Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 14 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Vypínání během letu (MiniProtos)
PříspěvekNapsal: sob 03.06.2017 22:06 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 20.8.2009
Příspěvky: 65
Bydliště: Brno, Kroměříž
Zdravím,

počátkem roku jsem koupil miniProtose z druhé ruky, namontoval přijímač a lítal. Prvních cca 50 baterek OK (převážně visení atd). Pak se mi s tím podařilo jednou v zatáčce seknout - měl jsem podezření, že něco nebylo v pořádku, ale nakonec jsem to uzavřel s tím, že to bylo rukama. Podruhé už mi bylo jasné, že vypnul motor (podezření na chybu motoru - přehřátí?). Potřetí obdobně (ve stejné poloze heli, cca, stejná vzdálenost).

Pří posledním (3) pádu heli v podstatě sama přistála a než jsem k ní došel, tak se zase začala pomalu roztáčet. Nevím, zda by se to stalo, kdyby vypadl motor. Napadlo mně, že by to mohlo být ztrátou signálu. Vždy, když jsem heli našel, tak bezpádlová jednotka jela. Při prvním pádu regl hlásil "fail to start", podruhé už ne.

Jinak pád většinou na 4-5 baterce. Pokaždé odpoledne (už bylo docela horko) - asi spíš náhoda. Mezi pády vždy tak 3 lítání (15 baterek).

Napadá Vás nějaký postup jak se propracovat k příčině? Není možné odněkud vytáhnout nějaký log či tak něco?

Díky za rady,
Roman


Nahoru
 Profil  
 
 
PříspěvekNapsal: ned 04.06.2017 7:21 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 27.5.2012
Příspěvky: 1308
Bydliště: Kroměříž
Obrázky: 35
Zdar, pokud si vzpomínám, tak jako FBL jednotku máš K-Bar a pokud se nepletu, tak ten nic neloguje.
Pokud si myslíš, že to nebylo rukama, tak bych spíš pátral třeba po nastavení reglu, jestli při snížení napětí na aku místo snižování otáček motoru jej zrovna nevypne. Po tom nastavení bych šel jako první, ta ztráta signálu nevím. Možná by stálo za to zkusit Range check, pokud si vzpomínám, máš DX6i. Přehřátí motoru bych netipoval jako příčinu, ale zas nějak moc zkušeností nemám. Třeba někdo poradí víc.
Edit: ještě mne napadl přehřátý regl...


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: ned 04.06.2017 8:05 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 20.8.2009
Příspěvky: 65
Bydliště: Brno, Kroměříž
Ještě doplním osazení - v podstatě klasika + Kbar.

Regl - MSH (YGE) 60A,
Motor - MSH-40043-2580KV (Scorpion),
Jednotka - mini Kbar,
Přijímač - AR6100,
Vysílač - DX6.

Rukama to teďka určitě nebylo. Poslední pád byl z cca 3-4 metru, kde šlo krásně vidět, jak heli vypla a doplachtila na zem. Teplotu reglu zkusím. Motor měl podle mě nejvíc tak 60°C (udržel jsem na něm cca 5s ruku).

Vyzkouším dneska range test u uvidím. Ještě mě napadlo to roztočit doma na stole a zkusit zjistit co chcípne dřív. Nejsem si ale jistý, zda to bez listů dost zatížím (když ten motor pošlape naprázdno). V práci si to můžu hodit na nějaký SS zdroj, ať se to točí třeba půl hodiny.. Jinak mě moc nenapadá po čem koukat :/

Jo a regl jsem nastavoval s Bauim, kterej na MP má nalítáno pár tisíc letů, takže bych řekl, že pravděpodobnost chybného nastavení je minimální.

Ještě bych doplnil, že to bylo vždy s více než půlkou baterky. V druhém případě dokonce 80 % u letos nového kousku.

Díky všem.
R.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 04.06.2017 8:47 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 26.5.2013
Příspěvky: 717
Bydliště: Brno
Jak je na tom miniprotos s antistatikou?

_________________
MC-20HOTT,ImperiumD,RCF Sbach 1,2m,MXS 64",T-Rex500DFC+BDSX,LOGO550SE+Spirit,Goblin570+Spirit


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 04.06.2017 11:23 
Mazák
Mazák

Registrován: 12.10.2012
Příspěvky: 570
Bydliště: Praha 6 ČR
Jo.zadej do vyhledavače mini protos statika, a je tam toho dost. Můj postřeh, spektrum je náchylnější než ostatní přijímače, mám uzemění i na trex 500 i 550 kopalo to.

_________________
MCPX-BL, blade 130x,trex 500, trex 550 dominator, dx7


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 04.06.2017 11:39 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 20.8.2009
Příspěvky: 65
Bydliště: Brno, Kroměříž
Dneska jsem byl u závory kluci mi řekli, že to bude určitě přijímačem, pač tam Spektra padaj na rušení. Částečně měli pravdu, ale nebylo třeba ani rušení. Pokud jsem od modelu dál než 20 metru a namířím anténou přímo na model, tak se vypne.V případě, že mířím kamkoliv jinam (nahoru, doprava, prostě různě mimo), tak je vše OK.

Pokud vím, tak by DX6 měla mít 2 antény. Jednu, která "jde vidět" a další v té rukojeti - nebo se pletu? Připadá mi jako by jela jenom ta jedna a tím pádem pří namíření přímo na model ztratila signál (dipólová anténa ve své ose obecně nezáří).

Model jsem zkoušel taktéž různě otáčet, případně ohnout fousy z přijímače nahoru, ale nepomohlo.

Dohledám si na jakém kmitočtu to září a zítra zkusím v práci proměřit vyzařovací charakteristiku, ať vím jistě, že je chyba v rádiu.

PS - kdyby se v Brně u závory tento týden objevil někdo, kdo má k dispozici spektrum přijímač + nějaké drobnosti na otestování (regl/servo) a byl ochoten pomoct, tak bych se tam zastavil (prakticky kdykoliv).

Bohužel mám jenom jeden orange přijímač navíc, takže to nemám na čem vyzkoušet mimo helinu :/

Díík, R.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 04.06.2017 12:39 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 9.9.2014
Příspěvky: 295
Bydliště: Holýšov, Plzeňský kraj
Malagar píše:
Pokud vím, tak by DX6 měla mít 2 antény. Jednu, která "jde vidět" a další v té rukojeti - nebo se pletu?

DX6 - 8 ji mají uvnitř pouzdra přímo na modulu. V držadle ji má až DX9. Všechna rádia s pevnou anténou tedy mají druhou, která pokryje druhou rovinu.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 04.06.2017 12:49 
Helimaniacs Brno
Helimaniacs Brno
Uživatelský avatar

Registrován: 12.12.2010
Příspěvky: 4407
Bydliště: Brno
Obrázky: 8
Kluci u závory povídali, že by to mohl být vysílač - potíže se u závory vyskytly u více vysílačů Spectrum.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: ned 04.06.2017 13:31 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 20.8.2009
Příspěvky: 65
Bydliště: Brno, Kroměříž
DXS - v manuálu DX6 (nikoliv DX6i) je na obrázku v tom madle. Ono je to asi celkem jedno, spíš jde o to, že nejspíš nefunguje (můj odhad, nutno zkontrolovat).

Pavle - tipli jste vysílač a měli jste pravdu :) Samotného mě překvapilo, jak přesně to bylo reprodukovatelné (namířím na heli - vypnuto, namířím komkoliv jinam - do 2s naběhl motor).

Jak je to u nás se servisem? Máte někdo zkušenosti kam to poslat?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 04.06.2017 13:45 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 9.9.2014
Příspěvky: 295
Bydliště: Holýšov, Plzeňský kraj
Malagar píše:
Jak je to u nás se servisem? Máte někdo zkušenosti kam to poslat?

Servis má na starosti Astra Model, zkušenosti má každý různý. Já problém neměl u ničeho.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 07.06.2017 22:12 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 20.8.2009
Příspěvky: 65
Bydliště: Brno, Kroměříž
Přidám pár postřehů ze svého zkoumání.

Původně jsem odhadoval nefunkční horizontální anténu (vypínání heli při míření vertikální anténou přímo na model). Proměřil jsem vyzařovací charakteristiku a výkon opravdu padá k 0 dBm, místy i -10 dBi. Doplňuji, že maximum (i z hlediska legislativy) je 18 dBm (každých 20 dB padá použitelná vzdálenost 10x). Čekal jsem to popravdě horší. Začal jsem obviňovat přijímač (AR6100) - ano, má dost malý rozsah, ale aby to spolehlivě vyplo už ve 20 metrech je fakt divný.. I u "parkflyer" přijímače bych čekal víc.

Dále jsem vysílačku rozdělal a zjistil, že jediná horizontální anténa je pro wi-fi připojení učitel-žák a má DX6 NEMÁ žádnou druhou anténu v madle jak zmiňují v návodu! Po troše pátrání jsem náhodou narazil na zmínku, že první rok do vysílačky montovali pouze jednu anténu! Navíc jsem se dozvěděl, že v rámci legislativních požadavků je u nových vysílaček snížen duty cycle (poměr vysílací času) na 8 % z původních 20 % při kterých běhalo původní DSM2 před příchodem DSMX. Méně spolehlivý přijímač (AR6100, DSM2) tak dostal další ránu.

V astře by byli ochotni do vysílačky dát (či poslat jako ND) VF modul z DX9 s výstupem na 2 antény. Problém je, že moje verze má vnitřek šasi natřený nějakou vodivou barvou, aby líp fungovala ta vertikální anténa (referenční zem pro monopól). Což by té další horizontální anténě asi moc nepomohlo. Snad by se tam dal dát zadní kryt z novější verze, ale nemaj s tím moc zkušeností.

Ještě mě čeká reálná zkouška s jinými přijímači. Bohužel mám u sebe pouze pár orangů, které asi taktéž nebudou nic moc. Musím tedy objednat AR610 a vyzkoušet. Trošku mě láká i možnosti objednat celou novou DX6, proměřit, zjistit rozdíly a následně odeslat zpět.

Někdo nějaké postřehy k DX6 nebo AR6100? Má smysl se s tím otravovat nebo radši prodat a koupit něco jiného? Nejsem si jistý jak velký problém může absence sekundární antény způsobit (s lepším přijímačem samozřejmě). Spektrum mě v tomto zklamalo, ačkoliv nemám k dispozici jinou (lepší) vysílačku se kterou bych to mohl srovnat (kdo bude mít cestu kolem Slatiny v Brně, stavte se, změřím na počkání :D)

Třeba ten můj elaborát někomu v budoucnu pomůže :)

PS - připojuji zkrácenou verzi naměřených výsledků, kdyby někdo chtěl kouknout.

R.


Přílohy:
Poznámka: Vyzařovací charakteristiky DX6.
DX6.xlsx [283.72 KiB]
24 krát
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 08.06.2017 4:56 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.1.2007
Příspěvky: 6338
Bydliště: Dubai, UAE
Mozna by bylo dobre v tomto vlaknu nadale pokracovat v sekci vysilace. Je mi jasne proc zacalo tady, ale podobne problemy mohou mit ostatni a tady to hledat nebudou.

_________________
بتر كوتاتكو
UH-60 Blackhawk, Bell 206, Mi-8, Jeti DS-16


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: čtv 08.06.2017 6:31 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 20.8.2009
Příspěvky: 65
Bydliště: Brno, Kroměříž
Pokud je zde nějaký aktivní admin, tak ať vlákno klidně přesune.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 08.06.2017 6:31 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 20.8.2009
Příspěvky: 65
Bydliště: Brno, Kroměříž
Pokud je zde nějaký aktivní admin, tak ať vlákno klidně přesune.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 14 ] 

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz