Autor |
Zpráva |
varok
|
Napsal: čtv 09.11.2023 19:45 |
|
Mazák
|
 |
Registrován: 4.7.2012 Příspěvky: 2600 Bydliště: Havířov Obrázky: 0
|
Vidlák: už jsem opravoval pár elektroinstalací v autě, třeba autorádio, dodělávané DO centrálu apod. Někdo za mnou přijde že mu přestalo něco fungovat úplně, nebo spotřebič zlobí. Třeba 2x jede, jednou ne. Pak zase týden funguje, 2x ne. Nejhorší jsou samozřejmě tzv. kruťsvorky, tedy 2 zkroucené káblíky k sobě a zamotané izolačkou. Druhé takové řešení je klasická svorkovnice, tzv. čokoláda. Zařezávací svorky používal jeden chlápek na našem závodním autě, ve firmě kde jsem kdysi dělal (firma už neexistuje). Že zlobily světla, třeba zadní, brzda, zpátečka atd. to by ani tak nevadilo, ale třeba ventilátory chladiče. To už je zlé a kolikrát jsme vyvřeli. Motor dostává zabrat a potřebuje dobré chlazení.
|
|
Nahoru |
|
 |
|
|
 |
guchar
|
Napsal: pát 10.11.2023 7:12 |
|
Mazák
|
 |
|
Kruť svorky na (vodivé spojení uzlem) Cu licně nebo drátu se musí umět udělat. Jako VŠ absolvent jsem byl rok v zeleném u spojařů. Mimo tahání kabelů na cvičení se využívaly i drátová vedení spojovací sítě na sloupech. A pokud v rámci polomu došlo ke kalamitnímu stavu v důsledku přetrhaného vedení. Byla na výpomoc vyslána i malá jednotka armády. Mezi těmi kluky byly ti vyučení co spojařinu dělali i v civilu. Přetržené Cu dráty na sloupech se spojovaly pomocí Cu dutinek (krimpovací dutinka = lisovací kabelová spojka / objímka Cu). Dutinkou se oba dráty provlékly tam a zpět. Pak se dutinka s vloženými dráty slisovala k tomu určenými kleštěmi. Když přerušených míst bylo mnoho tak se použily kruť svorky. Ti vyučení to naučili ostatní záklaďáky spojaře. Před vlastním předáním opravených úseků se prováděla měření jak přeslechů tak útlumu trasy. I ty úseky kde bylo hodně kruť svorek se nedaly poznat od těch kde byly jen spoje lisovanými dutinkami. Šlo to poznat pouze podrobnou vizuální kontrolou vedení. Pošta byla ráda, že vedení funguje a že má předepsané parametry. Opravy kalamit jen vlastními jen spojaři by trvaly mnohonásobně déle. "Uzel" kruť svorky musí být "samosvorný" a dost pevně zatažený. Jeho provedení si už nepamatuji. V nabídce 2023 jsem viděl Cu lisovací kabelové spojky jen válcové. Ty telefoňácké, které pamatuji z z šedesátých let, byly eliptické a relativně dlouhé zpětným odhadem cca 10 cm. Něco jako dodatečně nalezená Objímka lisovací DIN 3093 - měděná U těch měděných drátů na sloupech se do protisměru protáhl tak dlouhý kus, aby šel zajistit asi deseti oviny kolem drátu na příchozí a odchozí straně. Jsou i nerezové DIN objímky, ty jsou pro venkovní telefonní vedení v přímořských oblastech.
Naposledy upravil guchar dne sob 11.11.2023 23:27, celkově upraveno 1
|
|
Nahoru |
|
 |
JirkaA
|
Napsal: sob 11.11.2023 20:38 |
|
Moderátor serveru
|
 |
 |
|
čokoláda v autě a ještě k tomu na lankové vodiče je p*čovina a zdroj problémů srovnatelný s tou prokusovací svorkou, šroubky se vytřepou a šroubkem poškozené licny mají tendenci se lámat. Ty prokusy od 3M docela fungují za předpokladu, že je správně zvolená velikost s ohledem na průřez vodiče, je to v interiéru vozidla a moc se to netřepe, oba spojované vodiče jsou plus mínus stejného průřezu (svorkou na velký průřez nepřipojíš malý průřez, nebude v tom spojení dostatečný tlak na vodič a vyrobíš tím vakl). Spolehlivé řešení, se kterým jsem nikdy neměl problém, jsou krimpovací trubičkové spojky tohoto typu: Příloha:
spojky.png [ 376.24 KiB | Zobrazeno 178 krát ]
Chce to samozřejmě pořádné krimpovací kleště, ne takové ty z tenkého ohnutého plechu. Taky je potřeba dávat pozor, některé kleště mají rozdílný tvar na každé straně, v tom případě ta strana, kde je při stisknutí menší škvíra, patří blíž ke středu dutinky. Původní drát, ke kterému se připojuje odbočka, je pochopitelně nutné střihnout a konce odizolovat. A samozřejmě použít adekvátní barvu dutinky podle průřezu, červená je na tenký dráty, modrá na o něco tlustější a žlutá pobere i 4 mm2. V případě, že odbočka není tenký drát, vyberu dutinku podle výsledného průřezu zkrouceného konce toho průchozího a odbočky, druhou stranu průchozího lze odizolovat o kousek víc a do dutinky jej strčit ohnutý (tedy dvojnásobný průřez mědi).
_________________ OK2WY
|
|
Nahoru |
|
 |
varok
|
Napsal: čtv 23.11.2023 18:43 |
|
Mazák
|
 |
Registrován: 4.7.2012 Příspěvky: 2600 Bydliště: Havířov Obrázky: 0
|
Ty dutinky jsou taky v pohodě. Zkoušel jsem i typy bez té plastové trubičky, jen kovová trubička. Výsledný spoj jsem nakonec zatáhnul do teplem smrštivé bužírky
|
|
Nahoru |
|
 |
guchar
|
Napsal: čtv 23.11.2023 20:24 |
|
Mazák
|
 |
|
Allegro nabízí sadu LISOVACÍ KLEŠTĚ PRO KONEKTORY KABELOVÝCH KONCOVEK + 1200 POUZDER Koncovky (lisovací) s jednoúčelovými kleštěmi. Kdysi jsem koupil jako levnou sadu kleště s fáston konektory, očky a dutinkami jsem . Jen je někde na dně skříně. Obdoba téhle sady Sada elektro konektorů 100 ks + krimpovací kleště Takže většinou to nakonec řeším nějakou osvědčenou improvizací. Je to nějaká levná PLR verze. Tak trochu obdoba levných NDR provedení pro nepříliš časté používání nářadí určeného pro Hobby použití. Na pár kusech bylo lisování ověřeno. Mechanicky drží tah rukou. Měřený přechodový odpor pod 50 mΩ.
|
|
Nahoru |
|
 |
JirkaA
|
Napsal: čtv 23.11.2023 20:45 |
|
Moderátor serveru
|
 |
 |
|
Guchare ten tvůj první odkaz je na něco úplně jiného, tyhle koncovky se používají na lankové vodiče abys je mohl bez problémů vrazit do šroubovaného spoje (čokoláda, svorkovnice na DIN lištu, jistič, vidlice do zásuvky a podobně) Neslouží na spojení dvou vodičů k sobě! Kleště ze druhého odkazu jsou zvěrstvo, dobrý tak maximálně na hození do popelnice. BTW docela by mě zajímalo, jak jsi změřil těch 50 mOhmů..
_________________ OK2WY
|
|
Nahoru |
|
 |
MPml
|
Napsal: pát 24.11.2023 6:43 |
|
Mazák
|
 |
|
JirkaA píše: Guchare ten tvůj první odkaz je na něco úplně jiného, tyhle koncovky se používají na lankové vodiče abys je mohl bez problémů vrazit do šroubovaného spoje (čokoláda, svorkovnice na DIN lištu, jistič, vidlice do zásuvky a podobně) Neslouží na spojení dvou vodičů k sobě! Kleště ze druhého odkazu jsou zvěrstvo, dobrý tak maximálně na hození do popelnice. BTW docela by mě zajímalo, jak jsi změřil těch 50 mOhmů.. Není to marný? Podle mě, s absolutní jistotou je.
|
|
Nahoru |
|
 |
guchar
|
Napsal: pát 24.11.2023 12:02 |
|
Mazák
|
 |
|
@JirkaA " ... jak jsi změřil těch 50 mOhmů." Šlo o orientační testování. Tím co bylo tehdy v šuplíku. 50Hz 10A x 0.050 mR = 0.5 V . Plast v místě krimpování odstraněn Přívodní vodiče pro test přechodového odporu: licna Cu 4mm2 (cca 10AWG) připájená před a za lisované místo, na faston zásuvce. Tak aby proud šel přes místo přechodového odporu krimpování. Měřené napětí v mV vodiči připájenými umístěnými mezi pájecími body přivádějícími testovací proud. "Čtyř drátové (4 svorkové) měření" Vhodně zvolné dva body proudového, a dva body místa napěťového připojení ("svorek"). ● Jistěže, mohu jít do kvelbu a koupit si to co, je pro daný účel určeno. Jenže jsou i situace kdy ten kvelb je z nějakých důvodů nepoužitelný (špatně použitelný). (Čas, náklady, ... ). No a pak je na řadě improvizace která pro daný účel (včetně potřebné rezervy) vyhoví. ● Smolné Apollo 13: Řešení jednoho z mnoha trablů. Na zemi vymyšlen a odzkoušen postup, jak s využitím pomůcek, které měli astronauti na palubě, přizpůsobit filtry velitelského modulu pro použití v lunárním modulu. Na základě jeho instrukcí astronauti z ponožky, lepicí pásky, plastového sáčku a plastového obalu letové příručky vytvořili adaptér umožňující instalovat v lunárním modulu filtry z velitelského modulu. Čas od času si situace a doba žádá "astronautická rozhodnutí" a následná "astronautická řešení". ● V neposlední řadě bych měl taky omezit moje nepatřičné příspěvky, vedoucí ke komentářům: "Není to marný? ... s jistotou je."
|
|
Nahoru |
|
 |