Reklama

 





Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 36 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Vnitřní odpor multimetru
PříspěvekNapsal: sob 04.02.2017 13:36 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 28.4.2011
Příspěvky: 7262
Bydliště: ČR
Obrázky: 7
Nevíte někdo, jaký vnitřní odpor mají běžně multimetry na rozsahu do 2A? Zjistil jsem, že můj UT61E má odpor 10 Ω a to zanáší do měřeného obvodu obrovskou chybu. Přitom ampérmetr měří správně. Kdyby někdo měl stejný multimetr, zajímala by mě jeho hodnota vnitřního odporu. Nikde na netu jsem tento parametr (ani u jiných multimetrů) nenašel.

_________________
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Vnitřní odpor multimetru
PříspěvekNapsal: sob 04.02.2017 13:47 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 3.5.2003
Příspěvky: 10027
Bydliště: Břeclav
Obvykle je to v návodu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vnitřní odpor multimetru
PříspěvekNapsal: sob 04.02.2017 13:51 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 16030
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
JosefSvejk píše:
... na rozsahu do 2A? Zjistil jsem, že můj UT61E má odpor 10 Ω ...

8O 8O 8O
Fakt?
2A x 10Ω = 200V

Pokud má nejnižší rozsah 200mV, čekal bych odpor na rozsahu 2A toto:
R = U / I = 0,2V / 2A = 0,1 Ω

Na UT60A mi to per auge vychází... :?

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vnitřní odpor multimetru
PříspěvekNapsal: sob 04.02.2017 13:57 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 7894
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
S tím návodem nevím :?: Mám METEX M-3640D, což už je docela solidní multimetr, ale tenhle údaj v technických datech nikde není. Někdy to budu muset změřit.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vnitřní odpor multimetru
PříspěvekNapsal: sob 04.02.2017 14:01 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 28.4.2011
Příspěvky: 7262
Bydliště: ČR
Obrázky: 7
Vůbec to nechápu. V podstatě nikdy jsem ten rozsah nepoužíval, tak jsem o tom nevěděl. Teď jsem chtěl změřit odběr arduina a z 45 mA mi vložením měřáku klesl proud na 37 mA. Možná to nebude těch 10 Ω, musím si přinést z dílny druhý voltmetr. Ale určitě je to hodně moc :? .

_________________
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vnitřní odpor multimetru
PříspěvekNapsal: sob 04.02.2017 14:04 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 16030
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
AHA .... 8O
http://lygte-info.dk/review/Review%20UN ... %20UK.html
odkaz po překladu translátorem píše:
Měřič může měřit 0,001 mA až 220 mA ve dvou rozsazích, tento rozsah a má břemeno napětí až 1,1 voltů. Skutečný odpor je trochu legrační, většinu času je 10 ohmů, ale když zátěž napětí dosáhne asi 0,8 voltu odpor klesne. Poznámka: Odpor nemění mezi rozsahu 22mA a rozsah 220mA.
Chcete-li získat více využitelný metr aktuální, bych doporučil dostat rezistor o 0,1 ohm 1% (nebo 0,1%) a použijte rozsah 220mV měřit napětí přes ten odpor (viz Spotřeba proudu pomocí rezistoru na příklad o tom, jak to udělat) ,
Tento měřič chybí rozsah 2.2a.
Přesnost zůstává ve stanoveném 0,5% na DC

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vnitřní odpor multimetru
PříspěvekNapsal: sob 04.02.2017 14:05 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 28.4.2011
Příspěvky: 7262
Bydliště: ČR
Obrázky: 7
Právě že v žádném návodu jsem to nenašel, taková rada je nad zlato.
Akorát u historického socialistického multimetru z 80. let jsem našel údaj max. úbytek napětí 500 mV na rozsahu do 2 A. To je 0,25 Ω, nepletu-li se.

Tady čtu, že problém je znám. Akorát já jsem o něm nevěděl. Otázkou je, jak jsou na tom ostatní multimetry se stejným principem měření.

_________________
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vnitřní odpor multimetru
PříspěvekNapsal: sob 04.02.2017 14:31 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 28.4.2011
Příspěvky: 7262
Bydliště: ČR
Obrázky: 7
jyrry píše:
8O 8O 8O
Fakt?
2A x 10Ω = 200V


Tak to zas neé 8O .

_________________
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vnitřní odpor multimetru
PříspěvekNapsal: sob 04.02.2017 14:32 
Mazák
Mazák

Registrován: 2.3.2012
Příspěvky: 2081
Bydliště: Ústí nad Labem
Řekl bych, že běžné multimetry musí mít snímací odpor (schválně neříkám vnitřní) na každém rozsahu takový, aby na něm pro plný údaj protékající proud vyvolal úbytek napětí 200 mV, což je vstupní napětí pro plný údaj displeje u ICL7106 (srdcem těchto multimetrů bývají obvody tohoto typu, byť většinou jen coby čip. Pro 2A to tedy musí být 0,1ohm.
Mimo jiné, kdyby ty 2A měly téct přes 10ohmů, vyvolalo by to výkonovou ztrátu 40W - to by asi nebylo to pravé, že?
Takže soudím, že tam máš nějaký přechoďák, zoxidovaný či připálený kontakt, zatímco snímací odpor bude v pořádku.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vnitřní odpor multimetru
PříspěvekNapsal: sob 04.02.2017 14:34 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 28.4.2011
Příspěvky: 7262
Bydliště: ČR
Obrázky: 7
JardaRůžička píše:
Řekl bych, že běžné multimetry musí mít snímací odpor (schválně neříkám vnitřní) na každém rozsahu takový, aby na něm pro plný údaj protékající proud vyvolal úbytek napětí 200 mV, což je vstupní napětí pro plný údaj displeje u ICL7106 (srdcem těchto multimetrů bývají obvody tohoto typu, byť většinou jen coby čip. Pro 2A to tedy musí být 0,1ohm.
Mimo jiné, kdyby ty 2A měly téct přes 10ohmů, vyvolalo by to výkonovou ztrátu 40W - to by asi nebylo to pravé, že?
Takže soudím, že tam máš nějaký přechoďák, zoxidovaný či připálený kontakt, zatímco snímací odpor bude v pořádku.


A četl jsi ten můj odkaz?

_________________
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vnitřní odpor multimetru
PříspěvekNapsal: sob 04.02.2017 15:10 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 19.11.2013
Příspěvky: 2791
Bydliště: Olomouc, ČR
Kdysi mě jeden elektrikář poučil, že ampérmetr musí mít vnitřní odpor co největší aby ho jen tak něco nezničilo. :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vnitřní odpor multimetru
PříspěvekNapsal: sob 04.02.2017 15:12 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 7894
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Tak jsem ti změřil ty moje dva ale je to jen taková rychlovka, do které zanáší chybu i odpor přívodních šňůr, protože přímo na svorky multimetrů se jednoduše nedostanu, protože jsou kryté banánkem.

METEX M-3860D ( v předešlém vláknu jsem napsal špatné číslo)
rozsah 400mA (měřeno při 395mA) 1,6 ohmu
rozsah 20A (měřeno pri 3,01A) 0,07 ohmu

VOLTCRAFT 7910
rozsah 200mA (měřeno při 190mA) 1,47 ohmu
rozsah 10A (měřeno při 3,04A) 0,19 ohmu

Dovnitř jsem nekoukal, ale vypadá to že ten odpor je vždy trošku větší, a je tam nějaký dělič pro přesné seřízení rozsahu, protože mi to nevychází na tu základní citlivost 200, nebo 400mV. Ty odpory pro velký proud jsou taky dost tepelně závislé, což je vidět při delším měření, kdy se odpor zahřívá.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vnitřní odpor multimetru
PříspěvekNapsal: sob 04.02.2017 15:14 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 7894
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
OK2BUH píše:
Kdysi mě jeden elektrikář poučil, že ampérmetr musí mít vnitřní odpor co největší aby ho jen tak něco nezničilo. :)

To ale myslel ten elektrikář spíš mechanické rozměry. :lol: Při menší odporové hodnotě na něm přece vzniká menší výkonová ztráta. :D


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vnitřní odpor multimetru
PříspěvekNapsal: sob 04.02.2017 15:35 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.5.2015
Příspěvky: 2520
Obrázky: 1
DC Current (A) 200μA/2200μA/22mA/220mA/2.2A/10A ± (0.5%+10)
Model
UT61E

čekal bych 220 mV / 2.2 A = 100 mR = 0.1 Ω
1) Mám několik takových (multi-digi-indikátoru, výprodej 50 Kč / ks) s podobnými šňůrami
_zkus na šňůrách odstranit kousek izolace a podívej se na průřez lanka vodicích šňůr
2) Častý problém jsou i přechodové odpory banánky-zdířka (očistit - napružit)
3) Nevím jak na straně banánků, ale k hrotům je lanko pájené. Prameny licny se tam trhají-lámou.
4) Pokud tohle vše je v pořádku, tak u toho mého je nutno čas od času očistit kontakty rotačního přepínače
_případně použít rozsah 10 A, ten má samostatnou zdířku. Přes přepínač jde jen napětí pro Ampérmetr.

Moje multi-digi-indikátory mají označení DT830B.Jsou to nejlevnější šunty.Existují v řadě shodných provedení.
dt830b schematic
dt830b návod
To "JosefSvejk"
- NEMÁ ROZSAH 2 A . Pokud tě to zajímá mohu změřit napětí na zdířkách DC 200 mA.
- Nebo paralelním odporem odvést část proudu a spočítat Ri ampérmetru.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vnitřní odpor multimetru
PříspěvekNapsal: sob 04.02.2017 15:45 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.5.2006
Příspěvky: 8968
Bydliště: Bratislava dnv SK
Pre rozsah v miliampéroch mi to pripadá normálne aj keby to fakt bolo 10 Ohm. Nečakal by som že cez nejaký volič veličín sa dá prehnať viac prúdu, ani 1A by som tade radšej neriskoval...
To nemá 10A rozsah? (samostatnú zdierku na prúd?) Tam býva obvykle (u takých tých merákov az 3 eurá) kus odporového drátu tak 2mm v priereze a máva 0,1 Ohmu.. Aj 4apol miestny merák má cca tých 0,1 Ohm,
Na meranie prúdu kde sa ten mení s odporom, proste potrebujeme Allegro ( hall efekt t.j. teoreticky bez odporu) sondu, to by každý modelár mal vedieť..


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 36 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz