Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 54 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: pon 03.08.2020 15:57 
Mazák
Mazák

Registrován: 16.1.2013
Příspěvky: 722
jinak mi to nedalo - a kouknul jsem se do mašin - tehdy Griša k těm reglům na "nemodelářské použití" (tj. trvalý provoz, s displayem v té velké černé krabici s ventilátorem, a ještě dlouhé dráty) dodával LXZ a LXY (tehdy bylo složité vůbec něco slušného sehnat).
Běží to dodnes (!) tj. nějakých 15 let aniž by se cokoli měnilo.


Nahoru
 Profil  
 
 
PříspěvekNapsal: pon 03.08.2020 16:18 
Mazák
Mazák

Registrován: 16.1.2013
Příspěvky: 722
eddiex píše:
Dobre, dekuji.
Pouzivam Lipo 2-6S motory bezne 28 -38 mm prumery - hodnoty ted z hlavy nevim..
Kluciii ja uz tyhle debaty a rady absolvoval. Vim, ze to vsichni myslite dobre !!! Opravdu! Ale ja stale nepochytil CO ZNAMENA "LowESR".
Je to jen takovy kec jako kdyz reknu " Rychle auto", nebo je to dano nejakou hranici u udaje Impedance ????
Takovy blby priklad:
Kazde auto, ktere ma max rychlost mensi nez 100km/h se oznacuje za "PomaleAuto". Ostatni auta se nepovazuji a neoznacuji za Pomala auta.
Tzn., ze hranicni udaj o maximalni rychlosti je v tomto blbem priklade 100km/h.
Nebo jiny priklad:
pH
7 - neutral
<7 - kyselina
>7 - zasada
Co se oznacuje za "kysely dest"
takze
Dest se oznacuje za "kysely dest" pokud jeho pH je 4 a nize.
Pokud je pH deste napr. 5.5, tak se NEOZNACUJE jako "kysely dest", ikdyz ma pH nizsi, nez je neutral....
Uz chapete na co se ptam??

Pokud je ma otazka nesmyslna, tak se omlouvam - nejsem znaly prez elektro. budu tedy do budoucna povazovat oznaceni "LowESR" za pouhy blabol vyrobcu a prodejcu pro nalakani kupce.

Myslel jsem si, ze oznaceni "lowESR" je nejaky oficielni, nebo vseobecne uznavany vyraz kterym se ma pravo honosit jen kondenzator, ktery ma ESR hodnotu pod nejakym limitem.
Mozna je to ale jen podobne prazdna nalepka, jako kdyz u serva prodejce napise "high torque" - nic to neznamena. V katalogu to napise klidne ke vsem servum, co prodava bez ohledu na hodnotu te zkrutne sily, nebo co to je...

Ale i tak moc vsem dekuji. Nejake voditko jsem preci jen ziskal.

to MPml: Ale ano jiste koukam na ty pdfka ale to mi neodpovida na ten muj puvodni dotaz - tu hranici. protoze jsem videl datasheety, kde byly ruzne udaje, treba i stejne, ale kondenzator nebyl nikde oznacen slovy LowESR. Tak jsem se chtel v tom zorientovat cim je tedy dano to oznaceni.

LowESR znamená pouze Low Equivalent Series Resistance ("malý seriový ekvivalentní odpor" - "nízká impedance"). Nic víc, nic miň. Stejně jako třeba "velké zesílení" nebo Hi-Fi ( :) ) či vysocesvítivá led.
Jak se pozná vysocesvítivá led?
Svítí víc než obyčejná.
https://en.wikipedia.org/wiki/Equivalen ... resistance
Konkrétní hodnoty vždy viz datasheet, přičemž platí, že čím jsou ty hodnoty lepší (delší čas - víc hodin, nižší impedance, větší povolený proud, menší rozměry futrálu), tak se za to hrubě nelineárně víc platí (je dramaticky vyšší cena).
A to nejdůležitější na konec - LowESR od slušné firmy se hlavně pozná tak, že i po xx letech (pokud ho nepřetěžuješ) je funkční, kdežto shit (který klidně měl na začátku stejné nebo podobné parametry) odejde (ztratí kapacitu, nafoukne se, protože se mu zvýší ESR) za zlomek doby, co by místo něj vydržel ten slušný elyt.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 03.08.2020 17:16 
Mazák
Mazák

Registrován: 24.6.2013
Příspěvky: 943
Bydliště: MidWest of Ireland
Vyborne!! Tak ted jsem chytrejsi aspon trochu. Jeste jednou se omlouvam a hlavne dekuji za trpelivost.
Rekapitulace pro mne je takovato:
Kdyz kondenzator nebude vyslovne oznacen slovy LowESR, ale z datasheetu vyctu jeho impedanci a bude stejna, nebo i nizsi nez u kondenzatoru vyslovne oznacenem slovy LowESR, mohu jej povazovat take za LowESR. Je to spravne?

PS: tech 6ti clanku mam jen 4 a vetsinou pouzivam 3-4S. Tady je mi jasne, ze musim koukat na rating napeti (volty).

Dodatecna otazecka: Je pravda, ze je lepsi pouzit napriklad tri kondiky 470uF paralelne, nez jeden treba 1500uF?

_________________
Taranis B; F450 s APM 2.5; Bixler 2


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 03.08.2020 20:03 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 17.8.2008
Příspěvky: 7181
Bydliště: Moravský kras
eddiex píše:

Dodatecna otazecka: Je pravda, ze je lepsi pouzit napriklad tri kondiky 470uF paralelne, nez jeden treba 1500uF?


Nemusi to byt pravda. Kapacitne budes mit trojnasobek, ESR bude tretinovy. Ale taky se ti muze stat, ze se diky rozptylu hodnot ztraty rozdeli nerovnomerne a jeden bude zatizenej vic, nez ostatni a odejde driv.. Jestli si nechces komplikovat montaz, pouzij jeden kvalitni na vetsi napeti.

_________________
OK2WY


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 03.08.2020 23:32 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 26.9.2013
Příspěvky: 163
Jika A: Prosímtě, já plánuju pouštět vysokou frekvenci do poměrně dlouhého drátu. Mám odzkoušeno že na 50Hz to funguje pěkně, myslíš si, že když podobné zařízení navrhnu na frekvenci asi 30kHz že se nějak dramaticky změní například odpor?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 04.08.2020 5:29 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 20105
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
JirkaA píše:
... Jestli si nechces komplikovat montaz, pouzij jeden kvalitni na vetsi napeti.

A proč si to teda komplikují výrobci?
Příloha:
JETIMEZ120Lite-4.jpg
JETIMEZ120Lite-4.jpg
[ 195.5 KiB | Zobrazeno 2508 krát ]


_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 04.08.2020 5:58 
Mazák
Mazák

Registrován: 16.1.2013
Příspěvky: 722
jyrry píše:
A proč si to teda komplikují výrobci?
Příloha:
JETIMEZ120Lite-4.jpg

protože chápou elementární fyzikální zákony a běžnou matematiku.
Dám triviální příklad.
Na začátku reglu jsou použité dva kusy LXY 330mikro/25V. Zástavbový prostor a hmotnost jsou (předpokládám) bez debat. 10x21x16mm, hmotnost viz datasheet, elektrické parametry viz pořádný měřák nebo datasheet a jednoduchý výpočet.
No a teď si to kdokoli může :mrgreen: zkusit nahradit jedním elytem, který nebude těžší, větší a s horšíma parametrama.
Navíc, když s tím pak někdo "mlaskne" o zem, tak setrvačné síly od skupiny malých elytů jsou nějak řešitelné, kdežto jeden velký balvan se urve s absolutní jistotou.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 04.08.2020 6:25 
Mazák
Mazák

Registrován: 16.1.2013
Příspěvky: 722
JirkaA píše:

Nemusi to byt pravda. Kapacitne budes mit trojnasobek, ESR bude tretinovy. Ale taky se ti muze stat, ze se diky rozptylu hodnot ztraty rozdeli nerovnomerne a jeden bude zatizenej vic, nez ostatni a odejde driv.. Jestli si nechces komplikovat montaz, pouzij jeden kvalitni na vetsi napeti.

Mohl bys prosím zkusit napsat konkrétně CO se jako myslí tím "rozptylu hodnot" - měřil jsi sám někdy jako nějaké slušné elyty?
Když vlezu po ránu do šublíku s LXZ 1500/10V za mýma zádama a začnu měřit na DE5000, tak to vypadá následovně:
kapacita/ESR :
1332/0.05
1361/0.05
1372/0.04
1320/0.05
1317/0.05
takhle vypadá ten "rozptyl" v praxi
náhodně vybrané kusy - můžu i pokračovat - mám jich tu odhadem tak stovku :) kusů a jiných hodnot taky několik desítek


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 04.08.2020 7:24 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 17.8.2008
Příspěvky: 7181
Bydliště: Moravský kras
Borec, kterej se ještě včera ptal co je to lowESR kondenzátor, bude těžko navrhovat celej regl. Bude rád, když někam dobastlí JEDEN kondenzátor, takže mu nebudu radit, aby jich tam cpal víc paralelně a ideálně ještě nějakou tu MLCC keramiku k nim.
Ale MPml musí mít vždycky pravdu a ještě nejlépe všem vysvětlit cože jsou za blbce..

_________________
OK2WY


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 04.08.2020 8:21 
Mazák
Mazák

Registrován: 16.1.2013
Příspěvky: 722
JirkaA píše:
Borec, kterej se ještě včera ptal co je to lowESR kondenzátor bude těžko navrhovat celej regl. Bude rád, když někam dobastlí JEDEN kondenzátor, takže mu nebudu radit, aby jich tam cpal víc paralelně a ideálně ještě nějakou tu MLCC keramiku k nim.
Ale MPml musí mít vždycky pravdu a ještě nejlépe všem vysvětlit cože jsou za blbce..

pokud jsi někdy viděl nějaký již vyráběný regl, tak obvykle je k němu podstatně jednodušší doletovat ty elyty dva (a často i víc), protože to na to bývá právě tak připravené (protože výrobci reglů VÍ co dělají a nejsou idioti)
Samozřejmě pokud má potřebu to udělat jako v standardních diskuzních tlachárnách na yternetu, kde se objevuje kolo 8O (jak cokoli udělat větší, těžší, složitější, zranitelnější a s horšíma vlastnostma) může použít klidně i jeden.
Cesta byla horší ale delší - obraz ynternetový doby.
Mj. třeba u MGM tam byly přímo připravené pajecí body pro dvojici nebo čtveřici - takže dvojice tam pasuje rovnou, jeden velký místo té skupiny tam jednoduše nenaletuješ, protože se s tím (že by to někdo tak :roll: dělal) ani nepočítalo.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 04.08.2020 8:30 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 17.8.2008
Příspěvky: 7181
Bydliště: Moravský kras
Samozřejmě, ty jseš jedinej, kdo kdy viděl modelářskej regl, já zapomněl..

Docela bych se vsadil, že tazatel tam nemá MGM regl a že to nebude pájet přímo do něj.

_________________
OK2WY


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 04.08.2020 10:02 
Mazák
Mazák

Registrován: 24.6.2013
Příspěvky: 943
Bydliště: MidWest of Ireland
Nebudu to pajet primo na ESC. Chci si vyrobit jakesy kondenzatorove banky, ktere bych chtel vlozit to tesne blizkosti ESC.

Otazka:
Budu mit takovy bank paralelne 5 kondiku 220uF/25V . Kdyz jeden z nich bude spatny (odejde), bude cely bank nefunkcni, nebo bude fungovat, ale hure?

Jeste jeden dotaz ohledne voltu:
Jaky volt rating zvolit pro:
2S (16V)?
3S (25V)?
4S (25V)?
6S (35V)?
V zavorce je napsano moje zvazovani.
Nebo je lepsi napad pouzit rovnou vsude 35V ?
Jaka rezerva je rozumna? Jestli se to teda da nejak rict...

_________________
Taranis B; F450 s APM 2.5; Bixler 2


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 04.08.2020 11:13 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 22.3.2007
Příspěvky: 4643
Bydliště: SK Bratislava
Teraz riskujem ze si ma miestni kohuti vychutnaju, ale snad to prezijem, tak to trochu zhrniem lebo vidim ze nemas jasno v tom co robis.

Takze v prvom rade by som zdravym uvazovanim zhodnotil ze pokial sa nebavime o regleri za 5E a teda postavenom niekym co veci rozumel, tak ten vysoko pravdepodobne zvolil kondenzatory ktore su tam vhodne. To znamena pokial sa da, treba zistit typ ktory tam je, mam skusenosti ze pokial je to naozaj vhodny typ, ma na sebe oznacenie. Obycajne je zamrsteny, ale da sa pod to "nakuknut". NO a teda proste ho skopirujem, naklonujem a mam.

CO sa tyka zlyhania - mas dve verzie, but ti pixla exploduje, potom mas ten bordel vsade okolo, vysoka sanca skratu (ten ale rychlo pominie vdaka baterke) obsak kondika vsade okolo, no s tym by som naozaj dalej nelietal. Druha moznost je ze "vyschne" a strati kapacitu. To sa asi stane vsetkym naraz. Takze neriesil by som ci sa da lietat ked jeden odide, model stoji viac ako tie kondiky.

A teraz o tom predlzovani. Treba pochopit vocogo. Ten dovod na tie kondiky ako ochranneho prvku je ten, ze indukcia vinutia motora v urcitom rezime "taha" a potom "tlaci" prud naspet do baterky. Ten impulz nevznika v motore, ale ako dosledok prepinania tranzistorov v regulatore. V momente ked tranzistor zacne "tlacit" prud spetne do baterky, tak na indukcnosti privodov vznikne napetova spicka (ona vznikne aj pri "tahani" ale trochu inak, ale na tom nezalezi), ktora by ten tranzistor prerazila. Takze preto je tam ten kondenzator. To je prave dovod preco musi mat kondenzator maly seriony odpor - aby ten prudovy impulz "pozral" do seba a nevzniklo napetie. Tu je odpoved na tvoju dalsi otazku ako je potrebne dimenzovat napetie. POkial tie impulzy vznikaju, je to znamkou ze ten prud do kondenzatora nejde a naopak, takze ten kondenzator staci dimenzovat na nominalne napetie baterky. Stale je tu ale problem zivotnosti kondenzatoru (to je o tom schnuti). Pretoze cim vecsia teplota (to je ten ripple current a odpor konta vyzarovacia schopnost) a napetie blizko maximu tak tym mensia je zivotnost kondenzatora (na to su vztahy). Takze ked mu trochu prihodis, dobre urobis (ak nevadi velkost a vaha).

Je tu ale dalsi problem. Ta napetova spicka je tym nebezpecnejsia cim je impulz dlhsi. Ta dlzka je dana aj dlzkou privodov od baterky. Preto sa odporuca nedavat tie pridavne kondenzatory priamo na regulator ale rozmiestnit po dlzke kabla tak aby nevznikali useky dlhsie ako 20 az 25 cm. Tym nie len zabranis vyske impulzu ale ju aj limitujes na casovy usek dany tou nechranenou dlzkou (rozsekas kable na kratke nespolupracujuce segmenty).

No a co sa tyka predlzovania privodov k motoru. Privod od motora nema ako zmenit tie spominane impulzy (vznikaju az na tranzistoroch). Takze toto prakticky neovplyvni co sa na privodoch baterky deje (pretoze indukcnost tych kablikov je prd k indukcnosti vihutia). Logika tych dlhych privodov je v skrateni privodov k baterke. To je preco to funguje. Treba ale vidiet aj problem odporov. Zatial co indukcost je mala, tie privody mozu mat porovnatelny odpor ako vinutie motora a kedze polovica strat motora je ohmickych, moze to mat viditelny vplyv. Samozrejme predlzenim privodov motora skratime privody baterky (lebo mame fixnu vzdialenost baterky od motora), ale zatial co v privodoch baterky tecie jednosmerny takmer konstantny prud (lebo tam mame tie kondenzatory). Tak prud v privodoch motora je 1/ premenlivy cize straty ktore su zavisle na IIR budu vecsie ak je prud nasekany na impulzy 2/ casto ten isty prud ktory prejde privodom baterky len raz, tak prejde privodom motora nasobne (prelieva sa z vinutia do kondenzatora a spet) takze ohmicke straty su este o to vecsie. Nepoznas to len kvoli tomu ze toto sa deje len pri pol plyne. Pokial ale lietas nieco kde regler lieta v regulovanom rezime (governor, vrtulniky, uputane modely) tak zistis ze tie privody su celkom pekne "vykurovane".

Okrem toho este moze nastat problem so sledovanim toracie motora regulatorom (synchronozacia) ale to sa asi da poznat na behu. Napriek tomu je dobre zistis ci vyrobca nema nejake limity na dlzku privodov motora. Je vysoko pravdepodobne ze vie preco to robi :- ))))))))))


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 04.08.2020 11:20 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.4.2010
Příspěvky: 9331
Bydliště: Nový Bydžov ČR
Obrázky: 14
eddiex píše:
Budu mit takovy bank paralelne 5 kondiku 220uF/25V . Kdyz jeden z nich bude spatny (odejde), bude cely bank nefunkcni, nebo bude fungovat, ale hure?

Záleží jak ten jeden odejde. Pokud se prorazí tak se nejspíš zkratovým proudem upálí jeho přívod a zbytek kondíků bude makat dál. Nebo vybouchne a budeš vše pucovat od svinstva v něm obsaženým. Ovšem taky se může upálit něco v baterce. :wink:
Pokud jen ztratí kapacitu, tak se nic nestane a ani to nepoznáš.
eddiex píše:
Jeste jeden dotaz ohledne voltu:
Jaky volt rating zvolit pro:
2S (16V)?
3S (25V)?
4S (25V)?
6S (35V)?
V zavorce je napsano moje zvazovani.
Nebo je lepsi napad pouzit rovnou vsude 35V ?
Jaka rezerva je rozumna? Jestli se to teda da nejak rict...

To není jednoznačný. Záleží na dýlce přívodu z baterky, na jejím vnitřním odporu a kapacitě. Spínáním Fetů v reglu vznikají napěťový špičky. U těch scooterů s metrovejma přívodama, co jsem dělal, byly přímo na těch kondíkách 6x330M/35V nad 24V DC napájecím napětím, špičky kolem 6V. Nejlepší by bylo na to kouknout osciloskopem.
Bez měření bych volil napěťovou rezervu minimálně 1/3 napětí nahoru, takže 2-3S na 25V a 4-6S na 35V.
Nebo se podívej, co je na reglu již použitý za napětí kondíků.
edit: igor byl rychlejší


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: úte 04.08.2020 11:41 
Mazák
Mazák

Registrován: 24.6.2013
Příspěvky: 943
Bydliště: MidWest of Ireland
Dekuji obema.
Dozvedel jsem se presne to, na co jsem se ptal. A POZOR - to nemyslim ironicky.
Dikes.

_________________
Taranis B; F450 s APM 2.5; Bixler 2


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 54 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz