Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 70 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: sob 06.01.2018 18:54 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 22.3.2007
Příspěvky: 3697
Bydliště: SK Bratislava
von boberov píše:
No a nesežere ta mašina přímo DXF a do G-kódů si to převede sama? pracuji na siemens840 a tam to tuším jde.


99,99% ze to ide, to maju vsetky lepsie stroje, ale vzdy je to nejake softverove riesenie, takze ide o to ci to mas alebo nemas, rovnako ako ten postprocesor :- )) ... bude to nejaka softverova opcia daneho stroja za peniaze ...ide o to ci si ju kupili, alebo si kupili toho programatora :- ))))))))))))


niekedy je ale naozaj lahsie naucit sa tvorit ten kod priamo na stroji, taky interfejs tam byva obycajne napevno v podobe uuciaceho rezimu. Proste nieco ako zjednoduseny cad generujuci nativne prikazy stroja. Na tom ide obycajne urobit viac ako pri importe DXF a menej ako na CAD/CAM


Nahoru
 Profil  
 
 
PříspěvekNapsal: sob 06.01.2018 19:05 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 8855
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Ta čísla řádků a "L" by se daly snadno přidat v Excelu. Stačí to jen naimportovat jako text a taky při importu nastavit formát buněk jak Text. Pak se dají přidat na začátek dva sloupce, do prvního napíšeš pod sebe dvě následující čísla a zatažením za roh vbraných buněk je automaticky rozkopíruješ s přírustkem. Zrovna tak vyplníš druhý sloupec "L". Horší je to s přepínáním posuvů G1 a G0. G1 by mělo stačit pomocí "vyhledat/nahradit" ničím a G0 nahradit FMAX, ale nevím jestli nebude vadit že je jeho pozice na začátku řádku a ne na konci. U všech sloupců nastav zarovnání vlevo a soubor ulož jako text a jako oddělovač nastav mezeru. Pak už stačí na začátek zkopírovat hlavičku, případně na konec přejezd do výchozí polohy.
Je to ale trochu drbačka a riziko ab si něco omylem nepřepsal, nebo nesmazal. Určitě to ale není pro časté použití. Vyzkoušej program z přílohy.


Přílohy:
Pokus.zip [5.42 KiB]
8 krát
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob 06.01.2018 23:00 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 8855
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Haidenhain by měl G0 i G1 zvládat, takže ještě jeden pokus.


Přílohy:
Pokus_2.zip [5.42 KiB]
12 krát
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob 06.01.2018 23:23 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 25.11.2008
Příspěvky: 809
Bydliště: Dobruška
Jde o to, že program potřebuji udělat z dat v DXF, dokonce i tyto data dělám v Rhinoceros z 3DM. Pak to musím převézt na "G-kod", nebo něco co bude ve Fehlmannu chodit. Pokud ne, tak zase to předělávat v Excelu, nebo nějak podobně. Hledám jednoduché řešení a tohle je spousta komplikací navíc. Pokud jde o to ofrézovat kostku, vyfrézovat díru, kapsu, zahloubení, vyvrtat díru, závitovat, tak to umí přímo Fehlmann v cyklech. A jde to opravdu snadno.
Ale třeba konkrétně to gravírování nějaké kresby, si cyklem ani ručně nenapíšu. Myslel jsem, že vemu DXF kresbu v jedné vrstvě-výšce a sjedu z ní kód, který si dosadím do programu jako křivku. Nic víc. Ručně si pak snadno napíšu příjezdy, odjezdy, kromě přerušení gravírování, pokud jde o složitější obrazec. V příloze je další věc co jsem dělal a bez dodaných dat pro frézu bych to nikdy nesvedl.


Přílohy:
Vcela.zip [67.25 KiB]
12 krát
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob 06.01.2018 23:38 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 17.8.2008
Příspěvky: 6726
Bydliště: Moravský kras
Fusion360 má v jeho CAMu postprocesory i pro Haidenhaina, pro domácí použití je zadarmo. Sice to nepůjde přímo z DXF ale pro tebe by možná bylo jednodušší naimportovat 3D model z Rhina přímo do Fusion360 a nepřekopávat to přes 2D..

_________________
OK2WY


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob 06.01.2018 23:47 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 8855
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Pokud toho potřebuješ dělat víc, tak je samozřejmě takový krkolomný postup nesmysl. Ten Rhinoceros by ale měl mít v sobě i CAM a nejspíš i postprocesor pro Heidenhain. Nebo se pletu? Jinak na konverzi DXF na G-kod jsou na netu prográmky https://sourceforge.net/directory/os:windows/?q=dxf+to+cnc+converter a taky tady:https://www.cnctoolsworld.com/application-all_to_g_code_converter_free-2.html


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 07.01.2018 0:02 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 25.11.2008
Příspěvky: 809
Bydliště: Dobruška
Pokud by to byl Rhino CAM, byl bych nejspokojenější. Ale ten si musím koupit a už na ty svý "blbiny" jsem musel kupovat Rhinoceros. Víc prostě nedám.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 07.01.2018 0:40 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 22.3.2007
Příspěvky: 3697
Bydliště: SK Bratislava
Golfista píše:
Pokud by to byl Rhino CAM, byl bych nejspokojenější. Ale ten si musím koupit a už na ty svý "blbiny" jsem musel kupovat Rhinoceros. Víc prostě nedám.


Rhino v sebe CAM nema, musel by si si ho kupit osobitne - celkom pekna palka.

No ... este je tu moznost v tom Rhine nieco nasoftit ak na to mas talent, nie je to zlozite, robil som take na drotovku aj s taperom, za den hotove (len do lomenych ciar, ale to ti bude stacit ak ides len gravirovat) :- ))

pises ze converzia z DXF do "H" nejde ... tu su metody programovania:

http://content.heidenhain.de/presentati ... 108FF.html

Najdes tam aj ze sa ta konverzia urobit da (predpokladam ze sa to kupuje ako option) alebo ina moznost je ze tam mas nieco ako cad na malovanie, takze co potrebujes maluj proste priamo tam. Tiez tam vidis ze to zvlada aj normalny Gcode ... samozrejme narazis na problem s kompatibilitou takze drobne poeditovanie. Alebo sa na ten H code proste pozries a budes ho tvorit priamo.

Experta na Heidenhain tu asi nenajdes, takze to tak vyzera ze budes musie pouzit svoje citacie schopnosti a stanes sa nim :- )))


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 07.01.2018 1:10 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.4.2010
Příspěvky: 6215
Bydliště: Nový Bydžov
Obrázky: 14
Tak se přihas a hoď dotaz třeba sem.
Ale na odpověď si třeba pár dní počkáš, tolik se tam nekecá jako tady. :)


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: úte 09.01.2018 9:41 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 25.11.2008
Příspěvky: 809
Bydliště: Dobruška
Sedím nad tím spostu dnů a desítky hodin. Nic nechodí jak bych chtěl. Nečemu nerozumím a něco prostě nefunguje. Asi to vzdám. :(


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 09.01.2018 10:36 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 8855
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Nevzdávej to. Ty na tom Fehlmannu děláš a programy dostáváte hotové, nebo to chceš jenom dát obsluze jako fušku? Bude to nějaká maličkost v syntaxi. Nakonec zjistíš, že je to třeba jen nějaký špatný znak v G-kodu, nebo definování nesprávné praqcovní roviny a podobně. Mašina by po spuštění programu měla vypsat nějaké chybové hlášení, proč nejede. On taky není Heidenhain jako Heidenhain, takže takhle na dálku se dá těžko radit.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 14.01.2018 1:04 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.2.2011
Příspěvky: 613
Bydliště: Slavkov u Brna
Obrázky: 0
Larku prosím Tě jakou má mít zkratku výstupní soubor z toho Heidenhain, já používám v EMC - ngc, ale tady v nastavení toho postprocesoru v SheetCam pro ten Heidenhain je zapotřebí něco jiného napsat. Jinak přes jeden ten postprocesor ten NC -kod se zdá dobrý, ale hlásí že je to soubor ngc. Rosťa.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 14.01.2018 1:39 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 8855
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Ono je to u těch přípon spíš věcí řídicího systému mašiny a postprocesoru. A bylo to spíš na dohodě o nastavení. Alespoň co jsme měli u nás víc druhů mašin s různýmy systémy (Heidenhein, Atek ...), už si je ani všechny nepamatuju a vím že ty extenze systémák nastavoval někde k configu jednotlivých mašin a podle toho jsme měli nastavené i příslušné postprocesory, takže nám podle stroje generovaly rovnou soubory s patřičnou extenzí podle mašiny *.H01, *.N01, nebo *.NC1 a to číslo bylo možné dodatečně editovat, třeba kvůli rozlišení několika verzí stejného programu (G-kódu). Běžně se i stávalo, že jsme vydávali programy i pro několik typů mašin současně, protože se předem nevědělo na které mašině se to bude dělat, což nás dost štvalo, protože někdy nešla použít pro různé stroje stejná strategie, nebo velikosti úběru při hrubování a podobně.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 14.01.2018 1:59 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 8855
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
My jsme dělali většinou pro Atek, nebo Fidia (několik verzí), a pro Heiden to bylo vyjímečně pro vedlejší středisko a pamatuju že měli taky několik verzí, takže jsme měli celou řadu postprocesorů pro konkrétní mašiny. Někdy si to jejich programátor dodatečně upravoval podle jejich zvyklostí. Pár let už neprogramuju a navíc tyhle věci jsme řešili někdy před 25 lety, takže si to už přesně nepamatuju, ale není problém zavolat systémákovi a vyptat se na detaily.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 14.01.2018 10:43 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 6.11.2008
Příspěvky: 2478
Bydliště: Někde na okraji Mléčné dráhy, kousíček za Alfa Centauri. A tam někde je Lounsko
Obrázky: 0
Nemůže tam mít někde , třeba na konci nějaký skrytý znak? Kdysi, asi před dvaceti léty, když jsem se ze zvědavosti šťoural v programování, tak jsem si prográmek psal růčo v nc editoru a ta mrcha nechtěla fungovat. Pak jsem zjistil, že stačilo na konci programu napsat čtvereček. Byl to nějaký skrytý znak co mašina vyžadovala. Heidenhain nic takového nevyžaduje a na konci má "jméno programu.h"
Heidenhain umí i "konvertovat" do iso kódu "G" a "M". Umí i načist dxf a vyplivnou podle toho program.

U nás je také věčným problébem na jakou mašinu se co dá. Když to naprogramuju na pětiosu, tak se i stalo, že jsem to musel předělávat na tříosu, tedy pokud to bylo na ní možné dělat. Prostě organizace a plánování nic moc, ale ono to vlastně ani naplánovat nejde, kde se co bude dělat, při kusové výrobě. Další problém je v nástrojích, takže se dopředu ptám na co to mám programovat, protože když na tří ose mají hrubovačku Fr32R3, a na pěti ose Fr32R1, no prostě super zábava :mrgreen:

_________________
Co neubrzdíš neukecáš.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 70 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz