Reklama

 



Pravidla fóra


Toto je nové fórum, pokud víte o nějakém vláknu, které by se mělo přesunout do EDF, tak napište SZ na TomasC.
Díky



Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 28 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: ned 19.09.2010 10:19 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 4.9.2007
Příspěvky: 133
Bydliště: Krnov, Ostrava
Sice jsem takový "malý ventilátorek" nikdy nevyvažoval, ale můžeme se pokusit. Jakožto vibrodiagnostik nějaké ty přístroje na to mám :)


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: ned 19.09.2010 10:23 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 12.10.2009
Příspěvky: 173
Bydliště: Banská Bystrica
s osciloskopom je to pokus omyl ...prilepím závažie.. v mojom prípade kúsok fólie a zapnem EDF zistím veľkosť nameranej krivky posuniem závažie atď.. z meraní nájdem miesto kde pri danom závaží sa vibrácia zmenšuje.. a pridávam a uberám..toto nerobím na začiatku pri plnom plyne, ale podľa nevyváženosti cca 30% neskôr pridávam na 60% a až záverečné mini dováženie pri 90-100%.
.. Keď to človek robí prvý krát tak sa natrápi .. odletuje nekvaitná fólia, v ruke som pri merní otáčal edf a tým menil namerané hodnoty a že prečo mi to nefunguje... časom mám však vyvažovací stojan a rekord EDF 64 za hodinku (ten čas stojí za to)
Nemám ele. vedomosti na zostrojenie lepšieho systému. Tá ledka je dobrý nápad akurát tam potrebujete ďalší snímač polohy rotora kde sa zapamätá poloha nevyváženosti a po vypnutí a potočení vám ukáže kde je to miesto. Ak to niekto zostrojí nech sa ozve..
B.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: ned 19.09.2010 10:35 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 30.4.2007
Příspěvky: 382
Bydliště: Brno-Bohunice
Obrázky: 0
Tak si stím hraju od rána...postup jak popisuje bohdan0000 jen bez toho snímače.Dělám to "pocitově" v ruce.Výsledek-je to lepší než na začátku.Ani při plném plynu to nedrhne,ikdyž nějaké vibrace tam stále jsou.


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: ned 19.09.2010 10:46 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 4.9.2007
Příspěvky: 133
Bydliště: Krnov, Ostrava
bohdan0000 píše:
s osciloskopom je to pokus omyl ...prilepím závažie.. v mojom prípade kúsok fólie a zapnem EDF zistím veľkosť nameranej krivky posuniem závažie atď..
B.

To máš pravdu, jde jen o zjištění průběhu vibrací, případně ti osciloskop zobrazí nějakou výšku amplitudy výchylky, kdy v případě sínusového signálu je dána otáčkovou frekvencí - nevývaha.
V mém případě by šlo jen o to upnout dmýchadlo do nějakého subtilnějšího držáku, protože nímač musí vážit o něco míň než měřený stroj. Nejmenší snímač mám okolo 100g. Pak pomocí frekvenčního analyzátoru vyvážit.


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: ned 19.09.2010 11:35 
Mazák
Mazák

Registrován: 20.8.2007
Příspěvky: 8609
No stacilo by si precit manual k te vyvazovace a hned by vam bylo jasne jak to funguje :wink:

Jeden rotor XFAN56 se mi 3s po startu rozletel (ale asi uz mel z predchoziho pouzivani nejaky kaz) a druhy co mi prisel novy sem musel dost staticky vyvazit. Pak to bylo nebe a dudy. Navic ten unasec, ta dlouiha stopka upevnovana na hridel cervikem, mel toho cervika jenom jednoho. Tak si asi umite predstavit jak to vibrovalo :lol: pridal sem na protejsi stranu dalsiho cervika a je klid.

Je treba taky brat v potaz, ze vibrace zpusobuje i smaotny motor. Ten co mam ja (XB2025/8 4200kV), ma rotor u prumeru jenom 10mm (dynamicky vyvazovany odvrtavanim), ale i tak slusne "bzuci" do ruky. Takze staci kdyz se secte nevyvazenost rotoru, unasece a motoru ve vhodne amplitude a krasne to rozdrnci cely model. Ne nadarmo se v manualech kde dmychadlum uvadi, ze je potreba najit takovou polohu rotoru vuci motoru, kdy jsou vibrace nejnizsi.

A prave ta dynamicka vyvazovacka, pomuze vyvazit dmychadlo jako cely komplet rotoru, unasece a motoru. Uvazoval sem o ni opravdu silne, ale vzhledem k tomu ze mam jenom jeden dmychadlovy model a v mem okoli se dalsi dmychadla nevyskytuji, by to byla dost nenavratna investice.

Jinak hodim jeste do placu takovy dotaz sice mimo vyvazovani, ale dmychadel se to tyka. Xfan56 ma originalni 7-mi listy rotor, doma sem mel nepouzite dmychadlo GWS55 se 6-ti listym rotorem a tak me napadlo, co se stane kdyz proste v Xfanu vymenim origo rotor za ten z GWS. Vysledky jsou nasledujici:

Xfan s origo - 38.610rpm/24,54A/11,72V/287,6W/Vout 188kmh/380g
Xfan s GWS - 37.128rpm/25,16A/11,44V/287,8W/Vout 217kmh/480g

Dmychadlo ma vystupni trysku na 80% plochy mezikruzi pro zvyseni rychlosti vzduchu na vystupu. Tady je jeste obrazek s grafy - vlevo s GWS rotorem a vpravo original komplet Xfan.

Ma nekdo nejaky informace k rozdeleni dmychadel podle poctu listu rotoru? Treba cim mene listu tim na vetsi rychlost nebo tak? Nak


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: ned 19.09.2010 23:31 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.5.2006
Příspěvky: 8966
Bydliště: Bratislava dnv SK
coro napsal:
v tom odkaze na originál len lepia/kreslia bielu značku na rotor, to potom stačí led nasmerovať na celý rotor a pozrieť si kde je tú značku vidno po nasvietení led.
Ak urobím krátky záblesk, nebudem si istý či detektor reaguje dostatočne citlivo a ten záblesk je správne na začiatku celej polovice otáčky, alebo je posunutý bližšie k maximu.
Ak nechám svietiť celú polvlnu, uvidím či je to celá polovica - keby to bolo užšie, znamenalo by to menšiu výchylku pod prahom citlivosti operáku a svietila by len časť okolo maxima (t.j. nie hneď za prechodom nulou, čím by sa to posúvalo až do 90 stupňov a výsledok by bol nejednoznačný).
A vlastne by sa znižovaním citlivosti nejakým potenciometrom, mohla znižovať citlivosť, až by svietil len úzky pásik. Tým by sa rozlíšila aj veľkosť výchylky..


Hotovo, odskúšané.
LM741C, dva rezistory, letované na hulváta na nožičky. Soorrry.. ale už bola zapatlaná, bola v šuflíku asi z doby 90tych rokov minulého storočia, keď robila delta mix vo vysielači..
Vstup sa pripája medzi vstupy operáku, jednu stranu som pripojil na delič napätia aby plávala niekde v strede napájacieho. A dal som tam keramický kondík aby to moc nevysielalo..
Usmívající
Normálne to "nenormálne" funguje! presne ako som písal!
Vyvážil som zatiaľ dva ventilátory do PC Usmívající Usmívající Na rozpacích
Ako snímač som použil staré veľké piezo. Položené na stole, naň položím ventilátor - na strede som urobil výstupok z obojstrannej samolepky.
EDIT: piezo je narozdiel od cievky reproduktora, ako kondík - nevracia sa do stredu. Preto mám na nich rezistor, ak niekto použije piezo tak si tam paralelne k nemu musí dať nejaký odpor, stačí veľký.
Na rotore musí byť tenká biela (alebo strieborná) čiara.
Po roztočení svieti celá jedna polovica. V jej strede je ten hľadaný bod - po zastavení natočím tú čiaru na ten bod, a v mieste kde je uchytené piezo, pridám lepidlo.
Nooo... až tak jednoduché to nie je, ale po pridaní dostatku lepidla, sa rozsvieti opačná strana takže viem že to je správne (a že treba uberať).

Problém je s dynamickým nevyvážením (lebo toto je STATICKÉ, akurát na roztočenom rotore!) - keď je nerovnosť zozadu a ja pridám spredu, samozrejme že to zostane kmitať - ale fakt oveľa menej.

EDIT: zabudol som, ešte treba jeden rezistor a ledku!
Aby to bolo za tých USD 120... pardon, to sú libry - tak 190$

Nekúpi niekto? Podlý

edit: pardon omylom som namiesto pridania nnového príspevku prepísal tento starý.... vrátil som to ale už bez formátovania.


Naposledy upravil coro dne sob 22.01.2011 23:44, celkově upraveno 2

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 20.09.2010 0:13 
Mazák
Mazák

Registrován: 20.8.2007
Příspěvky: 8609
Tak to ziram. Nak


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 20.09.2010 1:14 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.5.2006
Příspěvky: 8966
Bydliště: Bratislava dnv SK
Nedá sa to nejak rozumne nafotiť, ale malá kamerka to ako-tak natočila.
Najprv s kúskom lepidla navyše (sorry ale potme a nadivoko v kuchyni..)
http://www.topgun.sk/downloads/Jozo/Vyvaz/rozvazene.avi
A potom vyvážené - keď je v strede tak takmer nič, ale keď som poloťil na snímač len jeden roh tak sa zobrazia 4 póly motora kedy zaberajú.
http://www.topgun.sk/downloads/Jozo/Vyvaz/vyvazene.avi

A dá sa to použiť samozrejme aj na vrtule (s elektromotorom, vrátane obežiek motorov.. škoda že inrunnery asi ťažko niekto vyváži ak nie sú.) - a ani som nedal dole kryt motora, položil som celý model na "snímač" a už to blikalo...
Podmienkou úspechu je, že samotný motor je vyvážený (bez vrtule - nepodceňovať, problémy bývajú, dovážením na vrtuli nezmiznú..), a oska aj unášač vrtule rovný (konce listov vrtule opisujú jednu kružnicu). To že vrtuľa sa nebude po unášači pohybovať do všetkých strán ako originál z PC Cessny (vôľa vyše 0,5mm), by mohlo byť samozrejmé?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 20.09.2010 7:15 
Mazák
Mazák

Registrován: 20.8.2007
Příspěvky: 8609
No pekne to funguje, vidis a muzes to vyrabet a prodavat :wink: Nebo uvolnit schema jako freeware :D Nak


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 20.09.2010 7:51 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.5.2006
Příspěvky: 8966
Bydliště: Bratislava dnv SK
Nemám schému..
Tak ako som to popísal, to trošku znalejší človek zbastlí na kolene - na operák podľa jeho obrázku s popisom ktorá nožička je ktorá, sa priletuje:
dva drátiky na + a - napájania
dva vývody repráku na vstupy IN a inverting In
rezistor cca 2k2 a led medzi OUT a jeden z vodičov napájania (pracovala by aj na + aj na - , správne otočená).
Nakoniec sa pridajú k jednému zo vstupov IN, 3 rezistory cca 10k ale môže byť aj oveľa viac: jeden ide na -, druhý na + , tretí na ten druhý vstup (kvoli piezu).
To je všetko.

LM741C má ešte dva vstupy "offset", ja som jeden pripojil na zem a druhý nechal nakoniec voľne, možno by sa mohli oba nechať voľne. Nechcel som aby led zostávala svietiť. http://talkingelectronics.com/projects/ ... AMP-2.html prvý obrázok.

To je všetko. Potrebuje to 12V napájanie, (ten LM741, nejakým iným by stačilo aj menej) najlepšie olovený aku.
Pri prvom zapojení to musí blikať na poklepanie po stole alebo keď nahlas hovoríme do "senzoru".
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: sob 13.11.2010 0:54 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 12.11.2010
Příspěvky: 1
Tak odhodlal som sa a vyskúšal som dynamicky vyvážiť dúchadlo. Zostrojil som si stojan na turbínu a k turbíne som pripojil reproduktor (asi 10cm priemer zapojený priamo do PC). Na PC som použil softvérový osciloskop. Po zapojení to naozaj snímalo vibrácie, lenže nie dosť presne. Keď som umiestnil závažie tak, aby pri určitej rýchlosti boli vibrácie čo najmenšie, hneď sa objavili pri iných rýchlostiach a tak ďalej. Problém je že cez ten reproduktor nedokážem zistiť vibrácie natoľko presne, aby som vedel určiť naozaj ten správny bod pre pridanie závažia a tým pádom to rozladí turbínu ešte viac ako vola. Už sa s tým hrám 2 dni a bez výsledku. Nenapadá niekoho, že v čom robím chybu?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: sob 22.01.2011 23:45 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.5.2006
Příspěvky: 8966
Bydliště: Bratislava dnv SK
jaroEDF píše:
......Problém je že cez ten reproduktor nedokážem zistiť vibrácie natoľko presne, aby som vedel určiť naozaj ten správny bod pre pridanie závažia a tým pádom to rozladí turbínu ešte viac ako vola. Už sa s tým hrám 2 dni a bez výsledku. Nenapadá niekoho, že v čom robím chybu?


Tuším, priam som si istý a už som to písal:
coro píše:
...
Problém je s dynamickým nevyvážením (lebo toto je STATICKÉ, akurát na roztočenom rotore!) - keď je nerovnosť zozadu a ja pridám spredu, samozrejme že to zostane kmitať - .

Na dynamické vyváženie, t.j. ak v ose otáčania je všetko v poriadku ale hmota je vpredu nevyvážená na jednu stranu a vzadu to kompenzuje rovnaké nevyváženie na opačnej strane, je nutné mať snímače dva, jeden vpredu a druhý vzadu, a odstrániť tento problém.
Ak sa jedná o motor s vrtuľou a motor je vyvážený, je vrtuľa celá na jednej strane a tento (vážny) problém odpadá, u dnychadla ale nie.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř 02.02.2011 0:08 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 1.10.2010
Příspěvky: 2
Bydliště: Praha10
Ahoj,
háže-li ti rotor dmychadla, tak jediná rozumná alternatíva je mrštit jej do koše a pořídit si něco co neháže. Vasafan,Het, Wemotec,AP ani Schubeller nikdy neházejí. Je li ti život, zdraví tvé a tvého okolí milý nech tyhle kratochvíle na pokoji. Točí-li vrtule dmychadla 40.000 a praskne-li tak pánbůh chraň vše co je jí v cestě. Osobně jsem před lety zažil prasknutí lopatky na Bosákovic Dynafanu, naštěstí to bylo ve vzducu. Z dmychadla nezůstalo nic a v éru zela díra jak po granátu.Chapi - neblbněte, nešetřete a nedělejte pí.....oviny. :(


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 28 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz