Reklama

 





Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 103 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Sikorski Ilja Muromec verze Veh
PříspěvekNapsal: stř 03.12.2014 13:50 
Mazák
Mazák

Registrován: 27.9.2012
Příspěvky: 1258
Kruci,kruci,kruci.Nekresli v DevCadu,je to zbytečný.Moje chyba.
Mě stačí jen tu stránku z knížky nějak převést do formátu .dxf a je to!
přikládám fotky jak sem postupoval u křídla EA 330sc.
V DevWingu.
Na záložce 1-General seting si jen určím skutečnou délku poloviny pravého křídla a kořenovou hloubku.
Na zál.2-Select backgound Image tady se dá vložit ten půdorys křídla v dxf a už jen zkalibrovat na délku poloviny křídla,kterou sis určil na zál.1.prostě pohodáááá.A proto mám i dole nakreslenou čáru,ke které jen kalibruji.
3-define wing platform tady je posouvám čáru náběžné hrany a určuji hloubku žebra na špici křídla.
4.Define Main Ribs tady jen určuji vzdálenost jednotlivých žeber od podélné soy.Dá se i jinak,jen první žebro nebude na 0mm ale třeba na místě bočnice trupu,v půdorysu.
5-Define airfoil tady je ta lahůdka,vybíráš si z databáze profilů a ta je zhodná s databází PROFILI 2.a ve formátu .DAT se dá rozšířit!!!!parádní věc.
JE TO UNIVERZÁLNÍ JAKO ŠVÝCARSKEJ NŮŽ!!!
:lol: :P :roll: :D :mrgreen:


Přílohy:
1-Generel Seting.jpg
1-Generel Seting.jpg [ 49.13 KiB | Zobrazeno 1965 krát ]
2-Select background image.jpg
2-Select background image.jpg [ 62.13 KiB | Zobrazeno 1965 krát ]
4-Define Main Ribs.jpg
4-Define Main Ribs.jpg [ 85.88 KiB | Zobrazeno 1965 krát ]
5-Define Airfoils.jpg
5-Define Airfoils.jpg [ 84.57 KiB | Zobrazeno 1965 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Sikorski Ilja Muromec verze Veh
PříspěvekNapsal: stř 03.12.2014 13:59 
Mazák
Mazák

Registrován: 27.9.2012
Příspěvky: 1258
A jestli se ptáš na čem to teda vázne,hmmm jsem prostě u vytržení nad širokou škálou možností,co ten DevWing může generovat a zkouším další a další srandičky.
Zrovna zkouším křídla na Avii BH-10.NACA 4415-4412


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sikorski Ilja Muromec verze Veh
PříspěvekNapsal: stř 03.12.2014 14:41 
Mazák
Mazák

Registrován: 27.9.2012
Příspěvky: 1258
Padá na mě deprese,jen tak zkusmo jsem strejdu Gúgla požádal o Avia BH a se mi začala třást kolena.
Tolik 3pohledových výkresů jsem ani nečekal a navíc,jako bonus,mám doma L+K asi 1984 se serií článků pro modeláře o Aviích.
:lol:
Tuhle zimu u mě vyhrávají Avie 8)


Přílohy:
Avia_BH-6.jpg
Avia_BH-6.jpg [ 38.09 KiB | Zobrazeno 1938 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sikorski Ilja Muromec verze Veh
PříspěvekNapsal: stř 03.12.2014 15:23 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 16.8.2008
Příspěvky: 6665
Bydliště: Moravský kras
Ten pudorys nemusis mit v dxf, vzdyt to tam jde placnout jako podklad v bitmape a meritko zadat jaké chces..

_________________
OK2WY


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sikorski Ilja Muromec verze Veh
PříspěvekNapsal: stř 03.12.2014 15:45 
Mazák
Mazák

Registrován: 27.9.2012
Příspěvky: 1258
to Jirka A
Ale mě to pak slouží ke kontrole,jestli jsem ta žebra umístil správně a taky sehnat výkres v jpg,který by mi vyhovoval není snadný.Jsem š´toura.A pak můžu podklad v dxf už použít na ustavení žeber,když už je mám vygenerovaný a přidal jsem jen v autocadu k nim tlouštku.
Tenhle postup mi hodně pomáhá. :lol:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sikorski Ilja Muromec verze Veh
PříspěvekNapsal: sob 03.01.2015 23:41 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 29.9.2013
Příspěvky: 221
Bydliště: Černošice
Jde to pomalu, ale jde to, poprvé něco maluju ve vektorech. Mám už rozkreslené přepážky, celý čumák a hrubý návrh profilu (bude to asi lehce modifikavaná NACA6406) a hlavního žebra křídla. V kupě je taky rozpočet a zvolna nakupuju. Zvolna hlavně proto, že v elektrice mám ještě trochu hokej. Dotazy pro zkušenější hlavy hodím do dalšího příspěvku, v příloze je pro info rozpočet.


Přílohy:
Muromec_rozpocet.pdf [25.68 KiB]
81 krát

_________________
Ca.3 2.3m, Fokker D.VII 1200mm, Bristol M1.B 1350mm, Multiplex FunCub, Staudacher 1000mm EPP
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sikorski Ilja Muromec verze Veh
PříspěvekNapsal: ned 04.01.2015 17:38 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 29.9.2013
Příspěvky: 221
Bydliště: Černošice
Problémy, které bych rád konzultoval jsou tyto:

1. Vedení silových trojlinek k motorům mi vychází zhruba 40cm pro vnitřní a 60cm pro vnější motory, průměrný proud bude tak kolem 20-25A, ve špičkách cca 35A. Dotaz zní, zda se nebudou vedení navzájem rušit, jestli je vést jedním nebo 2 kanálky a pokuc 2ma, tak jestli bude stačit 5-6cm mezera. Nerad bych dával régly k motorům, kvůli vyvážení je potřebuju mít v čumáku a i těch 10cm hraje roli.

2. Rozdělení proudové zátěže serv a příslušenství. Zatím jsem kvůli odběru spíš pro analogová serva, která jsou 3-4 (čtvrté je na odhoz pum, to pojede jen v přímém letu, tak proudově není moc relevantní). Na křidýlka bude servo hodně silné (10kg/cm) protože honí drátový náhon přes 10 kladek. Nemá moc smysl dávat dvě, protože ladit se to dá napínáky a diferenciace je už dána pákami vedením. Kromě serv se musí honit ještě přijímač (Optima7) gyro (Orange RX3S), to netuším kolik bere, ale asi moc ne, zbytek jsou už jen signály do réglů a zvuku (4x régly, 1x zvuk). 2 régly mají 5A BEC, 2 régly 3A BEC. Otázka zní, zda rozdělit napájení serv z jednoho BECu a zbytek honit druhým, pokud ano, pak zda už nedat digitály místo analogů.

3. Obecně k nesilovému drátování - uvítal bych tip na nějaký paralelní destičkoslučovač, přece jen pájet 4 vstupy do jednoho, nebo to prohánět 3mi Y-kabely se mi nechce (na Ca3 to tak mám, ale nelíbí se mi to)..

4. Nemáte někdo tip na plastové kladkové kolečka - něco jako 25-30mm průměr? Potřeboval bych je provrtat a našroubovat na serva. No v nejhorším si je uklohním z překližky, nebo nechám vysoustružit. jediné co jsem našel je dvoukladka z bubnového navijáku od HiTec pro jachtová serva, ale ta je dost velká a taky drahá.

5. Pokud máte někdo dobré zkušenosti s nějakým jiným multiengine zvukem než je MRRCsound 4.1. ..Napadlo mne jako ekonomická varianta naložit 2 Hobbykingové moduly, to by bylo jen za 2/5 ceny.. Také nevím jak by zvučel ten bezmembránový reprák u MRRCsound na 2mm balsové podlaze..

Díky za případné rady a tipy.

_________________
Ca.3 2.3m, Fokker D.VII 1200mm, Bristol M1.B 1350mm, Multiplex FunCub, Staudacher 1000mm EPP


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sikorski Ilja Muromec verze Veh
PříspěvekNapsal: ned 04.01.2015 17:56 
Mazák
Mazák

Registrován: 19.12.2006
Příspěvky: 538
Bydliště: Kutnohorsko
K bodu 4: Dělal jsem je z překližky 2mm jen lupínkovkou a jehlovým pilníkem a je to hotové hnedle. To co je na obrázku je první verze, ta měla zbytečně velký průměr a servo se šmrdlalo u středu.


Přílohy:
ailerons_servo.JPG
ailerons_servo.JPG [ 87 KiB | Zobrazeno 1714 krát ]

_________________
Malé elektolety, zatím do 1kg
Update: elektrolety do 1.5kg
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sikorski Ilja Muromec verze Veh
PříspěvekNapsal: ned 04.01.2015 19:33 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 29.9.2013
Příspěvky: 221
Bydliště: Černošice
kofejn píše:
K bodu 4: Dělal jsem je z překližky 2mm jen lupínkovkou a jehlovým pilníkem a je to hotové hnedle. To co je na obrázku je první verze, ta měla zbytečně velký průměr a servo se šmrdlalo u středu.


Ba, ba, to je ono, už jsem to na Tvém Caudronu okukoval.. já jsem jenom línej, potřebuju 2 jednoduché a 1 dvojitou (pro jistotu dvě smyčky).. - koukám, že máš na kladce jen jednu smyčku, takže to máš lanko někde dál rozbočený ? Mimochodem kolik máš ten průměr kladky teď? Já jsem si spočítal 30mm průměr = zhruba 1,5cm posun na 60 stupních, to je u mne 30 stupňů na směrovce..

_________________
Ca.3 2.3m, Fokker D.VII 1200mm, Bristol M1.B 1350mm, Multiplex FunCub, Staudacher 1000mm EPP


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sikorski Ilja Muromec verze Veh
PříspěvekNapsal: ned 04.01.2015 19:38 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 29.9.2013
Příspěvky: 221
Bydliště: Černošice
kofejn píše:
K bodu 4: Dělal jsem je z překližky 2mm jen lupínkovkou a jehlovým pilníkem a je to hotové hnedle. To co je na obrázku je první verze, ta měla zbytečně velký průměr a servo se šmrdlalo u středu.


Sorry, blbě jsem koukal, máš to lanko dvojitý v dvojkladce.. předpokládám, že dole je to skřípnutý přechodem mezi kladkama aby se to náhodou neprosmyklo..

_________________
Ca.3 2.3m, Fokker D.VII 1200mm, Bristol M1.B 1350mm, Multiplex FunCub, Staudacher 1000mm EPP


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sikorski Ilja Muromec verze Veh
PříspěvekNapsal: ned 04.01.2015 20:19 
Mazák
Mazák

Registrován: 19.12.2006
Příspěvky: 538
Bydliště: Kutnohorsko
Jo jo, je to pojištěné lepidlem a průměr je asi 25mm. Bohužel se k tomu nedostanu, tak aspoň aktuální fotka.


Přílohy:
kladka2.jpg
kladka2.jpg [ 54.54 KiB | Zobrazeno 1690 krát ]

_________________
Malé elektolety, zatím do 1kg
Update: elektrolety do 1.5kg
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sikorski Ilja Muromec verze Veh
PříspěvekNapsal: pon 05.01.2015 16:59 
Administrátor serveru
Administrátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 24.4.2003
Příspěvky: 7945
Bydliště: Praha, ČR
Obrázky: 286
Blog: Zobrazit blog (3)
mt_beran píše:
1. Vedení silových trojlinek k motorům mi vychází zhruba 40cm pro vnitřní a 60cm pro vnější motory, průměrný proud bude tak kolem 20-25A, ve špičkách cca 35A. Dotaz zní, zda se nebudou vedení navzájem rušit, jestli je vést jedním nebo 2 kanálky a pokuc 2ma, tak jestli bude stačit 5-6cm mezera. Nerad bych dával régly k motorům, kvůli vyvážení je potřebuju mít v čumáku a i těch 10cm hraje roli.


Tohle bude chtít zkusit, myslím, že zkušenosti nebudou. Ale viděl bych to optimisticky.

Chápu problém s vyvážením, ale dát regulátory k motorů má hodně výhod.
Úspora hmotnosti: k motoru by měly být stejné vodiče jako k regulátoru. To že vedou do regulátoru vodiče s větším průřezem než k motoru nemá žádné opodstatnění. A samozřejmě, že by to šlo udělat k vnitřním gondolám 4mm2 z vnitřních na vnější 2,5mm2.
Taky lepší chlazení regulátoru v gondolách.

Mám lepší zkušenost s krátkým vedením mezi motorem - regulátorem a dlouhým přívodem od baterek než obráceně. Uznávám, že na to mohou být různé názory. Toto je můj. :wink:


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sikorski Ilja Muromec verze Veh
PříspěvekNapsal: pon 05.01.2015 17:19 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 16.3.2005
Příspěvky: 744
Bydliště: Vinohradská 48 Praha 2 ČR
TomasC píše:

Tohle bude chtít zkusit, myslím, že zkušenosti nebudou. Ale viděl bych to optimisticky.

Chápu problém s vyvážením, ale dát regulátory k motorů má hodně výhod.
Úspora hmotnosti: k motoru by měly být stejné vodiče jako k regulátoru. To že vedou do regulátoru vodiče s větším průřezem než k motoru nemá žádné opodstatnění. A samozřejmě, že by to šlo udělat k vnitřním gondolám 4mm2 z vnitřních na vnější 2,5mm2.
Taky lepší chlazení regulátoru v gondolách.

Mám lepší zkušenost s krátkým vedením mezi motorem - regulátorem a dlouhým přívodem od baterek než obráceně. Uznávám, že na to mohou být různé názory. Toto je můj. :wink:


Mohu jen souhlasit a potvrdit ze zkušenosti, třeba u S-38 jsem měl přívodní kabely k motorům a regulátorům delší než 1m (stočené) max odběr 110A


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sikorski Ilja Muromec verze Veh
PříspěvekNapsal: pon 05.01.2015 17:57 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 29.9.2013
Příspěvky: 221
Bydliště: Černošice
TomasC píše:
Tohle bude chtít zkusit, myslím, že zkušenosti nebudou. Ale viděl bych to optimisticky.

Chápu problém s vyvážením, ale dát regulátory k motorů má hodně výhod.
Úspora hmotnosti: k motoru by měly být stejné vodiče jako k regulátoru. To že vedou do regulátoru vodiče s větším průřezem než k motoru nemá žádné opodstatnění. A samozřejmě, že by to šlo udělat k vnitřním gondolám 4mm2 z vnitřních na vnější 2,5mm2.
Taky lepší chlazení regulátoru v gondolách.

Mám lepší zkušenost s krátkým vedením mezi motorem - regulátorem a dlouhým přívodem od baterek než obráceně. Uznávám, že na to mohou být různé názory. Toto je můj. :wink:


OK, dík. Asi obráceně, na delší vedení větší průřez, nebo jsem natvrdlej? :) Jojo, AWD12 nebo 10, to je otázka..

Hmotnost kabelů mne nepálí, jeden kanálek před těžištěm a jeden v těžišti, nebo ten druhý můžu nacpat kousek za náběžku a efekt vyšší váhy bude naopak pozitivní.. Do spodní náběžky budu asi cpát do uhlíku 4-5mm ocel, protože čumák bude dost plnej, že by se tam těžko vešla zátěž a budu muset asi dovažovat kolem 300-400g.. Čeho se ale bojím u varianty s réglama v gondolách je paralelní tahání dlouhých signálních káblů - byla tu dost velká diskuse o interferenci.. Taky 1 nebo 2 BECama chci napájet, takže poteče pár ampér těma tenkýma servokablíkama, to se mi na tu délku nelíbí...

Ale asi bych viděl ideální kompromis: Na vnější motory dát régly do gondol (bez BECu, resp s odpojeným +) a vnitřní honit silovou trojlinkou s réglama v čumáku poblíž serv, přijímače atd. Ty 2 BECy mi dávají dohromady 2x5A, to je ažaž, spíš řeším jestli to vůbec dělit u 3 analogových serv a jednoho pidigyra.. Zabilo by to více much jednou ranou, stejnosměrné vedení se střídavým/ pulsním by se snad moc nerušilo a pokud ještě budou v separé kanálcích. V čumáku se uvolní trochu místa, vedení k servům a RX zůstane krátké, silová trojlinka jen jako u větších koptér (40cm)...

Co vy na to?

_________________
Ca.3 2.3m, Fokker D.VII 1200mm, Bristol M1.B 1350mm, Multiplex FunCub, Staudacher 1000mm EPP


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sikorski Ilja Muromec verze Veh
PříspěvekNapsal: úte 06.01.2015 9:31 
Mazák
Mazák

Registrován: 2.3.2012
Příspěvky: 2087
Bydliště: Ústí nad Labem
mt_beran píše:
Dotaz zní, zda se nebudou vedení navzájem rušit
Přidal bych se k ostatním, zvaž ještě, jestli ty regulátory u motorů přece jen nezkousneš. Důvod je jednoduchý - napájení motoru z regulátoru je střídavé a vždycky bude vyzařovat rušení. Čím delší, tím víc. Naproti tomu napájení regulátoru je stejnosměrné (samozřejmě s výhradami, ale dá se lépe ošetřit).


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 103 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz