px




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 28 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: úprava plošného spoje
PříspěvekNapsal: úte 28.02.2017 12:23 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 5.8.2016
Příspěvky: 201
Bydliště: Písek, jihočeský kraj
Ahoj, uměl by tady někdo opravit vytržený kabel z plošného spoje ?
mám takový malý obvod který po připojení na zdroj a ledku dělal dvojzáblesky, ale bohužel jsem ho omylem trefil vrtáčkem při úpravě modelu a na straně servokabelu se utrhnul plusový spoj takže teď je nepoužitelný.

Jediný stejný jsem našel někde v cizině ale těmhle eshopů moc nerozumím, tak mě napadlo jestli by se to nedalo nějak přepájet, nebo spravit aby to fungovalo, chtěl jsem to napojit na spínač jestli by se s ním dalo to blikání zapínat a teď mám po srandě.

Obrázek

_________________
http://rc-pozarni-utvar-pisek.webnode.cz/


Naposledy upravil Míla-P dne sob 15.04.2017 22:16, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: oprava plošného spoje
PříspěvekNapsal: úte 28.02.2017 12:33 
Mazák
Mazák

Registrován: 2.3.2012
Příspěvky: 2080
Bydliště: Ústí nad Labem
Jestli to na té fotce dobře vidím, mělo by stačit seškrábnout nepájivou masku (to je ten zelený lak) a vodič připájet na očištěné místo.
jestli je ten plošný spoj oboustranný (?), tak propojit se spodní stranou drátkem.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: oprava plošného spoje
PříspěvekNapsal: úte 28.02.2017 12:40 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru

Registrován: 18.1.2012
Příspěvky: 942
Bydliště: Praha
Přesně tak.
Pokud by to rozměrově šlo, doporučil bych dírku pro drát opatrně zvětšit tak, aby jí prošel kablík včetně izolace, prostrčit ho z druhé strany a připájel ze strany spojů.

_________________
Benzín.heli vl. konstrukce, mot. G290RC, Spirit; heli 120 vl.konstr.; hk250(MD500); Sniper, Spirit


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: oprava plošného spoje
PříspěvekNapsal: úte 28.02.2017 13:34 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 28.4.2011
Příspěvky: 7262
Bydliště: ČR
Obrázky: 7
Je to na té fotce dost špatně vidět. Někdy se pro posílení taky může rozklepnout do dírky Cu dutý nýtek a ten připájet ke spoji i kablíku. Šikovný bastlíř s mikropájkou nebude mít s opravou problém.
Jinak podobné destičky se dají vypreparovat z blikaček na kolo za pár korun od Vietnamce.

_________________
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.


Naposledy upravil JosefSvejk dne úte 28.02.2017 13:36, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: oprava plošného spoje
PříspěvekNapsal: úte 28.02.2017 13:35 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 5.8.2016
Příspěvky: 201
Bydliště: Písek, jihočeský kraj
Ta destička je 1mm tlustá a na druhé straně není nic, ta je uplně holá, skrz prochází jen 6 dírek, tři na jedné straně na servokabel který jsem omylem zlikvidoval, dvě na druhé straně plus a mínus a jedna dírka o ničem.

původní velikost http://img.em-upload.de/images/2017/02/ ... b0626a.jpg

_________________
http://rc-pozarni-utvar-pisek.webnode.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: oprava plošného spoje
PříspěvekNapsal: úte 28.02.2017 13:40 
Mazák
Mazák

Registrován: 2.3.2012
Příspěvky: 2080
Bydliště: Ústí nad Labem
Tím to máš jednodušší.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: oprava plošného spoje
PříspěvekNapsal: úte 28.02.2017 14:08 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 5.8.2016
Příspěvky: 201
Bydliště: Písek, jihočeský kraj
Jednoduché je to zlikvidovat a pak zjistit že nový v evropě neseženu a že čínským eshopům nerozumím ani anglicky.

_________________
http://rc-pozarni-utvar-pisek.webnode.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: oprava plošného spoje
PříspěvekNapsal: úte 28.02.2017 14:35 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 28.4.2011
Příspěvky: 7262
Bydliště: ČR
Obrázky: 7
Není to zase taková raketová technika. Jestli to dobře chápu, tak je to vylomené v tom označeném místě. Jemně odstraníš zelenou masku, aby zůstala čistá měď, dírkou z druhé strany prostrčíš kablík a mikropájkou (s rozumnou teplotou) připájíš na tu měděnou plošku.


Přílohy:
blikac.jpg
blikac.jpg [ 133.82 KiB | Zobrazeno 1155 krát ]

_________________
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: oprava plošného spoje
PříspěvekNapsal: úte 28.02.2017 14:51 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 5.8.2016
Příspěvky: 201
Bydliště: Písek, jihočeský kraj
Jo je to přesně tam kde si to označil, drátků a jíného materiálu mám dost, nedávno jsem za barákem našel vyhozenej pc volant tak jsem si z něj vyškubnul ten vnitřek s drátama a základovkou, ale páječku a bezpečné místo na ní tu zatím nemám, jsem línej uklízet doma, narozdíl od práce.

_________________
http://rc-pozarni-utvar-pisek.webnode.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: oprava plošného spoje
PříspěvekNapsal: úte 28.02.2017 15:42 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.5.2015
Příspěvky: 2520
Obrázky: 1
Za mne dírkou provléct lanko (případně zvětšit kulatým jehlovým pilníčkem) zajištění tavkou. Pocínované lanko
by mělo jít připájet na konec SMD odporu (na urvaném tišťáku). Bez pájení snad jen 1 mm šroubek nebo nýtek.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: oprava plošného spoje
PříspěvekNapsal: úte 28.02.2017 15:58 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 1.1.2012
Příspěvky: 372
Já bych tedy šel také cestou seškrábání části nepájivé vrstvy. Vem si, že na to autor asi půjde trafopájkou, což v případě pájení přímo k odporu ve mne evokuje možnou následnou reakci: "pánové, zkusil jsem to připájet a ta součástka někam zmizla". :lol:

Možná dokonce připájet "počítačový konektor", ať už žádné budoucí pájení není potřeba.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: oprava plošného spoje
PříspěvekNapsal: úte 28.02.2017 16:48 
Mazák
Mazák

Registrován: 30.8.2011
Příspěvky: 4668
Bydliště: Plzeň, CZ
Obrázky: 0
To nenajdes misto na 20-40W pero ala https://www.gme.cz/pajeci-pero-proskit- ... uct-detail ? Stoji to par kacek a vejde se to do suplete.

Vyhoda vetsi pajeci stanice je ovsem v tom ze se vyrazne lepe hleda v pripade ne uplne velkeho poradku v dilne :-D

_________________
210,280X8,480 Hexa, 3.4m Go-3, EDF Goshawk, Huricane XL, EPP Spartan, SkySurfX8, SE.5 pred opravou


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: oprava plošného spoje
PříspěvekNapsal: úte 28.02.2017 17:36 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.5.2015
Příspěvky: 2520
Obrázky: 1
To c3cilka "... "pánové, zkusil jsem to připájet a ta součástka někam zmizla.""
"Rozehřát SMD součástku tak, že se roztaví pájka i na protějším konci, a povolí lepidlo po ní, jde. Pokud
bych se tohoto obával, asi bych nevzal pájedlo do ruky. A hledal někoho, kdo ví jak pájené ohřát jen akorát.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: oprava plošného spoje
PříspěvekNapsal: úte 28.02.2017 19:56 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 1.1.2012
Příspěvky: 372
Když pomineme, že se lepidlo pod součástky nepoužívá vždy, měl bys počítat i s nezkušeností na protějším konci, ne? (kdyby byl autor v tomto ohledu zkušený, na opravu takového spoje by se neptal) A to i do té míry, že není něco takového schopen posoudit/předpokládat...

EDIT: Samozřejmě bez urážky k autorovi. :oops:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: oprava plošného spoje
PříspěvekNapsal: stř 01.03.2017 8:57 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 5.8.2016
Příspěvky: 201
Bydliště: Písek, jihočeský kraj
Na škole jsem studoval vodu nikoliv elektriku, takže plošné spoje jsou vyšší dívčí, všechny rozvody v modelech jsem zatím dělal pomocí izolačky nebo čokolády.

_________________
http://rc-pozarni-utvar-pisek.webnode.cz/


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 28 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz