REX píše:
použiji přední motor s KV 1500 a zadní KV 1800... To by mělo taky fungovat ne?
Motory budu kupovat nové, mám už hrubou představu jaké a je na výběr více KV.... Varianta přední 1100 KV a zadní 1800 mi už přijde přehnaná.
Aby si mal predstavu, aké motory vybrať, tak ti ponúkneme výsledky merania rozdielu otáčok predného a zadného motora u tejto našej, už spomínanej pohonnej jednotky:
Příloha:
ContraQuattro 8.jpg
[ 83.92 KiB | Zobrazeno 917 krát ]
Motory sú rovnaké, s rovnakým Kv a aj vrtule sú rovnaké - s rovnakým priemerom aj stúpaním, avšak protibežné.
Rozdiel otáčok prednej a zadnej vrtule je cca 7% s tým, že zadná točí viac.
V duchu tohto zistenia:
http://rcmodely.cevaro.sk/index.php?id= ... nym-prudomto znamená, že zadný motor je zaťažený trochu menej a má teda aj primerane menší prúdový odber.
Aby som záťaž zadného motora dorovnal k záťaži predného motora, mám niekoľko možností:
1. Ideálne by bolo primerane zväčšiť stúpanie. To by bolo super, ale ak je priemer a stúpanie prednej vrtule 7x3,5, tak by zadná vrtuľa mala mať rozmer asi tak 7x3,75. Takú vrtuľu však nikto nezoženie. Najbližší rozmer plastovej 3-listej vrtule je 7x4. To je však príliš veľa a je viac menej isté, že by teraz bol zadný motor preťažený a mal by nie vyššie ale nižšie otáčky.
2. Primerane zväčšiť priemer zadnej vrtule. Ale to je v príkrom rozpore s praktikami renomovaných výrobcov, ktorí priemer zadnej vrtule volia väčšinou menší, v najhoršom prípade rovnaký ako u prednej vrtule. V žiadnom prípade nie väčší! (
https://www.maxxprod.com/mpi/mpi-266.html )
3. Mierne zvýšiť výkon, teda mierne zvýšiť prúdový odber a v konečnom dôsledku mierne zvýšiť rýchlosť výstupného prúdu vzduchu môžem aj miernym zvýšením otáčok motora - miernym rozšírením vstupných impulzov do regulátora zadného motora. Toto má v konečnom dôsledku rovnaký efekt ako mierne zväčšenie stúpania zadnej vrtule.Buď by sa to dalo nastaviť na vysielači, ak by bol pre každý motor vyhradený samostatný kanál.
Alebo by to vyriešil (mikrokontrolérový) modul, ktorý by to "zariadil" v reťazci medzi RC prijímačom a regulátormi motorov. To by nebol žiadny problém.
Avšak: ten rozdiel otáčok medzi motormi (7%) nie je v celom rozsahu plynu nemenný.
Elegantnejším riešením by bol (opäť) modul, ktorý by však meral odber obidvoch motorov (predného aj zadného) - napríklad pomocou prúdových senzorov (s tými máme bohaté skúsenosti) a šírky "plynových" impulzov (do regulátorov) by nastavoval tak, aby bol odber oboch motorov rovnaký.
Keďže zadný motor má vyššie otáčky, tak ten by bol ovládaný priamo z RC prijímača a impulzy pre predný motor by "vyrábal" procesor tak, aby bol odber oboch motorov rovnaký.
.
Ak by som sa mal prihovárať za nejaké dobré ale nie príliš zložité riešenie, tak by som pre každý motor vyhradil samostatný kanál s tým, že zadný motor by mal plyn o niečo väčší tak, aby sa otáčky motorov zhodovali.
Ak by si na to použil viac-bodový grafický mix, tak by si mixovaciu krivku mohol nastaviť s celkom slušne presnou aproximáciou.