Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 9 ] 
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: úte 02.01.2018 12:49 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 11.4.2009
Příspěvky: 1283
Ahojte, chcel by som sa spýtať, či neviete niekto odporučiť konfigurovateľný GPS modul, ktorý by vedel prijímať signál z GPS aj GLONASS (prípadne aj Galileo/Egnos, ale nie je to nutnosť) na frekvencii 10Hz a dáta zvládne prenášať na 115200 Bd.

Objednal som čínsky "ublox" Neo-M8N, ale ten, okrem toho, že nevie uložiť konfiguráciu (lebo čína), nevie na frekvencii 10Hz prijímať signál z viac ako jedného zdroja (štandardne GPS). Na 5Hz už zvláda dva, na 1Hz všetko možné vrátane rôznych exotických šikmookých družíc (je to technický limit M8N).

Ja však potrebujem na 10Hz aspoň dva zdroje (pre rýchlejší lock, 10Hz je obmedzenie dané výrobcom OSD, ktoré neviem obísť).

Riešil to niekedy niekto? Vopred vďaka za tipy!

_________________
Take my love, take my land, take me where I cannot stand
I don't care, I'm still free, you can't take the sky from me...


Nahoru
 Profil  
 
 
PříspěvekNapsal: úte 02.01.2018 15:10 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 19.11.2013
Příspěvky: 2809
Bydliště: Olomouc, ČR
Originál NEO M8N s fw 3.1 mi zvládá 10 Hz při současném příjmu GPS+Glonass+Galileo+EGNOS.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 02.01.2018 16:08 
Mazák
Mazák

Registrován: 30.8.2011
Příspěvky: 4811
Bydliště: Plzeň, CZ
Obrázky: 0
Original koupis treba tady - http://www.csgshop.com/category.php?id_category=16&p=4

_________________
210,280X8,480 Hexa, 3.4m Go-3, EDF Goshawk, Huricane XL, EPP Spartan, SkySurfX8, SE.5 pred opravou


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: úte 02.01.2018 17:54 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 11.4.2009
Příspěvky: 1283
OK2BUH píše:
Originál NEO M8N s fw 3.1 mi zvládá 10 Hz při současném příjmu GPS+Glonass+Galileo+EGNOS.


To sa mi fakt nezdá. Ten Číňan fičí na 3.1, hoci nemá flash, a na 10 Hz to veru nedá ani omylom. Teda, omylom to dá, keďže si nepamätá nastavenia, tak po odpojení a pripojení sa zresetuje na 1Hz a zasa všetko ide. Ale na pevných 10Hz toho moc nechytá.

Zodpovedá tomu aj špecifikácia, viz. napríklad tieto testy: https://discuss.ardupilot.org/t/recomme ... rate/21591

Citace:
If you refer to the M8N documentation, 10hz is valid with one constellation(GPS or GLONASS), 5hz for two (GPS + GLONASS), 3hz for three (like GPS+GLONASS+GALILEO).


Preto som sa pýtal na nejakú konkurenciu...

_________________
Take my love, take my land, take me where I cannot stand
I don't care, I'm still free, you can't take the sky from me...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 03.01.2018 10:22 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 19.11.2013
Příspěvky: 2809
Bydliště: Olomouc, ČR
Já tam mohu nastavit max. 60 ms tj. 16,67 Hz a nezdá se, že by to koktalo. Ale nevím jak to v praxi ověřit.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 03.01.2018 11:22 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 11.4.2009
Příspěvky: 1283
Ak tomu správne rozumiem, ty fičíš na 16,67 Hz a aj tak chytáš v pohode GPS+GLONASS, prípadne aj Galileo (BeiDou u nás asi nie)? Asi kupujem priveľa čínskych šmejdov, lebo som zvyknutý, že produkty väčšinou fungujú len v rámci špecifikácie, nikdy nie cez ňu ;-) Ak hej, ešte sa spýtam, či má v našich končinách význam kupovať triple-band anténu, alebo dual-band bohate stačí. Vopred vďaka!

_________________
Take my love, take my land, take me where I cannot stand
I don't care, I'm still free, you can't take the sky from me...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 03.01.2018 11:49 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 19.11.2013
Příspěvky: 2809
Bydliště: Olomouc, ČR
Já fičím na 5 Hz protože Pixhawk víc neumí. Ale těch 16,67 Hz jde v modulu nastavit a funguje. Anténa stačí dualband 1575 MHz pro GPS+Galileo a 1602 pro Glonass. Beidou zatím u nás nemá význam, mají jen 3 satelity na dráze MEO, zbytek jsou stacionárky a IGSO nad Čínou.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 03.01.2018 17:44 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 11.4.2009
Příspěvky: 1283
Ďakujem, už len posledná otázka: je zrejmý rozdiel medzi "klasickou" a "mini" anténou? Parametre antény na tom csgshop.com vôbec neuvádzajú...

_________________
Take my love, take my land, take me where I cannot stand
I don't care, I'm still free, you can't take the sky from me...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 04.01.2018 11:04 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 19.11.2013
Příspěvky: 2809
Bydliště: Olomouc, ČR
Obecně platí čím větší tím lepší. Ale nezáleží jen na anténě. Citlivost modulu je dána hlavně tím jak ruší sám sebe vlastním procesorem. Záleží hodně na návrhu plošného spoje.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 9 ] 

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz