px




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 24 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Záhada VTX.
PříspěvekNapsal: čtv 02.02.2017 10:37 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 19.11.2013
Příspěvky: 2791
Bydliště: Olomouc, ČR
Nevím jestli mi někdo dokáže poradit ale zkusím to. Koupil jsem na Aliexpressu tento VTX.
https://www.aliexpress.com/item/High-quality-600mw-1-2Ghz-8-channel-video-transmitter-wireless-sound-operating-voltage-3-3-5V/32771087131.html?spm=2114.13010608.0.0.MKrnhe Technologicky je to úplně někde jinde než ostatní VTX na 1,2 GHz. Maličký, lehoučký, vysoká účinnost, výborná spektrální čistota. Naměřil jsem 800 mW výkonu. Moje radost ale netrvala dlouho, druhý den to zapnu, dosah jen několik metrů a výkon řádově mikrowatty. Proč to odešlo, netuším, pravděpodobně statika. Možná jsem se dotkl antény, možná se nabíjí EPO trup letadla. Měřením jsem zjistil, že koncový tranzistor s označením S162 má zkrat. Nakonec jsem zjistil, že to není tranzistor ale MMIC obvod SKY65162-70LF. Tady je jeho datasheet: http://www.skyworksinc.com/uploads/documents/SKY65162_70LF_201212I.pdf
No a teď ta záhada: 800 mW na 50ti Ohmech odpovídá efektivnímu napětí 6,32V. Jeho mezivrcholová hodnota je 17,8V. Minimálně tímto napětím by musel být zesilovač napájen aby tohoto rozkmitu dosáhl. Ale on je napájen jen 5V, jak je to možné? Transformace laděným obvodem zvenku žádná není a uvnitř obvodu být nemůže, protože je širokopásmový v rozsahu 400 - 2700 MHz. Transformátor širokopásmový s takovým výkonem v obvodu velkém několik mm? Naprostá záhada.
Ptám se na to, protože mě napadlo to ochránit proti statice dvěmi diodami na výstupu obvodu. Jednu proti zemi, druhou proti plusu, obě v závěrném směru. Pokud je ale vf napětí větší jak napájecí tak to udělat nemohu.


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Záhada VTX.
PříspěvekNapsal: čtv 02.02.2017 10:56 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 23.5.2015
Příspěvky: 152
Bydliště: České Budějovice
Obrázky: 15
První věc co mě napadá - nemá ten modul někde v sobě step-up měnič? Nebo to myslíš tak, že těch 5V si naměřil přímo na nožičce toho zesilovače?

Koneckonců, u populárních Boscam modulů na 5.8GHz bude stejná situace (400mW/5V napájení)

PS: koukám do datasheetu - Supply voltage - Max 5.5V. V tom případě taky nevím :mrgreen:


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Záhada VTX.
PříspěvekNapsal: čtv 02.02.2017 11:13 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 19.11.2013
Příspěvky: 2791
Bydliště: Olomouc, ČR
Ano, 5V je na nožičce zesilovače. Je to malinké, pouzdro SOT89. Podívat se osciloskopem na rozkmit vf nemohu, nemám osciloskop na 1,2 GHz.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Záhada VTX.
PříspěvekNapsal: čtv 02.02.2017 11:22 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 28.4.2011
Příspěvky: 7262
Bydliště: ČR
Obrázky: 7
Já se ve vf technice nevyznám, to spíš ty. Ale kdysi jsem stavěl "pirátský" vysílač FM, který byl napájený 13,8 V a taky jsem se divil, že na anténě naměřím 25 V. Ve vf jsou nějací čerti nebo co, radši se o to víc nestarám :roll: .

_________________
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Záhada VTX.
PříspěvekNapsal: čtv 02.02.2017 11:58 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 19.11.2013
Příspěvky: 2791
Bydliště: Olomouc, ČR
Mě jde o to, že když to opravím tak jak zabránit aby se to nestalo znovu. Tady tyto galium arzenidové MMIC jsou extrémně choulostivé na statiku. Na 5,8 GHz máte ty květáčky v krytech ale na 1,2 GHz to nejde, to bych vozil na letadle "kopačák". Nejde uhlídat aby se toho někdo nedotkl. Potřebuju najít nějaký ESD supressor který by to ochránil a přitom nesežral výkon.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Záhada VTX.
PříspěvekNapsal: čtv 02.02.2017 13:27 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 23.5.2015
Příspěvky: 152
Bydliště: České Budějovice
Obrázky: 15
Co třeba použít něco takovýho http://www.farnell.com/datasheets/1785244.pdf? Případně TVS diody, co se používají na ochrany USB 3.0 portů, ale ty mají relativně nízké průrazné napětí (cca 7V), takže by se jich muselo zapojit víc do série...

Citace:
na 1,2 GHz to nejde, to bych vozil na letadle "kopačák"

myslíš TAKHLE? :mrgreen:


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Záhada VTX.
PříspěvekNapsal: čtv 02.02.2017 14:13 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.2.2015
Příspěvky: 1098
Bydliště: Šternberk, ČR
Co dát do série s ochnanými diodami ještě zenerovy diody tak aby se napětí na výstupu pusunulo o napětí na zenerce. Napětí na výstupu by mohlo nabývat vetších hodnot než napájení ale stále by bylo blokováno proti statickému náboji. Jestli jsou tam potřeba rychlé diody tak nevim... ...snad jedine jiskřiště :lol: .

_________________
NazaM F550-Rozebraná, RCT800-Padená rozbitá
Vektor XXL, EasyGlider,Taranis
HB-D8T Brushless


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Záhada VTX.
PříspěvekNapsal: čtv 02.02.2017 14:43 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 19.11.2013
Příspěvky: 2791
Bydliště: Olomouc, ČR
Wormsnake píše:
Co dát do série s ochnanými diodami ještě zenerovy diody tak aby se napětí na výstupu pusunulo o napětí na zenerce. Napětí na výstupu by mohlo nabývat vetších hodnot než napájení ale stále by bylo blokováno proti statickému náboji. Jestli jsou tam potřeba rychlé diody tak nevim... ...snad jedine jiskřiště :lol: .

Nápad dobrý ale to bude asi pomalé. Já používám zenerky jako ochranu vstupu u svého KV zařízení a zdá se, že to funguje. Ale tady tyto MMIC obvody odejdou zatraceně rychle. Pátrám jestli existuje nějaká hotová součástka. Všechno co jsem zatím našel je ochrana vstupů RX a nebo datových kabelů.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Záhada VTX.
PříspěvekNapsal: čtv 02.02.2017 15:02 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.2.2015
Příspěvky: 1098
Bydliště: Šternberk, ČR
Pak ještě mě napadlo velký množsví shottkyho diod v serii :D . Omlouvám se za blbý rady.

Trošku mě zaráží že to nemá ochranu z výroby.

Jak se mohla dostat statická elektřina na koncák vysílače? Netvoří většina antén vlastně zkrat na kostru?

_________________
NazaM F550-Rozebraná, RCT800-Padená rozbitá
Vektor XXL, EasyGlider,Taranis
HB-D8T Brushless


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Záhada VTX.
PříspěvekNapsal: čtv 02.02.2017 15:45 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 19.11.2013
Příspěvky: 2791
Bydliště: Olomouc, ČR
Obávám se, že žádný TX nemá ochranu z výroby. Pokud je na konci tranzistor tak něco vydrží, MMIC už ne. To, že je anténa smyčka a tvoří vlastně zkrat na zem nepomůže. Při impulzu zarezonuje na své frekvenci podobně jako když se brnkne na strunu. Dílo zkázy dokončí ta střídavá složka tlumených kmitů.

P.S. těch schottky diod by tam muselo být 2x20. To by mělo asi indukčnost jak prase. :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Záhada VTX.
PříspěvekNapsal: čtv 02.02.2017 16:11 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 19.11.2013
Příspěvky: 2791
Bydliště: Olomouc, ČR
Když tak nad tím přemýšlím tak by ty zenerky mohly fungovat. Napřed rychlá dioda s malou kapacitou a za ní zenerka. Paralelně k zenerkám dát kondíky, ty by zachytly první impulz než by se zenerky otevřely. Mohlo by to fungovat?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Záhada VTX.
PříspěvekNapsal: čtv 02.02.2017 16:46 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.7.2011
Příspěvky: 6025
Bydliště: Písek, ČR
Nebo pro ochranu vezmi nějaké transily, ty se dělají na všelijaká napětí a rychlé jsou taky dost - používají se právě na přepěťovou ochranu.
Ale spíš je mi taky divné, proč jsi tam naměřil tak vysoké napětí. Nebude to spíš chyba měření, jak psal Švejk, ve vf jsou čerti. Jakou metodou jsi to napětí měřil?

_________________
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Záhada VTX.
PříspěvekNapsal: čtv 02.02.2017 16:57 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 19.11.2013
Příspěvky: 2791
Bydliště: Olomouc, ČR
Kdepak transily na této frekvenci, to by bylo pomalé a velká kapacita. Napětí jsem neměřil, jenom výkon. Ale podle vzorce P=U na druhou/R vychází napětí jak jsem psal. Ten výkon co jsem naměřil odpovídá tomu datasheetu, výrobce uvádí +30 dBm tj. 1W. No a 1W x 50 Ohm a odmocnina z toho dává 7,07V efektivního tj.19,9V špička/špička. Při 5V napájecího je to divné ale asi se to nakmitá na té napájecí tlumivce.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Záhada VTX.
PříspěvekNapsal: čtv 02.02.2017 17:05 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 28.4.2011
Příspěvky: 7262
Bydliště: ČR
Obrázky: 7
Woita píše:
Ale spíš je mi taky divné, proč jsi tam naměřil tak vysoké napětí. Nebude to spíš chyba měření, jak psal Švejk, ...


Já jsem ale neměřil špatně, to vyšší napětí tam fakt je. Jenže já se svými chabými teoretickými znalostmi nevím proč. Je tam jakási cívka, toš asi se to nějak zvedne :D . U 20W zesilovače se dá naměřit až 50 voltů, je na 15V a žádný DC-DC měnič tam není.

_________________
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Záhada VTX.
PříspěvekNapsal: čtv 02.02.2017 17:06 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 16.8.2008
Příspěvky: 6663
Bydliště: Moravský kras
Ona i ta ochranná schottky má pěkných pár pikofaradů a na těchhle frekvencích to už nebude moc použitelný. Daleko efektivnější bude oddělit výstup kondenzátorem a živej na konektoru stejnosměrně propojit se zemí tlumivkou..

_________________
OK2WY


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 24 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz