Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 27 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Upevnění konektorů křídel - MPX6
PříspěvekNapsal: ned 22.03.2015 13:32 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.7.2011
Příspěvky: 6391
Bydliště: Písek, ČR
Ahoj všichni,
promýšlím osazení nového větroně, a váhám které použít konektory na připojení křídel (křídla se nasazují z boku trupu, na spojku).
Mám vyzkoušený Canon15 konektor, fungoval dobře, nebyl problém s upevněním (upevňovací rantl s dírami je součástí plechového těla konektoru).
Na novém větroni bych zkusil MPX6 konektory. Je to dobrý nápad? Mám jich tady pár před sebou (vidím je naživo prvně). Mechanické spojení se mi docela líbí, pěkně nafest to docvakne.

Kdo už jste je na tento účel použil? Jak je upevňujete? Koukám na ten zelený plast, čímpak by se to dalo spolehlivě lepit?
Rád bych je měl napevno přilepené v trupu a křídlech, ne abych musel tahat drátky a před nasazením křídla je ručně spojovat.
Co třeba tyto rámečky? Myslíte že je to k něčemu?
Příloha:
MPX6 konektory.jpg
MPX6 konektory.jpg [ 30.66 KiB | Zobrazeno 1767 krát ]

Konektory pro připojení křídel musí mít vůli, aby za letu nebyly namáhané kontakty, jak to u MPX pořešit? Právě ty černé rámečky by to mohly řešit což?

Díky za nápady a zkušenosti!

_________________
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz


Nahoru
 Profil  
 
 
PříspěvekNapsal: ned 22.03.2015 13:52 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 9207
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Pokud ti křídla na trupu sedí bez vůlí, tak ty rámečky můžeš mít napevno, ale kablíky pájet a zasmrštit samostatně, aby se nože mohli samostatně pohybovat.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 22.03.2015 15:27 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2008
Příspěvky: 1010
Bydliště: Vysoké Mýto
Jak se můžou ty nože pohybovat,když jsou zalitý v plastu natvrdo?

_________________
https://www.rcalbum.cz/hledat?q=martin+hynek
https://hynekmyto.rajce.idnes.cz/


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: ned 22.03.2015 15:32 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 5.9.2009
Příspěvky: 1159
Bydliště: Brno sever
Bomber píše:
Jak se můžou ty nože pohybovat,když jsou zalitý v plastu natvrdo?


Ty jsi ty konektory asi ještě neviděl, že?
Napevno zalitý v plastu samozřejmě nejsou, kontakty jsou do housingu vložené.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 22.03.2015 15:33 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2008
Příspěvky: 1010
Bydliště: Vysoké Mýto
Woita píše:
.............Konektory pro připojení křídel musí mít vůli, aby za letu nebyly namáhané kontakty, jak to u MPX pořešit? Právě ty černé rámečky by to mohly řešit což?

Díky za nápady a zkušenosti!


Kontakty nejsou namáhané,protože se plasty(zelené) zasunují jeden do druhého.Ty černý rámečky je spíš kosmetická záležitost.Já konektory zalepuju.

_________________
https://www.rcalbum.cz/hledat?q=martin+hynek
https://hynekmyto.rajce.idnes.cz/


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: ned 22.03.2015 15:38 
Mazák
Mazák

Registrován: 30.8.2011
Příspěvky: 5361
Bydliště: Plzeň, CZ
Obrázky: 0
Mam to tak ze konektor mam na jedne strane zelepenej v trupu (epoxy s balonama) a cast v kridle je volna (kridlo je konstrukcni takze je kam schovat draty. Je to sice dvoukrokove ale prijde me ze se to lepe dava do kupy.

_________________
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: ned 22.03.2015 15:50 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2008
Příspěvky: 1010
Bydliště: Vysoké Mýto
mhabr píše:

Ty jsi ty konektory asi ještě neviděl, že?
Napevno zalitý v plastu samozřejmě nejsou, kontakty jsou do housingu vložené.


Dobře,správně je vložené.Ale ze 6ti kontaktů se mě pohybují 2.Zbytek se bude muset vyhrkat pájením kablíku.Asi.

_________________
https://www.rcalbum.cz/hledat?q=martin+hynek
https://hynekmyto.rajce.idnes.cz/


Naposledy upravil Bomber dne ned 22.03.2015 16:22, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: ned 22.03.2015 15:52 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.7.2011
Příspěvky: 6391
Bydliště: Písek, ČR
Amper píše:
Mam to tak ze konektor mam na jedne strane zelepenej v trupu (epoxy s balonama) a cast v kridle je volna (kridlo je konstrukcni takze je kam schovat draty. Je to sice dvoukrokove ale prijde me ze se to lepe dava do kupy.

Takhle jsem to měl u velkého větroně, křídlo bylo trojdílné, taky ty uši jsem připojoval takto.
Tohle nové éro má jen levou a pravou půlku křídla, tak bych právě rád abych jen nacvakával křídla a netahal dráty. Nevím jestli je to úplně dobrý nápad, myslím že jeden z konektorů by pak měl být dosti navolno, proto mě napadly ty rámečky, tam by se dalo zařídit aby to mělo vakl.

Ten epoxid na té hmotě drží fest?

_________________
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz


Naposledy upravil Woita dne ned 22.03.2015 15:54, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 22.03.2015 15:53 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.7.2011
Příspěvky: 6391
Bydliště: Písek, ČR
Ty kontakty - koukám samečci jsou zalitý napevno, samičky se volně viklají všechny. Vůle je ale malá, otázka jestli to stačí pro zamezení namáhání nebo se mám snažit o to volné uložení jednoho konektoru?

To jsem už řešil dříve na jiném konektoru - skrz díru volně distanční trubička, maličko delší než tloušťka rámečku, takže šroubek se může přitáhnout nafest. Konektor pak roztomile viklá na těch trubičkách. :D

_________________
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 22.03.2015 17:41 
Mazák
Mazák

Registrován: 30.8.2011
Příspěvky: 5361
Bydliště: Plzeň, CZ
Obrázky: 0
Epoxyd me prijde ze drzi dostatecne - mam to na 3.4m Minimoe a taky je kridlo na pulku. Stejne me vzdy trva nejdyl nez zahaknu hacky v trupu takze tech 5s co zabere zacvaknuti konektoru neresim

_________________
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: ned 22.03.2015 17:49 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.2.2010
Příspěvky: 4784
Bydliště: Žilina SR
Já si stejně myslím, že je lepší, když je jeden díl konektoru napevno (nejspíš ten v trupu) a protikus volně na kabelu. Ono totiž za letu se většinou ta křídla vůči trupu hýbou. Nemusí to být velké pohyby, ale přece. No a kdyby se to přenášelo na konektory, tak by to mohlo dělat problémy. Pokud je jeden protikus volně, tak jejich styk je pevný a nepohyblivý a vzájemné pohyby křídel a trupu kompenzují kablíky, kterým to nevadí.

_________________
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 22.03.2015 18:03 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.7.2011
Příspěvky: 6391
Bydliště: Písek, ČR
Asi na tom něco bude, křídlo se může maličko pohybovat a je na průser zaděláno.
Ten Canon jsem měl u éra, kde se střední část šroubovala dvěma ocelovýma šroubama shora a ještě tam bylo tvarované lůžko, to byla jiná situace, to se nemohlo hnout ani o setinu mm. Tam jsem si dovolil konektory oba napevno a vůle stačila co mají piníky v Canonu.

Akorát ty MPX jsou poněkud ztuha a jsou úplně hladné, nedovedu si představit jak bych to rozpojoval. Asi udělat nějaké pomocné očko (z nějakého lanka třeba), za který by se dalo tahat?

_________________
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 22.03.2015 18:23 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 1.5.2008
Příspěvky: 10998
Bydliště: praha 5
Woita píše:
Asi na tom něco bude, křídlo se může maličko pohybovat a je na průser zaděláno.
Ten Canon jsem měl u éra, kde se střední část šroubovala dvěma ocelovýma šroubama shora a ještě tam bylo tvarované lůžko, to byla jiná situace, to se nemohlo hnout ani o setinu mm. Tam jsem si dovolil konektory oba napevno a vůle stačila co mají piníky v Canonu.



mám to stejně, kde je křídlo pevně přišroubované šroubem mám na pevno oba konektory, u letadel , kde jsou poloviny křídel nasouvané a jištěné bud gumičkou v trupu, nebo lepenkou nechávám jeden konektor na kablíku volný--u větších větronových maket oba--z křídla vede dlouhý kus kabeláže až do trupu kde to spojuji na krátké prodlužky z přijímače---pro případ, že bych měnil v křídle servo je výhodné mít pak možnost vytáhnout si dlouhý kabel z křídla ven i se servem .


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 22.03.2015 18:37 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.7.2011
Příspěvky: 6391
Bydliště: Písek, ČR
Tak jo, děkuju za názory, nechám se přesvědčit. Asi to nechám navolno - z jedné nebo z obou stran.

Ještě odbočím mimo téma, když už jsou zde tito modeláři co s tím mají zkušenost:
Jak byste zajistili křídla? Je to tento model, akorát bude elektrifikovaný:
http://www.valentamodel.cz/12.htm
V trupu je hodně místa, tak asi v každém křídle háček a spojit gumou? Nebo jsou ještě jiné metody? Já měl nasouvací křídla jenom u jednoho modelu (to byly ty nasouvací uši) a tam jsem zajišťoval lepicí páskou.

Před časem jsem si koupil (od jednoho výrobce v Plzni, už nevím kdo to byl) takové plastové "zácvaky", něco jako konektor ale jen plast, jako patentek (druk),který zacvakne a drží. Smaeček a samička. Přijde mi ale že je to věc která zbytečně znesnadňuje odepínání křídla, vyžaduje to dost síly.

_________________
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 22.03.2015 19:06 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 1.5.2008
Příspěvky: 10998
Bydliště: praha 5
Woita píše:

Jak byste zajistili křídla? Je to tento model, akorát bude elektrifikovaný:
http://www.valentamodel.cz/12.htm
V trupu je hodně místa,


u Valentova foxe jesm to vyřešil takto
Příloha:
P1140712.JPG
P1140712.JPG [ 42.87 KiB | Zobrazeno 1497 krát ]

Příloha:
P1140714.JPG
P1140714.JPG [ 50.56 KiB | Zobrazeno 1497 krát ]

Příloha:
P1140715.JPG
P1140715.JPG [ 65.53 KiB | Zobrazeno 1497 krát ]


klasický plastový šroub, v křídle závit, gumová hadice, z jedné strany menší díra aby se šroub neprotáčel, na druhé straně hadice díra aby šroub procházel volně a hadice pružila a nedřela se o závit šroubu.

na poslední fotce právě to uložení MPX konektoru--po spojení je vtáhnu do držáku z epp.

pohledově to má hodně daleko k pocitu profi provedení kde není místo pro jiný materiál, nežli uhlík, ale po praktické stránce si opravdu nestěžuji.

PS: rychlo cvaky jsem nepoužil právě ze strachu, jak to budu rozebírat---u stahování gumičkama mi u ostatních mojich modelu trochu vadí ,že je musím každou chvíli měnit za nové.

je ale potřeba ty plastové šrouby prohnat očkem, aby šli šroubovat volně.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 27 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CakeRC, kope a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz