Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 14 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: YAK 130 - 2x 230N tahu
PříspěvekNapsal: sob 22.10.2016 20:02 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 7.2.2010
Příspěvky: 414
Pro sezonu 2018 připravuji svůj první model JETu, který není z komerční stavebnice - bude to konstrukční model. Je to velký kus práce co mě čeká, ale těším se na to. Jakmile dokončím Hurricane jdu na to. Je třeba mít plán a ten je - kolem ledna 2018 bych rád prolétl nedodělaný model pouze olaminovaný drak vzduchem. Poprvé zvolím cestu - ihned zálet pak finální dodělávka. / asi je vidět jak si věřím :-) / . Rozhodně parametry modelu budou tyto :

YAK 130 na 2x 230N -260N tahu / uvažiji IQ hammer či JetCat / vzal bych PBS jako mám v albíku, ale bohužel není na Jeti Telemetry odečet paliva a to mi vadí !
- rozměry budou rozpětí 3,5m a délka bez pitotky (45cm) 3,85m
- podvozky, aero brzda a brzdy podvozku vše pneumatické
- všechny funkce dle předlohy včetně zakřivení profilu na náběžce
- váha do 50kg

No takže plán by byl. protože neumím 100% namalovat 3D model letadla zakoupil jsem z Ruska 3D model ze kterého vycházel RusJEt a dále jsem zapojil kolegu Jan Pidrmana a ten maluje výchozí 3D model.
Snad to na mé straně někde nezadrhne a nestane se z toho hrob na RCmania.

Všechny detaily zatím včetně 3D obrázků jsou k nalezení zde: http://fockewulf190-shevrey.blogspot.cz/search/label/Yak%20130


Přílohy:
0f72215d-2f77-47e3-a886-c1d0a5617c12.jpg
0f72215d-2f77-47e3-a886-c1d0a5617c12.jpg [ 58.12 KiB | Zobrazeno 2924 krát ]
Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: YAK 130 - 2x 230N tahu
PříspěvekNapsal: sob 22.10.2016 20:11 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 29.1.2004
Příspěvky: 5450
Bydliště: Týn nad Vltavou
Obrázky: 5
Blog: Zobrazit blog (1)
K tomu PBS bys mohl dát externí průtokoměr, ne? JETI ho má v nabídce. Jinak super projekt, držím palce! 8)

_________________
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: YAK 130 - 2x 230N tahu
PříspěvekNapsal: sob 22.10.2016 20:13 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 7.2.2010
Příspěvky: 414
HonzaS píše:
K tomu PBS bys mohl dát externí průtokoměr, ne? JETI ho má v nabídce. Jinak super projekt, držím palce! 8)
HonzaS píše:
K tomu PBS bys mohl dát externí průtokoměr, ne? JETI ho má v nabídce. Jinak super projekt, držím palce! 8)


nemohl, je to na delší debatu pokud to někdo řeší klidně at zavolá, také jsem byl poučen neznalostí - prostě ten průtokáč mám a není vhodný pro průtok. turbína s ním nefunguje a zdržuje palivo pro turbínu. Rozhodně nedoporučuji,


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: YAK 130 - 2x 230N tahu
PříspěvekNapsal: sob 22.10.2016 20:14 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 29.1.2004
Příspěvky: 5450
Bydliště: Týn nad Vltavou
Obrázky: 5
Blog: Zobrazit blog (1)
aha, to jsem nevěděl. Tak dík za info :-)

_________________
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: YAK 130 - 2x 230N tahu
PříspěvekNapsal: sob 29.10.2016 17:09 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 7.2.2010
Příspěvky: 414
Řešíme páky a převody na klapce již na 3D modelu - právě jsem to dal na 3D tisk tak uvidíme jak to zafunguje, ale podle PC by mělo :)


Přílohy:
Klapka.jpg
Klapka.jpg [ 29.52 KiB | Zobrazeno 2220 krát ]
Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: YAK 130 - 2x 230N tahu
PříspěvekNapsal: sob 29.10.2016 17:35 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 2.8.2008
Příspěvky: 1059
Z jakého materiálu tyto namáhané části tiskneš? Nebo jsem to špatně pochopil, 3d tisk bude pro ověření a na modelu to bude duralové? Hm, asi jsem si teď sám odpověděl.. :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: YAK 130 - 2x 230N tahu
PříspěvekNapsal: sob 29.10.2016 17:41 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 7.2.2010
Příspěvky: 414
tisknu ABS na zkoušku 1,5mm - jinak pak to bude tvarově stejné, ale z uhlíku ... :) na fréze frezované


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: YAK 130 - 2x 230N tahu
PříspěvekNapsal: pon 31.10.2016 23:28 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 7.2.2010
Příspěvky: 414
Tak jsem nakonec nelenil a pro sebe objevil novou funkci ve Sketchup - fyzikalni vlastnosti a simulaci pohybu a vzajmneho ovlivnovani. Je to neco co jsem do ted postradal. Je fakt, ze jsem na tom vysedel tri noci nez jsem pochopil jak to funguje, ale stalo to za ten cas. S detaily nastaveni pomohl tvurce pluginu. Jeste z toho neumim animaci nahrat ale pouziji zachytavac videa a priste jiz s pohybem .)


Přílohy:
image.jpg
image.jpg [ 28.45 KiB | Zobrazeno 2057 krát ]
image.jpg
image.jpg [ 31.22 KiB | Zobrazeno 2057 krát ]
image.jpg
image.jpg [ 31.28 KiB | Zobrazeno 2057 krát ]
Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: YAK 130 - 2x 230N tahu
PříspěvekNapsal: úte 01.11.2016 13:51 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 7.2.2010
Příspěvky: 414
zde je video pohybu https://youtu.be/IRXhYqdeCn4


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: YAK 130 - 2x 230N tahu
PříspěvekNapsal: sob 19.11.2016 14:35 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 3.2.2014
Příspěvky: 253
Tak to je super projekt.Tohle letadlo se mi hrozně líbí.
Těšim se na pokračování.Taky bych si ho chtěl jednou postavit.Ale v menším provedení.

_________________
Mini Titan E 325,Velocity 90,Azimut Atlantic Challenger,JR Propo XG 11


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: YAK 130 - 2x 230N tahu
PříspěvekNapsal: úte 06.06.2017 18:54 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 7.2.2010
Příspěvky: 414
Tak jsem se rozhodl začít. Hlavní parametry stavby tedy jsou :

stavba bude trvat 24 měsíců - mezi tím vznikne ještě model jiný na ověření technologie
váha pokud se vejdu do 60kg bude to výborné
pohon 2 x turbína 230-250N ( zatím pokukuji po IQ-Hammer 220N ) - jsou velmi lehké a spotřeba malá
konstrukční stavba kombinovaná s prvky VOP a SOP + klapky ... kopyto > forma > výlisek
povrh bude potažen kovem - tam kde se bude jednat o konstrukční stavbu
detaily 3D tisk včetně kokpitu
kopit s funkčními LCD a podsvíceným panelem
pneumatické podvozky
funkční rakety / z L39 /
Rozměry :

délka : 400 cm
rozpětí : 331 cm
výška : 160 cm

detaily stavby budou zde http://fockewulf190-shevrey.blogspot.cz/ ... zatím se spíše jedná o projektovou činnost, není tajemství, že hodně věcí okoukám u stavby u nedostižných RusJet.
Začnu s VOP - vyfrézujeme kopyto a to bude sloužit k prvnímu pokusu o plátování a formování....
stavba nepůjde rychle je to projekt skoro jako stavba skutečného, ale přemýšlel jsem o tom dlouho a dá se to.... uvidíme....


Přílohy:
Pracovní.jpg
Pracovní.jpg [ 81.41 KiB | Zobrazeno 1003 krát ]
Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: YAK 130 - 2x 230N tahu
PříspěvekNapsal: úte 06.06.2017 21:23 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 28.4.2017
Příspěvky: 307
Bydliště: Napajedla
Možná hloupá otázka k tomu průtokoměru - pokud to zdržuje dodávku pro turbíny, nešlo by za něj dát "vyrovnávací" malou nádrž?
Odpočet z hlavní nádrže by zůstal (potřebuješ znát stav paliva v hlavní nádrži).
Ber mě ale s rezervou...
Ale držím palce - je to tedy macek jako hrom!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: YAK 130 - 2x 230N tahu
PříspěvekNapsal: úte 06.06.2017 21:55 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 7.2.2010
Příspěvky: 414
Steve píše:
Možná hloupá otázka k tomu průtokoměru - pokud to zdržuje dodávku pro turbíny, nešlo by za něj dát "vyrovnávací" malou nádrž?
Odpočet z hlavní nádrže by zůstal (potřebuješ znát stav paliva v hlavní nádrži).
Ber mě ale s rezervou...
Ale držím palce - je to tedy macek jako hrom!


asi to nepatří sem že ? .)


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: YAK 130 - 2x 230N tahu
PříspěvekNapsal: stř 07.06.2017 19:46 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 7.2.2010
Příspěvky: 414
tak mám připravená data na 3D směrovku / osb deska dvě poloviny pak slepit k sobě / a dále tunit a oplechovat .)
mám rozmalované nýty a pláty tak uvidíme ... počítám za měsíc mám směrovku pro zaformování..... uff


Přílohy:
Pracovní1.jpg
Pracovní1.jpg [ 82.09 KiB | Zobrazeno 781 krát ]
Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 14 ] 

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz