Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 9 ] 
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: ned 16.05.2021 12:12 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 22.10.2012
Příspěvky: 47
Bydliště: Neverice
Pripravil som inštruktážne videjko s novým firmwarom pre tých, ktorý vlastnia výškomery ALTIS od fi. AEROBTEC pre novovznikajúcu kategóriu elektro RES.
Veľmi dobrá vec je nastavovanie výšok pomocou vysielača.



Návod jak vložit video do příspěvku na RCMANIA.cz


Nahoru
 Profil  
 
 
PříspěvekNapsal: ned 16.05.2021 12:26 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 27.1.2019
Příspěvky: 28
Bydliště: Liberec
Pěkné, Karol, dík. Prosím, ukazuje výškoměr F5J výšku?

Dík, Honza


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 16.05.2021 12:32 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 22.10.2012
Příspěvky: 47
Bydliště: Neverice
Nie výšku F5J neukazuje , ale ak by to bolo treba tak sa to tam určite dá doprogramovať.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 16.05.2021 12:49 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 27.1.2019
Příspěvky: 28
Bydliště: Liberec
Dík.

V našich pravidlech je napsáno, že

9.6.9.6.3. Start je prováděn vypuštěním modelu z ruky soutěžícího nebo jeho pomocníka. Čas letu se měří od vypuštění modelu z ruky. Vzlet je povolen pouze s běžícím motorem. Soutěžící je povinen zajistit na požádání pořadatele vhodným způsobem (nastavovací karta s displejem, nastavovací modul/box, PC připojené k výškoměru, atd.) prokázání nastavené vypínací výšky výškoměru na 90m a maximální doby chodu motoru 30s (nepřetržitý chod od spuštění).

a

Diskvalifikace, když
d) modelem dosažená výška modelu překročí hranici 110 metrů do 10 vteřin po vypnutí motoru. Toto může být interpretováno jako tzv. „F5J výška“ na displeji výškoměru. Ředitel soutěže je oprávněn kdykoliv si vyžádat od soutěžícího záznam z výškoměru (výškoměr musí mít funkci záznamu) a rozhodnout, zda k porušení tohoto pravidla došlo.

Takže by bylo prima, kdyby oba údaje ukazoval výškoměr přímo, bez připojování PC. Já mám v ERESu stařičký RC-Electronics, takže s sebou budu tahat počítač, ale když už je pro Altis speciální FW pro ERES, bylo by hezké, kdyby tuto výšku ukazoval rovnou výškoměr.

Dík, H.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 16.05.2021 13:02 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 22.10.2012
Příspěvky: 47
Bydliště: Neverice
Dám na to dopyt určite to nebude problém tam dorobiť aj tak sme ešte s touto kategóriou na začiatku, všetko sa určite doladí po odlietaní súťaží.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 16.05.2021 13:11 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 22.10.2012
Příspěvky: 47
Bydliště: Neverice
Akurát keď nad tým tak rozmýšľam ,tak s tým bodom D môžu nastať problémy u F5J sa ti vypínacia výška zapíše po 10s po vypnutí motora tam je jedno aká sa zapíše , tu je problém v tom že výškomer ti vypína v nastavenej výške napríklad tých 90m, niečo spraví zotrvačnosť pár metrov navyše / záleží od pohonej jednotky ale aj od modelu/ ale ak náhodou budeš v stupáku a to sa môže stať nejeden krát tak po tých 10s môžeš byť aj 150m.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 16.05.2021 18:38 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 27.1.2019
Příspěvky: 28
Bydliště: Liberec
Máš pravdu, ale takto je to nyní popsané v pravidlech. Výškoměr má být nastavený na 90 m, penalizace je až za 110. Stoupáky jsou v pohodě, při nalétnutí stoupáku se holt chvíli potlačuje, aby model nestoupal, než uplyne oněch 10 sekund.

Podle mě je horší, že, šikovní piloti mohou mít o 20% větší výchozí výšku. Je to špatně, ostatně o zoomu už se dlouze diskutovalo, když před lety vznikala F5J (pokud má někdo čas a umíte anglicky, tak si přečtěte https://www.rcgroups.com/forums/showthr ... -FAI-event), a je to jeden z argumentů proti pevné vypínací výšce.

Projel jsem záznamy z mých ERES letů. Ten slovinský výškoměr má evidentně antizoom, tj. dle změřené stoupavosti vypíná motor v menší výšce, v mém případě okolo 85-87 m. Na záznamech je krásně vidět, jak model nastoupá akorát do oněch 90-92 m. Pohon používám "přiměřený", stoupavost je asi 6 m/s. Jinak řečeno, s normálním pohonem a bez triků je převýšení tak oněch 5 m.

Když problém (hodně) zjednoduším, tak přebytek výšky závisí na čtverci rychlosti děleném 20 (dh=v^2/2/g). Pokud se ten můj model s normálním pohonem pohybuje rychlostí 10 m/s, tak je převýšení právě těch 5 m. Když použiji ostrý pohon (čeká v šuplíku, ale nechci trápit baterku), tak ve vodorovném letu 20 m/s poletí a bude mít dost energie na nastoupání o 20 m výše.

Šikovný pilot nastoupá do 85 m, kde přejde do téměř vodorovného letu. Při protnutí 90 m výškoměr vypne motor, ale eroplán poletí rychle, jeho kinetickou energii lze přeměnit na výšku. Asi to bude chtít trénink, ale 20% výšky za to určitě stojí.

Znovu opakuji, podle mě je to špatně, ale pro tuto sezónu to platí (alespoň v Česku). Takže by bylo fajn, kdyby F5J výšku uměl ukázat výškoměr rovnou, bez zkoumání přes PC.

A disclaimer - já vyměňovat pohon ani výškoměr nemíním ;-).

Hezký den, H.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 17.05.2021 13:33 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie
Uživatelský avatar

Registrován: 15.2.2005
Příspěvky: 157
Bydliště: Plzen
Tak ... ja jsem zatim vystacil se zakladnim FW a pokud se zaskrtne F5J, zobrazi se i prislusna vyska. Si myslim. Nasel jsem jsem jeste Altis 3, staci na to.
Moc mi to nezoomovalo. Spis vubec. Tech pouhych pul kil hmotnosti a dost velky odpor toho asi moc nedovoli.
Do 85 metru na "rozjeti" jsem pokazde trefil jen nepredvidatelnou nahodou. Jinymi slovy nikdy.
Ale treba je vsechno jinak.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob 12.06.2021 7:59 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 20.7.2019
Příspěvky: 3
Je možno tento výškoměr použít do soupravy Radiolink at9 nebo at 10?


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 9 ] 

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz