Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 85 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5, 6  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Autorotace
PříspěvekNapsal: stř 02.02.2011 22:35 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 28.11.2010
Příspěvky: 1273
Bydliště: Anglie, nebo Svitavy
Potreboval bych trosku osvetlit tento pojem, hodne vidim..nebo ctu...pristani na autorotaci...co to presne je...na vse vysilacce mam funkci throtle hold...pokud ji zapnu tak po aktivovani mi vypne motor..a prepne se mi krivka pitch curve tak jak ji mam nastavenou pro mod autorotace...predpokladam ze to je to same..tedy throtle hold

pokud to chapu spravne je to v podstate odstaveni motoru, v puvodnim nastaveni vysilace...kupoval sem RTF verzi jsem mel krivku pro autorotaci nastavenou stejne jako pro rezim 3D...ja ale 3D zatim neletam...taze jsem premyslel si krivku nastavit stejnou jako pro normal mod a vlastne v pripade nejakeho problemu za letu pokud prepnu autorotaci tak dojde k vypnuti motoru, ale krivka zustane zachovana......pak teda muzu s vrtasem nejak ...pristat....a nebo proste kdyz uz dopadne na zem motor bude vypnut a nedojde k tak velkym skodam.....chapu tedy spravne ze autorotace vypina motor vrtasu pro minimalizaci skod pri padu........diky

_________________
Nezlob se Béďo, já mám dneska špatnej den


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř 02.02.2011 23:11 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 5.1.2010
Příspěvky: 1174
Obrázky: 0
http://www.rcmania.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=26544&highlight=autorotace

_________________
Since I started flying helis, I've never looked at a big piece of wide open land in the same way!


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř 02.02.2011 23:28 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.9.2009
Příspěvky: 1211
Bydliště: Kadaň/Praha
Spravny vyznam autorotace je zpusob jak dostat vrtulnik bezpecne na zem z jakekoliv vysky pri vypnuti motoru(treba pri poruse). Ale bezne se ten vyraz pouziva pro vypnuti motoru prepinacem.
Pokud chces opravdu autorotovat(bezpecne dostat vrtulnik na zem s vypnutym motorem), musis mit nastavenou krivku kolektivu pro 3D, protoze potrebujes dat zaporny uhel kolektivu.
Pokud chces proste vypnout motor pri padu nastav si stejnou krivku jako na kterou litas, kdybys mel jinou a zapnul autorotaci mohl bys vrtulnik zarazit do zeme zapornym kolektivem.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř 02.02.2011 23:35 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 28.11.2010
Příspěvky: 1273
Bydliště: Anglie, nebo Svitavy
Diky...procetl jsem to a myslim teda ze to chapu spravne...kolektiv by mel byt do minusu.....a hodne do plusu...udelam to asi pos ve...tedy stejnou krivku co mam pro normal..tam to mam asi -2 a pak do plusu......ale ja stejne zatim neletam moc ve velke vysce takze pokud neco tak proste prepnu a setrvacnosti pristanu.....zkusim dat na helinu pro jistotu kriz a nekdy to vyzkousim...diky za osvetleni pojmu...zase jsem chytrejsi...

_________________
Nezlob se Béďo, já mám dneska špatnej den


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř 02.02.2011 23:49 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 28.11.2010
Příspěvky: 1273
Bydliště: Anglie, nebo Svitavy
DaveLister píše:
Spravny vyznam autorotace je zpusob jak dostat vrtulnik bezpecne na zem z jakekoliv vysky pri vypnuti motoru(treba pri poruse). Ale bezne se ten vyraz pouziva pro vypnuti motoru prepinacem.
Pokud chces opravdu autorotovat(bezpecne dostat vrtulnik na zem s vypnutym motorem), musis mit nastavenou krivku kolektivu pro 3D, protoze potrebujes dat zaporny uhel kolektivu.
Pokud chces proste vypnout motor pri padu nastav si stejnou krivku jako na kterou litas, kdybys mel jinou a zapnul autorotaci mohl bys vrtulnik zarazit do zeme zapornym kolektivem.


presne tak jsem to myslel...z velke vysky je potreba mit zaporny kolektiv pro roztoceni listu a pak pridat pro pristani....jenze ja 3D neletam a kdybych ted chtel vypnout motor...tak se mi zmeni i krivka ktera je v 3D -10 a jdu okamzite po prepnuti k zemi....takze si krivku zmenim a vlastne po prepnuti jen vypnu motor.....do ted jsem premyslel jak dostat heli na zemy..kdyby neco....kdyz bych stahnul knipl..tak zase...jdu k zemi....takze to vysreim timhle...a nekdy to vyzkousim...diky

_________________
Nezlob se Béďo, já mám dneska špatnej den


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 03.02.2011 8:22 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 20.7.2010
Příspěvky: 5488
Bydliště: Kamenice - Praha východ
Obrázky: 1
Blog: Zobrazit blog (2)
S jakym vrtulníkem chceš autorotovat?

_________________
Logo 6003D, LAheli Sniper, LAheli Ricco, Futaba T8FGS FASST


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 03.02.2011 9:04 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 5.5.2009
Příspěvky: 1076
Bydliště: Nelahozeves
Pokud to budeš zkoušet, tak poprvé to udělej hodně nízko, pouze odstav motor a kontroluj klesání a dosedni třeba z metru, ono to překvapí a není to tak jednoduché jak to vypadá. Záleží na listech rotoru (těžší a s těžištěm dále od středu autorotují lépe) na tom jestli má heli řemen nebo kardan (řemen žere víc výkonu z rotoru kterého není nazbyt) a na přistání máš jen jeden pokus.

_________________
Gaui200,Tarot450ProFBL,MinititanV2,TRex500,Raptor50,TZ-V2 Frenzy,TRex700,FutabaT-10C+nějaký letadla


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 03.02.2011 9:21 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 27.8.2009
Příspěvky: 3309
Bydliště: Prešov, SK
OPR píše:
S jakym vrtulníkem chceš autorotovat?
s malym :wink:

Skusaj to na sime, v reale to rozbijes na 99,9%
Ake mas otacky? Z nizkych sa ti rotor zastavi ovela skor..
Listy do minusu tak -5.
Mensi zapor - rotor skor zastavuje
Vecsi zapor - helina rychlo pada 8O
Tolko teoria, v praxi umyselne autorotujem len z dvoch metrov.

_________________
T8FG - Tarot345PRO BeastX, Protos430 BeastX
http://kennymccormick.rajce.idnes.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 03.02.2011 9:39 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 29.10.2010
Příspěvky: 5570
Bydliště: Ostrava
Obrázky: 9
Blog: Zobrazit blog (5)
Nelíbí se mi ten nešvar, kdy někdo říká dojezdu vrtule z pár metrů autorotace - to je jen srabárnička na jistotu - nic se nemuůže stát. Autorotace je to až od chvíle, kdy je třeba vrtuli roztáčet sestupem - tedy pro 450-tky od 4 m a pro sedmikila od 15m výš. Jinak si tomu říkejte jak chcete, třeba samorotoace, ale helina rozhodně neautorotuje.

_________________
Blade400>T-Rex500>T-Rex250>Protos>T-Rex700E>LA700>RaptorE720
youtube.com/heyingosl


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 03.02.2011 9:51 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.2.2009
Příspěvky: 1338
U velikosti 450 je vůbec těžko hovořit o autorotaci, spíš jde o napůl neřízené zpomalené padání.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 03.02.2011 9:56 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 5.5.2009
Příspěvky: 1076
Bydliště: Nelahozeves
Mně zas vadí když se rotoru říká vrtule, heli není letadlo a vrtuly nemá, má rotor a listy rotoru.
Na začátek je metr akorát na to aby si to ošahal.
Myslím že je lepší být srab s celou heli než hrdina s igelitkou pokroucených dílů.

_________________
Gaui200,Tarot450ProFBL,MinititanV2,TRex500,Raptor50,TZ-V2 Frenzy,TRex700,FutabaT-10C+nějaký letadla


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 03.02.2011 10:01 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 16.8.2008
Příspěvky: 6663
Bydliště: Moravský kras
Beep píše:
Mně zas vadí když se rotoru říká vrtule, heli není letadlo a vrtuly nemá, má rotor a listy rotoru.


V tom případě by bylo záhodno změnit název okruhu témat na "Rotorníky"... :wink:

_________________
OK2WY


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 03.02.2011 10:03 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 9.11.2010
Příspěvky: 391
Bydliště: Praha 3
Musím říct, že jsem nacvičoval autorotaci s HK450, nejdřív z malé výšky, to šlo celkem dobře, ale jakmile je to tak 2x víc než člověk, tak se mi nikdy nepodařilo přistát měkce, vždy to bylo na hranici prasknutí podvozku, nicméně jsem to dál nezkoušel, protože to beru jako nouzový stav. S uhlíkovými listy a řemínkem byl na to sotva jeden pokus.
A to jsem začal autorotaci z ideální polohy.. nedokážu si představit být na zádech, zdali by rotor vůbec měl energii udělat obrat a pak nad zemí přitáhnout... zkoušel to někdo?
No a jsem zvědav s velkou heli, každý říká že je tam víc času.

_________________
Když letadlo kouří, je to správně!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 03.02.2011 10:36 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 20.7.2010
Příspěvky: 5488
Bydliště: Kamenice - Praha východ
Obrázky: 1
Blog: Zobrazit blog (2)
Beep píše:
Mně zas vadí když se rotoru říká vrtule, heli není letadlo a vrtuly nemá, má rotor a listy rotoru.
............


:lol: :lol:

Já jen čekal kdo to nevydrží a ozve se. :wink:

_________________
Logo 6003D, LAheli Sniper, LAheli Ricco, Futaba T8FGS FASST


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 03.02.2011 10:49 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 27.8.2009
Příspěvky: 3309
Bydliště: Prešov, SK
Howking píše:
Nelíbí se mi ten nešvar, kdy někdo říká dojezdu vrtule z pár metrů autorotace - to je jen srabárnička na jistotu - nic se nemuůže stát. Autorotace je to až od chvíle, kdy je třeba vrtuli roztáčet sestupem - tedy pro 450-tky od 4 m a pro sedmikila od 15m výš. Jinak si tomu říkejte jak chcete, třeba samorotoace, ale helina rozhodně neautorotuje.
vyznam slova autorotace = samovolná rotace , cize kludne aj samorotace :lol: , a vzdy je to len dojazd... :lol:
Neverim tomu, ze klesanim sa daju zvysit otacky na rotore, urcite na 450 teda budu len klesat...

72ka píše:
.. nedokážu si představit být na zádech, zdali by rotor vůbec měl energii udělat obrat a pak nad zemí přitáhnout... zkoušel to někdo?
skusal som to len na sime a ani tam to neslo. A tam mi autorotacia funguje lepsie ako v reale.
Ale jeden chlapik /psena prepac :lol: / dokaze autorotovat a pristat aj dole rotorom...

_________________
T8FG - Tarot345PRO BeastX, Protos430 BeastX
http://kennymccormick.rajce.idnes.cz/


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 85 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5, 6  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz