Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 323 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 22  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Google Sketchup
PříspěvekNapsal: ned 17.06.2012 2:51 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.3.2010
Příspěvky: 1256
Bydliště: Praha 9, Horní Počernice
Tohle téma mi tu trochu chybělo, informace jsou tu rozházené do různých vláken.

A protože jsem úplný začátečník se SU, mám dotaz, co dělám blbě:

Mám 2D nákres letadla, naimportuju si ho do SU, umístím, pomocí S a měřicího pásma si ho zvětším nebo zmenším tak, aby mi seděly milimetrové rozměry, jako "kalibr" mám rozpětí, to se měří docela snadno. OK, mám podklad.

Chtěl bych z řezů, co mám na podkladu namalované, vytáhnout přepážky. Začnu omalovávat přepážky, klidně i hromadou krátkých úseček, získám půlřez. Sestavím si ho do grupy, grupu kopíruju, vložím a následně kolem příslušné osy flipnu. Potud ještě OK. Háček je v tom, že díky snapu nejsem schopnej ty díly umístit tak, aby byla přepážka vcelku. To samé je, když si dejme tomu namaluju kolečko a chci ho přesunout na přesnou pozici vůči plánu. Opět se to lepí podle nějakého pravidla, které jsem zatím nepochopil. Ono ani to omalování toho podkladu úsečkama není úplně košer, pořád se mi to chce chytat nějakého rastru a já nepřišel na to, jak ten rastr nastavit buď dostatečně jemně, nebo jak to lepení vypnout.

Bylo by to všechno super, kdybych znal rozměry a souřadnice a bouchal je tam ručně, ale kdybych je znal, tak ten plán nemusím obkreslovat...

Co dělám blbě? Předpokládám, že je to nějaká kravina, kterou přehlížím, nakopnete mě někdo?

Díky. Bit

_________________
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Google Sketchup
PříspěvekNapsal: ned 17.06.2012 6:30 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.1.2011
Příspěvky: 551
Bydliště: Moravský kras
Obrázky: 98
Ahoj,
zde možná nějaká inspirace bude http://www.mikac.cz/3D-free-cad-sketchup-frame.html (sekce modeláři).

Jinak jsme probírali zajímavé jak na to a doplňky s kolegou Petercorrado zde: viewtopic.php?f=18&t=32369&start=30


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Google Sketchup
PříspěvekNapsal: ned 17.06.2012 6:55 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 16046
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
bitovod píše:
T..... Háček je v tom, že díky snapu nejsem schopnej ty díly umístit tak, aby byla přepážka vcelku. .....

a to ten snap nejde vypnout? Nebo dat rastr do jine hladiny a tu zamknout proti upravam a prichytavani? Delam to same v Corelu a neni s tim problem, tam jde ten objekt zaknout a nic se ho nechyta, casto pouzivam guideline s prichytavanim...

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Google Sketchup
PříspěvekNapsal: ned 17.06.2012 8:56 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.10.2009
Příspěvky: 825
Bydliště: ČR
Obrázky: 64
To lepení může být automatické připínání čar, když se např. přiblížíš pravému úhlu nebo středovému úhlu (což se hodí, protože je to časté). Když se kolečkem myši místo dostatečně přiblíží, tak se to místo příchytu oddálí ..


Naposledy upravil Prorock dne ned 17.06.2012 9:07, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Google Sketchup
PříspěvekNapsal: ned 17.06.2012 9:00 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie
Uživatelský avatar

Registrován: 20.9.2007
Příspěvky: 721
Bydliště: Praha 6 Suchdol
s tímhle nemám problém, obešel jsem to tak, že obraz přiblížím, pak je jemnější polohování. Případně, když to zlobí si vypomůžu pomocnou úsečkovou konstrukcí a tu pak smažu. Jestli jsem tedy dobře pochopil tvůj dotaz. Nic nezamykám ani nad tím nelaboruji, ale věřím, že na to určitě bude sofistikovaný fígl :D

_________________
therccustomjets.cz
customwings.cz


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Google Sketchup
PříspěvekNapsal: ned 17.06.2012 11:47 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.3.2010
Příspěvky: 1256
Bydliště: Praha 9, Horní Počernice
Tak obejít snap hodně velkým nazoomováním mě fakt nenapadlo, ale vypadá to, že to funguje. Co se týká učebnice p. Mikače, tak to je taková bible, ale zrovna problémům s lepením se tam nevěnuje vůbec, jinak tu mám všechna ta pdf stažená a průběžně do nich koukám.

Každopádně to teď už jde docela dobře, zvlášť, když jsem se naučil popisovat křivky obloučkama. Hlášku "tangent at vertex" začínám milovat, dá se s tím malovat krásně plynule - už mám dvě polopřepážky (asi z patnácti teda, ale to nevadí).

S čím teda trochu válčím, je ovládání zoomu, vždycky si to muzím odrolovat až do "blechy" a přizoomovat opačnou stranu modelu, ale jinak dobrý - už mám pět polpořepážek, heč :)

_________________
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Google Sketchup
PříspěvekNapsal: ned 17.06.2012 21:59 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.3.2010
Příspěvky: 1256
Bydliště: Praha 9, Horní Počernice
A jsem zase v řiti. Pro zkušené kresliče je to brnkačka, ale já s tím bojuju:

Mám namalovanej bokorys, mám namalovaný přepážky (tedy nahrubo, polpřepážky), leží mi to vedle sebe jakoby na jedno listu, zatím pořád ve 2D. Jak ty přepážky zvednout do prostoru? Nemyslím vytažení, myslím jejich přesun do kolmé roviny. Už se tu s tím peru asi půl hodiny a furt mi něco uniká... Poradíte někdo úplnému pitomci?

_________________
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Google Sketchup
PříspěvekNapsal: ned 17.06.2012 22:19 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.10.2009
Příspěvky: 825
Bydliště: ČR
Obrázky: 64
bitovod píše:
A jsem zase v řiti. Pro zkušené kresliče je to brnkačka, ale já s tím bojuju:

Mám namalovanej bokorys, mám namalovaný přepážky (tedy nahrubo, polpřepážky), leží mi to vedle sebe jakoby na jedno listu, zatím pořád ve 2D. Jak ty přepážky zvednout do prostoru? Nemyslím vytažení, myslím jejich přesun do kolmé roviny. Už se tu s tím peru asi půl hodiny a furt mi něco uniká... Poradíte někdo úplnému pitomci?


Myslíš jak ty přepážky otočit kolem osy ? Je tam na to nástroj (šipky do kruhu), po kontaktu s objektem se zobrazí jakýsi úhloměr (pokud je kolmý na osu, tak je zbarvený jako osa) ..

edit: nebo i tím přesunem by to šlo, zafixuješ si osu, po keré to má jít, a přesuneš, třeba navícekrát, určitě to je v to výukovém centru, co se spouští na začátku..


Naposledy upravil Prorock dne ned 17.06.2012 22:29, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Google Sketchup
PříspěvekNapsal: ned 17.06.2012 22:25 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.3.2010
Příspěvky: 1256
Bydliště: Praha 9, Horní Počernice
Prorock píše:
Myslíš jak ty přepážky otočit kolem osy ? Je tam na to nástroj (šipky do kruhu), po kontaktu s objektem se zobrazí jakýsi úhloměr (pokud je kolmý na osu, tak je zbarvený jako osa) ..


Jo, přesně to je ono. Vyberu objekt, kliknu na úhloměr, a teď se staně "něco" - namaluje se mi úhloměr, po najetí kurzorem na nějakou z os se mi tam namaluje guide a to je všechno. Už tady skoro hodinu klikám jak debil ve snaze nějak otočit úhloměr do jiné roviny.

_________________
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Google Sketchup
PříspěvekNapsal: ned 17.06.2012 22:52 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.10.2009
Příspěvky: 825
Bydliště: ČR
Obrázky: 64
bitovod píše:
Prorock píše:
Myslíš jak ty přepážky otočit kolem osy ? Je tam na to nástroj (šipky do kruhu), po kontaktu s objektem se zobrazí jakýsi úhloměr (pokud je kolmý na osu, tak je zbarvený jako osa) ..


Jo, přesně to je ono. Vyberu objekt, kliknu na úhloměr, a teď se staně "něco" - namaluje se mi úhloměr, po najetí kurzorem na nějakou z os se mi tam namaluje guide a to je všechno. Už tady skoro hodinu klikám jak debil ve snaze nějak otočit úhloměr do jiné roviny.


Ten úhloměr bych si dal co nejblíže tomu objektu, aby se to točilo na "malém poloměru". Podle toho, z jaké strany to k objektu přiložíš, tak se mění zbarvení a tím osa otáčení. Jedním kliknutím pak ukotvíš ten úhloměr, druhým jednu stranu úhlu, třetím druhou stranou a je otočeno ..


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Google Sketchup
PříspěvekNapsal: ned 17.06.2012 22:53 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.3.2010
Příspěvky: 1256
Bydliště: Praha 9, Horní Počernice
Asi to fakt potřebuju nějak pro debily. Mám to takhle:


Přílohy:
s1.jpg
s1.jpg [ 44.07 KiB | Zobrazeno 6005 krát ]
Poznámka: Přiloženej úhloměr, vybraná rovina, ve které bych to chtěl otočit - zelená o 90 stupňů. A teď to chce něco - nabízí mi endpoint, midpoint. Ať vyberu co chci a kde chci, potom mě to nechá do mearuement zapsat úhel - a namaluje mi to guide. Šlus. Co je herdek blbě?
s2.jpg
s2.jpg [ 37.9 KiB | Zobrazeno 6005 krát ]

_________________
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Google Sketchup
PříspěvekNapsal: ned 17.06.2012 23:06 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.3.2010
Příspěvky: 1256
Bydliště: Praha 9, Horní Počernice
Tak samozřejmě že ten kretén jsem já a ne google :) Celou tu dobu používám úhloměr místo Rotate... Úhloměr samořejmě nakreslí guide, to dává smysl.

_________________
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Google Sketchup
PříspěvekNapsal: pon 18.06.2012 1:26 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.3.2010
Příspěvky: 1256
Bydliště: Praha 9, Horní Počernice
A abych tu jenom blbě nekecal, tak malý náhled za dnešní večer.

_________________
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Google Sketchup
PříspěvekNapsal: pon 18.06.2012 8:34 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie
Uživatelský avatar

Registrován: 20.9.2007
Příspěvky: 721
Bydliště: Praha 6 Suchdol
máš stažený pluginy na bezierový křivky? Dobře se s tím dělá. Navíc to dokáže i spojit původní křivku z úseček do polygonu. Zjednoduší to obrázek a eliminuje tak náhodné chyby. Co se toho obalu týče, na to je taky plugin. Nemusíš to spojovat trojúhelníčkama.. :) Co je to za éro?

_________________
therccustomjets.cz
customwings.cz


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Google Sketchup
PříspěvekNapsal: pon 18.06.2012 10:21 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 16046
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
tipuju vellington ...

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 323 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 22  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz