Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 27 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Budící proud tranzistoru
PříspěvekNapsal: pát 15.01.2021 0:53 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 26.9.2013
Příspěvky: 163
Ahoj. Budu mít jednoduchý regulátor pro plynulou regulaci stejnosměrného proudu, s jedním výkonovým tranzistorem. Avšak já potřebuji regulovat takové obvody dva najednou. Takže otázka: asi nemůžu jednoduše přidat druhý tranzistor (spojit gaty)? Proud do gatů by se rozdělil na dva slabší a tranzistory by se otevřely jenom na 50% ? :evil:


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Budící proud tranzistoru
PříspěvekNapsal: pát 15.01.2021 1:40 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 4.1.2008
Příspěvky: 1327
Bydliště: Praha
... už s těmito fety nepracuji, ale jestli si dobře pamatuji, tak se ovládají napětím do "gatů" a nikoliv proudem, takže nějaké rozdělení proudů nehrozí...


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Budící proud tranzistoru
PříspěvekNapsal: pát 15.01.2021 8:29 
Mazák
Mazák

Registrován: 2.3.2012
Příspěvky: 2581
Bydliště: Ústí nad Labem
tuareg píše:
Avšak já potřebuji regulovat takové obvody dva najednou.
Chtělo by to trochu upřesnit zapojení, nejlépe schema. Pokud se jedná o dva regulované proudové okruhy, můžeš je ovládat jedním napětím, ale ne přímo do gatu, každý tranzistor musí mít svůj vlastní regulační obvod se svou zpětnou vazbou. (pokud si správně vysvětluji Tvoji potřebu).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Budící proud tranzistoru
PříspěvekNapsal: pát 15.01.2021 11:20 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 17.1.2017
Příspěvky: 1339
Bydliště: Brno
Před časem jsem rozdělával čelovku, a byly tam dva MOSFETy zapojené paralelně. Jistě, je to čínské zapojení optimalizované na cenu, ale podle mého názoru není nic proti ničemu ovládat jedním signálem dva MOSFETy. Zdvojnásobí se kapacita gate, takže možná zmenšit sériový rezistor do gate, pokud tam někde vůbec je.

Spíš je pak otázka, co s tím dál. Pokud ten MOSFET je jako spínací prvek nějakého step-downu nebo něčeho, tak typicky je někde zpětnovazební rezistor, který reguluje duty cycle tak, aby bylo udrženo konstantní napětí nebo konstatní proud na výstupu. A ten by měl být pro každý z těch okruhů zvlášť.

_________________
Sky Surfer; HK Paraglide; DYI: samokřídlo Ita, elektrovětroň Kaze, delta Quasar3D; FlySky i6


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Budící proud tranzistoru
PříspěvekNapsal: pát 15.01.2021 11:29 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 1824
Bydliště: Vysočina, ČR
Pokud se jedná o tranzistory MOSFET, jsou stejného typu a mají pracovat ve spínacím režimu, klidně je propoj. Není to úplně košér ale fungovat by to mělo. Budou ale samozřejmě ovládané současně stejným signálem. (U normálních levných ss reglů se zpětná vazba nepoužívá.)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Budící proud tranzistoru
PříspěvekNapsal: pát 15.01.2021 19:18 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru

Registrován: 17.12.2019
Příspěvky: 63
Bydliště: ROSICE u Brna ČR
Pokud bude mít regulátor potenciometr, použít dvojitý - dva pot. na jedné hřídelce a dva shodné výkonové členy.

Libor. N

_________________
Dogfighter,Twinstar,Elan,Pirát,MarabuXL,ArsenalVB10, Super Chipmunk ,Sea Fury,


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Budící proud tranzistoru
PříspěvekNapsal: pát 15.01.2021 20:28 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 20105
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Takhle to řešil v lineární aplikaci pan Pavel Dudek a takhle jeho kritik B. Federmann...

_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Budící proud tranzistoru
PříspěvekNapsal: pát 15.01.2021 20:44 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 1824
Bydliště: Vysočina, ČR
jyrry píše:
Takhle to řešil v lineární aplikaci ...
Nudíš se co? :mrgreen:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Budící proud tranzistoru
PříspěvekNapsal: pát 15.01.2021 21:00 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 20105
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Ne, pamatuju si :-D

_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Budící proud tranzistoru
PříspěvekNapsal: pát 15.01.2021 21:06 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 6.6.2011
Příspěvky: 724
Bydliště: Odolena Voda
Obrázky: 4
Blog: Zobrazit blog (9)
to je ale audio zesilovač, s regulátorem motoru to fakt moc společnýho nemá


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Budící proud tranzistoru
PříspěvekNapsal: pát 15.01.2021 21:13 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 2.9.2012
Příspěvky: 32
Bydliště: Blansko
tuareg píše:
Ahoj. Budu mít jednoduchý regulátor pro plynulou regulaci stejnosměrného proudu, s jedním výkonovým tranzistorem. Avšak já potřebuji regulovat takové obvody dva najednou. Takže otázka: asi nemůžu jednoduše přidat druhý tranzistor (spojit gaty)? Proud do gatů by se rozdělil na dva slabší a tranzistory by se otevřely jenom na 50% ? :evil:


Milý příteli modeláři,

je těžké bez schématu poradit, zvláště, když nevíme, co se v tvé hlavě skrývá za pojmem "plynulou regulaci stejnosměrného proudu" a jaký je vlastně "výkonovým tranzistorem"
Proto se tu můžeš dočkat ne zcela korektních odpovědí. Neb na nekorektní otázku neexistuje korektní odpověď.

Zkus být konkrétnější a jistě i rady budou konkrétnější.

_________________
Marek Svoboda
příležitostný modelář
Blansko


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Budící proud tranzistoru
PříspěvekNapsal: pát 15.01.2021 23:33 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 20105
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
jirinovo píše:
to je ale audio zesilovač, s regulátorem motoru to fakt moc společnýho nemá

A kde se dá vyčíst že to je regulátor motoru?

_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Budící proud tranzistoru
PříspěvekNapsal: sob 16.01.2021 1:27 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 26.9.2013
Příspěvky: 163
Paráda. Objednám to a zkusím to.Schema tam bohužel není, abych mohl konkrétně říct. Zpětnou vazbu ani nepotřebuju, ty dva obvody budou zatížené vždy stejně,jen potřebuju zkrátka plynulou regulaci obou. Říkáte ale, že není možné místo toho MOSFETu tam například nacpat dva výkonové IGBT a udělat tak výkonný regulátor ? Pro IGBT musí být regulátor navržen od začátku?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Budící proud tranzistoru
PříspěvekNapsal: sob 16.01.2021 3:46 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.5.2015
Příspěvky: 5873
Bydliště: ČR
Obrázky: 5
@tuareg: "Budu mít jednoduchý regulátor pro plynulou regulaci stejnosměrného proudu, s jedním výkonovým
tranzistorem. Avšak já potřebuji regulovat takové obvody dva najednou. Takže otázka: asi nemůžu jednoduše
přidat druhý tranzistor (spojit gaty)? Proud do gatů by se rozdělil
na dva slabší a tranzistory by se otevřely jenom na 50% ?"

Pokud dobře chápu tvůj příspěvek, tak se zdá, že použitý výkonový prvek Q1 na výstupu REG (regulátoru)
nestačí (proudově - výkonově tvé potřebě) a chceš jej posílit druhým (identickým Q2) tak,
aby na výstupu byl dvojnásobek rovnoměrně rozdělený mezi Q1 a Q2?
Jako obdobu (ne 2x ale 5x) uvádíš jyrryho příspěvek - řešení "Feder" (Q1, Q2, až Q5 (tj. -5P))
Federmann HQQF-55-507W-10P - zesilovač výkonový, listopad 2016
https://www.hifi-voice.com/testy-a-recenze/zesilovace-vykonove/1092-federmann-hqqf-55-507w-10p
Uvnitř zmínka -10P = 10párů mosfetů 1000W/4Ω. Dostupné jsou také (-5P) verze 500W a (-2P) 200W,
https://ctrlv.cz/shots/2018/06/18/cEEv.png

Zde se dají najít podrobnosti o celém řešení. Jsou to přesně ty podrobnosti co takové řešení umožňují,
a jejichž upřesnění se vyhýbáš (v domnění, že nejsou podstatná - důležitá).
Bohužel podstatná a důležitá jsou. Pokud si je nepopíšeš nemůžeš řešení najít.
Nebo ano, cestou pokus omyl aniž by byly záruky kdy řešení bude funkční a kdy ne. Resp. jak bude spolehlivé.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Budící proud tranzistoru
PříspěvekNapsal: sob 16.01.2021 4:21 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 26.9.2013
Příspěvky: 163
guchar: ne nejde mi o jeden výkon složený ze dvou nebo pěti malých. Objednám regulátor a potřebuji dvě větve, které potřebuji obě shodně regulovat, a také větší výkon než je původně ten regulátor. Když to nepůjde, tak to zadám odborníkovi. Ale na tom obrázku co posílal Jyrry je vidět že to řízení vícero tranzistorů je možné.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 27 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz