Tlusté odtokovky
Tlusté odtokovky
zdravím pánové,
okomentujete někdo aerodynamickou výhodu tohoto konstrukčního řešení,jenž je k vidění převážně u křídel a kormidel akrobatických speciálů?Také profil SOP ve tvaru "rybičky"
Dík
okomentujete někdo aerodynamickou výhodu tohoto konstrukčního řešení,jenž je k vidění převážně u křídel a kormidel akrobatických speciálů?Také profil SOP ve tvaru "rybičky"
Dík
Re: Tlusté odtokovky
radegast píše:zdravím pánové,
Dík
Tlusté odtokovky pohyblivých ploch představují jednoznačně zhoršení aerodynamické jemnosti letadla. Jenže při 3D akrobatech, které bývají neskutečně přemotorované (statický tah nezřídka je i dvojnásobkem váhy modelu a létají pomalu, často na pádovce nebo i pod ní) to tolik nevadí. Myslím si, že se to používá se to z ryze praktických výrobních a provozních důvodů. Snadno se to vyrábí a taky je to měně zranitelné při manipulaci. Taky torzní pevnost kormidel bude větší. Ale pokud bys to použil na termickém větroni, tak by to určitě bylo znát na výrazně zhoršené klouzavosti.
Co se týče rybičkovitého tvaru, tak zrovna tak si myslím, že se tím zhorší aerodynamika. Ale dělá se to asi kvůli snížení momentu od aerodynamických sil. Otázkou však je, zda to stojí za snížení účinnosti směrovky, protože výsledný boční vztlaková síla bude při stejné výchylce "rybičkového" profilu rozhodně menší než u plochy s ostrou odtokovkou, nehledě k tomu že součinitel odporu Cx bude určitě výrazně větší.
Ale pamatuji, že kdysi se s takovým nápadem přišlo u motorových jednokanálů. Tenkrát byl problém se sílou vybavovače (špagomatik, elektromagnet a pod - serva prakticky nebyly) a hledaly se různá vylepšení jak tu aerodynamickou sílu působící na směrové kormidlo co nejvýrazněji zmenšit.
Jinak, já jsem si před časem koupil model 3D akrobatu Frenzy a taky jsem byl šokován tím, že křídélka mají odtokovku cca 7mm tlustou.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Domnívám se, že se to dělá z důvodů okamžitého "zabrání" i nepatrně vychýleného kormidla.
Aerodynamické prvky na SOP jdou často po zvětšení odporu. Pro opravdu dobré letové hodnocení je klíčová "plynulost". Přidat si nahoru není problém. Problém je BRZDIT směrem dolů.
Aerodynamické prvky na SOP jdou často po zvětšení odporu. Pro opravdu dobré letové hodnocení je klíčová "plynulost". Přidat si nahoru není problém. Problém je BRZDIT směrem dolů.
TomasC píše:...Problém je BRZDIT směrem dolů.
Vidíš, to mě nenapadlo, že to může být i kvůli tomu aby ten model víc brzdil. Vlastně se tím záměrně zhoršuje aerodynamická jemnost. Vy pylonáři to ale asi neřešíte, spíš naopak, že?
Ale s tím okamžitým zabráním si dovolím nesouhlasit. Myslím si, že to kormidlo s čistou ostrou odtokovkou zabere stejně rychle, ne-li rychleji.
Zajímalo by mne co na to pan Lněnička?
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Nebudeš věřit, ale mám za sebou minulost F3A, kde to bylo dost často vidět. A extrémních hodnot dosahuje brzdění v hale.
Myslím, že zde je praxe zcela na místě. Doporučuji vyčkat na názor Mistrů (třeba Evropy, světa), kteří létají s tlustou odtokovkou.
Ostatně by mě zajímalo, kdo se skrývá za nickem: radegast
Myslím, že zde je praxe zcela na místě. Doporučuji vyčkat na názor Mistrů (třeba Evropy, světa), kteří létají s tlustou odtokovkou.
TomasC píše:Nebudeš věřit,...
...
Ale já véřím, proč bych nevěřil.
Tak to opravdu nevím, ale to pivo si občas dám.
yo yo mame na klapkach odtokovky tak 6 az 8mm ... rozdiel je viditelny, lepsie to toci v obratoch ale ci je to tym ze klapka je 2x tuhsia v krute alebo aerodynamokou tazko povedat, neskusal som mekke hrube klapky :- )))) ... ale viem si celkom dobre predstavit ze ta hruba klapka moze vo vychylenom stave oddialit separciu medznej vrstvy tesne za zavesmi na podtlakovej strane ked je klapka vychylena, takze paradoxne to moze odpor v kritickych momentoch naopak zmensit, nie zvecsit (na ukor odporu v rovinke) takze to ma stabilizujuci vplyv na rychlost ... preto je aj profil co pouzivame taky "srandovny" ... v kazdom pripade okom je jasne vidiet rozdiel letu modelu takehoto a modelu "normalneho"
- Přílohy
-
- root_max_c.gif (1.49 KiB) Zobrazeno 4602 x
- kocour
- Kontaktovat uživatele:
Z jiného soudku: U malých , dříve obvykle volně létajících modelů s malým Re se dělávala odtokvá lišta občas jen placatá, bez zbroušení do ostra (třeba 2x12 mm). Vysvětlení je, že proudnice na horní straně profilu se stejně odtrhnou dřív. Dokonce tehdejší mistr Evropy ve volných motorácích Vladimír Hájek to použil na tehdejším mistrovském modelu a psal, že nepoznal rozdíl na výkonech. U těch halových akrobatů to bude asi stejně, ještě se asi zvětší citlivost.
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz
..no,mám tu před sebou kalendář zátiší s pivem a "prazdroj" mi přišlo blbý
ale nikdy jsem zde nepřispíval ani pod jiným nickem,... snad to tak stačí.
Mám na to takové spekulace, jednak mohu defakto použít větší profil,který prostě useknu na požadovanou hloubku, případně zda může mít vliv obtékání víření za odtokovkou na účinost kormidel.
ale nikdy jsem zde nepřispíval ani pod jiným nickem,... snad to tak stačí.
Mám na to takové spekulace, jednak mohu defakto použít větší profil,který prostě useknu na požadovanou hloubku, případně zda může mít vliv obtékání víření za odtokovkou na účinost kormidel.
radegast píše:mohu defakto použít větší profil,který prostě useknu na požadovanou hloubku
tak tym zmenis daleko viac ako hrubku odtokovky, napriklad % hrubku profilu, polomer nabezky, miesto najvecsej hrubky, takze to uz je potom skoro az iny profil :- ))
tak tym zmenis daleko viac ako hrubku odtokovky, napriklad % hrubku profilu, polomer nabezky, miesto najvecsej hrubky, takze to uz je potom skoro az iny profil :- ))[/quote]
no to by byl samozřejmě záměr.
Ty pomalolety a halové modely neřeším. Mám namysli převážně velké akrobaty(3m) a i u kompozitů je to též k vidění a tam ta tuhost je řešitelná určitě jinak než tloušťkou
no to by byl samozřejmě záměr.
Ty pomalolety a halové modely neřeším. Mám namysli převážně velké akrobaty(3m) a i u kompozitů je to též k vidění a tam ta tuhost je řešitelná určitě jinak než tloušťkou
igorb píše:...viem si celkom dobre predstavit ze ta hruba klapka moze vo vychylenom stave oddialit separciu medznej vrstvy tesne za zavesmi na podtlakovej strane ked je klapka vychylena, takze paradoxne to moze odpor v kritickych momentoch naopak zmensit, nie zvecsit (na ukor odporu v rovinke) takze to ma stabilizujuci vplyv na rychlost ... preto je aj profil co pouzivame taky "srandovny" ... v kazdom pripade okom je jasne vidiet rozdiel letu modelu takehoto a modelu "normalneho"
To je zaujímavé.
Faktom je, že modelárska prax často pracuje v neprebádaných zákutiach aerodynamiky. Je to tým, že profesionálna aerodynamická veda sa pochopiteľne viac venuje veľkým lietadlám a teda ak veľkým Re a väčšinou sa snaží o dosiahnutie čo najväčšej aerodynamickej jemnosti, lebo s ňou súvisia vyššie výkony a nižšie prevádzkové náklady dopravných a iných lietadiel. A tam investuje prostriedky na výskum. My modelári sa pohybujeme v nízkych Re kde mnohé veci fungujú inak a je málo profesionálnych meraní v aerodynamických tuneloch toho, čo by sme my potrebovali. Tak keď niekto na niečo empiricky príde, tak si to skrátka nejako vysvetlíme. Alebo nevysvetlíme, vieme, že to funguje a tak to používame, aj keď poriadne nevieme prečo.
Presne ako v tom vtipe o čmeliakovi:
Je sice vedecky dokázané, že čmeliak má príliš malé krídla a príliš veľké telo a hmotnosť aby mohol lietať, lenže čmeliak o tom nevie, a preto lieta
Ale spýtam sa iné. Máte tie závesy utesnené, alebo sú tam normálne pánty a tenká špára medzi nimi? Lebo práve utesnenie špáry má obrovský význam pre účinnosť kormidla. A to som si aj prakticky overil a aj keď som to čakal, tak som sám čumel aký to má výrazný vplyv.
utesnene, to robi obrovsky rozdiel
igorb píše:.... to ma stabilizujuci vplyv na rychlost ... preto je aj profil co pouzivame taky "srandovny" ... v kazdom pripade okom je jasne vidiet rozdiel letu modelu takehoto a modelu "normalneho"
Takže, ak tomu správne rozumiem, to zhrniem.
Pri nulovej výchylke je síce odpor väčší (brzdí to), pri nenulovej to má naopak odpor menší. Brzdenie nielen že nevadí, ale je naopak v klesavých fázach letu žiadúce.
Zaujímavé,
Snáď mi to k niečomu bude.
- Rosta2
- Kontaktovat uživatele:
Mám takový dojem, že jednou v časopise Modelář, to vysvětloval ing. Kamínek, že pokud bude konec odtokovky na kormidlech a křidelkách slabší, než 3mm, (na akrobatických modelech ). Tak může za určitých okolností, dojít k rozkmitání, (asi flutter) té řídící plochy.