RCmania.cz - web pro modeláře a modely
http://www.rcmania.cz/

Oddálení chodu el. podvozku
http://www.rcmania.cz/viewtopic.php?f=119&t=80230
Stránka 1 z 1

Autor:  Shorty [ sob 25.02.2017 23:24 ]
Předmět příspěvku:  Oddálení chodu el. podvozku

Ahoj,
o zpomalení serv( ne vysilačkou) jsem něco našel. Co hledám je oddálení chodu el. podvozku.
Jde mi o toto. Mám 8 kanálů a chtěl bych aby podvozek fungoval tak, že se jedna noha zasune později než první a naopak. Pokud bych použil dva kanály, není problém. Ale to bych musel dát klapky na jeden a to se špatně dolaďují. Lepší by byly zvlášť. Existuje nějakej bazmek ( něco jako vloženej reverz )?
Díky

Autor:  jyrry [ sob 25.02.2017 23:42 ]
Předmět příspěvku:  Re: Oddálení chodu el. podvozku

Shorty píše:
... nějakej bazmek ...

Takový bazmeky si dělám na bázi procesůrku PIC; dostane signál a podle jeho úrovně ho zpracuje - třeba vytvoří sekvenci pro ovládání pumovnice, nebo sekvenci podvozkových vrat a nohou... Nebo může zpozdit jeden z výstupních signálů...

Autor:  jakub37 [ ned 26.02.2017 0:15 ]
Předmět příspěvku:  Re: Oddálení chodu el. podvozku

A nestačilo by ti něco takovýho?

[url][/url]
https://hobbyking.com/en_us/adjustable- ... tore=en_us

Přílohy:
image.jpeg
image.jpeg [ 73.89 KiB | Zobrazeno 1225 krát ]

Autor:  modreflek [ ned 26.02.2017 7:31 ]
Předmět příspěvku:  Re: Oddálení chodu el. podvozku

Stačí dát do přívodu k jednomu podvozku diodu, která trochu srazí napětí.

Autor:  jyrry [ ned 26.02.2017 9:16 ]
Předmět příspěvku:  Re: Oddálení chodu el. podvozku

Máš to odzkoušené, používáš to?
Dioda ho jen zpomalí, neoddálí jeho pohyb. Navíc je riziko že se to zastaví na cestě - i podvozky z HK mají časovou ochranu = pokud nedojede na koncák, vypne po cca 10s.

Ten ASSAN sekvencer vypadá dobře, to by šlo použít...

Autor:  modreflek [ ned 26.02.2017 10:17 ]
Předmět příspěvku:  Re: Oddálení chodu el. podvozku

Mám, měl jsem to na Bf 109, podvozky Giezendanner.
Je pravda , že se to začalo vysouvat současně, ale jedna noha byla pomalejší.
Vypadalo to dobře. Teď dělám novou 109 a dávám tam tyhle podvozky:
https://www.lindinger.at/de/?sViewport= ... r+fahrwerk
Při zkouškách v dílně to napájím jenom jedním článkem lion a běhá v pohodě i s kolem 145 mm.

Autor:  Dejfak [ ned 26.02.2017 10:18 ]
Předmět příspěvku:  Re: Oddálení chodu el. podvozku

Používám spomalovač serv z HK, mám to tak na warbirdu.
Ono nejde spomalit samotnou nohu, ale jde tím zavřít o nějakou vteřinu později. Spomalí to výchylku a než dojede výchylka do pozice kdy ji rozezná elektronika v podvozkové noze,
Je na tom spomalovači poťák, kterým jde poladit jak pozdě se noha zavře. Ale teď nemohu najít ten bazmek z HK

Autor:  Shorty [ ned 26.02.2017 11:59 ]
Předmět příspěvku:  Re: Oddálení chodu el. podvozku

jyrry píše:
Takový bazmeky si dělám na bázi procesůrku PIC; dostane signál a podle jeho úrovně ho zpracuje - třeba vytvoří sekvenci pro ovládání pumovnice, nebo sekvenci podvozkových vrat a nohou... Nebo může zpozdit jeden z výstupních signálů...


To by se hodilo i do budoucna. Jen nevím o čem mluvíš :( . Elektronika mi nic neříká.

jakub37 píše:
A nestačilo by ti něco takovýho?

[url][/url]
https://hobbyking.com/en_us/adjustable- ... tore=en_us


Z obrázku jsem snad pochopil, že to postupně otvírá dveře šachty a podvozek. Budu muset někomu říct, ať mi to přeloží. Ani angličtina není má silná stránka :oops:

Každopádně dík za navedení.

Autor:  jakub37 [ ned 26.02.2017 12:52 ]
Předmět příspěvku:  Re: Oddálení chodu el. podvozku

Mělo by to mít tři módy, v tom prvním po zapnutí otevře postupně dveře 1 a 2 a pak podvozek, po přepnutí zase obráceně - podvozek a dveře. Protože je pro podvozek jenom jeden vývod a jestli nepotřebuješ otvírat dveře, připojil bych jedno kolo do dveří a druhý do podvozku a nastavil zpoždění jaký potřebuješ.

Přílohy:
image.png
image.png [ 227.54 KiB | Zobrazeno 951 krát ]

Autor:  Shorty [ ned 26.02.2017 13:06 ]
Předmět příspěvku:  Re: Oddálení chodu el. podvozku

Tak nějak jsem to pochopil :D . On takto už není problém se s tím popasovat, ale projíždět HK a vše co by to mohlo být překládat by bylo asi dost náročný na čas.
Rozhodně díky. Nejspíš využiju.

Autor:  StanleyP [ pon 27.02.2017 6:48 ]
Předmět příspěvku:  Re: Oddálení chodu el. podvozku

Ja tento sekvencer mam ale este som ho len skusal na stole. su tam 3 výstupy na serva. 2x dvere a 1x nohy (Y-kabel). Skusal som ho uz asi pred rokom a ak si dobre spominam tak rychlost pohybu serv sa tam nastavit neda. da sa nastavit vychylka jednotlivych serv a cas medzi jednotlivymi sekvenciami. Nakolko riesim podobny problem kde potrebujem aby sa jedna noha zasunula pozdejsie ako druha a opacne tak si myslim ze pouzitelne to je v mode 1. to znamena :
1. dvere 1,2 otvorit, vysunut podvozok
2. zasunut podvozok, dvere 1,2 zatvorit
Len s tym ze namiesto dveri zapojim podvozky a namiesto podvozku dvere. takze sa bude dat nastavit osobitne cas zasunutia a vysunutia jednotlivych nôh. samozrejme vsetky dvere sa budu v tomto pripade zatvarat naraz. ale to mi nevadi.

Autor:  jova [ pon 27.02.2017 8:14 ]
Předmět příspěvku:  Re: Oddálení chodu el. podvozku

Vše co požaduješ je hezky popsáno zde od strany 21 do 33:
[url]http://www.hobbyrobot.cz/wp-content/uploads/Picaxe-procesor-pro-neprogramátory-RCR.pdf[/url]
Není to arduino ale picaxe. Jen doplním, dneska jsou už v prodeji v této velikosti čipy 8M2 s mnohem větší pamětí, takže se tam vejde bez problémů i mnohem delší program.

Autor:  Shorty [ pon 27.02.2017 10:32 ]
Předmět příspěvku:  Re: Oddálení chodu el. podvozku

To je docela zajímavý. Prokoušu se tím a v nejhorším mám v záloze kolegu.

Stránka 1 z 1 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/