Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 30 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pát 05.06.2009 22:34 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 8014
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Možná by moh být taky problém ve verzi toho DXF případně verzi AutoCadu. Z toho AutoCadu by to snad mělo jít uložit i ve formátu starších verzí. Zeptej se z jaké verze AutoCadu ty DXFka ten CAM podporuje. Jinak zpracování toho DXFka je věcí CAM softu, ve kterym se napřed vytvoří dráhy, a pak se teprve pomocí postprocesoru (pro konrétní stroj) vygeneruje vlastní NC program pro to CNCéčko. To už je pouze textový soubor, kde bývá v hlavičce nastavení parametrů - nástroj, otáčky, posuv, korekce, případně dlaší G a M funkce, a pak už následují jen souřadnice bodů X,Y,Z mezi kterými nástroj přejíždí. Pokud nejsou ty křivky spojené, měl ty je ten CAMsoft snad dokázat zlinkovat. To chce všechno zjistit od obsluhy té mašinky :lol:


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pát 05.06.2009 22:57 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 8014
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Ještě jsem si uvědomil, jestli to vydáváš jako "geometrii", nebo jako "výkres". To by mohlo mít taky vliv. U výkresu chybí souřadnice "Z" a naopak jsou tam přidané rámečky, rohové razítko, texty a spousta dalších volovin, který můžou tomu CAM programu vadit.
Nevím, AutoCad neznám a ten CAD-CAM taky ne. Dělám NC-programy pro 5-osý mašiny v Tebisu pro 3D kopírování.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: sob 06.06.2009 7:35 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 28.12.2008
Příspěvky: 716
Tak tady by problem bejt nemel, ukladal sem to jako geometrii, a zkouseli sme vsechny verze ktery byly od roku tusim 98 do 2008 a bez vysledku :cry: Dokonce mam od toho cloveka co u masiny dela nakej soubor kterej jim to vzalo, vykres tam byl v jiny vrstve, to sem taky menil a nic :(


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: sob 06.06.2009 9:23 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 8014
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Jesli od něj máš ten soubor kterej mu to bere, tak mi ho můžeš poslat i s tím tvým na mail a já se na to zkusím mrknout. Pokud jsou ale větší než 18MB, musel bys je vystavit na nějakém servru. Ty DXFka jsou taky jen texťáky, tak by se porovnáním hlaviček z toho mělo dát něco zjistit. Problém může být právě v tý hlavičce, v nastavené toleranci, nebo i v definovaném pracovním prostoru, který překračuje rozsah stroje... Ještě mě napadlo, že pokud jsou ty soubory moc velký, tak na to poslání je můžeš zeditovat a z původního souboru zachovat prvních asi 5000 řádků a posledních 500. Musíš to ale zase uložit jako prostý ASCI text. Takže radši použij nějaký obyčejný editor. Nejlepší je nějaký programátorský třeba PFE32 ale dá se použít i Wordpad (akorát dej pozor na ten formát ukládání). Zkus je poslat a uvidíme.
suap@seznam.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: sob 06.06.2009 9:53 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 28.12.2008
Příspěvky: 716
V pohode ty soubory mely par kilobajtu, akorat ten dobrej nemuzu najit tak si ho necham poslat znova a pak to preposlu i s tim exportovanym, diky za ochotu ;)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: ned 07.06.2009 10:32 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 26.6.2006
Příspěvky: 923
Bydliště: Vsetín
Problém DXF je v tom, že je vyvíjený evolučními požadavky autodesku čili už je tak zavšivený až je skoro div že to funguje. Chtělo by to nějaký nový hezký jednoduchý XML formát zabvený lcencí a nejlépe standartizovaný ISEM

_________________
Jabber: Fox@jabbim.pl Obrázek
LastFM:
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: ned 07.06.2009 13:34 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 8014
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
to Fox: :lol: :lol: :lol: Hezký nápad, ale asi trošku najivní a nereálný. Každá sw firma má ten svůj formát optimalizovaný pro svůj CAD systém a pro přenášení dat mezi systémy jsou právě určený standardizovaný formáty DXF, VDA, IGES, STL..... a za licence se platěj hóóódně těžký prachy. Takže DXF není jenom formát Autodescu, Autocad má nativní formát DWG. K čemu by ti byl free formát, když bys pro něj neměl zdroj dat a žádný jiný systém by ho nepodporoval? Musel bys vyvinout konvertor formátů a zaplatit licence za každý konvertovaný formát, a nebo svůj vlastní CAD-CAM systém. Co by asi uměl? A kdo by to zaplatil? :lol: Kde myslíš, že ty DXFka vznikaj? Doma na legálním SW :?:
V CAD-CAM dělám už 20 let a tohle je obor jenom o prachách, to mi věř. Pěkně jsme ale uhnuli od tématu :wink:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: ned 07.06.2009 18:57 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 26.6.2006
Příspěvky: 923
Bydliště: Vsetín
ale tak ony se ty licenčne nezatížené formáty množí docela pěkně. Dokumnety ODF, PDF,a microsfotí odpověď na odf OOXML, hudba beztratová komprese FLAC, ztrátová OGG a SPEEX pro reč, vektorová grafika SVG bitmapová PNG a JPG potom video nebo spíš multimediální kontejner matroska MKV
A samo taky postskript.

IMHO je jenom otázkou času kdy se banda nadšenců rozhodne že je na čase udělat něco použitelného pro výmněnu dat. A používat se začne pokud bude funkční tomu věřím.

_________________
Jabber: Fox@jabbim.pl Obrázek
LastFM:
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 08.06.2009 11:08 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 8014
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Jenomže ty formáty pro CAD-CAM jsou trochu o něčem jiném. Jsou v nich uložený popisy jednotlivých elementů, tolerance, pracovní prostor, vzájemné vazby, přesné matematické definování konstrukce křivek, ploch objemů..... v tisícinových tolerancích a to všechno musí být při konverzi do jiného systému zachované bez jakékoli chyby. A každý CAD-systém používá jiný matematický model jejich definování, takže popis některých elementů se ani nedá konvertovat do každého CAD-systému.
To co ty popisuješ je hóóódně jiná kategorie. Jsou to obyčejné formáty pro bitmapovou a případně vektorovou grafiku včetně videa, který popisujou pořád to samé, jen jsou rozdíly ve způsobech komprese dat :lol:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: sob 01.08.2009 19:11 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 28.12.2008
Příspěvky: 716
Tak po spekulovani sem nakonec zjistil ze chyba nebyla v exportovanym souboru ale v prenosu po mailu, nejde mi to do hlavy ale kdyz sem poslal samotnej dxf nebylo mozny ho otevrit, kdyz sem stejnej soubor zabalil a poslal najednou to slo :lol:

_________________
--KAMIKAZE-RC Team--
Naše modely : www.photo-box.cz/kamikaze/hangar.html


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 03.08.2009 21:59 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 8014
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Jasně, hned jsem si to neuvědomil. Nám se v práci děje něco podobnýho na FTP. NC-programy (je to normální texťák, ale s extendrem *.Nxx) musíme posílat jako ASCI, protože většinou je defalt nastavený binární, a pak se do něj taky na každej řádek přidaj "Entry". Ten archiv je spolehlivá volba. Hlavně že jsi na to přišel.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 04.08.2009 8:12 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 26.6.2006
Příspěvky: 923
Bydliště: Vsetín
No já vážně žasnu.

_________________
Jabber: Fox@jabbim.pl Obrázek
LastFM:
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 04.08.2009 21:23 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 8014
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Nechápu nad čím? Napověz, jsem už natvrdlej.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 04.08.2009 21:54 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 26.6.2006
Příspěvky: 923
Bydliště: Vsetín
Lark píše:
Nechápu nad čím? Napověz, jsem už natvrdlej.
No čekl bych že se to přenese bezezměny. tady bych možnost chyby váně nečekal

_________________
Jabber: Fox@jabbim.pl Obrázek
LastFM:
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 06.08.2009 13:30 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 8014
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
No na tom FTP je to normální a máme ve filtru nastavený přípony, který se maj přenášet ASCI. Asi to u těch mailů funguje stejně a DXF to holt přenáší binárně. Nevím, nejsem počítačovej expert. Pokud se to ale zazipuje, jde to jako binár a neni co řešit.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 30 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz