Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 62 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: čtv 25.07.2013 15:28 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 19.5.2007
Příspěvky: 479
Bydliště: Žďár nad Sázavou
Po delším čekání mi byl včera doručen modul k dohledání modelu letadla.

Dle informací k produktu, by tento měl vydávat zvukový signál při ztrátě signálu z vysílače. Zapojuje se mezi výstup libovolného kanálu přijímače na straně jedné a servem na straně druhé. Záměrně zde uvádím "měl". Tento ve valné většině zřejmě nevyužitelný modul totiž ztrátu signálu neoznamuje při aktivním fail safe a předpokládám, že si nerozumí ani s 2,5 GHz systémy. Spolehlivý je pouze jako oznámení vypnutého vysílače při zapnutí samotného přijímače. Další a snad i funkční je zvukové oznámení nízké hladiny napájecího napětí akumulátoru v modelu.

Tedy suma sumárum (tak, jak jsem si sám otestoval) - tento modul bude nejspíše ztrátovou investicí. Má-li někdo něco k "rozhýbání", či své praktické zkušenosti, sem s nimy. Produkt je sice za par korun, ale i takový by měl plnit funkce, které jsou mu přisuzovány .....

Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 
PříspěvekNapsal: čtv 25.07.2013 15:39 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 3.5.2003
Příspěvky: 10409
Bydliště: Břeclav
Nějak nechápu na co si stěžuješ. Je tam jasně napsáno, že to vřeští při ztrátě signálu, tedy výpadku signálu pro serva.

Pokud to připojíš k přijímači s FS, kde servosignál nepřestává, není jak by ten modul mohl výpadek zjistit. Tudíž ho nemůže ani ohlásit.

Funguje to tak jak má.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 25.07.2013 15:41 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 1.2.2006
Příspěvky: 658
Bydliště: Praha, Sobín
Zaprvé, je naprosto jedno, zda se jedná o MHz nebo GHz přenos, rozhodující je, zda přijímač má fail safe nebo ne. Existují obdobné pípáky, které tento problém řeší - začnou pípat, pokud se signál pro servo delší dobu nemění (řádově třeba 2 minuty), čímž eliminují právě fail safe. Ale zda to umí i tento netuším, vyzkoušej, pokud mu dáš opravdu dostatečně dlouhou dobu. Podle diskusí na HK ale vypadá, že to neumí :-(

_________________
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 25.07.2013 15:46 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 3.8.2012
Příspěvky: 884
Bydliště: Praha 4/12
Shodou okolností teď přemýšlím po pořízení nějakého zvukového modulu, který by byl napíchnutý na baterii a bzíkal klidně konstantně a nahlas. Absolvoval jsem minulý týden hledání vrtulníku ve vzrostlé trávě na ploše 100x100 metrů a moc legrační mi to v tu chvíli nepřišlo.

Pokud by kdokoliv měl hint na funkční zařízení, tak bych ho jen uvítal... Rady typu hlídej si kam letíš nejsou třeba, IMHO ztráta modelu se může stát každému :D


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 25.07.2013 16:02 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 19.5.2007
Příspěvky: 479
Bydliště: Žďár nad Sázavou
zdzd - kolego moderátore, prosím kroťte se ve výrazech. To, že si stěžuji je výplodem vaší bujné fantazie - ne skutečností. Další obsah příspěvku samozřejmě beru, protože je k věci.

Z uvedeného tedy vyplývá, že buď budu mít model zajištěn funkcí fail safe, nebo budu mít jistotu, že se mi po ztrátě signálu díky modulu ozve. No dobře - teď už jen zvážit, co je důležitější ....

Jiri - díky za příspěvek. Se systémem přenosu jsem si nebyl zase až tak jistý, ovšem fail safe problémem s největší pravděpodobností u tohoto beeper-u bude .... Další věc, která se mi u toho mého "udělátka" nelíbí je, ze konektor serva v modulu na můj vkus drží poměrně nevalně.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 25.07.2013 16:12 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 29.3.2012
Příspěvky: 39
Bydliště: Praha 4
Já právě taky koukám po něčem takovém, nechtělo by se mi hledat model (swift II) ve vzrostlé trávě nebo řepce/kukuřici. Chci ho zapojit mezi servo a příjímač. Mám Turnigy T9, takže očekávám, že když mi někam spadne model a nebude k nalezení, tak vypnu vysílačku a začne to pípat.

Jsou má očekávání od téhle věcičky adekvátní? Podle toho, co píšeš, bych řekl, že jo. Ale pak nevím, co jsi od toho čekal Ty?

_________________
Turnigy 9 V2 + Beta 1400 & SWIFT II

Bad news is time flies.Good news is you are the pilot.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 25.07.2013 17:07 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 28.4.2011
Příspěvky: 7262
Bydliště: ČR
Obrázky: 0
Musíš použít něco takového. :wink:

_________________
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 25.07.2013 17:52 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 3.5.2003
Příspěvky: 10409
Bydliště: Břeclav
petrovo píše:
zdzd - kolego moderátore, prosím kroťte se ve výrazech. To, že si stěžuji je výplodem vaší bujné fantazie - ne skutečností.


Žádný silný výraz jsem nepoužil, není co krotit.

A jestli toto není stížnost, tak už nevím co by jí mělo být:

"Tedy suma sumárum (tak, jak jsem si sám otestoval) - tento modul bude nejspíše ztrátovou investicí. Má-li někdo něco k "rozhýbání", či své praktické zkušenosti, sem s nimy. Produkt je sice za par korun, ale i takový by měl plnit funkce, které jsou mu přisuzovány ....."

BTW: Jsou moduly, které pracují i s FS. Za ztrátu považují nejen nepřítomnost signálu, ale také jeho hodnotu mimo nějakou hranici. A ta se pak nastaví jako FS hodnota, kterou přijímač pípáku předá v případě výpadku.

http://vitocz.net/elektronika/let01/let01.htm


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 25.07.2013 22:50 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.2.2010
Příspěvky: 12369
Bydliště: ČR
Obrázky: 1
petrovo píše:
...Má-li někdo něco k "rozhýbání", či své praktické zkušenosti, sem s nimy...

Z uvedeného tedy vyplývá, že buď budu mít model zajištěn funkcí fail safe, nebo budu mít jistotu, že se mi po ztrátě signálu díky modulu ozve. No dobře - teď už jen zvážit, co je důležitější...

Další možnosti jsou pokud by nějaký přijímač umožňoval vypnout fail-safe jen pro určitý vybraný kanál případně použít přijímač bez interního fail safe se zapojeným externím fail-safe jen na některých kanálech/výstupech přijímače kde bude potřeba mít fail safe.

Kupříkladu existují externí moduly fail safe, které lze připojit mezi výstup přijímače a výstupní zařízení jako servo apod. případně i některá digitální serva umožňují nastavení fail safe přímo v sobě ve formě volitelné pozice při ztrátě signálu a pamatují si nastavenou pozici i při vypnutí napájení.

Tento pípák by pak byl na kanálu bez fail safe.

Tyto varianty by pak umožnily obojí tj. mít fail safe jen na zvolených kanálech a současně oznámení ztráty signálu tímto modulem na kanálu bez fail safe.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: pát 26.07.2013 6:35 
Mazák
Mazák

Registrován: 2.3.2012
Příspěvky: 2226
Bydliště: Ústí nad Labem
Také jsem podobnou věc vyráběl a narazil na tentýž problém - s velkým rozmachem přijímačů vybyvených fail-safe odpadla možnost sledovat přítomnost signálu. Jako variantu bych viděl možnost použít pípák se spínačem, který by byl ovládaný jedním kanálem; dal by se tak v případě potřeby cíleně zapnout vysílačem a cenově by vyšel prakticky stejně.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát 26.07.2013 8:04 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 6.6.2010
Příspěvky: 672
Bydliště: Praha 10
Zdravím,
používám tento výrobek http://www.bel-shop.eu/cz-detail-74-zvu ... odelu.html
a jsem s ním spokojený. Umí to také za letu hýbat směrovkou při snížení napájení přijímače. Hlavní je ale že ta siréna je opravdu hodně hlasitá, což je myslím zásadní parametr aby se dal model vůbec najít. Trochu nepohodlné je jen to, že když mám model zapnutý a neletím s ním hned, tak musím občas trochu zahýbat servy aby sirénka nezačala řvát (do modelu musím dát nejdříve baterku a potom přišroubovat křídlo). Chtělo by to delší prodlevu pro spuštění sirénky při nečinnosti serv.
Pat

_________________
Futaba T14SG
Sopwith Pup 1:6, Piper 1:6 clipped w., Bücker 133 Jungmeister


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: pát 26.07.2013 9:51 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 1.2.2006
Příspěvky: 658
Bydliště: Praha, Sobín
JosefSvejk píše:
Musíš použít něco takového. :wink:

To je přesně ten případ, co jsem měl na mysli. Dělá to více výrobců. Jedinou (zde též zmiňovanou nevýhodou) je to, že pokud byste nastavenou dobu příslušným servem nehýbali, bude to pípat i za letu. Tj. je třeba použít nějaký aktivně řízený kanál (např. křidélka), případně pokud by někdo nevěřil průchoozím konektorům tak to zapojit přes Y-kabel, nebo třeba jedno křidélko namixovat přes volný mix na libovolný volný kanál a dát spínač tam, .

_________________
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát 26.07.2013 10:07 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 20.4.2011
Příspěvky: 2784
Bydliště: Jižní morava (Drnholec,S.T.Břeclav) ČR
Obrázky: 6
Něco podobného měl kolega v paragánovy a mohu říct že až tak hlasitě to nepípá, čili kdybychom neviděli padák tak to stejně neslyšíme

_________________
Minulost: T9X,Graupner MZ 24 Hoot, Futaba T10J
Součastnost : Návrat k Graupner MZ 24 Hoot


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: pát 26.07.2013 10:16 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 29.3.2012
Příspěvky: 39
Bydliště: Praha 4
JosefSvejk píše:
Musíš použít něco takového. :wink:


A jak se to liší od toho z Hobykingu? Přijde mi to stejné :(

_________________
Turnigy 9 V2 + Beta 1400 & SWIFT II

Bad news is time flies.Good news is you are the pilot.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát 26.07.2013 10:19 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 3.8.2012
Příspěvky: 884
Bydliště: Praha 4/12
JardaRůžička píše:
Také jsem podobnou věc vyráběl a narazil na tentýž problém - s velkým rozmachem přijímačů vybyvených fail-safe odpadla možnost sledovat přítomnost signálu. Jako variantu bych viděl možnost použít pípák se spínačem, který by byl ovládaný jedním kanálem; dal by se tak v případě potřeby cíleně zapnout vysílačem a cenově by vyšel prakticky stejně.


Tedy něco jako toto: http://www.emotors.cz/mereni-signalizac ... 14521.html (resp. toto: http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... zzer_.html)

Včera jsem se maličko probíral internetem a různými anglofonními diskuzními fóry a přijde mi, že na trhu dnes existují pouze následující možnosti (vynechám-li domácí bastlení):

1) Bzučák aktivovaný ztrátou signálu z přijímače do serva (resp. žádné změny ze "středu" po nějakou dobu), ty mají problémy s tím že fail safe systémy tento stav vlastně nedovolí, resp. nastane statisticky zřídka.
2) Bzučák aktivovaný poklesem napětí v napájecí soustavě pod nějakou mez (typicky má svoji interní baterii); obvykle kombinovaný s typem 1
3) Bzučák aktivovaný na rezervním kanálu přepínačem; ten zase vychází z předpokladu, že přijímač "žije" a že je v ve spojení s Tx, což taky nemusí být pravda; navíc nemusí fungovat na všech Rx-Tx systémech.

Žádné udělátko "všechno v jednom" jsem nenašel, jedině snad :idea: instalovat obojí; pak při ztrátě modelu zkusím prvně Tx přepínač, pokud se nic nestane tak vypnu Tx a budu doufat, že zafunguje buďto princip 1 nebo princip 2 :D


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 62 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz