Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 34 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: úte 13.04.2021 21:19 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.10.2012
Příspěvky: 1578
Bydliště: Kladno
a jak vysvětlit to, že když se zkratuje zpětnovazební optočen, že stoupne napětí na 4V?


Nahoru
 Profil  
 
 
PříspěvekNapsal: úte 13.04.2021 21:56 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.5.2015
Příspěvky: 5863
Bydliště: ČR
Obrázky: 5
jaroslav.falcon píše:
a jak vysvětlit to, že když se zkratuje zpětnovazební optočen, že stoupne napětí na 4V?

Myslíš to vážně? Obvyklá funkce záporné zpětné vazby (napěťové regulace) je
Nárůst výstupního napětí je vazebním obvodem přenášen do místa kde působí obráceně (záporně).
Zkratováním (i když nepopisuješ co a jak) jsi zadal info (přenos): Na výstupu, málo A způsobil tak nárůst na 4V
Čtyři volty. To je akorát, málo/moc? Nejspíš je tam jiná závada, která neumožní růst napětí až na (až přes) 8 V?

Funkce a opravy spínaných zdrojů, to je prostě "OHNE SRANDA". Tam bez legrace Vše souvisí se vším.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: úte 13.04.2021 22:02 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.10.2012
Příspěvky: 1578
Bydliště: Kladno
no ja zkratoval optočlen kolektor - emitor na primární straně.
regulace : stoupne li U na sekundáru nad limit zenerky (tl43x)svítí led v otočlenu - ten je otevřen a utlumí PWM na primaru a U poklesne.

proto nerozumím proč stouplo.

nebo je úvaha špatně a je to opačné ?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 13.04.2021 23:13 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.5.2015
Příspěvky: 5863
Bydliště: ČR
Obrázky: 5
V optočlenu víc nasvícený foto tranzistor se má víc otvírat a tím působit na pinu Zpětná vazba (Feedback)
změnu napětí. A tím přes PWM změnu=pokles výstupního napětí zdroje. To máš dobře.

Pokud tomu tak není, co vše musí fungovat, aby tomu tak bylo? Co je optočlenem řízeno?
Co (navíc mimo řízeného spínače) jsou hlavní součástky spínaného zdroje? Jejichž poškození brání funkci?
Obrázek


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: stř 14.04.2021 18:31 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.5.2015
Příspěvky: 5863
Bydliště: ČR
Obrázky: 5
@jaroslav.falcon Podařil se nějaký posun v tipování a testování DOBRÝ/VADNÝ prvek nebo sled prvků?


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: stř 14.04.2021 19:32 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.10.2012
Příspěvky: 1578
Bydliště: Kladno
domnívám se že je vadný IC DK124, vše ostatní vypadá OK. nebo v trafu.
dnes jsem si půjčil osciloskop a nic nekmitá.
čekám na IO, měl by mně dorazit zdroj s DK112, z kterého vykuchám IO, který je určitě kompatibilní při nižší zátěži.

Viper 22A si myslím, že nepůjde nahradit, protože má externí napájení, ale zkusím to, tem by měl také dorazit.

s DK124 je to na dlouho, nenašel jsem lokálně.

proletoval jsem PCB s trafem a od tę doby nemám na sekundáru těch +-0.8V

kompatibilitu jsem čerpal zde, ale je tam oddělené napájení IO
https://www.youtube.com/watch?v=3D0slHB53ZU


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 14.04.2021 19:43 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.10.2012
Příspěvky: 1578
Bydliště: Kladno
guchar píše:
V optočlenu víc nasvícený foto tranzistor se má víc otvírat a tím působit na pinu Zpětná vazba (Feedback)
změnu napětí. A tím přes PWM změnu=pokles výstupního napětí zdroje. To máš dobře.

Pokud tomu tak není, co vše musí fungovat, aby tomu tak bylo? Co je optočlenem řízeno?
Co (navíc mimo řízeného spínače) jsou hlavní součástky spínaného zdroje? Jejichž poškození brání funkci?
Obrázek


tento obrázek neodpovídá mému případu, jedná se úplně o něco jiného, toto je stepup měnič.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 14.04.2021 21:19 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.5.2015
Příspěvky: 5863
Bydliště: ČR
Obrázky: 5
Arabštinou nevládnu. Pokud máš v plánu něco dělat s "Viper 22A" zkus se podívat na tyhle videa
am-22a am22a замена на viper22a
https://www.youtube.com/watch?v=2IQGKtDjtYs
Чего можно ожидать от китайцев или ремонт блока питания SMPS888 Ver 1.4
https://www.youtube.com/watch?v=vaHlGoosjDw

Z obrázků strany součástek a strany spojů, si zkus nakreslit schéma dílčích bloků tvého zdroje.
Začni od diodového můstku DB1075 a z něj napájeného elektrolytu (C1? Jaké je na něm napětí?),
A otestovat jeho vhodnost (low ESR (Equivalent series resistance)) v porovnání s druhým kon. stejných hodnot?
Přidej blok s U1 = LK124
Zhoršené nebo vadné mohou být i elyty na výstupní straně zdroje.
Pokles kapacity těchto kondíků (se projevuje i přes ESR, vysychání) vede k přetížení a poškození spínacího IO

Připrav se na to, že po dlouhém lopocení můžeš i skončit s nulovým výsledkem. Stalo se mi to mnohokrát.¨
==edit02 Principiální schéma stepdown měniče vypadá takto
Obrázek
oproti dříve uvedenému step up
Obrázek


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: pát 16.04.2021 14:34 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.10.2012
Příspěvky: 1578
Bydliště: Kladno
tak DK124 je OK.
záměna DK124 s DK112 je možna s omezením výkonu.
záměna Viper22a za DK124 nelze zdroj se rozeběhne ale je nestabilní (nejedná se o popisovaný zdroj)
záměna DK124 za Viper22 pravděpodobně je možná - ověřeno.

DK124 vs Viper22A ma rozdílný způsob napájení.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát 16.04.2021 14:38 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.10.2012
Příspěvky: 1578
Bydliště: Kladno
ted k memu problému:
zdroj stále nemaká.
jsem ve stavu:
DK124 vyletován
Trafo vyletováno - vypada OK - indukčnost neměřena

Přivedením napětí SS na sekundáru jsou výstupy OK
Změna napětí 7.6 na 7.7 generuje změnu na TL43x cca 6Vna2V, toto se projevuje i na diodě optočenu, ten je vyměněn.
Diody na sekundaru jsou OK

nějaký nápad ?

není u nás forum o elektronice jako je toto o modelech ?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát 16.04.2021 18:13 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.10.2012
Příspěvky: 1578
Bydliště: Kladno
tak už to maká :D
zasr...ý nepatrný C, který filtruje interní zdroj IC


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát 16.04.2021 19:01 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.5.2015
Příspěvky: 5863
Bydliště: ČR
Obrázky: 5
@jaroslav.falcon Gratuluji. Nevím jak moc se mi dařilo orientovat použitelnost mých nápověd směrem k tobě.
O kondenzátorech tam byla jen velmi obecná (stručná) zmínka.
Neznám tvé vybavení jak přístroji, tak zkušeností. Ze souvislosti tam byly slušné zkušenosti patrné.

Jaký byl tvůj postup co ukázal na "bolavý zub" (nepatrný C, který filtruje interní zdroj IC)
Z obrázku bych soudil na C3 fyzicky pod U1.
Asi RC (10 až 100uF) člen zpětné vazby mezi kolektorem tranzistoru v optočlenu a pinem č. 4 IC DK124
https://html.alldatasheet.com/html-pdf/1133550/LINKAGE/DK124/2075/6/DK124.html
v datasheetu 100uF/16V (E C 3)

Fóra o elektronice jsou. Je lépe Googlovat obecně. Podle zařízení a popisu označení na dané desce.
Chytají se tak jak popisy ve Fórech tak zmínky v každém individuálním Blogu. (K tomu pak součástky zvlášť)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: pát 16.04.2021 19:30 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.7.2011
Příspěvky: 6981
Bydliště: Písek, ČR
Jarda je boreeeec!!!
Jak se zakousne, tak se nepustí a pořeší cokoliv.
Blahopřeju!
:wink:

_________________
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát 16.04.2021 21:58 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.10.2012
Příspěvky: 1578
Bydliště: Kladno
bolavý zub: C3

na laskaduino jsem koupil podobný zdroj s DK112, aby mohl experimentovat s IC, protože DK124 lokálně není.
oba zdroje dostali patici.
Tímto způsobem jsem zjistil, že IC jsou OK, a jaká je možná záměna.
Pro opravu jsem měl jen multimetr, bez měření indukčnosti. Na pinu 4 bylo napětí OK, proto jsem z prvopočátku usuzoval, že je to OK. Následně jsem vykuchal transformátor, pomocí odsávačky, vysavače a horkovzdušky. Místo trafa jsem přivedl Uss a otestoval sekundárn. Změnou U z 7.6 na 7.7 jsem zjistil, že sekundární strana, včetně zpětnovazební větve je OK. Na primáru taky všechno OK, dle měřáku. Filtrační kondenzátor za můstek byl vyměněn jako první, takže tento malý zmetek byla poslední šance, pak tam byla jen smd keramika paralelně s smd odporem.

Vzal jsem nove kondenzátory, připojil na zdroj s omezeným I 100mA a těmi novými C po nabití stále tekl proud . Tak jsem hledal ten správný co se hned nabije a následný I = 0 a ten jsem šoupnul do zdroje no a mohl jsem si jít dát hned panáka
radost MEGA :-)

Úvaha: proč stouplo napětí na 4V při zkratu EC na otočenu, protože při dotyku se něco zlepšilo, blízko je tento kondenzátor, kapacit se asi zlepšila a začlo to částečně makat.
Ale proč při proletování pinu trafa jsem přišel o nějaké malé kmity a výstupní u +-0.8V ví asi jen on na hoře a nebo ten dole:-)

Každopádně díky za konzultaci.
Jarda


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát 16.04.2021 23:28 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.5.2015
Příspěvky: 5863
Bydliště: ČR
Obrázky: 5
@jaroslav.falcon "Sokole jasný" dík za zevrubný popis. Asi mám podobně, že mi občas ruce předběhnou hlavu
"nove kondenzátory, připojil na zdroj s omezeným I 100mA a těmi novými C po nabití stále tekl proud"
Pro DC zdroj to platí pro VADNÉ. Nikoliv pro DOBRÉ = NOVÉ . Ale nechme to bokem.

Elyty mají větší svodový proud (SvPr) než kondenzátory (C) s pevným dielektrikem.
Jejich SvPr je navíc proměnný. Aby se po (nějaké nečinnosti) dostal na katalogovou hodnotu
musí být C naformován A) použitím. B) přiložením "DC" napětí na nějakou dobu.

U vadných elytů mimo velkého SvPr je navíc typická jeho nestálost Pro naformování potřebují
delší - různě dlouhý (kolísavý) čas. A navíc se stává, že někdy se "CHYTÍ" a jindy zase "NECHYTÍ".
Občas se mají vzhled jako nové Jindy mají vypouklé dno A výjimečně se explozí i roztrhnou. Občas jim korozí
uvnitř upadne (rozpojí se) vývod. Úplně nejlepší je střídání Rozpojeno Spojeno Spojeno přes vnitřní "studeňék"
To jsou jen domněnky wacklavý studeňák mezi vývody a deskou se může jevit hodně podobně
Proti je tvé ověření na DC zdroji nové dobré po nabití (počáteční výkyv) NEVEDOU staré vadné - vedou.

Na laskaarduino jsi si z "Napájení & zdroje AC-DC"
https://www.laskarduino.cz/ac-dc/
nejspíš vybral "DK112 napájecí 230V AC-DC zdroj 12V/1.5A, izolovaný LA121011B" nebo možná
DK112 napájecí 230V AC-DC zdroj 5V/2A, izolovaný LA121011A
Tišťák mají osazen oboustranně Navíc dle vzhledu součástkovou základnu vzhledově shodnou s tím tvým SPS
_ Předpokládám, že budou i uvnitř Síťový napájecí adaptér, konektor 5/2,1mm, (12V/1A) / (5V/1A)
_ Adaptéry 12V/1A (nebo 1.5A) jsou i zde (provedení adaptér o pár kaček levněji než deska v LasArd)
Napájecí zdroj - 12W MB0063
https://www.ecobe.cz/napajeci-zdroj-12w/

==edit02 Omluva za moje zpožděné zapalování STARÉ VADNÉ NEVEDLY nutno číst VADA= kapacita nula
= po připojení ke zdroji přes ampérmetr, se neobjeví počáteční kývnutí ručičky (displeje)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 34 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz