Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 191 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: ArduPilot - obecné informace
PříspěvekNapsal: čtv 22.09.2011 21:54 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 4.10.2010
Příspěvky: 29
Bydliště: Prerov
Přátelé,
uvažuji o pořízení autopilota do FPV Skywalkera. Zatím se mi velice líbí ArduPilot, zejména díky ceně a možnosti programování trati. Všechny typy autopilotů jsem prošel v tabulce, co zde proběhla nedávno.

Máte s tímto typem někdo osobní zkušenosti a mohl by mi nějaký dobrodinec zodpovědět pár hloupých laických dotazů?
Weby jsem sjel snad celé, ale mám nejasnosti spíše obecného charakteru.

Zajímá mne:
- jak se připojuje přepínač, kontrolující jednotlivé režimy letu, to mi pořád není jasné u žádného typu automatiky (nevím, jak ověřit, zda vysílač dává potřebné pulzy z příslušných spínačů, atd.)?
- je montáž složitá?
- jaké senzory jsou doporučeny dokoupit (pitotka, sonar, magnetometer)?
- počítá to spotřebu baterií?
- stojí to vůbec za to, trápit se s tímto open source systémem, nebo jít do RVOSD, či FY21AP?
atd.

Už v tom mám opravu chaos :-).

Klidně i přes PM.

Díky předem.

_________________
WildHawk - na zaslouženém odpočinkuRC Spitfire - po prvním letu čeká na G.O.,která je v nedohlednuBeta 1400 - aktivní služba


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: ArduPilot - obecné informace
PříspěvekNapsal: čtv 22.09.2011 22:13 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.11.2008
Příspěvky: 559
Bydliště: Lausanne
Obrázky: 0
Asi si ty weby prošel málo, doporučuju ještě studovat než se pustíš do UAV. Např. na webu pro ardupilot mega je to popsaný dobře http://code.google.com/p/ardupilot-mega/

-první dotaz moc nechápu, prostě máš jeden kanál ovládaný např. třípolohovým přepínačem a tím měníš let. režimy- manuální, automatika-mise atd.
- montáž složitá nebude, horší to bude s nastavením a vyladěním pro to konkrétní letadlo
-do letadla potřebuješ jak pitotku, tak i magnetometr
-spotřebu baterie ardupilot nepočítá, informuje pouze o napětí


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: ArduPilot - obecné informace
PříspěvekNapsal: sob 24.09.2011 19:21 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 19.4.2009
Příspěvky: 141
Bydliště: Jesenice, Praha západ
Zdravim, Ardupilot mega jsem pořídil. Zatím ho zkouším v simulaci s X-plane. Tam dokáže letadlo vodit velice hezky.
Z toho co jsem četl, magnetometr ani pitotova trubka není výslovně nutná pro letadlo. Trubici doporučují, magnetometr se prý hodí jen při samo-startech a samo-přistáních. Magnetometr je potřeba pro koptery a heli, aby dokázali stát na místě a pořád jedním směrem. Letadlo musí furt někam letět, takže mu stačí směrový vektor z GPS, tak to tam psali.

Přepínač letových režimů se připojuje u letadle na kanál 8. Je potřeba mít sofistikované mixy na rádiu, režimů je zatím "jen" 10, ale prakticky jich stačí 6. Doporučují nastavit si je na dvou a třípolohový přepínač. To pak dá 6 možností, ale kdo si to má pamatovat co je kde... Nejvíc se mi líbí režim manuál, protože při něm ten druhý malý procesor (PPM-MUX) přepne hardwarově řídící signály z přijímače rovnou do serv, takže hlavní procesor už pak nemůže nic dělat (a pokazit).

Spotřebovanou energii by měl umět počítat, ale je potřeba napěťový a proudový senzor.

_________________
---
Jsem vyloženě líný člověk a proto spoléhám na svůj vysoký intelekt, že vždy se najde způsob, jak věci řešit s minimem námahy.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ArduPilot - obecné informace
PříspěvekNapsal: ned 25.09.2011 19:26 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 2.9.2011
Příspěvky: 697
Bydliště: Karlovarsko
Obrázky: 0
kolin píše:
Zdravim, Ardupilot mega jsem pořídil. Zatím ho zkouším v simulaci s X-plane. Tam dokáže letadlo vodit velice hezky.
Z toho co jsem četl, magnetometr ani pitotova trubka není výslovně nutná pro letadlo. Trubici doporučují, magnetometr se prý hodí jen při samo-startech a samo-přistáních. Magnetometr je potřeba pro koptery a heli, aby dokázali stát na místě a pořád jedním směrem. Letadlo musí furt někam letět, takže mu stačí směrový vektor z GPS, tak to tam psali.

Přepínač letových režimů se připojuje u letadle na kanál 8. Je potřeba mít sofistikované mixy na rádiu, režimů je zatím "jen" 10, ale prakticky jich stačí 6. Doporučují nastavit si je na dvou a třípolohový přepínač. To pak dá 6 možností, ale kdo si to má pamatovat co je kde... Nejvíc se mi líbí režim manuál, protože při něm ten druhý malý procesor (PPM-MUX) přepne hardwarově řídící signály z přijímače rovnou do serv, takže hlavní procesor už pak nemůže nic dělat (a pokazit).

Spotřebovanou energii by měl umět počítat, ale je potřeba napěťový a proudový senzor.

myslím že když lítáš s letadlem tak nepotřebuješ aby ti to stálo na místě potřebuješ gps vario a byl by dobrej umělej horizont a pokud nechceš aby letadlo lítalo samo bez tvého přičinění? tak se na ardupilot vyprdni já osobně to chci řídit tak tam nebudu strkat tkovýdle kraviny ale ten autopilot není špatnej nápad?

_________________
Robbe FutabaFX 20
Su 29,30class,,L410 Turbolet,Funtic Pelikán,El Marabu XL


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: ArduPilot - obecné informace
PříspěvekNapsal: úte 04.10.2011 12:33 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.2.2011
Příspěvky: 983
Bydliště: Praha 3 - Žižkov
kolin píše:
Zdravim, Ardupilot mega jsem pořídil.


V jaké sestavě jsi si ho pořídil ? Jak jsi ho nastavoval ? Taky pročítám kde co ale vývojových verzí je hafo. Jaká cena je obvyklá za ardupilota ? V nabídce jsem našel verze 1.0 až 2.7. Co je to verze ardupilot mega ? Jak koukám na různé fotky tak se to všechno dohromady bastlí a to bych svou trafopájkou a schopnostmi pájet nezvládl.. umí sám ardupilot řídit letadlo a nebo potřebuje další panýlky jako arduimu a ardupilot board ??? jakou gpsku jsi k němu dával ? když jsem to všechno posčítal tam mi to vyšlo tak draho jako komplet gps+osd+stabilizace s ap od flytechu a ta je sofitkovovaně vyřešená a ne osázené kousky kuprexitu co si musíš k nim koupit programátor a kabel a sám naprogramovat firmware...

tady jsem našel něco velmi zajímavého za super cenu..nevím zda to jde připojit k arduPilotovi ale myslím si, že jo..nejzajímavější je podpora bluetooth..válí se mi doma namakaná gps bluetooth modul k nokii..doufám, že by se to dalo spojit...

jo a aby jste věděli jaký jsem hlupák..na ebay se prodával ArduPilot 2.7 za 11$ a já jsem zapomněl přihodit...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ArduPilot - obecné informace
PříspěvekNapsal: úte 04.10.2011 19:17 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 19.4.2009
Příspěvky: 141
Bydliště: Jesenice, Praha západ
Ahoj, sestava co jsem pořídil:

Full ArduPilot Mega kit
http://www.electronicarc.com/catalogo/p ... bd78b8ecd6
Obsahuje desku s procesorem, vstupy/vystupy = ardupilot mega
Obsahuje desku se snímači = Oilpan
Obsahuje GPS = ...
Obsahuje bižuterii okolo
Takhle ti to stačí pro základní provoz letadel i kopterů

Ještě jsem pořídil
Airspeed Kit with MPXV7002DP
http://www.electronicarc.com/catalogo/p ... bd78b8ecd6
To je výhodné pro letadla, aby vědeli jak rychle se pohybují ve vzduchu a podle toho řídili plyn. Pro kopter k ničemu

Poslední
Triple Axis Magnetometer
http://www.electronicarc.com/catalogo/p ... bd78b8ecd6
To je elektronický kompas, je to skoro nutné pro koptery, pokud je chceš provozovat s GPS a mít navigační featury. Kompas a GPS musí být na kopteru vždy spolu.
U letadla se kompas hodí pokud chceš startovat a přistávat automaticky, jinak není třeba.

Všechno jsem to kupoval v tom španělském obchodě na který jsem dal odkazy. Je to sice dražší než na oficiálních stránkách, ale jde to z evropy, takže jsem nečekal měsíc na celníky a neplatil poště. Sakum prdum asi 7000,-

Letoval jsem jen ty piny a dutinky, trafopájkou to dělat nesmíš. Dej to někomu zapájet nebo si kup osazenou verzi.

Deska je předprogramovaná, jenom naleješ v tom mission planneru adekvatní software. Stačí ti usb kabel.

S klasickým arduinem to má společnou akorát filosofii, bootloader a programovací prostředí. Ta deska je navržená speciálně pro tu druhou, takže ty obvyklé shieldy jsou ti skoro k ničemu. Přijde mi že je to komerční projekt schovaný za opensource :D Stejně si každý koupí od nich hotové osazené desky, i když jsou k nim kompletní dokumentace a vyrobit si to doma "můžeš"

Teď zkušenosti. V simulaci s Xplane se to chová skvěle. Dělá co by měl. Veřím že se skutečným letadlem to bude lítat stejně dobře.
Zatím jsem to přidělal na svůj nešťastný rám trikopteru, ono to hned na porvé letělo. A hezky stabilně. Dnes jsem letěl zas, vzal jsem si počítač a ladil jsem PID hodnoty. To se mi celkem podařilo a lítá to ještě lépe. ZKoušel jsem poflakovací režim (loiter) tak kopter si sám poletoval v kruhu asi 10-20m cca 10m vysoko a byl tam tak dlouho než mu došly baterky.

Silně však doporučuji koupit ještě telemetrii
http://www.electronicarc.com/catalogo/p ... bd78b8ecd6
Já ji nemám a při každé změně hodnoty jsem musel přistát, dojít pro to, vypnout, připojit k PC, změnit hodnotu, odpojit, zapojit baterku, počkat minutu než se chytí GPS, do vzduchu a znova. To je pakárna.
Problém je však s 900MHz xbee, to u nás nelze. 868MHz má zase jiný problém, tak jedině 2,4GHz xbee, ale to má relativně malý dosah. Navíc je to drahý.
Je i možnost použít bluetooth, ale to je tak akorát na ladění parametrů toho kopteru, dosah to má max 10m (jsou i 100m moduly, ale to stejně asi v notebooku nemáš, takže 10m)

Doufám že jsem dostatečně odpověděl.

_________________
---
Jsem vyloženě líný člověk a proto spoléhám na svůj vysoký intelekt, že vždy se najde způsob, jak věci řešit s minimem námahy.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ArduPilot - obecné informace
PříspěvekNapsal: stř 05.10.2011 6:03 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.2.2011
Příspěvky: 983
Bydliště: Praha 3 - Žižkov
Odpověděl..díky..jak jsem psal tak mi včera pod prsty uteka aukce na ebayi arduPilot v 2.7 za 11$ a mají tam i ArduIMU + za 33$..úplně jiné ceny než jsou v obchodech.

hele jak se to dá levně koupit..
http://www.ebay.com/itm/ArduPilot-UAV-a ... 0562602861
ardupilot v 1.1 http://www.ebay.co.uk/sch/Networking-/1 ... =ardupilot
http://www.ebay.co.uk/itm/Ardupilot-Meg ... 19c950a318


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ArduPilot - obecné informace
PříspěvekNapsal: stř 05.10.2011 20:43 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.2.2011
Příspěvky: 983
Bydliště: Praha 3 - Žižkov
Otázka pro znalé. Nevíte zda se někde nadá sehnat tabulka srovnaní jednotlivých verzí ArduPilot ? Na ebay je verze 1.1 za necelé 600 i s dopravou...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ArduPilot - obecné informace
PříspěvekNapsal: stř 05.10.2011 22:36 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 19.4.2009
Příspěvky: 141
Bydliště: Jesenice, Praha západ
Nechci ti kazit radost, ale dnes se uz vyviji jen ardupilot mega. Budes odkazany jen na stare verze softu.

_________________
---
Jsem vyloženě líný člověk a proto spoléhám na svůj vysoký intelekt, že vždy se najde způsob, jak věci řešit s minimem námahy.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ArduPilot - obecné informace
PříspěvekNapsal: čtv 06.10.2011 5:58 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.2.2011
Příspěvky: 983
Bydliště: Praha 3 - Žižkov
I tak díky..na ebayi je ArduPilot mega za 30liber..bohužel posílá jen do UK....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ArduPilot - obecné informace
PříspěvekNapsal: čtv 06.10.2011 6:32 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 2.9.2011
Příspěvky: 697
Bydliště: Karlovarsko
Obrázky: 0
JuraS. píše:
Odpověděl..díky..jak jsem psal tak mi včera pod prsty uteka aukce na ebayi arduPilot v 2.7 za 11$ a mají tam i ArduIMU + za 33$..úplně jiné ceny než jsou v obchodech.

hele jak se to dá levně koupit..
http://www.ebay.com/itm/ArduPilot-UAV-a ... 0562602861
ardupilot v 1.1 http://www.ebay.co.uk/sch/Networking-/1 ... =ardupilot
http://www.ebay.co.uk/itm/Ardupilot-Meg ... 19c950a318

A jak to dostaneš do čech když jsem kliknul na poštu a zobrazit všechny dostupné země tak mi to ukázalo jen United Kingdom?

_________________
Robbe FutabaFX 20
Su 29,30class,,L410 Turbolet,Funtic Pelikán,El Marabu XL


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: ArduPilot - obecné informace
PříspěvekNapsal: čtv 06.10.2011 6:39 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.2.2011
Příspěvky: 983
Bydliště: Praha 3 - Žižkov
to jsem právě psal...ten jeden co mi mou blbostí utekl byl sice ArduPilot 2.7 ale byl za 11$ a poštovné 18$ worldwide....

jestli správně chápu tak při přidání sonaru se ArduPilot s IMU postará o to aby např letadlo nenarazilo do překážky před sebou..


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ArduPilot - obecné informace
PříspěvekNapsal: čtv 06.10.2011 8:10 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 4.2.2010
Příspěvky: 116
Bydliště: East europe- Presov SVK.
JuraS. píše:
I tak díky..na ebayi je ArduPilot mega za 30liber..bohužel posílá jen do UK....
Mozno by sa to dalo objednat na cloveka od nas, co tam pracuje, a on by to nasledne preposlal rovno tebe! Tolko teoreticka uvaha az by si o to mal vazny zaujem! :idea:

_________________
Aero zacinajuci amater, zatial mi musi staci aj toto; BixterHC-Beta 1400[je napredaj novy este nedoskladany!] + FPV-Raptor 1600. Corsair F4U [FMS] uz doma. VA-Models ELITE 3D. F-Sky FSTh9B-Mijou/DIY-FrSky.+Turnigy T9Er-T-FrSky. 3D-Yak55/1400mm-GBmodel


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ArduPilot - obecné informace
PříspěvekNapsal: čtv 06.10.2011 8:17 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.2.2011
Příspěvky: 983
Bydliště: Praha 3 - Žižkov
jerry mouse píše:
JuraS. píše:
I tak díky..na ebayi je ArduPilot mega za 30liber..bohužel posílá jen do UK....
Mozno by sa to dalo objednat na cloveka od nas, co tam pracuje, a on by to nasledne preposlal rovno tebe! Tolko teoreticka uvaha az by si o to mal vazny zaujem! :idea:

nikoho takovýho neznám jinak bych mu brnknul...nicméně nesmí to celkově dosáhnout ceny 75% nového výrobku který (a dokonce výkonější typ) si můžu koupit i s DPH za 1.439 kaček...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ArduPilot - obecné informace
PříspěvekNapsal: pon 05.12.2011 8:58 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.2.2011
Příspěvky: 983
Bydliště: Praha 3 - Žižkov
Nová verze ardupilota v. 2.0 podrobnější info tady
jestli to správně chápu pak spojili ardupilot mega, arduimu i magnetonmetr a přidaly čtečku paměťových karet do jednoho plošáku s malým plošáčkem nahoře...


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 191 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 7 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz