Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 163 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 7, 8, 9, 10, 11
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Jak naladit PID
PříspěvekNapsal: pon 01.05.2017 12:22 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 13.5.2016
Příspěvky: 162
Bydliště: Opava
Jak bych to mohl napravit? Mam tam pdb: https://www.banggood.com/Matek-Systems- ... mds=search Daval jsem tam jen regle a fc a kameru + fpv vysilac. Pak jsem taky nahradil plastove uchyceni desek za srouby M3 a na ne jsem navlekl alu valecky. Popravde jsem netusil ze jsou nejake zasady. Kdyz kopter polozit tak se pomaloucku jakoby otaci. Proste uhel v yaw se pomalu meni stejnym smerem, takze to bude asi ono.

_________________
RC: FS-i6X
Let.: Master Stick
Cop.: Wizard X220 | Lizard 95


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak naladit PID
PříspěvekNapsal: pon 01.05.2017 12:59 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 19.11.2013
Příspěvky: 2791
Bydliště: Olomouc, ČR
Vodiče k reglům kroucené a nikde se nesmí plus a minus vzdálit od sebe. Jenom tak se může magpole vytvářené jedním vodičem vyrušit opačným magpolem z druhého vodiče. Bohužel v tom PDB je to většinou natahané daleko od sebe a vyzařuje to. PDB dát co nejdál od magnetometru. Jakékoliv stínění nemá smysl, to by musel být silný železný plech, ten bys vozit nechtěl a vadil by kompasu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak naladit PID
PříspěvekNapsal: pon 01.05.2017 13:52 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 13.5.2016
Příspěvky: 162
Bydliště: Opava
Na nocni dnes na to kouknu. Ja mam ty vodice pajene u sebe ne pres roh, jak to maji ostatni ale vedle sebe. Kdyz tak odpajim jeden a zakroutim to a pripajim znova. FC mam ted dal od PDB nez to bylo predtim, ale je mozne ze mi tam nekde vede napajeni k FC. Jen jeste dotaz muze tomu vadit treba jen 5V a nebo draty ty bile k reglum? A ty srouby a matky, ktere to drzi nemam je predelat na plast?

EDIT: ted se koukam do manualu kde je ten magnetometr a zjistil jsem, ze tam zadny nemam. Je jen u verze deluxe a tu ja nekupoval. Mam jen Accelerometer a Gyro.

_________________
RC: FS-i6X
Let.: Master Stick
Cop.: Wizard X220 | Lizard 95


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak naladit PID
PříspěvekNapsal: pon 01.05.2017 17:04 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 19.11.2013
Příspěvky: 2791
Bydliště: Olomouc, ČR
Tak pokud nemáš magnetometr tak jsem se snažil zbytečně. :) Je zajímavá ta závislost na plynu, to je typické pro magnetometr.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak naladit PID
PříspěvekNapsal: pon 01.05.2017 22:17 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 13.5.2016
Příspěvky: 162
Bydliště: Opava
No to je i když měním třeba nastavení z dshot600 na něco jiného dělá to stejně. Doma zkusím ještě flash fc jestli není problém tam a pak už mě napadají jen motory, ale ty byly dobré.

_________________
RC: FS-i6X
Let.: Master Stick
Cop.: Wizard X220 | Lizard 95


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak naladit PID
PříspěvekNapsal: pon 01.05.2017 22:49 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 6.3.2007
Příspěvky: 5570
Bydliště: Praha
Obrázky: 5
Blog: Zobrazit blog (3)
Chtělo by to video se zvukem.
Pak se dá něco poradit.

_________________
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak naladit PID
PříspěvekNapsal: pon 01.05.2017 23:07 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 13.5.2016
Příspěvky: 162
Bydliště: Opava
Taky už jsem nad tím přemýšlel, nějaké zítra natočím.

EDIT: Jedine co jsem udelal, ze jsem sundal horni kryt a prehral cleanflight z v2.0 na v2.0.2 a sel to natocit. Zda se, ze uz to tak moc necuka. Na kamere to nejde videt, ale cukne vzdy, kdyz udela zvuk jakoby se protocila vrtule. (takove cvrknuti jako cvrcek)


Návod jak vložit video do příspěvku na RCMANIA.cz

_________________
RC: FS-i6X
Let.: Master Stick
Cop.: Wizard X220 | Lizard 95


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: PIDy španělská vesnice?
PříspěvekNapsal: pát 01.09.2017 13:27 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel

Registrován: 20.8.2017
Příspěvky: 51
Bydliště: Nejdek
Ahoj mohl by tu někdo ze zasvětcených napsat pár slov o PID Tuningu po čtyřech dnech hledání rozčilování bych byl vděčen za každou radu.
P-
I-
D-
Napsal by k tomu někdo jednoduchou a věcnou poučku pro laiky?
Každá hodnota má svou složitou funkci a chápu že to nejde uplně v kostce vysvětlit ale pomohlo by kdyby nekdo osvětlil která hodnota co ovlivní například (P rychlost reakce I protipohyb při srovnáváni D zpomaleni pohybu) tedy pokud to jde takhle zobecnit? Co by se melo dít při navýšení P, co při navýšení I, co při zvyšování D. Děkuji všem co se pokusí alespoň trošku laicky vysvětlit vysokoškolskou přednášku těžko převedu na praxi :(

_________________
Pelikan F4u, q450 copter, samokřídlo 750, walkera V200DQ01, wizard x220


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PIDy španělská vesnice?
PříspěvekNapsal: pát 01.09.2017 13:34 
Mazák
Mazák

Registrován: 30.8.2011
Příspěvky: 4677
Bydliště: Plzeň, CZ
Obrázky: 0
vysvetlit ti to nedokazu ale ridim se par easy pravidly :

Pokud se coptera dostava do pomalych oscilaci ktere se tlumi velmi pomalu tak je potreba sundat P
Pokud se dostava do rychlych ktere se zvetsuji tak je dobre sundat D

S tim ze kdyz se zveda D tak se pak da zvedat i P tj. pokud je problem maly tak se da vyresit tim ze misto sundani P zvednu D a misto sundani D by melo jit pridat I. No a postup je takovej ze proste pridavam P tak dlouho nez zacnou oscilace, pak o kousicek sundam az zmizej a pridavam D nez nastanou rychle. Kdyz se ukazou tak sundam a zkusim pridat P nez zase zacnou. No a pak zkusim trochu Icka.

Ale ruku do ohne za to nedam

_________________
210,280X8,480 Hexa, 3.4m Go-3, EDF Goshawk, Huricane XL, EPP Spartan, SkySurfX8, SE.5 pred opravou


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: PIDy španělská vesnice?
PříspěvekNapsal: pát 01.09.2017 15:09 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 17.1.2017
Příspěvky: 296
Bydliště: Brno
Něco osvětlí obrázek z Wikipedie:
Obrázek

- čím větší P, tím rychleji to reguluje; je-li moc velké P a nějaké dopravní zpoždění mezi změnou akčního členu a změnou hodnoty senzoru, tak příliš velké P přestřelí.
- nějaké I je potřeba na vyrovnání systémové chyby regulace (drobné odchylky se časem přecejen nasčítají a dorovná se to). Ale zase příliš velké I znamená přestřelení a oscilace, a taky zpožděnou reakci
- D je v podstatě ochrana před přestřelením - snaží se předpovídat, jakou hodnotu bude mít regulovaná veličina "příště". Čili umí rozpoznat, že už se po předchozích zásazích regulovaná veličina "vydala správným směrem" a zavčas začít brzdit.

Tolik teorie. Praxe třeba z chladicích systémů říká "na D nesahat, maximálně se snažit upravovat P a I". Ale jinak PID regulátor je taková znouzectnost - tváří se to jakože automaticky, ale stejně člověk musí ty konstanty nějak odladit. A navíc mnohde jsou systémy kde změnu odchylky způsobí samotný řídící systém, a ne že se to má regulovat. Třeba když otevřu nějaký ventil nebo chci vyletět výš s koptérou, tak to v tom okamžiku ten systém ví, a může z předchozího chování vědět aspoň zhruba, o kolik má změnit akční člen; a ne že požadavkem zvenku vznikne jen uměle regulační odchylka, ke které se teprve PID regulátorem snažíme doregulovat.

Všelijaké ty adaptivní a učící se regulátory jsou daleko lepší. Akorát se zase hůř napíšou v nějakém mikrokontroleru, který by na to možná měl i výpočetní výkon, ale téměř určitě nemá na ukládání rozsáhlých tabulek z existujících dat, ze kterých by pak počítal nějaké ty neuronové sítě nebo něco.

_________________
Sky Surfer 1400, FT Mini Arrow, FT Mini Scout, Hydrofoam, FlySky i6


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PIDy španělská vesnice?
PříspěvekNapsal: pát 01.09.2017 16:33 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 6.3.2007
Příspěvky: 5570
Bydliště: Praha
Obrázky: 5
Blog: Zobrazit blog (3)
Lazení pid neni zas tak složité.
Ale pilot si musí osahat co jaký parametr dělá.
Co je nejjednodušší tak do race koptéry nahrát Betaflight a létat na default.
Jinak je to spoustu hodin lazení a bádání co je co.

_________________
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak naladit PID
PříspěvekNapsal: pát 01.09.2017 17:58 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel

Registrován: 20.8.2017
Příspěvky: 51
Bydliště: Nejdek
Chlapi dík takhle už to alespon trochu chápu a platí to vlastně pro dvě osy. Vpřed a do boku?

_________________
Pelikan F4u, q450 copter, samokřídlo 750, walkera V200DQ01, wizard x220


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak naladit PID
PříspěvekNapsal: pát 01.09.2017 23:31 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel

Registrován: 20.8.2017
Příspěvky: 51
Bydliště: Nejdek
https://www.root.cz/clanky/stavime-kvad ... regulator/ Celkem pochopitelný a dobře vysvětlený zítra jdu ladit.

_________________
Pelikan F4u, q450 copter, samokřídlo 750, walkera V200DQ01, wizard x220


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 163 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 7, 8, 9, 10, 11

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz