Reklama

 





Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 320 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 22  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Tricopter pokračování
PříspěvekNapsal: stř 16.05.2012 9:57 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 16.8.2008
Příspěvky: 6664
Bydliště: Moravský kras
Vzhledem k rozsahu předchozího vlákna viewtopic.php?f=106&t=30838&start=1620 a s tím spojené neúměrné zátěži databáze pokračujte prosím zde.

_________________
OK2WY


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Tricopter pokračování
PříspěvekNapsal: stř 16.05.2012 13:02 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 16.8.2008
Příspěvky: 6664
Bydliště: Moravský kras
Abych to tu oživil, přes víkend jsem namaloval frame, vyřezal, osadil a zavisel nového třívrtulového mazlíka. Včera jsem s tím vesele poletoval a musím konstatovat, že použití reglů přeflashnutých na firmware RapidESC ( http://wiki.openpilot.org/display/Doc/RapidESCs ) přineslo nad očekávání podstatné zlepšení stability, řídící deska si nechá líbit zvýšení zisků gyr a výsledek je podle kolegy z klubu "hodnej jak sviňa".
Koho zajímají fotky pro inspiraci a další podrobnější kecy, najde to na http://www.lmkbabice.cz/?p=814 ;)

_________________
OK2WY


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Tricopter pokračování
PříspěvekNapsal: stř 16.05.2012 14:10 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 17.4.2007
Příspěvky: 606
zdar
No koukám jako blázen, taky mám v plánu sestrojit ještě něco k stávajícímu quadroušouvi. Zajímal by mě ten tvůj základ rámu. Kreslit ve vektorech ještě neumím, ale mám kámoše který dělá na fréze. Ptám se : dal by se od tebe koupit vyřezaný rám, nebo bys mohl poskytnout výkres v nějakém frézou podporovaném formátu ? Ještě jsem koukal.... ramena ze dřeva, kvůli vybracím ? Já jsem přešel z hliníkových jeklů 10x10 na dřevěné plocháče 5 x35 (doma se to válelo ) a zlepšení tak o 50%. Ještě mám všechno kromě uchycení motorů pouze v gumě a tvrzeném molitanu spojené chemoprénem. Dokonce i záběry z klíčenky se staly koukatelný.
V.


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Tricopter pokračování
PříspěvekNapsal: stř 16.05.2012 15:10 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 16.8.2008
Příspěvky: 6664
Bydliště: Moravský kras
Ramena ze dřeva protože a) to bohatě stačí, b) skoro nic to nestojí, c) tak jak píšeš, narozdíl od hliníku to docela utlumí vibrace. Zbytek v SZ ;)

_________________
OK2WY


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Tricopter pokračování
PříspěvekNapsal: stř 16.05.2012 18:57 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 2.10.2009
Příspěvky: 756
Bydliště: Ostrava
Kde je u tricoptera těžiště? Nastavil jsem to v průsečíku ramen. Je to dobře?

_________________
Dareba

90% mozku je kapalina. Škoda, že u většiny lidí brzdová


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Tricopter pokračování
PříspěvekNapsal: stř 16.05.2012 19:26 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 16.8.2008
Příspěvky: 6664
Bydliště: Moravský kras
Dareba píše:
Kde je u tricoptera těžiště? Nastavil jsem to v průsečíku ramen. Je to dobře?


Ano, je to logické, uprostřed soustavy..

_________________
OK2WY


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Tricopter pokračování
PříspěvekNapsal: čtv 17.05.2012 23:20 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.3.2009
Příspěvky: 384
Bydliště: Kačice u Kladna
Obrázky: 7
JirkaA píše:
Abych to tu oživil, přes víkend jsem namaloval frame, vyřezal, osadil a zavisel nového třívrtulového mazlíka. Včera jsem s tím vesele poletoval a musím konstatovat, že použití reglů přeflashnutých na firmware RapidESC ( http://wiki.openpilot.org/display/Doc/RapidESCs ) přineslo nad očekávání podstatné zlepšení stability, řídící deska si nechá líbit zvýšení zisků gyr a výsledek je podle kolegy z klubu "hodnej jak sviňa".


to je pro mě zajímavá novinka, to flashování fw v reglech..zrovna jsem dodělal Tricoptera V 2.5 přesně opsaného z rcexplorer.se včetně kompletního nákupního seznamu, akorát regly jsem vzal Plushe 30A a jak tak koukám, tak je budu muset znovu rozříznout abych zjistil jestli má ATMEL. Vědět to o pár dnů dřív, tak se na to kouknu, teď už mám zasmrštěno :-) Zatím čekám na bezvětří, přeci jenom jsem v tricoptérách úplný nováček, tak bych jí nerad roznesl po poli hned při prvních poskocích...


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Tricopter pokračování
PříspěvekNapsal: pát 18.05.2012 9:02 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 31.1.2011
Příspěvky: 31
Bydliště: Praha 10 - Dubeč
kubadera píše:
regly jsem vzal Plushe 30A a jak tak koukám, tak je budu muset znovu rozříznout abych zjistil jestli má ATMEL.

Plush 18A pouziva SiLabs misto Atmel. Obavam se ze Plush 30A na tom nebude jinak.


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Tricopter pokračování
PříspěvekNapsal: pát 18.05.2012 11:15 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 14.4.2012
Příspěvky: 137
Bydliště: Chlum u Sedlčan
Obrázky: 4
přemýšlím o tom že bych se do toho flashování taky pustil, ale tak trochu se toho bojim.. je to hodně náročný??

taky se bojim toho že tam mam 2x mystery 12A a jeden gens(mars) 12A a kdybych je přeflashoval aby se mezi sebou nezačali hádat, teď poslouchaji docela dobře

_________________
ze všeho může být házedlo, vždy to můžete vzít (zlomit) a zahodit :D


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Tricopter pokračování
PříspěvekNapsal: pát 18.05.2012 11:46 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 9.1.2009
Příspěvky: 446
Bydliště: Praha, ČR
Jan Chalupa píše:
Plush 18A pouziva SiLabs misto Atmel. Obavam se ze Plush 30A na tom nebude jinak.

Plush 6A take SiLabs.. :(

špunt píše:
je to hodně náročný??

Neni to o moc tezsi, nez prehrat firmware v ridici desce.. Potrebujes programator, vhodny kabel a vhodny firmware. Na RCG je dost obsahle tema, kde jsou vypsane flashovatelne regly a k nim vhodne FW..

_________________
Toro 900, Komet a Zlín Z-50 od Šadu, Slipso, Pylon 400, QuadCopter ve výstavbě


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Tricopter pokračování
PříspěvekNapsal: pát 18.05.2012 16:09 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 14.4.2012
Příspěvky: 137
Bydliště: Chlum u Sedlčan
Obrázky: 4
nevíte, jestli by šel přeflashovat ten regulátor GENS(MARS) koukal sem na to a čip atmel má jen nevim jestli a jak by šel napájet ten asp programátor

EDIT: taky sem trošku nepochopil jak a přez jakej program do toho nalejt ten firmware mohl by mi to někdo objasnit?

_________________
ze všeho může být házedlo, vždy to můžete vzít (zlomit) a zahodit :D


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Tricopter pokračování
PříspěvekNapsal: sob 19.05.2012 7:25 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 31.1.2011
Příspěvky: 31
Bydliště: Praha 10 - Dubeč
špunt píše:
EDIT: taky sem trošku nepochopil jak a přez jakej program do toho nalejt ten firmware mohl by mi to někdo objasnit?


Vse dulezite (firmware, postup, software, ...) mas na strankach, na ktere jiz odkazoval JirkaA:
http://wiki.openpilot.org/display/Doc/Flashing+Instructions#FlashingInstructions-Firmware
Ale z dotazu vyplyva, ze o tom nic moc nevis. Doporucil bych prvni regulator flashovat pod dozorem nekoho, kdo mikrokontrolerum rozumi.


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Tricopter pokračování
PříspěvekNapsal: sob 19.05.2012 20:50 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.3.2009
Příspěvky: 384
Bydliště: Kačice u Kladna
Obrázky: 7
něco někde dělám blbě...postaveno mám podle http://rcexplorer.se/projects/tricopterv25/tricopterv25.html jen servo je tohle: http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=6340 , deska HobbyKing Multi-Rotor Control Board V2.1 (Atmega168PA) s fleshnutým FW Tricopter V2.5 XXcontrol KR by Minsoo Kim.

levá přední vrtule je po směru hodin.ručiček, pravá přední a zadní vrtule je proti směru hodin.ručiček podle http://www.kkmulticopter.kr/multicopter/images/black_tri.jpg, vysílač Graupner MC-12, takže jsme zvolil všechny kanály reverse, kromě throttle.

otázka první: po zaarmování desky mi nechodí naklánění zadního serva (yaw). má to makat hned po zaarmování (vrtule se ještě netočí)? když trochu přidám, tak už zadní naklánění serva začne fungovat, normálně mi reaguje na knipl (mode 1 - levej doleva/doprava). gyra podle mě fungují, reakce motorů na naklánění celou tricoptérou jsou správné, jen to zadní servo podle mě nereaguje dostatečně rychle, občas visí úplně a ani se nehne.

otázka druhá: když jí utrhnu ze země, roztočí se jako čamrda, kolem svislé osy, po směru hodin. ručiček. Trimem to dokážu podle mě trochu zpomalit, jen už jsem tak zblblej, že ani nevím na kterou stranu mám zadní rotor natáčet - při pohledu zezadu osu rotoru naklánět doprava? tak nevím jestli to mám celý blbě nebo to nezvladatelné otáčení je spojený se špatnou funkcí naklánění zadního rotoru. nějaké rady nebo tipy?


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Tricopter pokračování
PříspěvekNapsal: sob 19.05.2012 21:18 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 14.4.2012
Příspěvky: 137
Bydliště: Chlum u Sedlčan
Obrázky: 4
za prvé dokud neroztočíš motory, tak servo reagovat nemá

za druhé to točení kolem osy dělá nesprávně nastavené gyro, musíš na něm nastavit reverz
docela slušně a srozumitelně popsaný je to tady, bod 4, reverzy gyr
http://www.lmkbabice.cz/?p=600

EDIT: teda pokud se nepletu, jestli je gyro nastavené správně se dá zjistit tak že to roztočíš a otáčíš copterem kolem svislé osy, jestli je gyro správně bude mít snahu tě přetlačit, pokud je obráceně bude mít snahu otáčet copter po stejném směru jako ho otáčíš ty

_________________
ze všeho může být házedlo, vždy to můžete vzít (zlomit) a zahodit :D


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Tricopter pokračování
PříspěvekNapsal: sob 19.05.2012 21:29 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 16.8.2008
Příspěvky: 6664
Bydliště: Moravský kras
kubadera píše:
otázka druhá: když jí utrhnu ze země, roztočí se jako čamrda, kolem svislé osy, po směru hodin. ručiček. Trimem to dokážu podle mě trochu zpomalit, jen už jsem tak zblblej, že ani nevím na kterou stranu mám zadní rotor natáčet - při pohledu zezadu osu rotoru naklánět doprava? tak nevím jestli to mám celý blbě nebo to nezvladatelné otáčení je spojený se špatnou funkcí naklánění zadního rotoru. nějaké rady nebo tipy?


Po odarmování, bez plynu máš osu motoru jak? Míří přibližně nahoru nebo někam do strany?

_________________
OK2WY


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 320 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 22  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz