Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 30 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: stř 03.06.2009 17:50 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 3.11.2007
Příspěvky: 381
Bydliště: Praha
Ahoj,
měl bych prosbu na někoho, kdo má zkušenosti s "externím" řezáním dílů na CNC frézce/plotru. Potřebuju poradit, jak nejlépe připravit dxf výkres pro řezání (všeobecné zásady).
Bohužel se mi nepodařilo zjistit, jak se jmenuje používaný sw, ale vypadá to na nějaký jednoúčelový windowsovský. Něco málo vím, ale rád se nechám případně vyvést z omylu.
Především mi jde o to, jak mají vypadat entity pro řezání. Osobně tuším, že ideální je rozmístit díly tak, jak budou na prkénku (počítat s možností upnutí). Pro každé prkénko vytvořit jiný soubor nebo hladinu. Entity budou tvořeny obrysy součástí (bez korekce) a budou přerušeny v délce cca 2mm aby vznikly můstky. Nejsem si jistý po zkušenostech s např. AlphaCAMem, entity-"čáry" prý nemusí být sjednoceny, stačí, když na sebe navazují souřadnicemi.
Dále předpokládám, že korekce-ofset od obrysu se bude zadávat až při řezání
Celkem by se mi šiknul nějaký "vzorový" soubor.
Díky Vašek

_________________
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=129


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř 03.06.2009 18:24 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 16.12.2008
Příspěvky: 295
Bydliště: Dobříč(Praha západ)
jinak jeste male upozorneni, ale to asi vis, ze kdyz to rezes na cnc frezce, tak je dobry delat tak 2mm prorezy, protoze se to muze zacit kroutit a vlitne to do nastroje, namota a muzes to delat znova. jinak normalne staci nakreslit co se bude rezat v cadu, potom linie se nastavi v tom softwaru a pozor na kvalitu povrchu, nutne vyzkouset(sousledne a nesousledne obrabeni).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř 03.06.2009 18:51 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 3.11.2007
Příspěvky: 381
Bydliště: Praha
Díky za upozornění na to souslédné/nesousledné frézování, na to budu muset obsluhu upozornit (ikdyž zkšenosti s balzou tam mají).
Těmi "prořezy" myslíš to samé, co já pod termínem "můstky", tedy že se musí nachat kousky nedoříznutého materiálu, za které ten kus drži v rámečku-polotovaru?

_________________
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=129


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř 03.06.2009 19:29 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 6.12.2007
Příspěvky: 528
Bydliště: Praha, Kunratice
Citace:
si jistý po zkušenostech s např. AlphaCAMem, entity-"čáry" prý nemusí být sjednoceny, stačí, když na sebe navazují souřadnicemi.


Jasně, když máš sjednocené křivky tak si je stejně systém roseká na úsečky, jet po oblouku umí až drahé mašiny. Povětšinou.

Citace:
předpokládám, že korekce-ofset od obrysu se bude zadávat až při řezání.


Záleží na řídícím systému mašiny, zda umí nabrat korekci
nebo ne. Jestli ne, budeš to muset oofsetovat ještě před tím než to půjde do
NC kodu.

_________________
T-Rex500HK-Rex 250T-Rex 600Minititan 325SERaptor 30V2DX7


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř 03.06.2009 19:49 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 3.11.2007
Příspěvky: 381
Bydliště: Praha
Ofset by ten systém měl umět, hlavně doufám, že dotyčný, u kterého to budu řezat, se nemýlil a ten sw si při načtení "sjednotí" úsečky co budou mít společné počátky. Na žebrech mám úseky složené ze stovek obloučků a u toho bych zadával ofset deset let...

_________________
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=129


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř 03.06.2009 19:58 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 18.3.2007
Příspěvky: 217
mužeš to kreslit v AutoCadu, a nebo vSolid Edge 2D verze je bezplatná. Ke stažení třeba ZDE:

http://www.rusinak.cz/cz/?p=download2Dd ... 00&a=2&f=2

MX12

_________________
Nerozumím Vám, zkuste mi to zahrát loutkovým divadlem.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř 03.06.2009 20:46 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 28.12.2008
Příspěvky: 716
Nepouziva tu nekdo program Cadkey?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř 03.06.2009 20:56 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 3.11.2007
Příspěvky: 381
Bydliště: Praha
Na průmce jsme v tom dělali, to je takových 5let, co bys potřeboval vědět? Uměl toho dost, ale v porovnání s jinými sw nebyl zrovna user-friendly.
Tuším, že ho používá/val L. Kolman

_________________
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=129


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 04.06.2009 13:32 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 28.12.2008
Příspěvky: 716
Ja si s nim celkem rozumim, ale kdyz v nem exportuju do dxf tak se ten soubor nikdy nenacet na CNC (system trutops tusim nebo jak se to menuje) nesetkal ses s tim? pripadne nevis jak ho ulozit aby mi ho cnccko sezralo?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 04.06.2009 17:10 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 3.11.2007
Příspěvky: 381
Bydliště: Praha
Zkušenost s importem mám do jen do strojírensých CAMů jako je např. AlphaCAM.
Napadá mě, že možný důvod je nekompatibilní verze dxf souboru, zkusil bych nějakou starší.

_________________
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=129


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 04.06.2009 17:13 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 28.12.2008
Příspěvky: 716
tam tusim neni na vyber,nicmene exportovanej soubor sem otevrel a autocadu, ulozil ve vsech moznejch formatech a uz moc nepobiram kde muze bejt chyba :(


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 04.06.2009 18:18 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 3.11.2007
Příspěvky: 381
Bydliště: Praha
a umí ten CAM u té řezačky vůvec načíst dxf? Zkus si třeba uložit jednu čáru v AutoCadu do dxf...

_________________
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=129


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 04.06.2009 19:46 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 28.12.2008
Příspěvky: 716
Jo dxf to bere, nevim teda jestli primo cnc nebo to este v necem prevadej ale proste dxf od lidi berou, jen ode me ne :lol:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 04.06.2009 21:02 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.11.2005
Příspěvky: 5280
Bydliště: Vsetín
myslím že by to možná potom z těch křivek chtělo udělat jednu dráhu. Aspoň když kámošovi dávám věci na CNC (horký drát) tak to chce mít v jedné křivce.

v Acadu je to příkaz kedit


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pát 05.06.2009 13:28 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 28.12.2008
Příspěvky: 716
dik zkusim


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 30 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz