Reklama

 





Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 16 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Tvoření můstků pro výřezy na cnc
PříspěvekNapsal: ned 27.05.2012 19:11 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 21.2.2006
Příspěvky: 459
Bydliště: Rakovnicko
Chtěl bych se zeptat jak děláte můstky u dílů, aby po vyříznutí nevypadli ven jako samotný díl, ale aby zůstali držet v celé desce na takových těch milimetrových můstcích? Mám vlastně desku v dxf s naskládanými díly, ale u vyřezávání se u toho musí stát a díly hned vyndavat. Poradili by jste mi nejaký software nebo zpusob jak vytvořit to samé jen s tím že tam budou ty můstky?Předem děkuji za odpověď


Nahoru
 Profil  
 
 
PříspěvekNapsal: ned 27.05.2012 19:25 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 25.3.2008
Příspěvky: 363
Bydliště: Plzeň, CZ
Stanly píše:
Chtěl bych se zeptat jak děláte můstky u dílů, aby po vyříznutí nevypadli ven jako samotný díl, ale aby zůstali držet v celé desce na takových těch milimetrových můstcích? Mám vlastně desku v dxf s naskládanými díly, ale u vyřezávání se u toho musí stát a díly hned vyndavat. Poradili by jste mi nejaký software nebo zpusob jak vytvořit to samé jen s tím že tam budou ty můstky?Předem děkuji za odpověď


Například JetCam, MasterCam ... je jich spousty. Udělají při programování nejen můstky, ale i nesting atd ... Jde jen o to zda budeš mít postprocesor pro tvůj cnc stroj.

_________________
Spirit System Heli & Aero
JETI DS Duplex
http://www.habada.cz


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: pon 28.05.2012 0:26 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 1.12.2008
Příspěvky: 9
Bydliště: sokolov
doporucuji Cut2D od Vectric ,velmi snadná obsluha


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 28.05.2012 6:36 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 15884
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
habasek píše:
[....Například JetCam, ......

Tuhle hracku mame v praci a stala nekolik malo stotisicu... :-)

Kreslim vse v Corelu a v Corelu rovnou kreslim i mustky, kdyz jsou zapotrebi.
Pokud jsou puvodni data v dxf, pak otevrit v nejakem CADu (ale umi to i ten Corel) a v nem prerusit krivky na vhodnych mistech, chce to par m2 preklizky zpracovat a ziskat tim zkusenosti kam ty mustky nasazet...

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 28.05.2012 12:39 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 17.8.2008
Příspěvky: 6658
Bydliště: Moravský kras
jyrry píše:

Kreslim vse v Corelu a v Corelu rovnou kreslim i mustky, kdyz jsou zapotrebi.
Pokud jsou puvodni data v dxf, pak otevrit v nejakem CADu (ale umi to i ten Corel) a v nem prerusit krivky na vhodnych mistech, chce to par m2 preklizky zpracovat a ziskat tim zkusenosti kam ty mustky nasazet...


To je sice pěkný, ale pak z uzavřené křivky, kde se dá v řezacím softu snadno definovat podle průměru frézy vnější nebo vnitřní kontura, vznikne pár neuzavřených křivek kde toto prostě neudělám. Jak to řešíš, počítáš s průměrem frézy už při kreslení? To mi připadá trochu moc jako škrábání levou nohou za pravým uchem :(

_________________
OK2WY


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 28.05.2012 18:54 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 21.2.2006
Příspěvky: 459
Bydliště: Rakovnicko
A jak děláte ty můstky široké například u materilu 2mm nerad bych potom, aby bylo moc práce s dobrušováním stačí když bude u frézi 1,6 a materiálu překl 2mm šířka můstku 2mm nebo to chce širší? A případně je lepší více tenkých můstků nebo méně širších můstků?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 28.05.2012 20:26 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 7802
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
to JirkaA: ta dráha frézy je počítaná na konkrétní jmenovitý průměr frézy a jede obvodem po křivce, takže osou po paralele o poloměr frézy. Z křivky vysekáš jenom kousky podle požadované šířky můstku prodloužené o průměr frézy. Při výpočtu dráhy potom určuješ z které stany křivky, a kterým směrem má fréza jet (proti zubu, nebo po prdeli). Na profi systémech funguje i korekce, takže do korekce potom můžeš zadat rozdíl mezi jmenovitým průmerem (nebo poloměrem) a skutečným. Dá se tím doladit i přídavek nebo vůle na tvaru.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 28.05.2012 20:36 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 15884
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
JirkaA píše:
... To je sice pěkný, ale pak .....

nooo, neskudlil jsem uplne a mam na 2D krajeni StepFour V4LT, koupeny (7000,- s veletrzni slevou...). Jasne ze jsou to neuzavrene krivky, on umi rozlisit co je vne a co uvnitr, jen u rovnych usecek ho musim zkontrolovat a pomoci mu. Nejede pres G-kody, ja ho pouzivam stylem Corel -> export plt -> nactu, postavim program a jedu.
Ten StepFour zere treba dxf, plt. Podle barev to naimportuje do hladin (0-255), kazde hladine priradim parametry (nastroj, rychlosti, hloubku, odskok, pocet zaberů...). Pak kazdemu i neuzavrenemu elementu dam korekce uvnitr, vne, bez korekci, korekce "radius minus koeficient" .... hromadne nebo po jednom prvku. Klidne pouziju v jednom programu 3 nastroje, on si rekne o vymenu (typicke pro plosnaky - dirky 0,8mm, "ryti" mezer spickou 60°, vetsi dirky a obvod plosnaku 1,2mm...

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 28.05.2012 20:41 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 15884
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Stanly píše:
A jak děláte ty můstky široké .........

pro frezicku 1,6mm bych dal mustek (vynechanou krivku) tak 3mm, zbyde 3mm minus dva polomery frezicky. Pro 1,2mm nastroj davam mustek tak 2,5mm u topolovky 3mm, 1,8-2mm u sklotextitu 0,8-3mm.
Lepsi je vic slabsich mustku, min to pak vibruje a nepruzi to tolik.

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 28.05.2012 20:44 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 15884
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Jo, odlamovani .... zabrusovani pak usnadni kdyz se na obou stranach mustku zajede na polomer nastroje dovnitr dilu, neni to pak nutne zabrusovat. Da se to ale pouzit na hrane ktera nebude videt a je to desny opruz to dokreslovat :-))))

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 29.05.2012 13:44 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 25.1.2009
Příspěvky: 132
Obrázky: 3
Ahoj,

taky si obcas frezuji dily a ak muzem poradit tak:

skus to bez mustku, nalep si na zakladovu dosku obojstrannu pasku a na tu prilep dosku z ktorej budes frezovat.Tenke preklizky ti budou drzet bez mustku.

Ja to tak delam. Doteraz mne nenapadlo tam strkat mustky, kdyz mi to nema kde upadnout jako na lasery a pod., a po dokonceni uzavretej outliny mi to tam drzi paska.

Zalezi ovsem co konkretne frezujes. Ja si tak delam preklizkove a balzove rebra a pod. serepeticky na model. Tam take rezne sily niesu, ked by sa ti to zdalo ze to unika, staci to prizmamy ukotvit pre istotu, s pouzitim i tej pasky ovsem.

Lukas.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: úte 29.05.2012 14:18 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 17.8.2008
Příspěvky: 6658
Bydliště: Moravský kras
jyrry píše:
JirkaA píše:
... To je sice pěkný, ale pak .....

nooo, neskudlil jsem uplne a mam na 2D krajeni StepFour V4LT, koupeny (7000,- s veletrzni slevou...). Jasne ze jsou to neuzavrene krivky, on umi rozlisit co je vne a co uvnitr, jen u rovnych usecek ho musim zkontrolovat a pomoci mu. Nejede pres G-kody, ja ho pouzivam stylem Corel -> export plt -> nactu, postavim program a jedu.
Ten StepFour zere treba dxf, plt. Podle barev to naimportuje do hladin (0-255), kazde hladine priradim parametry (nastroj, rychlosti, hloubku, odskok, pocet zaberů...). Pak kazdemu i neuzavrenemu elementu dam korekce uvnitr, vne, bez korekci, korekce "radius minus koeficient" .... hromadne nebo po jednom prvku. Klidne pouziju v jednom programu 3 nastroje, on si rekne o vymenu (typicke pro plosnaky - dirky 0,8mm, "ryti" mezer spickou 60°, vetsi dirky a obvod plosnaku 1,2mm...


Upřímně řečeno mě to nenapadlo zkusit, mám XpertMill ;). Nejelegantnější řešení je dokoupit k němu XpertCAM, ten to umí přímo a elegantně, ale stojí desítku.. Za ty love bych udělal vakuovej stůl a nebudu řešit můstky.. :)

_________________
OK2WY


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 29.05.2012 15:01 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 18.4.2011
Příspěvky: 19
Bydliště: Neratovice
Zdravím

nevím jaký máte XpertMill. Já vlastním XpertMill Profi LT a je tam možnoznost vytvoření můstků bez potřeby CAM.

Zdraví

luděk


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: úte 29.05.2012 20:38 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 15884
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
JirkaA píše:
......... Za ty love bych udělal vakuovej stůl a nebudu řešit můstky.. :)

Jo, pro sebe, kde frezuju do krabice nebo rovnou na kostru pred lepenim, tam neresim mustky. Ale kdyz jsem kolegovi daval hromady "nejakych dilu" na 3000mm P-38, ptal se po desce a mustkach... je to podstatne prehlednejsi, kdyz se to nezpracovava hned.
Navic - frezuju 2mm nad stolem a lecktere veci potrebuju pridrzet, aby to nevibrovalo a jinak nezlobilo pri dorezavani, tam mam mustky ucelove...
Proste primerene, primerene, s mustkama i bez nich :-)

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 29.05.2012 20:45 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 15884
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
hm - http://www.step-four.cz/index.php?optio ... ad&gid=170
koukam ze ceny jsou uz docela jinde... Ze bych novemu bastlu poridil novejsi softik... ????

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 16 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz