Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 165 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Jak naladit PID
PříspěvekNapsal: ned 08.09.2013 15:07 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 25.5.2003
Příspěvky: 2253
Bydliště: Košice, SK
B je správne.
Acro = gyrá
level = gyrá+acc


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak naladit PID
PříspěvekNapsal: ned 08.09.2013 15:16 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 26.7.2013
Příspěvky: 575
Bydliště: Krkonoše, řekněme :)
Obrázky: 93
Asi bych si dneska měl dát oraz :) To je tím, že jsem spal dvě hodiny, pak dělám takového úblby...

_________________
Q500 Multiwii 2.3 tištěný rám, Q666 Multiwii 2.2, Q750 Naza flash V2
TGY 9X, OSD, FPV


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak naladit PID
PříspěvekNapsal: ned 08.09.2013 15:36 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 5.6.2008
Příspěvky: 4258
Bydliště: Děčín
Obrázky: 0
Tak radši nepiš , když si nejsi jistej :)
Každopádně zvedat P až někam kde to začne vibrovat není pro nás létavce. Ideální je nastavit takovou hodnotu , aby se to nebortilo , ale zároveň aby se to nepralo moc s kniplama. Zlatej střed!
A bžžžůůůůůmmmm .... lítá to bóóóóóóžoóóó !!!
jedno z dneška :


Návod jak vložit video do příspěvku na RCMANIA.cz

_________________
Frsky X10S Carbon
Heliny od Mikada, fpv race koptéry a trochu F3K


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak naladit PID
PříspěvekNapsal: ned 08.09.2013 17:03 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 13.6.2011
Příspěvky: 173
Hmm jen že mě to docela zarazilo, jak všude tvrdí, že to začne oscilovat i na těch videích je to vidět a u mě nic.

Další věc, když ladí PIDy v tom videu na KK desce, zvyšováním P jednak roste stabilita ale i reakce na knipl, u multiwii to jde proti sobě, což je nejspíš i důvod, proč to neosciluje...

Škoda že mi nefungovala ta vývojová verze :(

_________________
[url]http://vseumel.blog.cz[/url]


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak naladit PID
PříspěvekNapsal: ned 08.09.2013 18:29 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru

Registrován: 17.3.2013
Příspěvky: 221
Bydliště: Praha 5
A máš flashlý ESC na SimonK nebo BLHeli? Protože když jsem to ladil na origo fw v Turnigy Plush tak to nějak lítalo ale k oscilacím jsem to nedostal, protože ta reakce na změny v těch ESC byla prostě pomala. Po flashi "krásně" osciluje :-)

M.


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak naladit PID
PříspěvekNapsal: ned 08.09.2013 19:44 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.12.2007
Příspěvky: 544
Bydliště: Český Újezd
Obrázky: 17
Já to s PID mám tak, že P je zesileni ,či pásmo proporcionality hraje si s odchylkou od žádané, I je integrační konstanta, prezentuje to rychlost dohnání odchylky merene od žádané, D je derivacni konstanta a ta udává velikost reakce na odchylku.cim vyšší tím regulátor provádí větší zásahy. Alespoň takhle to chodí v regulatorech teploty, tlaku atd..


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak naladit PID
PříspěvekNapsal: ned 08.09.2013 19:49 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 13.6.2011
Příspěvky: 173
Ano, regulátory mám HobbyKing F-30A flashnuté posledním Simonk FW a zkalibrované.

Teorii chápu, ale nějak se to moje nastavování neodráží v těch videích co jsem viděl :/

_________________
[url]http://vseumel.blog.cz[/url]


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak naladit PID
PříspěvekNapsal: pon 09.09.2013 17:35 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 13.6.2011
Příspěvky: 173
Tak jsem se dneska pokusil to znova vyladit.
Zkusil jsem dokonce i ten dev FW s novými PID ale je to furt stejný...

Zkoušel jsem to všemožně různě nastavit, ale quad stále na konci otočky hrozně zakmitne.
Taky pokud držím knipl naplno, quad se neotáčí plynule ale jsou tam znát takové skoky...

Jediný důvod který mě snad napadá je, že se mu nelíbí to otáčení na tyčce, nebo je divná ta deska :/
Mam Crius SE v2.5 s MPU6050+HMC5883L+BMP085

_________________
[url]http://vseumel.blog.cz[/url]


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak naladit PID
PříspěvekNapsal: čtv 12.09.2013 17:55 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 24.8.2011
Příspěvky: 103
Bydliště: Trencin, Slovensko
jednu vec nechapem. multiwii som nahodil na copter rovno z krabice, a fungovalo to v celku perfektne. je to moj prvy kopter tak neviem posudit. programoval som to len cez bluetooth a android aplikaciu,
ked som nazrel do pid tak bolo uplne vsetko na nule, nesparal som do toho.
samozrejme nic nebavi do nekonecna a skusil som ze co to ked nieco zmenim v pid spravi z copterom. len co som zmenil co i len jednu hodnotu, copter sa zblaznil... ked som dal zase vsetko na nulu tak ostal zblazneny, nebolo to ako predtym. co to??

cely den som studoval ako sa to nadstavuje, uz ho aspon udrzim vo vzduchu po roznych zmenach PID, ale nieje to ono tak ako predtym. este manualny rezim (tusim acro?) si ako tak zalietam, ale autolevel nic moc. je to lenive do stran, pomaly sa to vracia, a ma to pomale oscilacie...

nemate niekto nejake nadstavenia ktore by som mohol pouzit?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak naladit PID
PříspěvekNapsal: čtv 12.09.2013 18:39 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 26.7.2013
Příspěvky: 575
Bydliště: Krkonoše, řekněme :)
Obrázky: 93
cabincrew píše:
jednu vec nechapem. multiwii som nahodil na copter rovno z krabice, a fungovalo to v celku perfektne. je to moj prvy kopter tak neviem posudit. programoval som to len cez bluetooth a android aplikaciu,
ked som nazrel do pid tak bolo uplne vsetko na nule, nesparal som do toho.
samozrejme nic nebavi do nekonecna a skusil som ze co to ked nieco zmenim v pid spravi z copterom. len co som zmenil co i len jednu hodnotu, copter sa zblaznil... ked som dal zase vsetko na nulu tak ostal zblazneny, nebolo to ako predtym. co to??

cely den som studoval ako sa to nadstavuje, uz ho aspon udrzim vo vzduchu po roznych zmenach PID, ale nieje to ono tak ako predtym. este manualny rezim (tusim acro?) si ako tak zalietam, ale autolevel nic moc. je to lenive do stran, pomaly sa to vracia, a ma to pomale oscilacie...

nemate niekto nejake nadstavenia ktore by som mohol pouzit?

Počítám, že pokud jsi nahrál defaultní multiwii, máš i defaultní hodnoty PIDů, což ovšem nejsou nuly. Zkus si copter připojit přes FTDI a podívat se na hodnoty přes grafické rozhraní. Z toho blutučkového EZ-GUI jsem nějak rozpačitý, ještě jsem se nedonutil mu věřit :)

_________________
Q500 Multiwii 2.3 tištěný rám, Q666 Multiwii 2.2, Q750 Naza flash V2
TGY 9X, OSD, FPV


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak naladit PID
PříspěvekNapsal: čtv 12.09.2013 20:06 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 24.8.2011
Příspěvky: 103
Bydliště: Trencin, Slovensko
no aj ked si ho teraz pripojim tak uvidim len uz svoje hodnoty ktore som tam pocas dnesneho dna nadstavoval...

este jedna otazka, blba, ale mozno na zaklade odpovede na nej trochu viac pochopim fungovanie PID.
Ked mam z niekym napr rovnaky copter, a opisem od toho druheho hodnoty PID, bude to fungovat dobre, alebo od coho to zavisi?
chapem pri heli, ovplyvnuju to dialky tiahiel, polohy pak serv atd, cize nemozem opisat hodnoty z vysielacky do druhej, to je logicke.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak naladit PID
PříspěvekNapsal: pát 13.09.2013 4:50 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 26.7.2013
Příspěvky: 575
Bydliště: Krkonoše, řekněme :)
Obrázky: 93
cabincrew píše:
no aj ked si ho teraz pripojim tak uvidim len uz svoje hodnoty ktore som tam pocas dnesneho dna nadstavoval...
este jedna otazka, blba, ale mozno na zaklade odpovede na nej trochu viac pochopim fungovanie PID.
Ked mam z niekym napr rovnaky copter, a opisem od toho druheho hodnoty PID, bude to fungovat dobre, alebo od coho to zavisi?
chapem pri heli, ovplyvnuju to dialky tiahiel, polohy pak serv atd, cize nemozem opisat hodnoty z vysielacky do druhej, to je logicke.

Velmi obecně - stabilitu stroje ovlivňuje délka a konfigurace ramen, hmotnost stroje, tuhost konstrukce a frekvence jejích vlastních kmitů, výkon a strmost motorů, průměr a krok použitých vrtulí. Pokud se tyto parametry alespoň zhruba shodují, je možné cizí nastavení použít jako výchozí a doladit jej už podle své konkrétní konstrukce při lítání. Osobně používám takovéhle (hodně líné) nastavení
3105
Quad má velikost 700 mm, 1388 g, motory 2830-13 (850 ot/V), vrtule 12x4,7.

_________________
Q500 Multiwii 2.3 tištěný rám, Q666 Multiwii 2.2, Q750 Naza flash V2
TGY 9X, OSD, FPV


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak naladit PID
PříspěvekNapsal: pát 13.09.2013 10:09 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 5.6.2008
Příspěvky: 4258
Bydliště: Děčín
Obrázky: 0
Hele v mobilu na androidu jsou v záložce PID všude nuly , to je normální , musíš nahoře zmáčknout tlačítko "READ" , to ti načte z desky aktuální PIDy , ty pak upravuješ. Po úpravě zmáčkneš tlačítko "WRITE".
Defaulty dostaneš když v arduinu uděláš CLEAR EEPROM.

_________________
Frsky X10S Carbon
Heliny od Mikada, fpv race koptéry a trochu F3K


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak naladit PID
PříspěvekNapsal: pát 13.09.2013 12:14 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 26.7.2013
Příspěvky: 575
Bydliště: Krkonoše, řekněme :)
Obrázky: 93
Jinak pro snažší pochopení toho, jak funguje PID regulace bych doporučoval tenhle simulátor
http://www.multiwii.com/forum/download/file.php?id=2343
Není navržený přesně pro simulaci lítání, simuluje topný systém s tepelnou kapacitou, nicméně základní vlastnosti zobrazuje velmi věrně.

_________________
Q500 Multiwii 2.3 tištěný rám, Q666 Multiwii 2.2, Q750 Naza flash V2
TGY 9X, OSD, FPV


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak naladit PID
PříspěvekNapsal: sob 14.09.2013 1:25 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 24.8.2011
Příspěvky: 103
Bydliště: Trencin, Slovensko
do prdele, toto snad neni mozne...
som velmi technicky typ, 7 rokov som pracoval na IT, zboznujem logicke hlavolamy, sudoku je moje porno a uz neviem ani co mam napisat, ale ja tu PID regulaciu proste nechapem... nieco proste postradam a neviem o co bezi....... Ten simulator som mal pol hodku pusteny, hral som sa z parametrami, pociatocny prispevok cital 10 krat, a pozeram na to jak debil. Nieco je zle.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 165 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz