Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 28 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: oprava plošného spoje
PříspěvekNapsal: stř 01.03.2017 11:52 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.5.2015
Příspěvky: 2549
Obrázky: 1
To MílaP " ... rozvody v modelech jsem zatím dělal pomocí izolačky nebo čokolády."
V tom případě použij stejnou metodu i zde. Dostatečně malý šroubek nebo nýtek (Cu drát) co bude mít kontakt
s oškrábanou mědí na zbytku plošky. (Jinak existují i vodivá lepidla. Ale za mne je lepší, naučit se pájet.)
- Je vidět, že modelaření je u tebe pořádný KŮŇ. V tom případě si ti zacházení s pájedlem a pájkou bude hodit.
- Nepoužívá se vždy jen k účelu elektro. Viděl jsem prožranou kastlu žiguli zalátanou železnými plechy
z konzerv.Na tento základ bylo uděláno cínové "tmelení"broušené-škrabáním.Na rozdíl od tehdejších auto-tmelů
se cín ani nehnul, a šel udělat v tlustých vrstvách naráz. Kila navíc byla značná, ale žigul jezdil a vypadal.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: oprava plošného spoje
PříspěvekNapsal: stř 01.03.2017 12:07 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 5.8.2016
Příspěvky: 203
Bydliště: Písek, jihočeský kraj
RC modelařinu dělám ve větším měřítku pár měsíců, na bastlení světílek a vypínačů mi zatím postup izolačky s čokoládou stačil, ale plošné spoje to je zatím novinka.

Když jsem se do toho pořádně pustil tak vše ostatní šlo stranou, ale ještě se k ostatním věcem vracím, například 3D modelování do her se mi hodí na plánování toho jak vlastně to bude vypadat.

_________________
http://rc-pozarni-utvar-pisek.webnode.cz/
http://rcpupisek.rajce.idnes.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: úprava plošného spoje
PříspěvekNapsal: sob 15.04.2017 22:57 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 5.8.2016
Příspěvky: 203
Bydliště: Písek, jihočeský kraj
Ahoj, ještě mám jednu otázku k plošným spojům na ty kteří tomu fakt rozumí, páječku jsem si už objednal, čekám jí po svátcích, pak se začnu učit pájení.

Chtěl bych si trošku upravit jeden spoj v zadních světlech aby se dalo pár smd ledek napájet samostatně, plán by byl takový že bych chtěl lehce narušit ty plošky a dopájet opatrně pár napájecích kablíků abych je mohl rozdělit mezi spínače a regl.
Zatím to funguje pouze tak že buď mám na spínači obrysovky nebo na reglu zpátečky napojené podle předchozích.

Vyrobit nový zatím neumím a pájet teprve začnu, https://www.elektro-paloucek.cz/elektro ... 0v-25-130w, ale pokud by měl někdo lepší nápad tak uvidíme.

Jo a vypadá to takhle pokud je někdo znáte http://www.s-hobby.cz/rctruck/stranky/_ ... --7-2v.htm

_________________
http://rc-pozarni-utvar-pisek.webnode.cz/
http://rcpupisek.rajce.idnes.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: úprava plošného spoje
PříspěvekNapsal: ned 16.04.2017 9:05 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.5.2015
Příspěvky: 2549
Obrázky: 1
Odsátí cínu, a následné vytažení LED tahem na straně součástek (tah ve směru od strany spojů) by neměl být problém.
Pokud pocínované konce kablíků budou vsouvány od strany součástek, bylo by (pokud není hladký) otvor pročistit
zašpičatělou špejli(bambus - jídelní hůlka) nebo zápalkou, po prohřátí, se strany spojů, od zbytků cínu a tavidla.
Pokud se plošný spoj v okolí otvoru utrhne, pájím na zbytek spoje (ve vhodném místě) kablík souběžně s deskou.
Pokud kablík nemám protažen 1 (2) zajišťovacími otvory, jistím - třeba přichycením tavným lepidlem.
- NĚKTERÉ DESKY SPOJŮ JSOU MÁLO ODOLNÉ. Poškodí se velmi snadno. (Už když se na ně jen škaredě podíváš.)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: úprava plošného spoje
PříspěvekNapsal: ned 16.04.2017 10:10 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 5.8.2016
Příspěvky: 203
Bydliště: Písek, jihočeský kraj
Díky za radu ale moje dílna bohužel nemá vybavení podobné operačnímu sálu, nějaké odsávání nebo vyndání led není realizovatelné, jak bych jí jednou dostal ven už jí tam nedostane zpět, protože bych jí dřív ztratil.

Spíše bych chtěl narušit ty cestičky mezi nima aby místo současné verze kdy je celá dps napájená jedným plusem a minus má každá led svůj, tak aby každá led měla svůj i plus.
Teď je tam 5 barevných drátků každý k jedné led a jeden červený jako společný plus, to co bych s tím chtěl udělat je přidat tři další červené aby se dali napájet samostatně brzdy ,blinkry a zpátečka.

_________________
http://rc-pozarni-utvar-pisek.webnode.cz/
http://rcpupisek.rajce.idnes.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: úprava plošného spoje
PříspěvekNapsal: ned 16.04.2017 10:39 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.5.2015
Příspěvky: 2549
Obrázky: 1
Míla-P píše:
Díky za radu ale moje dílna bohužel nemá vybavení podobné operačnímu sálu, nějaké odsávání
nebo vyndání led není realizovatelné, jak bych jí jednou dostal ven už jí tam nedostane zpět, protože bych jí dřív ztratil.
-- Spíše bych chtěl narušit ty cestičky mezi nima aby místo současné verze kdy je celá dps napájená jedným plusem
a minus má každá led svůj, tak aby každá led měla svůj i plus.
Teď je tam 5 barevných drátků každý k jedné led a jeden červený jako společný plus, to co bych s tím
chtěl udělat je přidat tři další červené aby se dali napájet samostatně brzdy ,blinkry a zpátečka.

Pak skalpelem / kapesním nožíkem dva řezy cca 2 až 3 mm od sebe (do mědi dle místa) a sloupnout mezeru.
Konce na obou stranách mezery oškrábat, a lanka pájet ve směru desky a vedení spoje.
Bez odsávání, by LED měly jít opatrně vytáhnout, po důkladném nahřátí, tahem ze strany součástek (LED s drátovými vývody).


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: úprava plošného spoje
PříspěvekNapsal: ned 16.04.2017 10:56 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 28.4.2011
Příspěvky: 7262
Bydliště: ČR
Obrázky: 7
No, nevím s tím vytahováním. Zaprvé nevím, proč vůbec ledky vytahovat a zadruhé to jsou SMD ledky, takže nějaké protahování dírek apod. asi nepřipadá v úvahu.
Ty ledky mají společný +, protože se asi předpokládá spínání N-mosfety. Nebylo by lepší to zachovat, než přidávat na tak malou destičku další svazek kablíků?
Cestičky se dají přerušit buď opatrně dremelkou nebo jen proškrábáním hodně ostrým špendlíkem nebo špičkou lámacího nože. Je to piplačka, ale jde to.
Ta páječka, kterou sis objednal mi nepřijde na takovou (SMD) techniku zrovna nejvhodnější. Obzvlášť pro začátečníka bez zkušeností. Na malou plošku Cu jen "sáhneš" vyšší teplotou a ploška bude pryč.
Tu páječku ti někdo doporučil nebo jediným rozhodujícím parametrem byla cena?

_________________
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: úprava plošného spoje
PříspěvekNapsal: ned 16.04.2017 11:05 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 5.8.2016
Příspěvky: 203
Bydliště: Písek, jihočeský kraj
Ty zářezy by šli ale to vyndavání led nikoliv nejsem chirurg ani hodinář, tyhle malý blechy co maj milimetr šířky není nic pro mě, ani je vyndavat nechci, jen k nim přes tu desku dostat plus z jiné strany.

Páječku jsem bral podle ceny i podle tvaru a taky pár komentářů na fórech, kdybych místo hledání po fórech vzal za 700 trafopájku ze železářství tak jednou cvaknu a nějkteré rozvody by to nepřežili, tahle malá bude hlavně na rozvody u světel a baterií jako náhrada za motání s izolačkou a čokoládu na pár místech, protože třeba vedení od reglu k motoru je dělané za tří kusů aby to dosáhlo k baterii, světla jsou taky skládaný způsobem že ohnu ledce nožičku, přimotám drátek, přelepím izolačkou a podívám se za dveře jestli jde proud.

ty smd jsou zatím jen teorie, přednost má nástavba kterou už měsíc odkládám a za 12 dní už bych jí měl představovat na akci hotovou s celým autem.

EDIT: Pro začátek bych chtěl odříznut couvačky a obysovky, obysovky mám připravené na spínač předních světel a couvačky mají přehozený drátky aby fungovali podle reglu jako ty předchozí, plus světel na mínusu motoru a svítí jen při couvání.

_________________
http://rc-pozarni-utvar-pisek.webnode.cz/
http://rcpupisek.rajce.idnes.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: úprava plošného spoje
PříspěvekNapsal: sob 22.04.2017 18:17 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 5.8.2016
Příspěvky: 203
Bydliště: Písek, jihočeský kraj
Zítra si budu hrát na inženýra, v úterý dorazilo nářadíčko na spoje.

Obrázek

_________________
http://rc-pozarni-utvar-pisek.webnode.cz/
http://rcpupisek.rajce.idnes.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: úprava plošného spoje
PříspěvekNapsal: pát 28.04.2017 17:37 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 5.8.2016
Příspěvky: 203
Bydliště: Písek, jihočeský kraj
Žhavíme drátky. 8)

Standardní prodlužovačky jsou dlouhé, tak si dělám jednu krátkou co bude jen tak mezi sedačkama, taky je to první pokus s pájkou.

:lol: provizorní držák součástek z kombinaček které většinou požívám na vylamování a ohýbání.

Obrázek

První funkční kus.

Obrázek

_________________
http://rc-pozarni-utvar-pisek.webnode.cz/
http://rcpupisek.rajce.idnes.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: úprava plošného spoje
PříspěvekNapsal: sob 29.04.2017 10:35 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.5.2015
Příspěvky: 2549
Obrázky: 1
@Míla-P Ty kombinačky musí jít dost ztuha.Já užívám úzké, (lehký chod) ploché kleště s gumičkou.
A když bych hledal ve skříni bude tam i TŘETÍ RUKA (bez lupy) cosi takového (nyní i na Aukro)
Držáček-třetí ruka
==edit02
Uchycení do KROKODÝLKŮ není dobré. Tuhle zatím nemám, ale uvažuji o ní. I když je jen na desky.
Otočný držák na plošné spoje


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: úprava plošného spoje
PříspěvekNapsal: sob 29.04.2017 11:20 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 28.4.2011
Příspěvky: 7262
Bydliště: ČR
Obrázky: 7
Míla-P píše:
Žhavíme drátky. 8)

Standardní prodlužovačky jsou dlouhé, tak si dělám jednu krátkou co bude jen tak mezi sedačkama, taky je to první pokus s pájkou.


No, čeká tě asi ještě dlouhá cesta. Ale důležité je, že jsi začal.
Poznámka k těm prodlužkám: Ideální je nakrimpovat si konektory a udělat délku prodlužky dle potřeby. Krimpování není zase tak složité, při troše cviku a šikovnosti to jde obstojně i bez krimpovacích kleští a u autíček je víc prostoru k experimentování z hlediska spolehlivosti. Pokud chceš nastavovat servokabel, tak je lepší spojovat kablíky postupně a izolovat smršťovačkou.

_________________
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: úprava plošného spoje
PříspěvekNapsal: sob 29.04.2017 15:32 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 5.8.2016
Příspěvky: 203
Bydliště: Písek, jihočeský kraj
Tohle byl první pokus a vybral jsem si to nejjednodušší, po testu jsem zatáhnul všechny dratky smrštovačkou.

_________________
http://rc-pozarni-utvar-pisek.webnode.cz/
http://rcpupisek.rajce.idnes.cz/


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 28 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz