Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 60 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: 3-osý gimbal DYS Smart3
PříspěvekNapsal: pon 19.01.2015 8:58 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 22.3.2005
Příspěvky: 1177
Bydliště: Hlučín, CZ
Nenašel jsem tady téma o tomto gimbalu, tak si dovolím jej založit.
Jedná se o http://www.dys.hk/ProductShow.asp?ID=62
Pořídil jsem ho na Banggood, dorazil a funguje. Mimochodem na balení docela ušetřili. Krabička z tvrdého papíru (ani se tomu nedá říkat karton), uvnitř vystýlka z tvrdé pěny, v tom složený gimbal, v sáčku šroubky, to celé v igelitovém sáčku, na kterém nalepená adresa příjemce. Krabička byla oťukaná a otlačená, ale obsah přežil bez úhony.

Manuál je více než stručný a já bych potřeboval pár rad.

1. Napájecí napětí. V manuálu píšou 9-12,8 V. To znamená 3S LiPo. Víte někdo, jestli je bezpečné to napájet ze 4S? Nebo budu muset nějak zajistit 12V?

2. Na desce (alexmos?) jsou celkem 4 3-pinové vstupy, označené FC-R, FC-P, RX-R, RX-P a já moc nerozumím tomu, odkud kam mám co propojit. Moje řídící jednotka je Pixhawk.

3. Dá se ten kontrolér přesvědčit na SBUS vstup? Tzn. jedním vstupem všechny řídící kanály a namapovat, který je roll/pitch/yaw?

4. Ty vstupy jsou označené -R a -P, což mi evokuje Roll a Pitch. Pitch je OK, ale já bych místo Roll potřeboval ovládat spíš Yaw (tzn. Pan). Nebo -P je Pan? Ale co je potom -R?

5. Po zapnutí se kamera srovná do roviny, ale heading má mírně mimo heading koptéry, zhruba 10 stupňů vlevo nebo vpravo podle toho, jak byl motor při zapínání natočený. Je to tím, že nemám zapojený žádný vstup? Stabilizace v yaw funguje perfektně, v defaultu je navolený follow mode, tzn. při otáčení kolem svislé osy kamera plynule dojede do nové pozice.


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: 3-osý gimbal DYS Smart3
PříspěvekNapsal: pon 19.01.2015 12:03 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 22.3.2005
Příspěvky: 1177
Bydliště: Hlučín, CZ
Tak zatím se mi podařilo najít odpovědi body 2+3+4. SBUS ne, umí to PWM nebo SumPPM. Tak asi nakonfiguruju rovnou RX, aby mi z něj z pomocných výstupů lezly kanály 11 a 12 a pověsím to na ně.
Vstupy resp. jejich funkce se podle všeho dají libovolně konfigurovat pomocí SimpleBGC GUI, tedy včetně otáčení v yaw ose.
Co se týče bodu 5, tak to podle všeho vypadá, že ta věc prostě neví kde má čumák (kompas nemaje). Takže bude potřeba před zapnutím nasměrovat kameru dopředu aspoň přibližně, jeden ze vstupů mít přepnutý na řízení v yaw ose a přesný heading doladit z vysílače.

Horší je, že jsem zatím nezjistil, jak je to s tím napájením.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 3-osý gimbal DYS Smart3
PříspěvekNapsal: úte 20.01.2015 10:33 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 22.3.2005
Příspěvky: 1177
Bydliště: Hlučín, CZ
Ad napájení: na webu flyingtech.co.uk píšou, že to snese 3S-4S, nicméně že pro 4S bude nutné upravit konfiguraci - buď snížit sílu na motorech nebo upravit PIDy. O víkendu se k tomu snad dostanu a otestuju.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 3-osý gimbal DYS Smart3
PříspěvekNapsal: sob 24.01.2015 10:14 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 15.6.2014
Příspěvky: 7


Návod jak vložit video do příspěvku na RCMANIA.cz

Pro napájení používám 3s/1000mAh
Netuším co dělám špatně, ale v určitých polohách náklonu se gimbal rozkmitá viz video. Jak se chová váš gimbal.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 3-osý gimbal DYS Smart3
PříspěvekNapsal: sob 24.01.2015 13:30 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 29.12.2011
Příspěvky: 541
Bydliště: Banská Bystrica
Obrázky: 3
Je to vec nastavenia PID hodnôt.

_________________
Taranis X9D Plus, Heavy lift hexacopter, Phantom 4 Pro


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: 3-osý gimbal DYS Smart3
PříspěvekNapsal: úte 10.02.2015 9:44 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 22.3.2005
Příspěvky: 1177
Bydliště: Hlučín, CZ
Po delší době jsem se opět chvilku věnoval tomuto gimbalu.
Ověřeno, že napájení z 4S je možné, nicméně je bezpodmínečně nutné upravit nastavení gimbalu, tedy jak "power", tak PIDy.
Ověřeno, že použitý kontrolér je originál alexmos (nebo se aspoň jako originál tváří). SimpleBGC s ním komunikuje bez problému a funguje i upgrade fw, otestoval jsem s nejnovější verzí.

Problém, který popisuje dedek149, je daný nedostatečně doladěným PID z výroby. Oni tam frkají nějaké default hodnoty a s nimi to sice nějak stabilizuje, ale dokonalé to rozhodně není. Mě se podařilo to po chvíli laborování dotáhnout tak, že se to netřepe ani při limitních hodnotách náklonů, ale budu si s tím muset ještě hrát dál, protože teď to mám asi přestabilizované, jednak motory dost hřejou, jednak to slyšitelně cvrliká (a není to spínací frekvencí).

Blbé je, že power a PIDy se vzájemně ovlivňují, takže najít vhodný postup naladění nebude jednoduché. Na netu je postupů několik, ale ty buď řeší jenom 2 osy (což není až takový problém) a nebo předpokládají, že power už nějak (tedy správně) uživatel nastavený má.

Čirou náhodou tu asi není nikdo, kdo má tento gimbal na 4S, že? Já jenom že by se třeba mohl podělit o svůj profil konfigurace. :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 3-osý gimbal DYS Smart3
PříspěvekNapsal: stř 11.02.2015 9:41 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 7.2.2015
Příspěvky: 26
Super rozvedena tema,zacinam nad nim aj ja rozmyslat po precitani tychto "par" viet.dalej laboruj a prinasaj nove info.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 3-osý gimbal DYS Smart3
PříspěvekNapsal: úte 28.04.2015 6:39 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 19.7.2008
Příspěvky: 199
Bydliště: Plzeň
Jaké jsou zkušenosti s tímto gimbalem? Je teď na Banggood z UK skladu za pěknou cenu.


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: 3-osý gimbal DYS Smart3
PříspěvekNapsal: úte 28.04.2015 8:14 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 22.3.2005
Příspěvky: 1177
Bydliště: Hlučín, CZ
Zatím funguje. Má jednu dost blbou vlastnost - když se stroj otočí kolem svislé osy moc rychle, tak yaw motor přeskočí a kamera míří šejdrem. Zatím jsem nenašel jiný způsob ošetření tohoto problému než přenášet obraz k pozemní stanici a natočit kameru zpět pomocí TX. Gimbal nemá magnetometr, takže nezná absolutní pozici v yaw ose.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 3-osý gimbal DYS Smart3
PříspěvekNapsal: čtv 10.09.2015 11:42 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 14.4.2015
Příspěvky: 133
Narazil jsem na tento gimbal ale trochu mě zrazuje cena. Zdá se mi dost laciný ale reference na Banggoodu nejsou špatné. Chtěl bych se zeptat, jestli to stále funguje i skoro půl roku od posledního příspěvku?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 3-osý gimbal DYS Smart3
PříspěvekNapsal: čtv 10.09.2015 13:01 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 22.3.2005
Příspěvky: 1177
Bydliště: Hlučín, CZ
cita21 píše:
Narazil jsem na tento gimbal ale trochu mě zrazuje cena. Zdá se mi dost laciný ale reference na Banggoodu nejsou špatné. Chtěl bych se zeptat, jestli to stále funguje i skoro půl roku od posledního příspěvku?

Myslíš jako že je zhotovený z materiálů s krátkým poločasem rozpadu? :lol:
Správný dotaz by spíš byl na funkci po nějakém počtu odlétaných hodin, ale na to já nebudu správná osoba, páč na tom až zas tolik hodin odlétáno nemám. Počítám ale, že ta věc vydrží rozhodně déle než do první havárie.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 3-osý gimbal DYS Smart3
PříspěvekNapsal: čtv 10.09.2015 15:01 
Mazák
Mazák

Registrován: 18.3.2013
Příspěvky: 1374
Bydliště: Zlínský kraj
na kolik tedy ten gimbal vychází v přepočtu? nevypadá zle na 3 osy


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 3-osý gimbal DYS Smart3
PříspěvekNapsal: pát 11.09.2015 11:12 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 14.4.2015
Příspěvky: 133
Citace:
Myslíš jako že je zhotovený z materiálů s krátkým poločasem rozpadu? Správný dotaz by spíš byl na funkci po nějakém počtu odlétaných hodin,

Přesně tak, myslím spíš jak dlouho (kolik hodin) vydrží motory, nebo jestli se ještě po nějaké době prostě něco neulomilo apod. Zkrátka jestli to funguje i po půl roce létání tak jako když to bylo nové? Už jsem se za ty roky naučil, že když je něco laciné, tak že to bude asi na úkor něčeho a proto se ptám. Našel jsem třeba ještě lacinější gimbal, který by se mi líbil http://www.banggood.com/FYMiNi3D3-AxisB ... 78464.html. Má navíc sledování polohy ale výrobce hned upozorňuje, že se nesmí používat déle jak půl hodiny v kuse, což už o něčem svědčí.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 3-osý gimbal DYS Smart3
PříspěvekNapsal: pát 11.09.2015 11:20 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 14.4.2015
Příspěvky: 133
Citace:
na kolik tedy ten gimbal vychází v přepočtu? nevypadá zle na 3 osy

Asi nejlepší cena 4220 Kč je zde http://www.banggood.com/DYS-3-axis-Smar ... 20668.html. Mám teď na svém DJI F550 2D gimbal z Walkery ale chci 3D a chtěl jsem koupit DJI Zenmuse H3-3D. Tenhle je o polovinu lacinější tak jsem na vážkách.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 3-osý gimbal DYS Smart3
PříspěvekNapsal: pát 11.09.2015 13:59 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 27.6.2013
Příspěvky: 101
Bydliště: Praha
Obrázky: 10
cita21 píše:
Asi nejlepší cena 4220 Kč je zde http://www.banggood.com/DYS-3-axis-Smar ... 20668.html.


mám ho asi 3 týdny, na svém Phantomu s kamerkou Xiaomi Yi. Stabilizuje velice dobře, je i docela lehký. Nastavuje se automaticky. Nevím, jakou má desku, ale obslužný sw je velice základní - nabízí jen několik korekcí.

_________________
CrackWing, MiniTitan, Phoenix RC sim


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 60 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz