RCmania.cz - web pro modeláře a modely
http://www.rcmania.cz/

Spirit FBL - bylo 4Dstabi
http://www.rcmania.cz/viewtopic.php?f=107&t=65010
Stránka 92 z 95

Autor:  kraro [ úte 11.09.2018 14:14 ]
Předmět příspěvku:  Re: Spirit FBL - bylo 4Dstabi

Malými kroky se posouvám dále. Provedl jsem měření vibrací a dle grafu se zdá býti vše v normě. Vypadá to, že letos to ještě otestuji v reálném provozu :)

Přílohy:
yy.png
yy.png [ 50.56 KiB | Zobrazeno 1181 krát ]
xx.png
xx.png [ 46.87 KiB | Zobrazeno 1181 krát ]
zz.png
zz.png [ 37.89 KiB | Zobrazeno 1181 krát ]

Autor:  stan [ pát 14.09.2018 9:40 ]
Předmět příspěvku:  Re: Spirit FBL - bylo 4Dstabi

Přešel jsem na JETI a chci se zeptat zda mohu se Spiritem propojit přijímač REX 3, nebo jestli musím mít třeba REX 7. Zda na EX Bus je plný počet kanálů z vysílače.

Autor:  habasek [ pát 14.09.2018 10:23 ]
Předmět příspěvku:  Re: Spirit FBL - bylo 4Dstabi

Ano, v REX přijímačích je ve všech plnohodnotný počet kanálů v ExBus.
Klidně ho použij. Dost lidí létá i na Rsat2 s ExBus. Pokud je to nějaká větší a dražší heli tak asi pro klid duše bych dal třeba REX7 - má delší anténky a jdou dát dále od CF částí.
Jen doporučuji update v rx na 1.10 pokud můžeš! A určitě si v TX zapni přenos 100Hz. V rx pak vypínám failsafe přes TX a dávám failsafe z jednotek.

Autor:  stan [ pát 14.09.2018 11:07 ]
Předmět příspěvku:  Re: Spirit FBL - bylo 4Dstabi

Dík za rychlou odpověď. Koupím asi REX 7, přece jen 3kanál už by se kromě vrtulníku moc využít nedal. Jinak ten REX 3 už je také z 20 cm anténami.

Autor:  Elcobre2 [ stř 03.10.2018 13:03 ]
Předmět příspěvku:  Re: Spirit FBL - bylo 4Dstabi

Zdar,při dnešním pokusu o nahrání nejnovějšího firmwaru do Spiritu přestal software v počítači po cca 10 minutách nečinosti odpovídat,dioda na jednotce zhasla a dál nic.Jednotka po znovuzapnutí nereaguje.Přeninstaloval jsem tedy software a zkusil znovu a nic.Připojil jsem tedy druhou jednotku a opakovalo se totéž,resp.dioda zhasla hned po kliknutí na Flash na katrě aktualizace.Zkusil jsem znovunastalovat USB ovladače podle návodu zde na fóru a od té chvíle software při spuštění hlásí interface nerozpoznán.Zkouším vše možné,ale nic.Mám Mac.Prosím o pomoc,uzemnilo mi to 2 vrtulníky :cry: :cry:
díky

Autor:  habasek [ stř 03.10.2018 13:55 ]
Předmět příspěvku:  Re: Spirit FBL - bylo 4Dstabi

Projít si tohle:
http://spirit-system.com/phpBB3/viewtopic.php?f=14&t=1684

Autor:  Woita [ stř 03.10.2018 15:07 ]
Předmět příspěvku:  Re: Spirit FBL - bylo 4Dstabi

Mám novou heli s reglem Hobbywing 100A v3. Tento regl má vývod snímače otáček.
Nevíte někdo, dá se Spirit použít ve funkci otáčkoměru (bez toho abych ho použil k řízení otáček)?
Hodilo by se to pro nastavení governoru toho Hobbywingu.
Díky za tipy.

EDIT: Odpovím si sám:
Ano, Spirit jde použít jako otáčkoměr, při použití vlastního (ne_Spiritového) governoru, nebo i bez governoru, při nastavení plynu na křivku.

Takto:
Snímač otáček (žlutý drát v případě Hobbywingu) z reglu se připojí do Spirita do konektoru ELE/PIT/TAIL na pin PIT.
V nastavení Spirita přiřadím kanálu plynu nějaký neškodný kanál, který se nehýbe (já jsem nastavil CH1, který mám pořád na nule a není použit nikde ve Spiritovi). Potom je už aktivní tlačítko nastavení Governoru/Plynu. Vlezu tedy do nastavení, tam nastavím správně Převodový poměr (spočítám z poměru zubů od motoru k hlavní hřídeli, u Devila 505 je to 5,9) a také nastavím Dělitel snímače (myslím že u Hobbywingu je to 6).
No a Spirit mi při roztočení mým vlastním governorem pěkně ukazuje aktuální otáčky.
Voila!

Autor:  kraro [ pát 05.10.2018 8:34 ]
Předmět příspěvku:  Re: Spirit FBL - bylo 4Dstabi

Woita píše:
Mám novou heli s reglem Hobbywing 100A v3. Tento regl má vývod snímače otáček.
Nevíte někdo, dá se Spirit použít ve funkci otáčkoměru (bez toho abych ho použil k řízení otáček)?
Hodilo by se to pro nastavení governoru toho Hobbywingu.
Díky za tipy.

EDIT: Odpovím si sám:
Ano, Spirit jde použít jako otáčkoměr, při použití vlastního (ne_Spiritového) governoru, nebo i bez governoru, při nastavení plynu na křivku.

Takto:
Snímač otáček (žlutý drát v případě Hobbywingu) z reglu se připojí do Spirita do konektoru ELE/PIT/TAIL na pin PIT.
V nastavení Spirita přiřadím kanálu plynu nějaký neškodný kanál, který se nehýbe (já jsem nastavil CH1, který mám pořád na nule a není použit nikde ve Spiritovi). Potom je už aktivní tlačítko nastavení Governoru/Plynu. Vlezu tedy do nastavení, tam nastavím správně Převodový poměr (spočítám z poměru zubů od motoru k hlavní hřídeli, u Devila 505 je to 5,9) a také nastavím Dělitel snímače (myslím že u Hobbywingu je to 6).
No a Spirit mi při roztočení mým vlastním governorem pěkně ukazuje aktuální otáčky.
Voila!

Skvělé, také vyzkouším, neb mám ten samý regl ;)

Autor:  Woita [ pát 05.10.2018 17:26 ]
Předmět příspěvku:  Re: Spirit FBL - bylo 4Dstabi

P.S. Není to napsané úplně přesně, psal jsem to ještě do vedlejšího fóra o Devilu 505, tak tam mrkni, tam jsme to trochu zpřesnili a doladili:
viewtopic.php?f=105&t=83455&p=1427724#p1427724

Autor:  dagx [ sob 20.10.2018 15:35 ]
Předmět příspěvku:  Re: Spirit FBL - bylo 4Dstabi

Zdravím.
I když jsem vždy říkal že už dožiju s pádlem,zvědavost mi nedala a po několika obkladačských melouších získal peníze na koupi bazarového snipera se spiritem.Podle majitele vymazlený top stav.Už několikrát jsem se přesvědčil o relativnosti tohoto pojmu.Co se týká kvality elektroniky tak asi jo,technický stav ale po detailnějším rozboru doma-katastrofa.Asi hodně zažil chudák :) Když porovnám se stavem v jakém prodávám modely já a ještě mám dost dlouho neklidné spaní co kdyby něco... Ale NO PROBLEM. Trocha investic navíc a bude to podle mých představ.


Co se týká spirita tak jsem pár dní pročítal diskuze ale dokud to člověk nemá reálně na stole propojený se zapnutým průvodcem nemá moc představu(když jde o první bezpádlo jako u mě).Ale vykoukané informace pomohly v rychlejším zorientování se při nastavování.Už jsem věděl kde a co hledat. Bohužel těch informací je už tolik že se v tom nějaký ůplný základ ztrácí.Když ale vím na čí rady se můžu spolehnout,jde to mnohem rychleji.V podstatě za večer hotovo,když má člověk vše potřebné.

Během nastavování asi dva hlavní miniproblémy pro někoho kdo to dělá poprvé:

Aktualizace firmwaru při neshodné verzi jednotky a usb kabelu.Prvotní zapnutí programu v PC nahoře v liště tuto možnost vůbec nenabízelo až po několikerém restartu v průběhu prací.Pak už vše OK.Člověk netuší co dělat a kde je chyba.

Zasekl jsem se myslím jen na jednom místě a to asi krok 8 nastavení koncových bodů vrtulky.Jednotka se jakoby vypnula a nereagovala.Nechtělo mě to pustit dál. Až později jsem zkusil posunout posuvníkem a pochopil,že je to v pořádku.

Snad ještě jedna věc.Během postupu průvodcem jsem nevěděl kdy mám vlastně mít zapnutý vysilač a kdy ne.Naštěstí se asi nedá udělat nějaké fatálně špatné rozhodnutí,které by zapříčinilo nějaké zničení čehokoliv.Občas prostě nějaký restart softvaru nabo napájení modelu a problém se vyřešil.

Takže po pár hodinách zkoumání kam co jak zapojit a nastavení průvodcem jsem dnes šel do vzduchu smířen s tím že se mi heli rozprskne po odlepení od země.Techniku jsem dal do kupy jen nejnutnější věci a pádlovky mám co se týče vůlí a podobně o pár levelů výše.Přesto to letělo parádně na první pokus.Připadá mi že si jednotka poradí s nedokonalým technickým stavem.Na pádle bych tohle vše určitě pocítil.Tady to letělo jak na simu i s mechanickými problémy. Nabízí se myšlenka že pokud má někdo výrazný problém, musí mít něco opravdu echt špatně v zapojení,nastavení nebo technickém stavu.

První co jsem pocítil bylo oproti pádlu- vítr.Dost foukalo a vrtulník se choval jako by ne.Řízení precizní. Při nastavování jsem zvolil SNIPER a použil doporučené nastavení.Při prvních přesunech a zkoušení reakcí kolektivu a cykliky byla na mě cyklika dost ostrá.Na malou výchylku kniplu větší reakce cykliky než bych chtěl.Venku jsem se přes wifi link a mobil pokoušel snížit v SENZOR citlivost a rotaci ale už z nastavení jsem u spodní hranice.Parametr LETOVÝ STYL jsem zatím nepochopil kam hnout.

Takže dotaz k nastavení citlivosti modelu. Co a kde můžu nastavovat v jednotce a ve vysilači pro nastavení hodnot které budou nad rámec doporučených hodnot na teploměrech v aplikaci? Pokud jsem něco přehlédl či nepochopil tak dík za nasměrování.

Autor:  pkotatko [ sob 20.10.2018 15:54 ]
Předmět příspěvku:  Re: Spirit FBL - bylo 4Dstabi

Ohledne reakci a citlivosti cykliky, mas tam tri nastaveni, krome zisku.
- letovy projev (Obecne), klidne to nech nekde okolo poloviny, s tim ma smysl si hrat az budes mit helinu s bezpadlem trochu v ruce, u maket natavuji 1
- rychlost rotace (Senzor), tohle je nastaveni jak rychle rotuje helina okolo osy pri plne vychylce kniplu
- pocatecni reakce cykliky (Pokrocile), tady se nastavuje prave citlivost na jemne pohyby kniplu.
Podle tveho popisu bych prave ubral na te pocatecni reakci. Zbytek bych prozatim vratil jak to bylo predtim.

Autor:  dagx [ sob 20.10.2018 15:58 ]
Předmět příspěvku:  Re: Spirit FBL - bylo 4Dstabi

Dík.Zítra zkusím.

Autor:  TomasN [ sob 20.10.2018 21:32 ]
Předmět příspěvku:  Re: Spirit FBL - bylo 4Dstabi

Případně nastavit expa ve vysílači. Spirit narozdíl od některých bezpádel nemá expa v sobě

Autor:  helipali [ sob 20.10.2018 22:14 ]
Předmět příspěvku:  Re: Spirit FBL - bylo 4Dstabi

Nastavenia v FBL jednotke, dlzka paky serv a nastavenie vychylky cykliky vo vysielacke, to vsetko sa navzajom suvisi. .................Niekedy staci mensi rameno cyklickych serv, a trebars aj 70 percentna vychylka vo vysielacke pre vyskovku a kridelku. Je dobre synchronizovat to vsetko tak, ked paka na vysielacke je vybocena na maximum, nech vtedy je rameno serva vybocene na maximum a nie skor. ..No a ked sa uberie z vychylky vo vysielacke, vtedy treba zvysit rychlost rotacie v FBL jednotke, lebo to sa tiez navzajom suvisi. :wink:

(FBL jednotku treba prepinat do nastavovacieho rezimu, aby gyro do toho nekecalo, ..a sledovat cykliku, co sa deje, ako spolupracuje s pakou na vysielacke a z toho sa vlastne da prist na vsetko. .............. Maximalne vychylenie servovych pak nech nie je zbytocne velke, 8 stupnovy cyklicky sklon na rotorovej hlave pri plnom kolektivu uz byt nemusi, moze byt menej.)

Autor:  Woita [ pon 22.10.2018 16:21 ]
Předmět příspěvku:  Re: Spirit FBL - bylo 4Dstabi

helipali píše:
... Je dobre synchronizovat to vsetko tak, ked paka na vysielacke je vybocena na maximum, nech vtedy je rameno serva vybocene na maximum a nie skor. ..No a ked sa uberie z vychylky vo vysielacke, vtedy treba zvysit rychlost rotacie v FBL jednotke, lebo to sa tiez navzajom suvisi. ...

S tímto nesouhlasím (možná jsem jenom nepochopil jak to myslíš), u Spirita se přeci nastavuje výchylka ve vysílačce podle programu Spirit settings, na záložce Diagnostika výchylka kniplů tak, aby zelené indikátory ukazovaly -100%...0...+100% při kniplech na krajních plohách a uprostřed. (Ta nula se nastavuje subtrimy ve vysílačce, těch +-100% se nastavuje pomocí limitů ve vylílačce).
Ne tedy podle výchylek serv, ale podle těch zelených indikátorů. Výchylky serv se pak nastavují opět v programu, na záložce Limity.

Stránka 92 z 95 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/