Reklama

 





Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 18 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: ned 20.07.2014 22:31 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 1.12.2013
Příspěvky: 32
Bydliště: Strakonice
Ahoj. Přestalo mi fungovat zapnutí brzdy na regulátoru, ale létám dál. Nejde mi na rozum proč se při letu po úplném stažení plynu sklopná vrtule neustále točí. Předpokládal bych, že se po stažení plynu motor setrvačností dotočí a poté se sklopná vrtule prostě sklopí. Díky za vysvětlení.

_________________
ACE-40, Alpha 1500, MJX 648, Hitec Optic 6


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Sklopná vrtule
PříspěvekNapsal: ned 20.07.2014 22:54 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 31.7.2005
Příspěvky: 19644
Buď jsi brzdu deaktivoval a nebo pokud je zaplá tak zkus trošku trimem plynu sjet dolů - (popřípadě znovu provést kalibraci plynu) - Radek
EDIT - listy chodí v trámci volně?

_________________
ICQ 638556901


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sklopná vrtule
PříspěvekNapsal: ned 20.07.2014 23:10 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 6.9.2013
Příspěvky: 1420
Bydliště: Praha, ČR
Obrázky: 38
jakmile je roztočená, už se sama bez brzdy nesklopí. Odstředivá síla roztočených listů je drží rozevřené, rozevření na oplátku zajišťuje, že ji proudící vzduch stále roztáčí a tedy drží listy zase rozevřené, a tak vše dokola. Jediná šance by byla zastavit. to u letadla jde blbě ... ale trochu jde. Mě když se to stalo ještě na bublinách, tak jsem prostě pomalu vytrácel rychlost a pomalu vyklesával až si škrtla v malé rychlosti o zem a sklopila se. Pak mě napadlo, zda by nešlo třeba přitáhnout do stoupání do zastavení/pádu. S trochou štěstí a pokud máš dost volné listy, tak by se mohly sklopit a pak už jen do přistaní nekopnout do vrtule :) To ale vyzkoušené v reálu nemám, jen se mi to honilo hlavou, když se mi to tehdy stalo.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sklopná vrtule
PříspěvekNapsal: ned 20.07.2014 23:49 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 1.5.2008
Příspěvky: 10416
Bydliště: praha 5
jindraj píše:
S trochou štěstí a pokud máš dost volné listy, tak by se mohly sklopit a pak už jen do přistaní nekopnout do vrtule :) To ale vyzkoušené v reálu nemám, jen se mi to honilo hlavou, když se mi to tehdy stalo.


funguje to tak, ale také to není stoprocentní, jednou jsem to takto nouzově sklápěl, když jsem přehodil regl do větroně z motoráka, zapoměl to přeprogramovat a neměl jsem u sebe na louce programovací kartu.
Někdy se ale ta vrtule točila dál i po tom zhoupnutí , navíc opravdu pakárna ji timto zpusobem sklápět.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sklopná vrtule
PříspěvekNapsal: pon 21.07.2014 0:03 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 31.7.2005
Příspěvky: 19644
Kluci pokud mu brzda fachčila a najednou nejde, pak bych se zaměřil na to , proč se tak stalo - Radek

_________________
ICQ 638556901


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sklopná vrtule
PříspěvekNapsal: pon 21.07.2014 1:07 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 6.9.2013
Příspěvky: 1420
Bydliště: Praha, ČR
Obrázky: 38
arda1 píše:
Kluci pokud mu brzda fachčila a najednou nejde, pak bych se zaměřil na to , proč se tak stalo - Radek


mám dojem, že nefunkčnost brzdy byl jen důvod, proč se dostal k otázce, proč se vrtule navzdory vypnutému motoru bez brzdy nezastaví. Alespoň v úvodní otázce myslím neřeší vůbec chybu v brzdě, ale jen důvody nezsatvující se vrtule.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: pon 21.07.2014 18:09 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 16.12.2008
Příspěvky: 381
Bydliště: Boskovice
Taky bych řekl, že neřeší to, proč mu nejde brzda, ale to, proč se vrtule nezastaví. Jinak jindraj má 100% pravdu :-)

_________________
Blade 400 3D, T-rex 500 ESP a pak mraky dalších, nevejde se mi to sem :-) .......


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 21.07.2014 20:24 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 1.12.2013
Příspěvky: 32
Bydliště: Strakonice
Přesně tak, neřešim proč brzda nefunguje, ale proč se motor se sklopnou vrtulí prostě nepřestane točit. Pokud by vrtule nebyla sklopná tak je mi to jasný. Díky všem za odpovědi, ale moudrej z toho teda vůbec nejsem.... :?

_________________
ACE-40, Alpha 1500, MJX 648, Hitec Optic 6


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 21.07.2014 20:36 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 2.2.2009
Příspěvky: 1265
Bydliště: Havířov
V tom případě nad tím nepřemýšlej, ale musíš pouze přijmout fakt, že bez brzdy se to prostě samo nesklopí! Takže raději vyřeš funkci brzdy a bude se i sklápět vrtule, to je celé :)

_________________
"Rozum, který zůstává stát, je v pořádku – jen si nesmí lehnout." J. Werich


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob 21.11.2015 15:19 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.3.2012
Příspěvky: 1613
Bydliště: Nitra Slovensko
Swed píše:
Přesně tak, neřešim proč brzda nefunguje, ale proč se motor se sklopnou vrtulí prostě nepřestane točit. Pokud by vrtule nebyla sklopná tak je mi to jasný. Díky všem za odpovědi, ale moudrej z toho teda vůbec nejsem.... :?


Točí sa kvôli prúdeniu, obtiekaniu vzduchu pri lete. Pokiaľ ju nedrží brzda (motor s ESC) tak sa roztočí, lebo to je laicky povedané taká skrutka vŕtajúca sa vzduchom. Ono ten odpor vzduchu je aj pri 50 km/h dosť značný (kto jazdil na motorke ten to pozná) A vrtuľa aj pri sklopení sa má snahu kvôli svojmu tvaru točiť a čim sa viac točí tým sa má snahu viac odklápať (odstredivou silou) Ideálne bi bolo keby sa za klopila-schovala niekde do trubu. Stalo sa my, že ani brzda nastavená na médium my nedokázala sklopiť vrtuľu, ale ak som ju nastavil na hard bolo po probléme.

_________________
(TARANIS X9D+) - Funtic II, Vitesse V2, Element 2,5m, Siesta (Topmodel), Edge 540 (RC Factory)


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: sob 21.11.2015 15:37 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 22.8.2015
Příspěvky: 272
Bydliště: Ostrava/Vsetín/Brno
Obrázky: 0
Ahoj, koukám že máš v popisku Alphu 1500, stalo se ti to právě s ní? Já to teď řeším totiž taky, ačkoliv mě víc trápí spíš to, že ta brzda nejde zapnout, než to, proč se při vypnuté stále točí (to jsem si nějak v hlavě zchroustal a aji ještě za letu vyzkoušel, jestli by nešla sklopit stoupáním až do pádové rychlosti. Šla.)
Jestli jo, povedlo se ti tu brzdu nějak zpátky nahodit?

_________________
Turnigy 9x + OpenTX + FrSky
Alpha 1500, YakZilla, Fling a MiMi s Vosou v pořadí :-)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: sob 21.11.2015 18:03 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 15876
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Oprášili jste rok a čtvrt "mladé" téma. Třeba to kolega od té doby vyřešil... :mrgreen:

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob 21.11.2015 21:39 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.5.2010
Příspěvky: 1577
Bydliště: Palkovice
proč se sklopka točí.......... tak trochu stupido dotaz. Možná by to chtělo zavzpomínat na školní časy, kdy nám do hlavy vtloukaly přírodní zákony, jako třeba tření a odstřediná síla. Ještě že tyhle síly v přírodě máme.

Protože sklopné vrtule něco váží, je odstředivá síla natolik velká, že "čelní" tlak vzduchu na vrtuli při letu nemá šanci roztočenou sklopku sklopit. A to k nemalé "radosti" :mrgreen: všech výrobců regulátorů, kde se musí trápit s elektronickým bržděním motoru. Některé regulátory u toho i shoří ...... 8O .

V okamžiku, kdy dojde brzdou ke zpomalení otáčení, zeslábne odstředivá síla pod sílu tlaku proudícího vzduchu a dojde ke sklopení vrtule.

Možná jsem se vyjádřil blbě, ale snažil jsem se, fakt :wink: .


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 01.12.2015 9:42 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.6.2008
Příspěvky: 3785
Ona se někdy točí, někdy ne... V podstatě je to dáno třemi proměnnými - rychlostí letu, velikostí vrtule a otáčkami v okamžiku vypnutí - na straně jedné a odporem motoru (magnety, případně mechanické ztráty převodovky atd.) na straně druhé. Typicky u starých soutěžních RCEJ na S400 s převodovkou se vrtule relativně spolehlivě sklopila i bez brzdy - pomalé, naopak odpory motoru a převodovky nezanedbatelné...
Ale třeba pro srovnání u následné kategorie RCEK s malým stříďákem na přímo se to bez brzdy nesklopilo ani náhodou.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 02.12.2015 15:38 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 17.7.2015
Příspěvky: 262
Bydliště: Brno venkov
Mně se někdy stane, když přendavám přijímač do jiného letadla, že musím znovu nakalibrovat rozsah plynu (na straně přijímače). Jinak se mi vrtule (sklopka) po stažení páky na nulu točí dál. Tedy někdy jo a někdy ne, netuším proč. I přesto, že je brzda aktivní. Pomůže právě to zkalibrování rozsahu plynu a já ještě pro jistotu dělám plyn ne 0-100%, ale cca 10-100%. Tak mám jistotu, že pokud dám plyn pod 10%, vrtule se zastaví tutově vždy. Ono na tom začátku plynu, když by byl nakalibrován rozsah na 0-100%, tak při klouzavém letu občas páku omylem vychýlím a spustí se motor, což nechci. Proto těch 10-100%. Některé přijímače mají asi holt nějakou toleranci a nemusí vždy pochopit, že je páka na vysílači zrovna v nule... 8)

_________________
FrSky Taranis X9D+
MPX Xeno, Robbe Arcus Sport, Ariane V6, Topmodel Swish, Durafly Tundra


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 18 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Bing [Bot] a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz