Reklama

 





Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 26 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Vánoční osvětlení - časovač 3-5V
PříspěvekNapsal: pon 30.11.2020 12:44 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 19.12.2009
Příspěvky: 1170
Obrázky: 1
Blog: Zobrazit blog (4)
Chtěl jsem se zeptat, jestli existují nějaké cenově přijatelné časovače pro 3-5V.
Teď je na trhu spousta vánočních osvětlení na baterky a když toho máme doma cca 10 ks, tak večer to oběhnout je docela problém.
Aby to šlo nastavit, např.tak ať to zapne v 16:00 a vypne ve 22:00.

_________________
KMX, Edge RCF, Veloxity, MC, DF
DS-14


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 
PříspěvekNapsal: pon 30.11.2020 13:13 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 12.6.2020
Příspěvky: 100
Jako nízkonapěťové spínače pro podobné účely používám pokojové termostaty. Ale cena asi moc přijatelná nebude. Taky by šel určitě upravit levný časovač na 230V. To je ale pro bastlíře.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 30.11.2020 14:24 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 4.1.2008
Příspěvky: 1327
Bydliště: Praha
...jak použít termostat opravdu netuším.... ale mně se max. osvědčily dálkově spínané zásuvky. Set tří zásuvek a ovladač se dá koupit kolem 400.- korun. Jistě nemusí být každé světýlko zapínané samostatně, ale i kdyby, tak dva sety by to řešily. Já mám zapojené světýlka na oknech na jednu zásuvku, vánoční stromek na druhou a zbytek světel na třetí. Ovladač je radiový, takže ani nemusí být přímá viditelnost. Pohoda - večer to kliknutím pozhasínám a hotovo :wink:


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: pon 30.11.2020 14:36 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 12.6.2020
Příspěvky: 100
Zásuvky jsou hezké, ale já jsem vycházel z původního dotazu. Jde o bateriové napájení.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 30.11.2020 14:44 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 4.1.2008
Příspěvky: 1327
Bydliště: Praha
to Helísek - jojo, chtěl jsem to ještě dopsat, že většinou mám dekorace napájené z nějakého malého ss zdroje. Takže co je napájené opravdu jen bateriemi ??? tak nevim, jedině to snad upravit na malý zdroj jako je nabiječka pro mobil a pod. ....... nebo pořád jen obíhat a zapínat a vypínat :)


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: pon 30.11.2020 15:08 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 12.6.2020
Příspěvky: 100
Ty termostaty fungují perfektně. Mají vlastní napájení 2xAA a relé může spínat napětí od 0 do 250V. Akorát ta cena je na takovou blbost jednou za rok moc vysoká.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 30.11.2020 15:38 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 4.1.2008
Příspěvky: 1327
Bydliště: Praha
to Helísek - tak už jsem tě pochopil, jak jsi to myslel s tím termostatem. Představil jsem si jen pasivní termostat, který se ovládá jen teplotou a zapne nebo vypne nějaký zdroj topení. Jo takový digitální, který ví, kdy má co vypnout nebo zapnout, to by bylo ok. Ale jak říkáš, ta cena .... ke každýmu světýlku :roll: .... to pak jsou v podstatě spínací hodiny :lol:


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: pon 30.11.2020 15:46 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 19.12.2009
Příspěvky: 1170
Obrázky: 1
Blog: Zobrazit blog (4)
Nebo třeba bez časovače, jen vypínání a zapínání hromadně pomocí dálk. ovladače, přijímače na stejné frekvenci.

_________________
KMX, Edge RCF, Veloxity, MC, DF
DS-14


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: pon 30.11.2020 15:55 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 4.1.2008
Příspěvky: 1327
Bydliště: Praha
... no, červíček hlodá. Rozhodně si neumim představit "něco" zabudovat přímo do té krabičky co bývá u světýlek pro napájení dvěmi až třemi články. Ale daly by se vyvést napájecí dráty do "krabičky", kde by byly baterie + onen časovač. Možná by se dalo něco miniaturního zbastlit a dát to do té krabičky, ale to už je námět pro místní bastlíře. (že by pomalý KO s periodou několik hodin, výstup z 555 by utáhl sto - dvěstě mA nebo oscilátor a děličku a na výstupu spínací tranzistor nebo mini relátko (DIL) , to by se muselo vyzkoušet.) :idea:

Nebo ty dálkové ovladače... kde vemeš tolik přijimačů a za kolik ... těžko je budeš "vyrábět"


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: pon 30.11.2020 18:57 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 12.6.2020
Příspěvky: 100
Je to samozřejmě o penězích. Kdybych to potřeboval pro sebe, udělal bych si to na bázi DS3231 (ještě levněji DS1306). Ale pro nikoho jiného bych to nedělal - studium, vývoj, konstrukce, to by mi stejně nikdo nezaplatil. Materiálově by to přišlo na pár desetikorun. Tak jen jako inspirace.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 30.11.2020 19:46 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.5.2015
Příspěvky: 5867
Bydliště: ČR
Obrázky: 5
Ono jde hlavně o to jak těch 10 ks decentralizovaných = rozstrkaných světýlek s centrálním časovačem propojit
Pokud přes dráty (by wire) je to legrace, ten kontakt z programovatelného termostatu by mohl přes odpory
ovládat polovodiče s nízkým úbytkem napětí. Těch pět - šest stovek rozpuštěno na 10 světýlek vidím schůdně.
V Bazošu by termostat možná byl i kolem dvou stovek.

Pokud by to mělo být RC (ovládání rádiem) tak by náklady byly vyšší.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: pon 30.11.2020 20:12 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 19.12.2009
Příspěvky: 1170
Obrázky: 1
Blog: Zobrazit blog (4)
Zadrátovat to nejde, něco je na schodišti něco v oknech a něco venku. No šlo by to, ale brrr ....

_________________
KMX, Edge RCF, Veloxity, MC, DF
DS-14


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: pon 30.11.2020 20:26 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 19.12.2009
Příspěvky: 1170
Obrázky: 1
Blog: Zobrazit blog (4)
Toto by nešlo použít ?
https://www.chytrevypinace.cz/Sonoff-RE5V1C-5V-d208.htm

_________________
KMX, Edge RCF, Veloxity, MC, DF
DS-14


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: pon 30.11.2020 20:37 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 12.6.2020
Příspěvky: 100
Pokud bude všude dosah domácí WiFi, tak by to neměl být problém.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 30.11.2020 20:52 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 4.1.2008
Příspěvky: 1327
Bydliště: Praha
8O bože to jsou věci ... a já tady navrhuju něco s 555 - sem nějak zaspal :oops:


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 26 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz