Pravidla fóra


Toto je nové fórum, pokud víte o nějakém vláknu, které by se mělo přesunout do EDF, tak napište SZ na TomasC.
Díky



Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 15 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Jak se vyznat v EDF pohonu ?
PříspěvekNapsal: pát 30.10.2009 11:22 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 4.12.2008
Příspěvky: 108
Bydliště: Praha
Ahoj,

Poradí mi někdo dle čeho vybrat správný pohon do modelu o váze 2 kg a 3m rozpětí - větroň?

V RC revue jsem četl článek ze dmychadlo melo tak 245 g a prej utáhlo 2,3 m větroně, tak teďka jsem zmatený podle čeho se orientovat při vyberu dmychadla.

Z dmychadlem nemám žádné zkušenosti.


http://hobbycity.com/hobbycity/store/uh ... rentCat=58

Předem děkuji za každou radu.


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pát 30.10.2009 11:48 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 28.1.2006
Příspěvky: 886
Bydliště: Chlumec nad Cidlinou
Tak se na to vyprdni :roll: o dej tam sklopku. Ne vážně dávat do větroně dmychadlo mi připadá krok až dva zpět. Dmychadlo pracuje s velmi malou účinností, tz. velké proudy, velké akumulátory, velké regulátory na relativně malý tah. Tam kde máš cca 150W motor a sklopku musíš použít dmychadlo s motorem o odběru desítek ampér, větším napětí atd. Pokud neděláš maketu větroně který měl v originále turbínu (znám jedině Fougu) tak dmychadlo asi nebude to pravé. Pajax 007


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pát 30.10.2009 12:38 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 7.1.2007
Příspěvky: 3959
Bydliště: KLADNO
Obrázky: 0
pajax007 píše:
Tak se na to vyprdni :roll: o dej tam sklopku. Ne vážně dávat do větroně dmychadlo mi připadá krok až dva zpět. Dmychadlo pracuje s velmi malou účinností, tz. velké proudy, velké akumulátory, velké regulátory na relativně malý tah. Tam kde máš cca 150W motor a sklopku musíš použít dmychadlo s motorem o odběru desítek ampér, větším napětí atd. Pokud neděláš maketu větroně který měl v originále turbínu (znám jedině Fougu) tak dmychadlo asi nebude to pravé. Pajax 007
Do dmychadel jsem trochu dělal, a Pajax má pravdu,

např model 1500mm rozpětí, tak potřebuješ dmychadlo 90mm minimálně,na 12-14 článků NIcd na Lipolky si to přepočítej, váha tak kolem1,5 kg a nebude to žádný rychlolet,

_________________
Pravda začíná tam kde končí signál České televize.
Nevěřím ničemu, co vláda říká.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: ?
PříspěvekNapsal: pát 30.10.2009 12:49 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 4.12.2008
Příspěvky: 108
Bydliště: Praha
corsair píše:
pajax007 píše:
Tak se na to vyprdni :roll: o dej tam sklopku. Ne vážně dávat do větroně dmychadlo mi připadá krok až dva zpět. Dmychadlo pracuje s velmi malou účinností, tz. velké proudy, velké akumulátory, velké regulátory na relativně malý tah. Tam kde máš cca 150W motor a sklopku musíš použít dmychadlo s motorem o odběru desítek ampér, větším napětí atd. Pokud neděláš maketu větroně který měl v originále turbínu (znám jedině Fougu) tak dmychadlo asi nebude to pravé. Pajax 007
Do dmychadel jsem trochu dělal, a Pajax má pravdu,

např model 1500mm rozpětí, tak potřebuješ dmychadlo 90mm minimálně,na 12-14 článků NIcd na Lipolky si to přepočítej, váha tak kolem1,5 kg a nebude to žádný rychlolet,


Na hobbyking jsem viděl video, kde byl DG1000 od JSB omotorován dmychadlem (nad křídlem). Ted to video nemůžu najit.

Kdyby to vybavení bylo těžké, tak by to ani nemělo šanci letět, jelikož známe modely větroňů od JSB :lol:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pát 30.10.2009 13:31 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 7.1.2007
Příspěvky: 3959
Bydliště: KLADNO
Obrázky: 0
Tu váhu jsem myslel za celý model oněch 1,5 kg,ale spíš víc

_________________
Pravda začíná tam kde končí signál České televize.
Nevěřím ničemu, co vláda říká.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pát 30.10.2009 13:40 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 7.1.2007
Příspěvky: 3959
Bydliště: KLADNO
Obrázky: 0
Takový dodateček-aby to s dmychadlem létalo musí být se nejmenší prostor mezi statorem a rotorem-a to je kámen úrazu, protože rotor se musí vyvážit absolutně-dovažoval jsem třeba i kapičkama vteřináku,ale stejně potom je při běhu místo kde rotor chytne vibrace, to místo se musí rychle přecházet. no a pokud je prostor mezi statorem a rotorem "větší než obvykle" tak je z toho pištivý vysavač.Taky je důležitý vstupní otvor dmychadla-resp-zakulacení kolem a i výstupní otvor-to se dá spočítat-aby to foukalo, ale"nedusilo"dmychadlo atd.atd.atd. :roll:

_________________
Pravda začíná tam kde končí signál České televize.
Nevěřím ničemu, co vláda říká.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pát 30.10.2009 13:51 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 11.10.2009
Příspěvky: 173
Bydliště: Banská Bystrica
s EDF sa hrajkám ale fak je ,že je stále problém hmotnosť výkon.
Fakt radšej postav elektro pylon


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ?
PříspěvekNapsal: pát 30.10.2009 14:10 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 16.8.2008
Příspěvky: 90
Bydliště: Orlová
Franko píše:

Na hobbyking jsem viděl video, kde byl DG1000 od JSB omotorován dmychadlem (nad křídlem). Ted to video nemůžu najit.

Kdyby to vybavení bylo těžké, tak by to ani nemělo šanci letět, jelikož známe modely větroňů od JSB :lol:


potřebuješ aspoň kilo tahu, čili dmychadlo cca 70mm při >500W
když dáš 90mm, budeš mít více statického tahu, ale pro rozjetí už to zvadne..a navíc je to velká aerodyn. brzda. nevidím smysl na větroně dávat dmychadlo - využiješ akorát všechny jeho nevýhody - malý měrný tah, neofukuje ti křídlo, při vypnutí ti letadlo brzdí..
pokud chceš zkusit EDF, tak to namontuj na něco jako je Benji (metr x metr) a budeš mít pěkný brko, který bude lítat jak šlak (podle plynu) a přitom to nebude šutr..
a dmychadlo nějak pěkně ogondoluj..
Obrázek
Obrázek

jinak něco jako benji mi lítalo ještě v době kamenné na speed600/8,4V a 11NiCd1600 s dmychadlem z PC ventilátoru :D


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pát 30.10.2009 15:07 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.11.2005
Příspěvky: 5280
Bydliště: Vsetín
mohl bys dát prosím sem odkaz na to benji nebo jak se to jmenuje,právě dodělávám zakapotovanou 70mm . Mělo to být na heinkla ale ten má ještě dost času


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pát 30.10.2009 15:09 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 30.7.2005
Příspěvky: 19644
To elepilot- čím a proč jsou ty lopatky rotoru u kořene opatlané? Zpevnění?

_________________
ICQ 638556901


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pát 30.10.2009 15:19 
Mazák
Mazák

Registrován: 19.8.2007
Příspěvky: 8609
arda> mozna nasal slimaka a zustal tam po nem nejaky sliz...


Ale taky by me to zajimalo. Vypada to, tak nejak, divne... nak


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pát 30.10.2009 15:29 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 16.8.2008
Příspěvky: 90
Bydliště: Orlová
Nakadah píše:
arda> mozna nasal slimaka a zustal tam po nem nejaky sliz...


tak slimáka jó :D

je to slepovačka od aeronautu - u kořene listu je takovej čudl/čep, prostě výlisovanej kus, kterej se zasouvá do rotorové hlavy. ten čep je lepenej epoxidem a po celé délce styku kořene lopatky s rotorovou hlavou je to zalitý vteřiňákem...
na první pohled to je pofidérní, ale sneslo to i 800W jak v původním 90mm provedení tak ořezáno na cca 75mm.


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pát 30.10.2009 15:31 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 16.8.2008
Příspěvky: 90
Bydliště: Orlová
blesk píše:
mohl bys dát prosím sem odkaz na to benji nebo jak se to jmenuje,právě dodělávám zakapotovanou 70mm . Mělo to být na heinkla ale ten má ještě dost času


http://www.svorsystem.ic.cz/index.php?p ... Name=benji


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pát 30.10.2009 16:15 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.11.2005
Příspěvky: 5280
Bydliště: Vsetín
no... přemýšlím nad tím co udělá 1kW dmychadlo (popřípadě 600W když pojede na 3S) s takovým letadlem....


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pát 30.10.2009 16:20 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 16.8.2008
Příspěvky: 90
Bydliště: Orlová
blesk píše:
no... přemýšlím nad tím co udělá 1kW dmychadlo (popřípadě 600W když pojede na 3S) s takovým letadlem....


s benji? no co, poletí to kolmo do nevidím....
pokud tam dáš normálních cca 350-400W, tak budeš mít brko na blbnutí, přičemž cena výbavy z číny bude furt lidová...


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 15 ] 

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz