Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 760 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: 3D tiskárny v modelařině - III
PříspěvekNapsal: čtv 03.10.2019 9:41 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 11.4.2008
Příspěvky: 5036
Bydliště: CA
Ahoj
Aká najvyššia teplota sa vám dá nastaviť ne extruderi na Ender3 s FW Marlin ?
V menu temp je max teplota 275 st. ale realne sa mi nedá nastaviť v menu viac, ako 260st.
Keď som skúšal tlačiť s ASA od Smart Filament, tak mi to prišlo málo... chcelo by to viac....
Edit....
Poprípade aká max teplota extrudera sa dá nastaviť u origo FW??
Vďaka

_________________
http://lubo111.rajce.idnes.cz


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: 3D tiskárny v modelařině - III
PříspěvekNapsal: čtv 03.10.2019 15:01 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie

Registrován: 22.7.2012
Příspěvky: 3014
Bydliště: Zvole u Prahy
Obrázky: 0
nevím jak u tebe, ale já v menu nenastavím víc jak 270, ale když zadám ve sliceru 285, tak si to můj Rebel s Marlinem vezme.

_________________
www.3dfrezovani.cz


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: 3D tiskárny v modelařině - III
PříspěvekNapsal: čtv 03.10.2019 22:07 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 11.4.2008
Příspěvky: 5036
Bydliště: CA
dudaj píše:
nevím jak u tebe, ale já v menu nenastavím víc jak 270, ale když zadám ve sliceru 285, tak si to můj Rebel s Marlinem vezme.

Kód:
/ When temperature exceeds max temp, your heater will be switched off.
// This feature exists to protect your hotend from overheating accidentally, but *NOT* from thermistor short/failure!
// You should use MINTEMP for thermistor short/failure protection.
#define HEATER_0_MAXTEMP 275
#define HEATER_1_MAXTEMP 275
#define HEATER_2_MAXTEMP 275
#define HEATER_3_MAXTEMP 275
#define HEATER_4_MAXTEMP 275
#define BED_MAXTEMP 125

V configu Marlina je 275... v menu "info" svieti maxtemp tiež 275 st.. ale v nastavení teploty mi nedovolí viac ako 260...
V Gcode to tiež nevezme viac ako 260...
Premeral som teplotu extrudera - je to úplne mimo... budem musieť upraviť thermistortable z Marlin kódu...
tu je meranie teploty - v ľavom stlpci nastavená teplota , v pravom skutučná

Pri 260 st je to skoro o 40 st mimo... čiže na 220 st....
Zapojenie termistora vypadá OK - to som dnes premeral a prekontroloval - vypadá OK


Přílohy:
20191003_131644.jpg
20191003_131644.jpg
[ 47.83 KiB | Zobrazeno 959 krát ]


_________________
http://lubo111.rajce.idnes.cz
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 3D tiskárny v modelařině - III
PříspěvekNapsal: pát 04.10.2019 1:55 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.4.2010
Příspěvky: 7543
Bydliště: Nový Bydžov
Obrázky: 14
Řekl bych, že ten rozdíl 40 st. je chyba měření. Nezapomeň, že povrch kostky je intenzivně ochlazován a teplota uvnitř bude o dost vyšší.
Navíc jestli jsi to měřil IR optickým pyrometrem, tak kostka je lesklej šedej hliník a ten vyzařuje mnohem míň než tmavý předměty. Musel bys na kostku nalepit černej měrovej terčík pro IR teploměry.
No a jestli jsi to měřil nějakým dotykovým teploměrem třeba JK, tak ten přechod kostka - kulička dvojkovu je bodovej, tedy rovněž špatně teplotně vodivej. Přesnější hodnotu bys dostal v malý díře vyvrtaný v kostce a do ní napatlanou teplovodivou pastu a pak teprve zapíchnutej JK článek.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: 3D tiskárny v modelařině - III
PříspěvekNapsal: pát 04.10.2019 6:08 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 11.4.2008
Příspěvky: 5036
Bydliště: CA
Celeron píše:
Řekl bych, že ten rozdíl 40 st. je chyba měření. Nezapomeň, že povrch kostky je intenzivně ochlazován a teplota uvnitř bude o dost vyšší.
Navíc jestli jsi to měřil IR optickým pyrometrem, tak kostka je lesklej šedej hliník a ten vyzařuje mnohem míň než tmavý předměty. Musel bys na kostku nalepit černej měrovej terčík pro IR teploměry.
No a jestli jsi to měřil nějakým dotykovým teploměrem třeba JK, tak ten přechod kostka - kulička dvojkovu je bodovej, tedy rovněž špatně teplotně vodivej. Přesnější hodnotu bys dostal v malý díře vyvrtaný v kostce a do ní napatlanou teplovodivou pastu a pak teprve zapíchnutej JK článek.

Teplotu som meral lebo mi nevychadzal test teploty pre PLA ani Pet- g ... Vsetky teploty boli mimo..... ASU som nezapiekol ani pri nastavenych 260 st....
Preto som zacal merat teploty...

_________________
http://lubo111.rajce.idnes.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 3D tiskárny v modelařině - III
PříspěvekNapsal: pát 04.10.2019 11:05 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.4.2010
Příspěvky: 7543
Bydliště: Nový Bydžov
Obrázky: 14
No a informaci čím a jak jsi tu teplotu měřil nám nedáš? Máš kolem termistoru v kostce nacpanou teplovodivou pastu?


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: 3D tiskárny v modelařině - III
PříspěvekNapsal: pát 04.10.2019 19:49 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 11.4.2008
Příspěvky: 5036
Bydliště: CA
Celeron píše:
No a informaci čím a jak jsi tu teplotu měřil nám nedáš? Máš kolem termistoru v kostce nacpanou teplovodivou pastu?

Presnosť 2 percenta do 1000 st.
Termočlánok uchytený pod šrobom s podložkou - tak ako namontovaný termistor.....
Ale, že teplota nesedí som poznal pri testovacej tlači, keď to podľa doporučených teplôt moc nedržalo po kope....
Idem sa s tým pohrať....


Přílohy:
20191003_131623.jpg
20191003_131623.jpg
[ 70.41 KiB | Zobrazeno 798 krát ]


_________________
http://lubo111.rajce.idnes.cz
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 3D tiskárny v modelařině - III
PříspěvekNapsal: pon 07.10.2019 0:06 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 11.4.2008
Příspěvky: 5036
Bydliště: CA
]
Celeron píše:
No a informaci čím a jak jsi tu teplotu měřil nám nedáš? Máš kolem termistoru v kostce nacpanou teplovodivou pastu?

Takže hotovo.... Paralelne k termistoru som pripojil voltmeter postupne som menil teplotu teplomerom a zapisoval napetie pre jednotlivé teploty. Prepočítal som novú tabuľku pre termistor v súbore thermistortable_1.h
Nahral do tlačiarne - teraz je teplota OK. Som v odchylke 5 st.
Takže spokojnosť...
Teraz ešte znovu testovaciu tlač pre jednotlivé materialy, aby som overil najvhodnejšiu teplotu....

_________________
http://lubo111.rajce.idnes.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 3D tiskárny v modelařině - III
PříspěvekNapsal: čtv 17.10.2019 11:27 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 3.8.2008
Příspěvky: 1376
Bydliště: Pelhřimov
Obrázky: 1
Nová (s menší tiskovou plochou 18x18cm) tiskárna od Průši za deset litrů. Máme doma skoro už tři roky tiskárnu Průša i3 Mk 2, ale tohle by na tisk menších dílů taky v pohodě stačilo.

https://shop.prusa3d.com/cs/3d-tiskarny ... mini.html#





Návod jak vložit video do příspěvku na RCMANIA.cz


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: 3D tiskárny v modelařině - III
PříspěvekNapsal: čtv 17.10.2019 17:50 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel

Registrován: 17.6.2019
Příspěvky: 83
Bydliště: Země
Obrázky: 6
Nebude už po všech stránkách lepší tahle?
Yamboo 3D



Návod jak vložit video do příspěvku na RCMANIA.cz

Nebo něco ze země středu, ale ze skladů v EU, třeba Ender 3 Pro, nebo jeho vylepšená kopie Tronxy XY Pro či tak něco. V penězích je to 1/2 až 1/3 te jejích miniatury, je to větší, dojde to téměř sestavené a tiskne to stejně, možná i lépe než kterejkoliv Průša ;-)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: 3D tiskárny v modelařině - III
PříspěvekNapsal: čtv 17.10.2019 23:41 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.4.2010
Příspěvky: 7543
Bydliště: Nový Bydžov
Obrázky: 14
O tom Yambu jsem slyšel, že při tisku dál od sloupu se příliš chvěje extrudér. Nedivím se, je to prostá fyzika, i nepatrná vůle a malá tuhost v svislým pojezdu se na konci ráhna několikrát znásobí.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: 3D tiskárny v modelařině - III
PříspěvekNapsal: pát 18.10.2019 5:14 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 18718
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Celeron píše:
O tom Yambu jsem slyšel, že při tisku dál od sloupu se příliš chvěje extrudér. Nedivím se, je to prostá fyzika, i nepatrná vůle a malá tuhost v svislým pojezdu se na konci ráhna několikrát znásobí.

Předpokládám že to platí i o tom novým Průšovi.
Ale zkus to říci Svědkům Průšovým a uvidíš ten mazec :-D
(já to zažil na jiné diskuzi, to bylo jak Futabáci když jim šlápneš na bábovičku)

_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 3D tiskárny v modelařině - III
PříspěvekNapsal: pát 18.10.2019 8:26 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.6.2008
Příspěvky: 5253
Bydliště: Praha ČR
Těžko říct, ono se zrovna u Průši už víckrát ukázalo, že i když má něco objektivně mechanicky zprasené, tak to vlastně ani moc nevadí. Rameno je problém, ale na druhé straně má Mini konečně pořádnou "fošnu" směrem nahoru jako Z osu a a ta sama o sobě bude stabilnější, než klasický rám Průši, které se při vyšším tisku docela chvěje celý. Navíc je tu použit extruder s bowdenem, takže pohyblivá část je o dost lehčí (není tam motor).

Mě jako uživatele MK3S na tom lehce sere to, že už při příchodu MK3 nikdo moc nechápal, proč se Průša drží 8bit desky, která to v dost bodech limituje, u MK3S kupované letos jsem kroutil hlavou ještě víc a hele - najednou tu máme novinku, která opravdu přechází na novou generaci controlleru. Už vidím, jak tu v krátké době bude MK3S-II, která tohle zaintegruje taky a to pak uživatele ani ne rok staré tiskárny docela zamrzí :-(


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 3D tiskárny v modelařině - III
PříspěvekNapsal: pát 18.10.2019 10:20 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 22.3.2007
Příspěvky: 4093
Bydliště: SK Bratislava
tomashr píše:
Už vidím, jak tu v krátké době bude MK3S-II, která tohle zaintegruje taky a to pak uživatele ani ne rok staré tiskárny docela zamrzí :-(


S tymto som sa ja uz daaaavno vyrovnal, lebo to mas u vsetkeho, PC, auta, vysielacky, motory, baterky. Keby si cakal na to spravne, nedockas sa, lebo vzdy budes mat nico na com makaju a pride to po roku :D ... takze ak budes cakat, nikdy nic mat nebudes :mrgreen:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 3D tiskárny v modelařině - III
PříspěvekNapsal: pát 18.10.2019 10:31 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.6.2008
Příspěvky: 5253
Bydliště: Praha ČR
igorb píše:
S tymto som sa ja uz daaaavno vyrovnal, lebo to mas u vsetkeho, PC, auta, vysielacky, motory, baterky. Keby si cakal na to spravne, nedockas sa, lebo vzdy budes mat nico na com makaju a pride to po roku :D ... takze ak budes cakat, nikdy nic mat nebudes :mrgreen:


Já se s tím obecně vyrovnal taky, přesně z důvodů které popisuješ :(
V tomto konkrétním případě je to ale přeci jen lehce odlišná situace, kdy se už u MK3 čekala změna, ale ono ne a vypadalo to, že zkrátka Průša bude fungovat trochu jinak (8bit, ale například velká integrace RPi atd), uvedení MK3S to jen potvrdilo. Ale najednou je vše jinak a totální změna trendu - to přeci jen trochu naprdne :?


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 760 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz