Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 13 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Oddálení chodu el. podvozku
PříspěvekNapsal: sob 25.02.2017 23:24 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 25.3.2014
Příspěvky: 1185
Bydliště: Letovice,ČR
Ahoj,
o zpomalení serv( ne vysilačkou) jsem něco našel. Co hledám je oddálení chodu el. podvozku.
Jde mi o toto. Mám 8 kanálů a chtěl bych aby podvozek fungoval tak, že se jedna noha zasune později než první a naopak. Pokud bych použil dva kanály, není problém. Ale to bych musel dát klapky na jeden a to se špatně dolaďují. Lepší by byly zvlášť. Existuje nějakej bazmek ( něco jako vloženej reverz )?
Díky

_________________
Co napíšu je jen můj názor, který nikomu nevnucuju.


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Oddálení chodu el. podvozku
PříspěvekNapsal: sob 25.02.2017 23:42 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 16157
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Shorty píše:
... nějakej bazmek ...

Takový bazmeky si dělám na bázi procesůrku PIC; dostane signál a podle jeho úrovně ho zpracuje - třeba vytvoří sekvenci pro ovládání pumovnice, nebo sekvenci podvozkových vrat a nohou... Nebo může zpozdit jeden z výstupních signálů...

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oddálení chodu el. podvozku
PříspěvekNapsal: ned 26.02.2017 0:15 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 13.3.2009
Příspěvky: 151
Bydliště: Strakonice
A nestačilo by ti něco takovýho?

[url][/url]
https://hobbyking.com/en_us/adjustable- ... tore=en_us


Přílohy:
image.jpeg
image.jpeg [ 73.89 KiB | Zobrazeno 1254 krát ]

_________________
Jeti DC-16, Destiny F3K, Element F5J, Cornix, Ion, Piper 2,2
lodě Tito Neri, Smit Japan, Ragazza
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oddálení chodu el. podvozku
PříspěvekNapsal: ned 26.02.2017 7:31 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel

Registrován: 13.12.2012
Příspěvky: 81
Stačí dát do přívodu k jednomu podvozku diodu, která trochu srazí napětí.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oddálení chodu el. podvozku
PříspěvekNapsal: ned 26.02.2017 9:16 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 16157
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Máš to odzkoušené, používáš to?
Dioda ho jen zpomalí, neoddálí jeho pohyb. Navíc je riziko že se to zastaví na cestě - i podvozky z HK mají časovou ochranu = pokud nedojede na koncák, vypne po cca 10s.

Ten ASSAN sekvencer vypadá dobře, to by šlo použít...

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oddálení chodu el. podvozku
PříspěvekNapsal: ned 26.02.2017 10:17 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel

Registrován: 13.12.2012
Příspěvky: 81
Mám, měl jsem to na Bf 109, podvozky Giezendanner.
Je pravda , že se to začalo vysouvat současně, ale jedna noha byla pomalejší.
Vypadalo to dobře. Teď dělám novou 109 a dávám tam tyhle podvozky:
https://www.lindinger.at/de/?sViewport= ... r+fahrwerk
Při zkouškách v dílně to napájím jenom jedním článkem lion a běhá v pohodě i s kolem 145 mm.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oddálení chodu el. podvozku
PříspěvekNapsal: ned 26.02.2017 10:18 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 6.3.2007
Příspěvky: 5570
Bydliště: Praha
Obrázky: 5
Blog: Zobrazit blog (3)
Používám spomalovač serv z HK, mám to tak na warbirdu.
Ono nejde spomalit samotnou nohu, ale jde tím zavřít o nějakou vteřinu později. Spomalí to výchylku a než dojede výchylka do pozice kdy ji rozezná elektronika v podvozkové noze,
Je na tom spomalovači poťák, kterým jde poladit jak pozdě se noha zavře. Ale teď nemohu najít ten bazmek z HK

_________________
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oddálení chodu el. podvozku
PříspěvekNapsal: ned 26.02.2017 11:59 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 25.3.2014
Příspěvky: 1185
Bydliště: Letovice,ČR
jyrry píše:
Takový bazmeky si dělám na bázi procesůrku PIC; dostane signál a podle jeho úrovně ho zpracuje - třeba vytvoří sekvenci pro ovládání pumovnice, nebo sekvenci podvozkových vrat a nohou... Nebo může zpozdit jeden z výstupních signálů...


To by se hodilo i do budoucna. Jen nevím o čem mluvíš :( . Elektronika mi nic neříká.

jakub37 píše:
A nestačilo by ti něco takovýho?

[url][/url]
https://hobbyking.com/en_us/adjustable- ... tore=en_us


Z obrázku jsem snad pochopil, že to postupně otvírá dveře šachty a podvozek. Budu muset někomu říct, ať mi to přeloží. Ani angličtina není má silná stránka :oops:

Každopádně dík za navedení.

_________________
Co napíšu je jen můj názor, který nikomu nevnucuju.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oddálení chodu el. podvozku
PříspěvekNapsal: ned 26.02.2017 12:52 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 13.3.2009
Příspěvky: 151
Bydliště: Strakonice
Mělo by to mít tři módy, v tom prvním po zapnutí otevře postupně dveře 1 a 2 a pak podvozek, po přepnutí zase obráceně - podvozek a dveře. Protože je pro podvozek jenom jeden vývod a jestli nepotřebuješ otvírat dveře, připojil bych jedno kolo do dveří a druhý do podvozku a nastavil zpoždění jaký potřebuješ.


Přílohy:
image.png
image.png [ 227.54 KiB | Zobrazeno 980 krát ]

_________________
Jeti DC-16, Destiny F3K, Element F5J, Cornix, Ion, Piper 2,2
lodě Tito Neri, Smit Japan, Ragazza
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oddálení chodu el. podvozku
PříspěvekNapsal: ned 26.02.2017 13:06 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 25.3.2014
Příspěvky: 1185
Bydliště: Letovice,ČR
Tak nějak jsem to pochopil :D . On takto už není problém se s tím popasovat, ale projíždět HK a vše co by to mohlo být překládat by bylo asi dost náročný na čas.
Rozhodně díky. Nejspíš využiju.

_________________
Co napíšu je jen můj názor, který nikomu nevnucuju.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oddálení chodu el. podvozku
PříspěvekNapsal: pon 27.02.2017 6:48 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 9.3.2010
Příspěvky: 373
Bydliště: Mýtna LC
Ja tento sekvencer mam ale este som ho len skusal na stole. su tam 3 výstupy na serva. 2x dvere a 1x nohy (Y-kabel). Skusal som ho uz asi pred rokom a ak si dobre spominam tak rychlost pohybu serv sa tam nastavit neda. da sa nastavit vychylka jednotlivych serv a cas medzi jednotlivymi sekvenciami. Nakolko riesim podobny problem kde potrebujem aby sa jedna noha zasunula pozdejsie ako druha a opacne tak si myslim ze pouzitelne to je v mode 1. to znamena :
1. dvere 1,2 otvorit, vysunut podvozok
2. zasunut podvozok, dvere 1,2 zatvorit
Len s tym ze namiesto dveri zapojim podvozky a namiesto podvozku dvere. takze sa bude dat nastavit osobitne cas zasunutia a vysunutia jednotlivych nôh. samozrejme vsetky dvere sa budu v tomto pripade zatvarat naraz. ale to mi nevadi.


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oddálení chodu el. podvozku
PříspěvekNapsal: pon 27.02.2017 8:14 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 15.2.2009
Příspěvky: 1048
Bydliště: Chýnov - to je kousek od Tábora
Vše co požaduješ je hezky popsáno zde od strany 21 do 33:
[url]http://www.hobbyrobot.cz/wp-content/uploads/Picaxe-procesor-pro-neprogramátory-RCR.pdf[/url]
Není to arduino ale picaxe. Jen doplním, dneska jsou už v prodeji v této velikosti čipy 8M2 s mnohem větší pamětí, takže se tam vejde bez problémů i mnohem delší program.

_________________
EPP samokřídla
fotky: https://mapy.cz/fotografie?fotomapy&x=15&y=49&z=8&aid=861


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oddálení chodu el. podvozku
PříspěvekNapsal: pon 27.02.2017 10:32 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 25.3.2014
Příspěvky: 1185
Bydliště: Letovice,ČR
To je docela zajímavý. Prokoušu se tím a v nejhorším mám v záloze kolegu.

_________________
Co napíšu je jen můj názor, který nikomu nevnucuju.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 13 ] 

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz