardní software. Nečekám, že se tím budu živit a řezat vagón materiálu denně. Ale stejně jako jsem při stavbě CNC frézky použil ne zcela tradiční řešení a dost se přitom naučil (v nejbližší době napíšu víc na svůj web), mě láká taky toto netradiční řešení CNC řezačky. Nejde mi ani tak o konečné výsledky, ale spíš o to co se naučím při stavbě. Vždyť taky během času investovaného do stavby bych mohl mít ručně nařezáno na několik let dopředu.

_________________
MX16s + Duplex | T9x + Frsky @ Open9x
Tricopter | FreeBee | Swift | Sirius
Více na http://nosense.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Cnc zapojeni?
PříspěvekNapsal: sob 03.11.2012 14:48 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 15844
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
souhlas, casto jde o cestu, vysledek je az pak na dalsim miste, taky jsem svuj bastl stavel vicemene z hlavy.

Jen bych rekl ze u te houpacky bude trochu opruz nastavovani nuloveho bodu, kdy po nejakem "karambolu" ten softik nebude vedet kde ma drat a tedy jaky trojuhelnik(y) ma prepocitavat. Jak toto bude poresene?
Co se tyka zadrhnuti dratu, teorie o bezkontaktnim rezani je sice OK, ale homogenita XPS a hlavne EPP je vec druha... Pevne vedeny drat sice skobrtne, ale obvykle to dohoni a casto to pak neni ani znat, tedy pokud to neni zrovna nabezka, hrana a pod.
Nejde tak o vagony vyrezanych veci, jako o zkusenosti z provozu...

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Cnc zapojeni?
PříspěvekNapsal: sob 03.11.2012 16:09 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 7.2.2012
Příspěvky: 80
Bydliště: Poblíž Třebíče / Brno
Až tak dopodrobna to samozřejmě rozmyšlené nemám. Obrázek té houpačky jsem viděl včera teprve poprvé a ještě jsem neměl čas si ani projít doprovodný text. Pár nápadů bych měl, ale určitě bude potřeba ještě pár úvah a pokusů. Stejně skoro určitě nezačnu reálně něco konstruovat dřív než přes vánoční svátky.

_________________
MX16s + Duplex | T9x + Frsky @ Open9x
Tricopter | FreeBee | Swift | Sirius
Více na http://nosense.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Cnc zapojeni?
PříspěvekNapsal: sob 03.11.2012 18:31 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 9.3.2012
Příspěvky: 149
Bydliště: Třebíč - Stařeč
Obrázky: 11
Dotaz na JYRRYho:

Prosimte mohl by jsi mi poskytnout nejake blizsi informace k teto elektronice co jste pouzili u te nc rezacky s kolegou ? Rad bych pouzil stejny system. Dekuji
Obrázek

_________________
Swift II, Beta 1400, ASW 17, Unique 3D, F18 depron,SuperZoom4D ___Optic 6 Sport 35Mhz + FrSKY___


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Cnc zapojeni?
PříspěvekNapsal: pon 05.11.2012 7:43 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 15844
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
dole jsou 4 drivery s TA8435, vpravo oddelovaci deska Maczak, nahore uprostred deska rizeni zhaveni dratu PICACHOF.
http://aeropic.free.fr/pages/CNC/IF_PCenglish.htm
http://maczaka.webz.cz/deskata.htm
http://maczaka.webz.cz/deska_main.htm

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Cnc zapojeni?
PříspěvekNapsal: pon 05.11.2012 13:30 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 9.3.2012
Příspěvky: 149
Bydliště: Třebíč - Stařeč
Obrázky: 11
co tohle řešení ?
http://www.ebay.com/itm/1-set-x-5-axis- ... 3a78f33b46

půjde to na 4 motory ?

_________________
Swift II, Beta 1400, ASW 17, Unique 3D, F18 depron,SuperZoom4D ___Optic 6 Sport 35Mhz + FrSKY___


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Cnc zapojeni?
PříspěvekNapsal: pon 05.11.2012 14:39 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 7.2.2012
Příspěvky: 80
Bydliště: Poblíž Třebíče / Brno
Jestli dobře vidím tak se jedná jen o oddělení paralelního portu. K této desce tedy nelze připojit motory přímo, ale pouze přes driver.

_________________
MX16s + Duplex | T9x + Frsky @ Open9x
Tricopter | FreeBee | Swift | Sirius
Více na http://nosense.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Cnc zapojeni?
PříspěvekNapsal: pon 05.11.2012 16:26 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel

Registrován: 22.3.2012
Příspěvky: 58
Dobrý deň páni,
zbežne som prečítal diskusiu, ale nikde som nenarazil na to, že by ste sa bavili o tuhosti budúceho CNC stroja, čo je jeden z najdôležitejších parametrov každého CNC. Čo sa týka softvéru, nie je to až také jednoduché vzhľadom na to, že ten stroj by mal byť schopný vyrábať tzv. FFS (Free Form Surfaces) -> Voľné tvarové plochy. Skúsil by som si preštudovať nejaké základné pojmy ohľadom riadenia CNC (interpolácia). To len tak naokraj z mojej strany :-) . Inak samozrejme držim palce..

_________________
Radian, Radian Pro, Futaba T8FG Super


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Cnc zapojeni?
PříspěvekNapsal: pon 05.11.2012 18:18 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 9.3.2012
Příspěvky: 149
Bydliště: Třebíč - Stařeč
Obrázky: 11
nosense píše:
Jestli dobře vidím tak se jedná jen o oddělení paralelního portu. K této desce tedy nelze připojit motory přímo, ale pouze přes driver.

najdeš mi něco levného u nás či na ebay co má možnost 4 krok.motoru ?
děkuji

ps.: už jsem koupil motory po 99kč/kus http://aukro.cz/motor-krokovy-robotika-i2751580407.html

uvidím zda k něčemu budou

_________________
Swift II, Beta 1400, ASW 17, Unique 3D, F18 depron,SuperZoom4D ___Optic 6 Sport 35Mhz + FrSKY___


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Cnc zapojeni?
PříspěvekNapsal: pon 05.11.2012 18:40 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 15844
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
http://www.ebay.com/itm/One-1-Axis-3-5A ... 23245ced5c
tohle bohate staci, optrony to ma na sobe, staci pripojit napajeni, motory, LPT a jedeeem :-)

Jinak tuhost masiny je vec kazdeho, co od toho vlastne ocekava. Na frezovani 2D placatych veci z beznych modelarskych materialu (balza, preklizka do 6mm, sklotextit, kartit, ...) to neni az tak kriticke, ovsem uz na dural to musi byt tuhe dost.
Rezani houbovitych materialu je jasne, tam tuhost takovou roli az tak nehraje (i kdyz na spagatky bych to nevesel - muj nazor).

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Cnc zapojeni?
PříspěvekNapsal: ned 11.11.2012 17:53 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 9.3.2012
Příspěvky: 149
Bydliště: Třebíč - Stařeč
Obrázky: 11
Táák , pracovní prostor vytvořen :) metr na metr.

Obrázek

teď už jen čekám na drivery a hurá do práce :)

_________________
Swift II, Beta 1400, ASW 17, Unique 3D, F18 depron,SuperZoom4D ___Optic 6 Sport 35Mhz + FrSKY___


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Cnc zapojeni?
PříspěvekNapsal: ned 11.11.2012 19:43 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 30.9.2010
Příspěvky: 488
Bydliště: liberec
Obrázky: 0
Pánové smekám před Vámi. Já jsem na elektroniku úplný veslo. Asi trochu odbočím od tématu. CNC mašinka mě již dávno učarovala, ale nevím zda i s mými vědomostmi jsem schopen něco takového postavit? |Jedná se mi pouze o hobby stroj v malém formátu. Co poradíte? Stavět, nebo koupit, samozřejmě důležité kritérium je i cena a to samo nízká. :wink:


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Cnc zapojeni?
PříspěvekNapsal: stř 14.11.2012 22:25 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 5.10.2007
Příspěvky: 569
Bydliště: Černošice
Lubosh píše:
První pokus s frézkou mám už hotový, a chci zkusit něco většího.
Je vhodný kit:
http://viewitem.eim.ebay.cz/3-Axis-TB65 ... 21528/item
na malé CNC cca 40x40 cm?
Na e-bay je toho hodně, a liší se třeba jen v názvu, což je mi divné, protože specifikace obsahu balení je pak už stejná. Někde píšou joystick, handle, software, driver na CD, atd...
Potřebuji jen 3 motory+driver+zdroj.
Prosím doporučení, nejlépe GB, cena 4-5 tis.
Díky.



Zrovna stavím CNC (500*400*100). S modrou deskou co tam máš (TB6560) nejsou zrovna nejlepší zkušenosti. Já zainvestoval raději do jistoty s M542 drivery. Doporučuji přečíst www.c-n-c.cz, ale to asi znáš. Motory jsem vybral Nema23 1.9Nm, zdroj stavím vlastní 36V, 20A (dostal jsem trochu dost předimenzované trafo).


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 33 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Jester80, jirajirajira a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz