RCmania.cz - web pro modeláře a modely
http://www.rcmania.cz/

Je nejaky GPS modul na 10Hz pre GPS+GLONASS?
http://www.rcmania.cz/viewtopic.php?f=132&t=82764
Stránka 1 z 1

Autor:  Jameson [ úte 02.01.2018 12:49 ]
Předmět příspěvku:  Je nejaky GPS modul na 10Hz pre GPS+GLONASS?

Ahojte, chcel by som sa spýtať, či neviete niekto odporučiť konfigurovateľný GPS modul, ktorý by vedel prijímať signál z GPS aj GLONASS (prípadne aj Galileo/Egnos, ale nie je to nutnosť) na frekvencii 10Hz a dáta zvládne prenášať na 115200 Bd.

Objednal som čínsky "ublox" Neo-M8N, ale ten, okrem toho, že nevie uložiť konfiguráciu (lebo čína), nevie na frekvencii 10Hz prijímať signál z viac ako jedného zdroja (štandardne GPS). Na 5Hz už zvláda dva, na 1Hz všetko možné vrátane rôznych exotických šikmookých družíc (je to technický limit M8N).

Ja však potrebujem na 10Hz aspoň dva zdroje (pre rýchlejší lock, 10Hz je obmedzenie dané výrobcom OSD, ktoré neviem obísť).

Riešil to niekedy niekto? Vopred vďaka za tipy!

Autor:  OK2BUH [ úte 02.01.2018 15:10 ]
Předmět příspěvku:  Re: Je nejaky GPS modul na 10Hz pre GPS+GLONASS?

Originál NEO M8N s fw 3.1 mi zvládá 10 Hz při současném příjmu GPS+Glonass+Galileo+EGNOS.

Autor:  Amper [ úte 02.01.2018 16:08 ]
Předmět příspěvku:  Re: Je nejaky GPS modul na 10Hz pre GPS+GLONASS?

Original koupis treba tady - http://www.csgshop.com/category.php?id_category=16&p=4

Autor:  Jameson [ úte 02.01.2018 17:54 ]
Předmět příspěvku:  Re: Je nejaky GPS modul na 10Hz pre GPS+GLONASS?

OK2BUH píše:
Originál NEO M8N s fw 3.1 mi zvládá 10 Hz při současném příjmu GPS+Glonass+Galileo+EGNOS.


To sa mi fakt nezdá. Ten Číňan fičí na 3.1, hoci nemá flash, a na 10 Hz to veru nedá ani omylom. Teda, omylom to dá, keďže si nepamätá nastavenia, tak po odpojení a pripojení sa zresetuje na 1Hz a zasa všetko ide. Ale na pevných 10Hz toho moc nechytá.

Zodpovedá tomu aj špecifikácia, viz. napríklad tieto testy: https://discuss.ardupilot.org/t/recomme ... rate/21591

Citace:
If you refer to the M8N documentation, 10hz is valid with one constellation(GPS or GLONASS), 5hz for two (GPS + GLONASS), 3hz for three (like GPS+GLONASS+GALILEO).


Preto som sa pýtal na nejakú konkurenciu...

Autor:  OK2BUH [ stř 03.01.2018 10:22 ]
Předmět příspěvku:  Re: Je nejaky GPS modul na 10Hz pre GPS+GLONASS?

Já tam mohu nastavit max. 60 ms tj. 16,67 Hz a nezdá se, že by to koktalo. Ale nevím jak to v praxi ověřit.

Autor:  Jameson [ stř 03.01.2018 11:22 ]
Předmět příspěvku:  Re: Je nejaky GPS modul na 10Hz pre GPS+GLONASS?

Ak tomu správne rozumiem, ty fičíš na 16,67 Hz a aj tak chytáš v pohode GPS+GLONASS, prípadne aj Galileo (BeiDou u nás asi nie)? Asi kupujem priveľa čínskych šmejdov, lebo som zvyknutý, že produkty väčšinou fungujú len v rámci špecifikácie, nikdy nie cez ňu ;-) Ak hej, ešte sa spýtam, či má v našich končinách význam kupovať triple-band anténu, alebo dual-band bohate stačí. Vopred vďaka!

Autor:  OK2BUH [ stř 03.01.2018 11:49 ]
Předmět příspěvku:  Re: Je nejaky GPS modul na 10Hz pre GPS+GLONASS?

Já fičím na 5 Hz protože Pixhawk víc neumí. Ale těch 16,67 Hz jde v modulu nastavit a funguje. Anténa stačí dualband 1575 MHz pro GPS+Galileo a 1602 pro Glonass. Beidou zatím u nás nemá význam, mají jen 3 satelity na dráze MEO, zbytek jsou stacionárky a IGSO nad Čínou.

Autor:  Jameson [ stř 03.01.2018 17:44 ]
Předmět příspěvku:  Re: Je nejaky GPS modul na 10Hz pre GPS+GLONASS?

Ďakujem, už len posledná otázka: je zrejmý rozdiel medzi "klasickou" a "mini" anténou? Parametre antény na tom csgshop.com vôbec neuvádzajú...

Autor:  OK2BUH [ čtv 04.01.2018 11:04 ]
Předmět příspěvku:  Re: Je nejaky GPS modul na 10Hz pre GPS+GLONASS?

Obecně platí čím větší tím lepší. Ale nezáleží jen na anténě. Citlivost modulu je dána hlavně tím jak ruší sám sebe vlastním procesorem. Záleží hodně na návrhu plošného spoje.

Stránka 1 z 1 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/