Autor |
Zpráva |
martinste
|
Napsal: čtv 03.11.2022 10:09 |
|
Nováček serveru
|
 |
|
Ahojte, chcel by som vás poprosiť o radu.
Zostrojil som funkčnú kvadrokoptéru (4"), dá sa s ňou lietať, funguje dobre a už s ňou viem aj ako tak lietať. Chcel by som skúsiť s ňou zaletieť aj trochu ďalej, napr. na koniec záhrady (cca 50 metrov) no mám obavu, ako by sa začala správať po tom, keď by som stratil signál.
Ak zaletím príliš ďaleko alebo z iného dôvodu stratím signál / kontrolu nad dronom, čo sa stane? Keď som počas letu vypol vysielať (skúšal som simulovať stratu signálu), koptéra bežala ďalej. Dá sa nastaviť, že po strate signálu pristane? Alebo také niečo?
Pretože takto by mi mohla napr. stúpať až do vyčerpania batérie. Či? Nechcel by som nikoho a nič ohroziť. Vopred ďakujem za každú radu.
Prijímač FS-iA6b a k tomu vysielač Flysky.
|
|
Nahoru |
|
 |
|
|
 |
DAF
|
Napsal: čtv 03.11.2022 13:21 |
|
Mazák
|
 |
 |
Registrován: 9.1.2007 Příspěvky: 8791 Bydliště: Praha 8, ČR Obrázky: 9
|
Tak to jsi šikovný chalan  . Ale vážně, jednak vypínání Tx za provozu není nejmoudřejší nápad. U některých vysílaček chvíli trvá, než naběhnou a musíš se třeba proklikat několika stránkami, než začne pracovat. Také nemusí dojít ke spojení přijímače s vysílačem. Nezkoušel jsem, ale pokud zapnu dřív Rx a teprve pak Tx, tak mi Rx nezačne pracovat. Dosah vysílačky je v řádech stovek metrů (většinou od 300 m výše) až po nižší počet kilometrů (1,5 -2,0 km, neměřil jsem, ale přitahoval jsem větroň z opravdu velké dálky - špička špendlíku, a signál byl). Dosah si můžeš vyzkoušet sám, jednak bývají v Tx v programu možnosti testování, nebo prostě vezmeš kámoše, ten bude hlídat coptéru jestli reaguje, a ty půjdeš sám daleko (dál, než je délka tvé zahrady). Jinak většina moderních vysílaček má možnost nastavení tzv. fail safe. Nastavíš plyn tak, aby to v případě ztráty signálu klesalo k zemi. U plošníků (letadel s pevným křídlem) se kromě toho dají nastavit výchylky kormidel tak, aby to v zatáčkách (spirále) kleslo k zemi se staženým či přímo vypnutým motorem. Tohle všechno musíš vyčíst z návodu.
_________________ Hitec Aurora 9X
|
|
Nahoru |
|
 |
prikrylm
|
Napsal: čtv 03.11.2022 14:43 |
|
Mecenáš serveru
|
 |
 |
Registrován: 6.1.2012 Příspěvky: 3281 Bydliště: Řečkovice Obrázky: 0
|
Stručně (pokud bude něco nejasné, zkusím rozepsat podrobnosti) - FS iA6B je telemetrický přijímač, pokud je i rádio telemtrické (FS-i6(X) ), dokáže zahlásit (zapípat) v případě slabého signálu - na základě toho pak řešit návrat a pod. (jakože "bacha, já přijímač už moc neslyším") - jak bylo psáno, v případě ztráty signálu umí (zmíněný) přijímač nastavit kanály na definované hodnoty (u std letadel bývá žádoucí min. vypnout motor) - chování koptery určuje řídící elektronika, ta může být od "tupé" jen stabilizující (ala KK desky za 200Kč) až po chytré systémy schopné se vyhnout překážkám. - chytřejší řídící systémy s GPS se obvykle umí vrátit na místo startu, takže pokud je přijímač nastavený tak, že po ztrátě signálu "řekne" řídící jednotce "vrať se", koptera se vrátí. Minimálně se vracet začne a po cestě už zase může "chytit" signál z rádia.
_________________ (šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
|
|
Nahoru |
|
 |
guchar
|
Napsal: čtv 03.11.2022 17:09 |
|
Mazák
|
 |
|
@@ Existují RC soupravy kde lze nastavit nějaký nouzový systém ZÁCHRANY v případě ztráty signálu V principu jsou dva základní (obecně víc) principy 1) Nepoškodit helinu (včetně odlétnutí a nedohledání) Následná dvojka může být závažnější než jednička 2) Nezpůsobit (nedat možnost pravděpodobnosti) ztrát a poškození Života, Zdraví a Majetku
U heliny by se mi líbilo (neuletěla z dohledu, padá na přehledné místo) nechat ji sednout v režimu AUTOROTACE Případné škody pádem přes větve křoví musím přežít. Navíc často energii pádu (bez autorotace) se tím sníží.
|
|
Nahoru |
|
 |
chorche
|
Napsal: čtv 03.11.2022 17:36 |
|
Zkušený debatér
|
 |
 |
Registrován: 8.3.2011 Příspěvky: 317 Bydliště: Praha 5 Smíchov Obrázky: 4
|
Dle pouzite ridici jednotky a jejiho firmware lze nastavit chovani v pripade vypadku signalu (failsafe). U kopter se to na strane radia neresi. Ale vzhledem k pouzitemu prijimaci se trosku desim co jsi sestrojil za zastaralou hruzu.
_________________ Hacker Rapier; MPX FC,EG,ES; Phoenix 2k; RCF SBach 342XL mikroheli a hromada kopter FrSky Horus X10s
|
|
Nahoru |
|
 |
OrDa
|
Napsal: pát 04.11.2022 14:00 |
|
Mazák
|
 |
 |
|
Pokud jsi ji sestrojil sám, víš sám, jak jsi to naprogramoval. pokud jsi jen smontoval dodané díly, pak se ptej návodů případně výrobců těch dílů.
|
|
Nahoru |
|
 |
martinste
|
Napsal: pát 04.11.2022 18:09 |
|
Nováček serveru
|
 |
|
Ďakujem za užitočné rady. Failsafe som nastavil, snáď bude aj fungovať.
|
|
Nahoru |
|
 |
olisoft
|
Napsal: pát 04.11.2022 19:13 |
|
Mazák
|
 |
 |
|
martinste: napis sem pre zaujimavost ake komponenty si pouzil.
|
|
Nahoru |
|
 |
Libor
|
Napsal: pát 04.11.2022 21:22 |
|
Mazák
|
 |
 |
Registrován: 1.5.2003 Příspěvky: 1151 Bydliště: Teplice v Čechách
|
Strategie: - je-li stroj vybaven GPS a systém má schopnost autonomního letu, návrat na místo vzletu - v ostatních případech vypnutí motorů a pád na zem
Ale z popisu není jasné, co tvůj systém umí.
|
|
Nahoru |
|
 |
martinste
|
Napsal: sob 05.11.2022 14:41 |
|
Nováček serveru
|
 |
|
Libor: Môj systém vie ísť hore, dolu, vpravo, vľavo  V podstate sa jedná len o rám 4", vrtule a PB s FC (HGLRC Zeus F730 (F7 + 30A stack)), batérie 1300 mAh, 100C, 3S a ako som písal vyššie prijímač FS-iA6b a k tomu vysielač Flysky FS-i6X. Ešte pre upresnenie, účelom toho celého bolo naučiť sa pájkovať, zapájať obvod a podobné, nakoľko som ani na škole ani v práci tieto činnosti nepotreboval. No ale už keď to mám, tak ma to celkom zaujalo a chcel by som to mať lepšie nastavené - preto moja otázka.
|
|
Nahoru |
|
 |
chorche
|
Napsal: sob 05.11.2022 14:55 |
|
Zkušený debatér
|
 |
 |
|
FC Zeus F722, takze predpokladam ze tam bude z vyroby BetaFlight, ktery umi v pripade failsafe upadnout na zem, nebo v pripade pouziti GPS upadnout na zem pobliz mista startu  Na 4" ramu bych pouzil nejaku mensi prijimac pouze I.bus bez zbytecnych PWM vystupu.
_________________ Hacker Rapier; MPX FC,EG,ES; Phoenix 2k; RCF SBach 342XL mikroheli a hromada kopter FrSky Horus X10s
|
|
Nahoru |
|
 |
martinste
|
Napsal: ned 06.11.2022 12:27 |
|
Nováček serveru
|
 |
|
Aha, už rozumiem otázke  Áno betaflight, nastavil som aj drop - už len otestovať. A áno, ten prijímač je obrovský na 4" rám. To mi ale nenapadlo, keď som to kupoval / objednával. Teraz to vytŕča z dronu miesto kamery.
|
|
Nahoru |
|
 |
prikrylm
|
Napsal: pon 07.11.2022 10:08 |
|
Mecenáš serveru
|
 |
 |
Registrován: 6.1.2012 Příspěvky: 3281 Bydliště: Řečkovice Obrázky: 0
|
..přijímač se dá dost "zmenšit" třeba odstraněním krabičky. Pak se dají odletovat PWM konektory. A pak už moc velký ten přijímač nebude. 
_________________ (šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
|
|
Nahoru |
|
 |
chorche
|
Napsal: úte 08.11.2022 20:32 |
|
Zkušený debatér
|
 |
 |
|
Porad ale dost velky treba oproti takovym HappyModel EPx Jinak se mi tu bez uzitku vali nejaky FlySky i.bus prijimac, pokud by byl zajem tak soukromou zpravou 
|
|
Nahoru |
|
 |