Jaký el. kompozit 2,5-3m do silného větru?

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Zpráva
Autor
martin z

Jaký el. kompozit 2,5-3m do silného větru?

#1 Příspěvek od martin z »

Pokoj mám plný letuschopných modelů (Majko, Sirius, quadcopter, vrtulník Kobold, dvojmetrový Tiger Moth, stejně velký Piper Super Cub, pěnový éra nepočítám) a je mi to v letošním počasí nic platný, byl jsem letos asi 3x s Majkem a 2x s coptérem. Až se mi z toho větru otvírá v kapse ne nůž, ale peněženka - ta to přece jen vyřeší spíš.

Poslední dva měsíce o tom přemýšlím víc a víc a když bych si vypsal na papír jednotlivé požadavky tak by z toho vyplynulo cca toto: Aby ten kompozitový elektrovětroň měl vztlaky a řízenou směrovku, rozumně široký trup pro osazení pohonu bez převodovky (na lipo 3-4s) a cena holého nového modelu byla pod 12 tisíc, bazarový létaný model nechci. Tím jsem si samozřejmě výrazně zůžil výběr, ale na druhou stranu nepožaduji od modelu vůbec žádnou akrobacii ani průlety na max. rychlosti, pouze chci mít i jeden model který prostě obstojí v silnějším větru, tedy nechci univerzál snažící se obsáhnout letový podmínky od bezvětří až po vichřici, nechci viking za dvacet a podobné. Možná se nevyjadřuju úplně přesně, ale nehledám hotliner na kravení, spíš opravdu el. větroň který nebude ve větru couvat a potácet se a kde na rozdíl od hotlineru má řízená směrovka opodstatnění (rozumím proč se dělají modely bez řízené směrovky, ale nechci je - jsou to moje peníze!).

Většímu rozpětí modelu dám přednost před menším modelem za stejné peníze (lhostejno jestli ocas motýl nebo kříž), stejně jako spíš dám přednost širokému trupu (kde se vejdou dvě serva vedle sebe) před úzkým (Dragonu od Valenty bych dal přednost před ELFuno od DSmodel).

Ponechávám stranou dodací lhůty od jednotlivých výrobců, pořád jsem ve stádiu úvah, jen vycházím z toho že silně foukat bude aspoň někdy i další roky a já si chci zalítat mnohem víc než ta letošní bída.

Martin

p.s. při pohledu z okna to není už ani na model do silného větru :cry:
Lněnička
Kontaktovat uživatele:

Re: Jaký el. kompozit 2,5-3m do silného větru?

#2 Příspěvek od Lněnička »

Takovýhle požadavek jsem již dlouho, jestli vůbec, neslyšel(nečetl).
Je to zajímavý přístup na pozadí všech těch dosavadních strojů.
J.Lněnička
graup15

#3 Příspěvek od graup15 »

No nechci do toho kecat :-) Ale právě omotorované F3B to zvládne vše . Jen do té ceny se prostě nevejdeš.
Ono totiž pojem silnější nebo silný vítr je pro každého různý pojem.
Naposled co jsme byli lítat,foukalo 21 až 30km/h a pro mne to nebyl naprosto žádný problém, ale pro dost ostatních modelů už ano. (No a pro 7m maketu to bylo bezvětří :-)
Tak to dost zvaž...naprostý a 100% universál neexistuje, ale béčka se tomu dost přibližují letovou obálkou a možnostmi.
PetrD

#4 Příspěvek od PetrD »

Není to sice kompozit ale jinak by tvoje požadavky naprosto splnil MaxIon, a to za velmi rozumné peníze...
graup15

#5 Příspěvek od graup15 »

PetrD píše:Není to sice kompozit ale jinak by tvoje požadavky naprosto splnil MaxIon, a to za velmi rozumné peníze...

Jojo..to by šlo.
rodzr

#6 Příspěvek od rodzr »

...trochu si přisadím - chápu tyto požadavky a fandím jim. Háček je ale v tom, že:
- ačkoliv nemíním prosazovat tady velebené elektro brusy typu Viking, nicméně tyto modely jako jedny z mála ve všem splňují tvé požadavky ( létají od nuly do (moc) větru, sám jsem lítal nejvíc v 26m/s ) a mají naprosto pohodové a nezáludné letové vlastnosti. Jsou totiž pro toto s láskou vypiplány...ale vždy nejdříve jako ( neberte mě za slovo ) větroně
A až pak přijdou borci, kteří ke štěstí potřebují notnou dávku kilowat, aby mohli vůbec lítat - a tady je dle mě zakopaný pes...
Vždyť tento skvost stačí omotorovat 500- 700W za pár babek a užiju si všechny skvělé letové vlastnosti - a nemusím být ani miionář ani gynekolog ( a že to jde - Scary JB se " slabým " motorem, Ascot FK atd atd ) - jediný problém je, že pro mnohé to není dostatečně in.
A obávám se, že běžné stavebnice nesahají letovými vlastnostmi ani po kotníky této kategorii F3B,F, J. Jediný problém jsou čím dál menší a menší trupytěchto brousků.
Sám jsem si to vyřešil takto. ze zbytků jsem dal dohromady trup F3B říkám typ bayer - ve předu skvostných 70 mm šíře, k tomu krovky od Vikinga, ocas ze Scaryho a pouze 700 W s převodovkou a 3s ( 2,2 kg vozí nahoru až moc rychle, doba chodu motoru 90-110 s - lítání na celé odpoledne...) Je to ale pouze jedna z cest...
A ještě na závěr - radši bych vrazil 12000 do slušně ojetého vikinga, než do běžné stavebnice ( která prakticky na 100% nesplní tvé požadavky)...
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Milan Nes »

řešil sem podobné jako ty ... nakonec sem udělal kompromis, menší naložený kompozit za zlomek peněz (Ariane - Wilco ...) s tenkým profilem na to moci ci vůbec zalítat a tím že šetřím na pořádného kompozita bez kompromisu, který pak ve výsledku žere o dost víc peněz

ono ten ION bude dobrý, ale jako v klidu za větru si s tím stejně človek nezalítá ... myslím tím aby si točil termiku a s prstem v nose dělal přelety ...

výhledově mám v plánu něco jako Viking / Ceres / Pike .... a jenom 1kW pohon na rozumné nastoupání a šetřit váhu aby se z toho stal opravdu univerzál (do větru doložit až to kilo do skojky)

takto jsem to vyřešil já ... nakonec

jinak jsou letadla nekompozitová jako maxiion / rytmus max a nebo ultra levná varianta Xtreme ...
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......

KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
semi
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od semi »

El-Fuňo od dsmodel.
KMX, Edge RCF, Veloxity, MC, DF
DS-14
Jindra_S
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Jindra_S »

Lněnička píše:Takovýhle požadavek jsem již dlouho, jestli vůbec, neslyšel(nečetl).
Je to zajímavý přístup na pozadí všech těch dosavadních strojů.
J.Lněnička

No, já mu rozumím - pomalu se taky prokousávám k poznání, že sebelepší model auta/letadla je k ničemu, když nejsou další podmínky. A fouká a fouká a fouká .... :-(

A abych i přispěl s troškou do mlýna k tématu:
Ansolution od VHmodel
Futura II nebo něco jiného od LSmodel

Upraveni: rychleji píšu než čtu - ani jeden není kompozit, sry. :(
-
RomanSadilek

#10 Příspěvek od RomanSadilek »

Ahoj, lítám s LynxemE a vítr tomu vůbec nevadí, pronikavost super. Asi nejsilnější v kterým jsem lítal byl kolem 10ms. Spíš vadí mě při přistávání do kamenů na svahu.
V termice mám taky hodinový lety, lítám tak do 500m pak už to moc nevidím a radši vyklesám.
Do trupu se vejde bez problému oběžka, za mne super univerzál.
martak

#11 Příspěvek od martak »

Tak to jsem sám zvědavý co z toho vyleze.Když o tom přemýšlím mám velice podobné zadání...
semi
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od semi »

Ještě Backfire1, je sice za 14500,nejde tam dát oběžka a rozpětí je taky o fous menší.
DS-14
semi
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od semi »

Edit: Capucino od ValentaModel.
DS-14
LittleFalco

#14 Příspěvek od LittleFalco »

Pred tydnem byl na modelbazaru kompletne osazeny s velmi slusnym pohonem za 15tis. Jak uz jsem psal, vydal bych se touto cestou.
Zpátky doma, v kopcích :-)
Fila
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Fila »

problem je vtom, že i do nové "blbé" kompoz. dvoumetrovky za 10-12tis musíš šoupnout dalších 6 serv a jsi na 20ti. Tvůj požadavek mi přijde, jako když jdeš s penězma na fábii pro ferrari. dle mého soudu musíš slevit a koupit bazarovku nebo dál koukat na to, jak fouká. dále si buď jist, že až to koupíš, přestane na pár let foukat. bude to o kompromisu.
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“