Reklama

 





Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 15 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Baterie vrtulníku SYMA Schweizer 300
PříspěvekNapsal: pát 13.05.2016 19:08 
Mazák
Mazák

Registrován: 4.7.2012
Příspěvky: 1421
Bydliště: Havířov
Dobrý den, včera jsem dostal od chlapů v práci vrtulník SYMA Schweizer 300.
http://amazingtechdepot.com/h70419.html ta zelená kabina na obrázku
Chtěli ho vyhodit že je nefunkční. Je podobný na vrtulník Hornet, který jsem kdysy viděl v časopisu RC modely. Hornet má ve spodní části akublok z asi 8 článků NiCd nebo NiMh, zatímco tenhle má v předu po stranách dva boxy, v každém 3 články NiMh, vše spojeno sériově, takže 7,2V 650mAh. Doma jsem jako první změřil baterie a jsou po smrti, asi 0,3V. Zkoušel jsem je připojit na nabíječku Equilibrium mini V2, ale vyhazuje to chybu- špatná baterie.
Vyzkoušel jsem to s baterií 3S 1500mAh co mám doma z rozbité Cessny a vrtulník funguje.
Chtěl bych se prosím zeptat. NiMh články už shánět nebudu, nemá to cenu. Chci tam dát LiPol baterii, ale chtěl bych poprosit o radu, jestli koupit dvě, které budou rozměry podobné jako původní baterie a dát je do původních boxů, nebo koupit jednu větší a umístit ji dolů, podobně jako to mají vrtulníky Hornet? Dovyvážit to bude potřebovat asi tak i tak, tak si nejsem jistý. Děkuji


Nahoru
 Profil  
 
 
PříspěvekNapsal: pát 13.05.2016 19:17 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 28.4.2011
Příspěvky: 7262
Bydliště: ČR
Obrázky: 7
To umístění podle toho, jak to nejlíp vyjde mechanicky, abys zachoval těžiště. A nebyl ten tříčlánek na motorek příliš? Vychází to spíš na dvoučlánek, ne?


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: pát 13.05.2016 19:33 
Mazák
Mazák

Registrován: 4.7.2012
Příspěvky: 1421
Bydliště: Havířov
Ano, ale 2S baterii doma nemám, jen 3S. Asi to bylo hodně, ale jen jsem zkoušel, jestli vůbec fungují motory atd. Vše vypadá funkční, tak seženu někde baterie. S tím těžištěm právě nevím, proto se ptám. Když dám dvě malé baterie místo původních dopředu, tak LiPol stejně budou váhově asi lehčí, takže těžižště jinde. Když koupím jednu velkou a dám ji dolů jako u Horneta, tak zase bude těžiště spíše vzadu. Na netu jsem četl, že je to jen 2ch, ten Hornet je myslím 4ch. Nevadí, měl bych to spíše na vyzkoušení a pak bych to někde v nejhořím střelil.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát 13.05.2016 20:31 
Mazák
Mazák

Registrován: 30.8.2011
Příspěvky: 4671
Bydliště: Plzeň, CZ
Obrázky: 0
Hele co tam nacpat 3S LiFePo4 ? Plne nabiti je 10.8V ale spadne to rychle dolu na cca 9.9V a to odpovida plne nabitemu 8 clanku.

Neco v pouzdre 18650 by mohlo vychazet slusne i hmotnostne.

_________________
210,280X8,480 Hexa, 3.4m Go-3, EDF Goshawk, Huricane XL, EPP Spartan, SkySurfX8, SE.5 pred opravou


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: pát 13.05.2016 20:41 
Mazák
Mazák

Registrován: 4.7.2012
Příspěvky: 1421
Bydliště: Havířov
Originál tam má být 6 čl. baterie 7,2V. Hornet má asi 8čl. baterii. Koukal jsem na aukru, u Pecky, ale takové malé tam nemají, které by vešly do těch boxů, tak asi budu muset koupit nějakou větší a dát ji dolů jako to má ten Hornet.
Nebo spíše rozměrově by měli, i na aukru i u Pecky, ale zase hodně malou kapacitu. Originál byla 650mAh, podle rozměrů by byla LiPol baterie odhadem 400mAh a méně.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob 14.05.2016 11:12 
Mazák
Mazák

Registrován: 30.8.2011
Příspěvky: 4671
Bydliště: Plzeň, CZ
Obrázky: 0
nezda se me ze by mela lipolka mensi kapacitu nez nimh

_________________
210,280X8,480 Hexa, 3.4m Go-3, EDF Goshawk, Huricane XL, EPP Spartan, SkySurfX8, SE.5 pred opravou


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: sob 14.05.2016 11:35 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 28.4.2011
Příspěvky: 7262
Bydliště: ČR
Obrázky: 7
Myslel to asi tak, že kdyby to chtěl dát do těch původních boxů, tak by musely být menší a tím pádem s menší kapacitou.
Já bych vybral nějaký levný dvojčlánek podle hmotnosti, dal bych ho dolů tak, aby byl strojek vyvážený a hotovo.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: sob 14.05.2016 16:25 
Mazák
Mazák

Registrován: 4.7.2012
Příspěvky: 1421
Bydliště: Havířov
Ano, možná jsem to špatně napsal. Původně jsou v každém boxu 3 články NiMh ve velikosti mikrotužky. Všechny pospojované sériově, takžě 6 čl. a 7,2V. Já bych chtěl spíše LiPol baterii/e. Buď dvě, každá 3,7V a větší kapacita nejméně 650mAh, spojit sériově. Nebo dvě 2S tedy 7,4V a proud kolem 350mAh a spojit paralelně. Tak malinké jsem ale nikde nenašel. Rozměr původního akubloku je 45x30x10mm. Větší tam nenarvu. Nejmenší co jsem na netu našel jsou přes 50mm. Tak jsem uvažoval koupit větší 2S baterii, třeba i 800mAh a přidělat ji na spodek. Nebude ale potom problém to vyvážit?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob 13.08.2016 11:17 
Mazák
Mazák

Registrován: 4.7.2012
Příspěvky: 1421
Bydliště: Havířov
Dobrý den, opět se vracím k tématu. Nějak nebyl čas na dodělání. Nakonec jsem zvolil verzi, že jsem koupil dva malé 2S LiPol akumulátory z aukra o malé kapacitě, spojím je paralelně. Jsou to 2S 300mAh, větší kapacita má moc velké rozměry a nevlezla by se do originálních boxů. Mám ale pár nejasností.

1. Nemám modelářskou váhu, ale už i odhadem jsou LiPol akumulátory o hodně lehčí než původní NiMh články. Hledal jsem rozměrově, aby vešly do původních boxů. Takže to bude dost kruté při vyvažování. Jak na to? Sehnat modelářskou váhu a zvážit původní NiMh články, potom ty nové LiPol a dovážit na stejnou váhu?
2. Když ty dva akumulátory spojím paralelně kvůli zdvojnásobení kapacity, jak vyřešit nabíjení? Mají klasické výkonové vývody a zvlášť balanční konektory. Když je spojím paralelně jen těmi pracovními vývody, mohl bych je nabíjet jako jeden článek s kapacitou 600mAh, ale balanční konektory každý zvlášť? balanční káblíky ke konektoru jsou totiž dost krátké, boxy jsou dost daleko od sebe, tak bych je musel buď nastavit, nebo udělat mezikus Y.
Nebo nechat oba akumulátory rozpojené i těmi pracovními vývody, udělat mezikus Y a při nabíjení je rozpojit a nabíjet každý zvlášť? Nabíječku mám Equilibrium V2 mini


Naposledy upravil varok dne ned 14.08.2016 9:06, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 14.08.2016 7:35 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 3.5.2008
Příspěvky: 2938
Bydliště: Prostějov
Blog: Zobrazit blog (1)
Když ty baterky spojíš sériově, dostaneš napětí cca 16V a to spolehlivě zničí motor za krátkou chvíli. Jestli to první připojení vůbec přežije řídící elektronika. Takže sériově určitě ne! Musíš je dát paralelně aby bylo výstupní napětí cca 8V. Já bych nic nedovažoval a udělal nový box více dopředu, když to bude lehčí, bude to lítat znatelně lépe a zřetelně delší dobu. Dovážit to taky můžeš ale zcela tím degraduješ výhodu lehkých baterek. Nabíjet ty baterky jdou různými způsoby, sériově, paralelně i každá zvlášť. Bohužel neznám ten Tvůj nabíječ takže nevím jaké má možnosti. Pokud nemá dva výstupy, tak bych je nabíjel po jedné a nic nemusíš bastlit , nebo musíš vyrobit redukci pro připojení silových i balančních konektorů. Osobně bych to řešil nákupem většího akumulátoru 2S a máš po starostech.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 14.08.2016 9:17 
Mazák
Mazák

Registrován: 4.7.2012
Příspěvky: 1421
Bydliště: Havířov
Omlouvám se, překlepl jsem se, myslel jsem paralelně, samozřejmě. Ruce píší něco jiného než na co hlava myslí. :oops:
S tím dovažováním jsem to psal, protože vrtulník musí být asi taky vyvážený jako éra, ne? Když je v originálním stavu s bateriemi plácnu 2x 50g a já dám baterie 2x30g, tak se to musí někde projevit. Nebo to nemusím znovu vyvažovat a vrtulník si s tím poradí? Sháněl jsem dlouho nějaký kompromis, trošku větší baterie, s větší kapacitou, ale chtěl jsem to dát do původních boxů a tento rozměr jsem nikde nenašel. Je to prostě navržené přímo pro ty NiCd baterie. Tu možnost umístit větší baterii na spodek jsem zatím vypustil, i když místa tam je dost. Ten vrtulník Hornet to má vymyšlené trošku jinak, celou mechaniku má posazenou výše.
Baterie mám 2S 7,4V a 300mAh jednu, tedy dám je paralelně.
Zatím děkuji za rady.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 15.08.2016 17:11 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 3.5.2008
Příspěvky: 2938
Bydliště: Prostějov
Blog: Zobrazit blog (1)
Vrtulníky se musí taky vyvažovat, jako letadlo. Ty ale budeš mít teď těžiště trochu víc vepředu, což by mohlo být přijatelné. Záleží na tom, o kolik to je. Tyhle hračkové heli mívají někdy těžiště moc vzadu a takto bys to dokonce mohl srovnat. Vyzkoušej a uvidíš. Těžiště u vrtulníku by mělo být přesně pod osou rotoru. Pokud bude trošku vepředu, tak nevadí. Ono to nějakou menší odchylku od ideální polohy snese, řízením se to dá vyrovnat, ale lepší je to mít správně.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 15.08.2016 20:27 
Mazák
Mazák

Registrován: 4.7.2012
Příspěvky: 1421
Bydliště: Havířov
Původně byly v každém boxu 3 NiCd články spojené sérově, kapacita 650mAh. Ty dva bloky spojené opět do série, tedy 6x1,2V to je 7,2V. Ale ty nikláče jsou hodně těžké, váží možná i třikrát více než ty nové LiPol. Těžiště by tedy mělo být, když podložím hlavní hřídel zespodu? Zkoušel jsem s těmi LiPol a naklání se to hodně na zadek, tak zkusím tam dát zpátky původní aku, jak to bude vycházet.
No je to údajně jen 2ch systém, tak uvidím co s tím. Zatím děkuji


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 21.08.2016 20:01 
Mazák
Mazák

Registrován: 4.7.2012
Příspěvky: 1421
Bydliště: Havířov
Tak jsem zkoušel dát do těch boxů původní akupaky a těžiště není přímo pod hlavní hřídelí, alevychází odhadem 15mm za. Takž to mám dovážit i s těmi LiPolkami stejně?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob 05.11.2016 14:04 
Mazák
Mazák

Registrován: 4.7.2012
Příspěvky: 1421
Bydliště: Havířov
Po delší době trošku laborování. Zaplácnul jsem dvě mouchy jednou ranou. Koupili jsme novou kuchyňskou digitální váhu s přesností 0,1g, tak jsem zvážil původní akupacky a nové LiPol baterie. Staré NiMh akupacky mají jeden 35g, tedy obě strany 70g. Nové LiPol baterie mají jedna 17g, takže zhruba polovina. Jak to tedy prosím dovážit?
Nové LiPol baterie jsou hodně úzké, asi polovinu původního akupacku, takže jsou na spodku boxů, nad nimi je ještě místa dost. Tak mám dát do bofu na spodek boxu vždy jeden článek, tedy součet bude 11,5+17=28,5g a přiblížím se původní hmotnosti, nebo co jiného zvolit místo původní zátěže?


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 15 ] 

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz