Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 11 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Frézka NEXT3D
PříspěvekNapsal: úte 05.02.2019 15:13 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 9.8.2007
Příspěvky: 382
Bydliště: Blansko
Ahoj vespolek,

uvažuji o pořízení malé stolní frézky, zaujala mě NEXT3D:
http://www.abetec.cz/eshop/product/cnc- ... tavebnice/
Na stránkách RC Revue bylo povídání (mám dojem) o menší verzi a pokud si dobře vzpomínám, pisatel žádné velké nadšení neprojevoval. Bohužel na další směroplatné zkušenosti nebo hodnocení jsem nenarazil.
Předpokládané nasazení: frézování plastů (ABS) - otvory pro displej, tlačítka.

Můžete se prosím podělit o případné zkušenosti? Děkuji.
Ivo


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Frézka NEXT3D
PříspěvekNapsal: čtv 07.02.2019 15:31 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 31.3.2015
Příspěvky: 339
Bydliště: Košice
Ahoj, aj ja som po nej pokukoval. Ale nezostavená stojí cca 1100€, zostavená 1400. A to bez vretena, teda ešte + 150€.
Ale nikto nám zatiaľ nechce poradiť :(


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Frézka NEXT3D
PříspěvekNapsal: pát 08.02.2019 16:37 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 9.8.2007
Příspěvky: 382
Bydliště: Blansko
Po delších úvahách jsem objednal stavebnici této frézky, podle možností se podělím o zkušenosti ze stavby a provozu.

Ivo


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Frézka NEXT3D
PříspěvekNapsal: sob 09.02.2019 12:24 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 2.5.2003
Příspěvky: 7174
Obrázky: 1
Blog: Zobrazit blog (25)
Já ji mám..tu největší verzi. Ale ještě nebyl čas to sprovoznit. A doobjednával jsem k tomu drážkový stůl. V základu je tam jen lamino deska. Tak informuj jak budeš stavět. Pustím se do toho na jaře taky.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Frézka NEXT3D
PříspěvekNapsal: úte 23.07.2019 10:05 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 9.8.2007
Příspěvky: 382
Bydliště: Blansko
Po delší odmlce se podělím o některé dojmy a zkušenosti s frézkou.

Docela těžký balík přišel asi za měsíc po objednání a zaplacení, připlatil jsem si za duralový drážkový stůl.
Stavba probíhala víceméně bez problémů, nic nechybělo a ani nepřebývalo. Konstrukce je docela promyšlená a bytelná. Jako trošku nerozumné se mi jevila instrukce pro zašroubování metrických šroubů do komor tažených duralových profilů - předřízl jsem závity dvojkou závitníkem, potom šly zašroubovat ztuha, ale bez problémů.
Šroubové spoje jsem pojišťoval LOCTITE 243.
Elektrické vodiče jsou vedeny v chráničkách (husí krky), které ale nebyly ke konstrukci nijak připevněny. Vytisknul jsem si proto pár průchodek a příchytek, teď to má slušnou štábní kulturu.
Za pár hodin práce byla mašinka hotová, na pohled vypadala dobře.

Nainstaloval jsem dodávaný SW CNC Studio na starý noťas, vše propojil a zapnul.
Krokáče vydávaly pískání, ale na příkazy nereagovaly - zkrátím to:
Našinec by očekával, že když koupí frézku za 30 000 Kč, bude FW i SW nějak rozumně přednastaven. Ale ono ne. Metodou pokus/omyl je potřeba přiřadit piny k driverům, nastavit u některých os reverzy, stoupání závitových tyčí, polohu koncáků, rozměry stolu atd. To mi trvalo docela dlouhou dobu, nicméně pak se vše začalo hýbat a dokonce i frézovat, ovšem pouze v 2,5 D, tedy v režimu plotru. Současně s rozcházením frézky jsem se začal dívat po jiném programu, než je CNC Studio a zvolil jsem na ESTLCAM. Naprogramoval jsem si Arduino a vyzkoušel tento program ve spojení s Next3D - a to bylo jiné kafe. Mašina ožila hned na první pokus a od té doby frézuji a frézuji...
Jako vřeteno mám Dremel 4000, zatím to vyhovuje, ale pokukuji po něčem jiném a pokud možno tišším.
Rád bych doplnil odsávání, přece jen ten nepořádek kolem je docela velký.


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Frézka NEXT3D
PříspěvekNapsal: pát 26.07.2019 10:10 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 29.5.2016
Příspěvky: 51
Bydliště: Vysočina
Díky za recenzi. Ty lineární vedení jsou řešeny za použití podepřených tyčí? A druhá otázka: ten ESTLCAM je nějak omezen v té verzi zdarma? Nebo jsi kupoval tu licenci? Nějak nevím v čem se liší verze s licencí a bez.

_________________
Duplex DC-16 || Edge 540 106" Demonstrator | Edge 540XL-RC Factory | Crack Laser Pro-RC Factory


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Frézka NEXT3D
PříspěvekNapsal: pát 26.07.2019 12:06 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 18700
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Jarda Trojan píše:
... lineární vedení jsou řešeny za použití podepřených tyčí? ...

Tady je to pěkně vidět.

_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Frézka NEXT3D
PříspěvekNapsal: pát 26.07.2019 19:34 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 9.8.2007
Příspěvky: 382
Bydliště: Blansko
Pro Jardy:
Placená i neplacená verze se neliší, u neplacené se při ukládání dat objevuje okno s prosbou o zakoupení. Toto okno sice po chvíli zmizí, ale ten čas se postupně prodlužuje až do "otravna". Mám koupenou licenci, posílal jsem autorovi dotaz, jestli je možné registraci použít na více počítačích (mám jeden na CADění a druhý u frézky) a odepsal mi, že to není problém.
Včera jsem namontoval odsávání (vlastní konstrukce, vytištěné), vše funguje naprosto v pohodě, stůl je čistý, bez špón - frézuji plast a dřevo, neuvažuji s použitím na kov.
Na Rajčeti mám pár fotek:
https://dicos.rajce.idnes.cz/Next3D

Zkusím nafotit trochu lépe.

Ivoš


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Frézka NEXT3D
PříspěvekNapsal: sob 27.07.2019 1:22 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.4.2010
Příspěvky: 7527
Bydliště: Nový Bydžov
Obrázky: 14
Ivoš píše:
zvolil jsem na ESTLCAM. Naprogramoval jsem si Arduino a vyzkoušel tento program ve spojení s Next3D - a to bylo jiné kafe. Mašina ožila hned na první pokus a od té doby frézuji a frézuji...

Cos použil, Arduino Mega? A máš v něm FW GRBL a nebo používáš přímo Estlcam CNC řadič? Vím o jednom maníkovi, co si to koupil a zkoušel Estlcam 11.109 řadič a nějak mu nešlo aby si Estlcam nahrnul do Arduina ten svůj Estlcam FW. Přišel s tím za mnou, před časem jsem zprovoznil MPCNC s tiskárenským Marlinem a tak si myslel že mu to zprovozním. Nakonec jsme nahráli do Megy GRBL 0.9 a s tím mu to po dost velkým mordování s konfiguračním souborem začalo chodit.
Máš zapojený jen step, dir a home pro všechny osy a nebo i koncáky na druhý straně?
Jestli máš Megu, zkoušel jsi k tomu analogový vstupy a klávesnici s encodérem, případně který panýlek jsi použil?
Díky


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Frézka NEXT3D
PříspěvekNapsal: sob 27.07.2019 22:00 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 9.8.2007
Příspěvky: 382
Bydliště: Blansko
Mám tam Arduino Uno, programované přímo z ESTLCAMu, proběhlo to naštěstí na první pokus.
Zatím tam mám připojený jenom základ, ale chci doplnit sondy a pokud možno i nějaký panel.


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Frézka NEXT3D
PříspěvekNapsal: sob 27.07.2019 22:54 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.4.2010
Příspěvky: 7527
Bydliště: Nový Bydžov
Obrázky: 14
Sondy na Uno maj chodit, ale analogový vstupy a panel s klávesnicí umí jen Mega. Pod čím jedeš? Estlcam 11 má samostatnej CNC controler na kterým je spousta věcí co maj panely, takže je otázka, zda je panel vůbec potřeba.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 11 ] 

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz