Pravidla fóra


O dalších nadšencích se dozvíte na Interaktivní mapě heli maketářů.



Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 44 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: MD 500E
PříspěvekNapsal: sob 04.01.2020 12:29 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 4.1.2020
Příspěvky: 15
Ahoj ve spolek, chtěl bych ukázat můj stroj, který byl zalétán 23.prosince.
Trup velikosti 600 je od fir.scaleflying.de , do kterého byl bez potíží zabudován Trex550x.
Chtěl bych tímto poprosit znalé věci, jak nastavit gyro MicrobeastPlus.
Bez "maketoveho" trupu vrtulka kmitala jen opravdu nepatrně, ale s trupem vrtulka kmita ze strany na stranu znatelně víc. Když pak přepnu na vyšší otáčky kmitání zesílí.
Na gyru mám tři potenciometry z toho je jeden na zadní vrtulku.
- mám otočit směrem k plusu a nebo citlivost snížit směrem k mínusu?
- stačí jen otočit potenciometrem a nebo se musím pomocí tlačítka proklikat do nějakého menu, které aktivuje potenciometr?
Předem děkuji za informaci jak na to.


Přílohy:
Screenshot_20200104-105551.png
Screenshot_20200104-105551.png
[ 541.88 KiB | Zobrazeno 2355 krát ]

20191130_115441.jpg
20191130_115441.jpg
[ 228.68 KiB | Zobrazeno 2355 krát ]

Screenshot_20200104-004444.png
Screenshot_20200104-004444.png
[ 716.44 KiB | Zobrazeno 2355 krát ]

20191111_114519.jpg
20191111_114519.jpg
[ 114.05 KiB | Zobrazeno 2355 krát ]

IMG-20191107-WA0005.jpeg
IMG-20191107-WA0005.jpeg
[ 68.5 KiB | Zobrazeno 2355 krát ]

Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: MD 500E
PříspěvekNapsal: sob 04.01.2020 13:20 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie

Registrován: 22.7.2012
Příspěvky: 3500
Bydliště: Zvole u Prahy
Obrázky: 0
Trochu nerozumím. Ty letíš s vrtulníkem a neproklikal ses celým nastavením FBL jednotky ?
Máš FBL jednotku a nečetl jsi návod ?
Ty nemáš ovládání citlivosti zadní vrtulky nastavitelné na vysílači ?
Na ty potenciometry na FBL nešahej, dokud ti nebude jasná jejich funkce. Většina věcí funguje při středním nastavení správně.

Navíc bych čekal, že maketový trup dáš teprve v okamžiku, kdy umíš s helinou i FBL jednotkou.
Alespoň já bych to tak udělal.

Takže vlastně dotaz moc nechápu.

_________________
www.3dfrezovani.cz


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: MD 500E
PříspěvekNapsal: sob 04.01.2020 14:14 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 4.1.2020
Příspěvky: 15
Vrtulnik jsem si nechal setřídit a letal,teď se pomalu do toho musím dostat abych pořešil zadní vrtulku.
Vše krom vrtulky je v pořádku, citlivost vrtulky mam snížit a nebo zvýšit? Myslel jsem že tím potenciometrem to bude lepší!
Z manuálu jsem moc nepochopil jak potenciometry fungují!?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MD 500E
PříspěvekNapsal: sob 04.01.2020 17:14 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 4.1.2020
Příspěvky: 15
hmmmmm......... :oops: tak po znovu přečtení návodu vím že potenciometr 3 je pro Dynamiku vrtulky.
Citlivosti zadní vrtulky nastavím tedy na vysílači , zisk gyra má jít do plusu nebo do mínusu ?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MD 500E
PříspěvekNapsal: sob 04.01.2020 17:54 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie

Registrován: 22.7.2012
Příspěvky: 3500
Bydliště: Zvole u Prahy
Obrázky: 0
Musíš snižovat citlivost vrtulky , takže do mínusu. Na přepínači si nastav víc možností, ať to můžeš třeba ještě snížit za letu.
Celý problém kmitání vrtulky ale nemusí být v citlivosti, ale v dalších věcech. To uvidíš, jestli ti snížení pomůže.

_________________
www.3dfrezovani.cz


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: MD 500E
PříspěvekNapsal: sob 04.01.2020 18:16 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 23.1.2011
Příspěvky: 98
Bydliště: Horné Lefantovce
Microbeast je obzvlášť citlivý na vibrácie, ktoré v tvojom prípade môže spôsobovať maketový trup a to až do tej miery, že pri veľkých vibráciaách vysadí./vlastná skúsenosť/. Moja rada: snažiť sa odstrániť vibrácie alebo použiť odolnejšie bezpádlo /napr. Spirit/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MD 500E
PříspěvekNapsal: sob 04.01.2020 19:41 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 4.1.2020
Příspěvky: 15
to je vše možné....
Ja si zase říkám zda to nedělá SOP a jeji ofukovani vrtulkou.
Při zvýšení otáček se vše zhoršilo a kmitání bylo hodně nepříjemné.
Mě nepřijde že by vrtulník nějak moc vybroval.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MD 500E
PříspěvekNapsal: sob 04.01.2020 21:21 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie

Registrován: 22.7.2012
Příspěvky: 3500
Bydliště: Zvole u Prahy
Obrázky: 0
charon píše:
Microbeast je obzvlášť citlivý na vibrácie, ktoré v tvojom prípade môže spôsobovať maketový trup a to až do tej miery, že pri veľkých vibráciaách vysadí./vlastná skúsenosť/. Moja rada: snažiť sa odstrániť vibrácie alebo použiť odolnejšie bezpádlo /napr. Spirit/


neumím si představit, jak maketový trup může způsobovat vibrace :D .
Vždy jsem si myslel, že vibrace způsobuje nevyváženost točivého pohybu, nebo ohnutá hřídel, vadná ložiska a podobně.
Jinak pokud jsou nežádoucí vibrace, je důležité najít zdroj a odstranit je. Protože potom FBL jednotka je nejmenší problém.
Nicméně kolega má pouze problém s vrtulkou. Pokud by Microbeast měl problém s vibracemi, jistě by se to projevilo i na dalších osách :wink: .

_________________
www.3dfrezovani.cz


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: MD 500E
PříspěvekNapsal: ned 05.01.2020 11:41 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 13.1.2007
Příspěvky: 6720
Bydliště: Dubai, UAE
dudaj píše:
neumím si představit, jak maketový trup může způsobovat vibrace :D ......

No, ja si to docela dokazu predstavit pokud je trup mekky nebo nevhodne spojeny s mechanikou. Stava se, ze to chytne rezonanci. I kdyz samotna mechanika je v pohode.

Ohledne toho kmitani vrtulky, dost napovi frekvence toho kmitani. Pokud je vysoka, je to nejspise vysoky zisk gyra vrtulky. Pokud je kmitani pomalejsi a s vetsi amplitudou, muze to byt klidne i mechanika vrtulky, nevhodne servo atd.
Jako prvni bych doporucil kompletni kontrolu mechaniky vrtulky aby vse chodilo volne i pri otackach (bez listu vrtulky), odpoj si tahlo od serva, roztoc to a zkus si rukou jestli prepakovani chodi volne. Kdyz to bude dobre, snizil bych parametr D. Mrkni do manualu jak na to.

_________________
بتر كوتاتكو
UH-60 Blackhawk, Bell 206, Mi-8, Jeti DS-16


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: MD 500E
PříspěvekNapsal: ned 05.01.2020 13:38 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie

Registrován: 22.7.2012
Příspěvky: 3500
Bydliště: Zvole u Prahy
Obrázky: 0
pkotatko píše:
No, ja si to docela dokazu predstavit pokud je trup mekky nebo nevhodne spojeny s mechanikou. Stava se, ze to chytne rezonanci. I kdyz samotna mechanika je v pohode.



může změnit projev vibrace. Těžký trup ji třeba utlumí a lehčí špatně připevněný zvětší.
Ale původce vibrace je vždy v nevyváženosti. Případně nesrovnaná dráha listů.

_________________
www.3dfrezovani.cz


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: MD 500E
PříspěvekNapsal: ned 05.01.2020 19:37 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 13.1.2007
Příspěvky: 6720
Bydliště: Dubai, UAE
Dovolim si opet trochu nesouhlasit. Kazda helina rezonuje v urcitych otackach. Vice nebo mene, ale kazda. A neni to nejakou nevyvazenosti nebo krivosti. Zvlaste dvoulist. A trup to umi pekne zesilit. Sedni si do Bellu 206 nebo UH-1. Myslim do skutecneho. Tam toho asi moc rozvazeneho nebude, rotor se vyvazuje dynamicky a stejne se to klepe ze z toho jde strach.
Uz jsme se trapili i s tuhosti ramu mechaniky. Na 3D to bylo dobre a jakmile se na mechaniku v nevhodnych mistech povesil trup, zacala se kroutit a zlobit.

_________________
بتر كوتاتكو
UH-60 Blackhawk, Bell 206, Mi-8, Jeti DS-16


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: MD 500E
PříspěvekNapsal: ned 05.01.2020 20:55 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 1.9.2009
Příspěvky: 3990
Bydliště: Praha 6
Microbeast jsem měl na prvním Hughesovi ( Trup Align ). Na vibrace je to dost "přecitlivělá jednotka" i když tím nechci říct že by byla nepoužitelná, jenom je náročnější ji nastavit a nelze od ní čekat to co od HCX, Demona a Spirita či dalších. Musíš být víc ve střehu :-).

Přesně jak píše pkotatko, maketový trup a způsob jeho propojení je jednou z klíčových věcí jak se to jako celek bude chovat. Trup Align byl špatně vyřešený, hlavně v části kde vychází nahoru hlavní hřídel a propojení s bočnic s trupem bylo jak říkám "na sladko". Už při prvním lehce nešetrném prosednutí a kontaktu se zemí se to vymačkalo a vibrace se rychle zvyšovaly. Muselo se to celé přebudovat, mám to v jednom starším vláknu.

viewtopic.php?f=113&t=62741
viewtopic.php?f=113&t=62741&start=60
Tady jsou videa s vibracema

Nakonec to ale lítalo dobře, jenom jsem musel akceptovat vibrace na SOP které jsou bolestí úplně všech Hughesů jak říká pak Vorel z MSC, za roky se nesetkal s heli kde by to bylo v pohodě. Prostě mohutné na trubce a bez možnosti zpevnění.

U dalšího zeleného trupu Thunder Tiger od obalrady, který se mi zdál měkký, jsem přidával další prvky upevnění a skončilo to takovou vibrací kdy odešel šroub SOP stabilizátorů a heli spadla. Pomohl jsem tomu zbytečně vysokýma otáčkama...

Ještě odkaz na téma Microbeast a maketa,,,,,,,,,
viewtopic.php?f=113&t=68625

Každopádně vrtulka je prevít a mnohokrát jsem domnělý problém s nastavením vyřešil pečlivou rozborkou, vyčištěním a znovu sestavením, pokud nejde zcela dokonale smykátko po odpojení táhla jak píše pkotatko, je všechno špatně. Hlavně ta futra v táhlech mezi smykátkem a unašeči nesmí být přilepená loctitem apod. Často se toho tam dá zbytečně moc a méně je více :-). Pokud bude tohle v pořádku má smysl hledat vibrace.

Sundat všechny listy a roztočit heli na stole. V ruce by mělo být znát kde a kolik to vibruje, měnit otáčky. Dá se i ručně atakovat alespoň přístupná propojení mechanika / trup a zkusit tak najít zdroj problému. Je to alchymie, řešit to určitě půjde. Potenciometry jsem měl podle fotek na středu, jenom ten třetí ( spodní ) lehounce do plusu: Nicméně to není vodítko, chce to nastavit na konkrétní stroj. Microbeast špatný vůbec nebyl, pořád mám ještě dva doma.

Každopádně ať Ti heli kdokoliv nastaví, je třeba se v tom postupně zorientovat a naučit se tomu rozumět, taky jsem si tím prošel od nuly. Není to příjemné, člověk o heli přijde ani neví jak :-). Předpokládám, že ta mechanika 550 lítala perfektně samostatně bez trupu ( se stejným Microbeastem ) a jenom se trochu přenastaví.


Přílohy:
IMG_2806.jpg
IMG_2806.jpg
[ 121.79 KiB | Zobrazeno 1656 krát ]


_________________
TREX450PROHC3SX, TREX550Spirit, TREX600B.Demon, TREX600VBarNeo, TF8G
http://relax450.rajce.idnes.cz
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MD 500E
PříspěvekNapsal: ned 05.01.2020 21:22 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie

Registrován: 22.7.2012
Příspěvky: 3500
Bydliště: Zvole u Prahy
Obrázky: 0
netuším co je ve velkejch za motory, ale tady mluvíme o elektromotoru.
Reagoval jsem na zdroj klepání. A prostě zdrojem nemůže být trup. Když se motor nebude točit, tak se nic klepat nebude.
Teoreticky to může ovlivnit tok vzduchu kolem trupu (třeba když se rozkmitá list ve větru).
Ale to o čem mluvíš je , že se sejdou nějaký harmonický kmity, který se neprojeví bez nasazeného trupu.
Ale tím zdrojem je stále mechanika a její drobné rezonování.
Spíš řeším tyhle věci u dmychadel. EDF v ruce vypadá hladce a upevníš ho ke stolu a v určitých otáčkách se objeví rezonance a pak zmizí.
Nemůže za to ani stůl , ani uchycení. Při jemném posouzení toho edf v ruce s prsty na kroužku zjistíš, že tam jemné mravenčení je.

Ale jak jsem psal, v tomto případě při rezonanci FBL jednotky by se projevily i další osy, než jenom ocas.

U toho Hughese se opravdu velmi snadno "rozdrnčí " ocas s kormidly . Ale to bych nenazval kmitáním ocasu.
Muselo by se vidět, co to opravdu dělá za neplechu.

Ještě k Relaxovi - upevnění MB na přiložené foto je naprosto špatně . To snad ani není třeba rozebírat.

_________________
www.3dfrezovani.cz


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: MD 500E
PříspěvekNapsal: ned 05.01.2020 21:40 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 1.9.2009
Příspěvky: 3990
Bydliště: Praha 6
Souhlasím že zdrojem vibrací je primárně mechanika a motor. Jenomže to uvedené kmitání vrtulky může dělat klidně jenom vrtulka, pokud nechodí dokonale volně.

U toho Microbeastu asi mate ten pásek suchého zipu kdy vypadá jako že Microbeast drží :-). Kdepak, pásek byl volný, byl tam jenom proti sesmeknutí režné nitě, provlíknuté mezi vodiči od serv aby se konektory nemohly vytáhnout ven. Jinak se to často řeší zalepením tavnou pájkou což mi přijde trochu drsné.

Samotný MB byl na originální oboustranné pásce a silné plastové destičce, nalepené EPOXY na pravé bočnici. Nikdy to nezlobilo, jakmile se opravilo upevnění trupu na mechanice lítalo to výborně. Dvě varianty upevnění Microbeastu na 450Pro jsou na fotkách.


Přílohy:
IMG_5203.JPG
IMG_5203.JPG
[ 64.04 KiB | Zobrazeno 1626 krát ]

IMG_5520.JPG
IMG_5520.JPG
[ 74.21 KiB | Zobrazeno 1626 krát ]


_________________
TREX450PROHC3SX, TREX550Spirit, TREX600B.Demon, TREX600VBarNeo, TF8G
http://relax450.rajce.idnes.cz
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MD 500E
PříspěvekNapsal: pon 06.01.2020 10:15 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie

Registrován: 22.7.2012
Příspěvky: 3500
Bydliště: Zvole u Prahy
Obrázky: 0
Relax píše:
.....

Jo s tímhle naprosto souhlasím.

_________________
www.3dfrezovani.cz


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 44 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Relax a 8 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz